V dcérinej triede je dieťa s aspergerom a chystajú sa na školsky výlet (rada/názor)
Ahojte moja dcéra je 4táčka v triede majú dieťa s aspergerom vysoké štádium je dosť agresívny ak sa mu niečo nepáči....
Samozrejme má asistenciu väčšinou sa musi učiť mimo triedy lebo to nezvláda....
Idú na škôlky výlet na celý víkend na chatu do lesa a tento chlapec ide s mamou tiež s nimi.
Aký máte názor nato?
Pustili by ste svoje dieťa?
Ďakujem
@nikaeli poznám deti s aspergerom, preto som písala nie je asperger ako asperger, v špeciálnych školách sú triedy pre aspergerov, nemyslela som zmiešať ich s deťmi mentálne postihnutými, tam by trpeli všetci. Inak, ja sa k tomu radšej ani nevyjadruje, lebo by som sa iba vytočila. S mojím synom bolo v triede dievčatko postihnuté zrakovo aj telesne, bez akýchkoľvek problémov, tiež v poslednom roku chlapček s telesným postihnutím. Nikto s tým nemal najmenší problém, na výlet išli s nimi rodičia, deti boli prirodzene vedené k tomu, aby im pomáhali, brali to úplne normálne, ako súčasť života. Kľudne môže byť v ZŠ aj asperger, alebo autista, ale treba posudzovať citlivo každý prípad zvlášť, nie robiť niečo len preto, aby to bolo. Ťažko vysvetľovať tretiakom, že dieťa s aspergerom vyprovokovalo to, že dieťa okolo neho rýchlo bežalo na WC, že preto šmaril medzi deti stoličku a rozbil jednému hlavu. Môžeš im tisíc krát vysvetľovať, čo ich spolužiakovi škodí, čoho sa bojí, oni majú ešte právo zabudnúť, sú to deti. Ešte taký detail, v bežnej základnej škole nie je väčšinou špeciálny pedagóg, ktorý vie, ako s takýmto dieťaťom pracovať a okrem neho má učiteľ v triede ďalšie deti s výchovnými a vzdelávacími problémami.
@elizabet173 ja pôsobím na špec.škole a mám triedu pre deti s autizmom.. aspergera nemáme žiadneho práve preto, že nemá MP.. zaujímalo by ma teda ako je to možné v iných špeckách, lebo aj teraz máme v škôlke aspergera (v triede pre deti s NKS), ale do školy ho už vziať nemôžeme..
@nikaeli myslím, že ide o súkromné základné školy
@nikaeli aj na Hálkovej v BA je špec. škola pre deti s autizmom a normointelektom, teda aj pre deti s AS. Takže ide to aj v štátnych, ale neviem ci to má nejake zvlášť podmienky pre školu ☺️
To je asi jediná špeciálna škola štátna, o ktorej viem, že to majú. Inak maju obrovský problém rodičia takýchto detí. V bežnej škole ho zväčša nechcú a do bežnej špecky ho nezoberú. Pokiaľ viem, zväčša sú doma na individuálnom vzdelávaní, čo je úplne naprd a na antidepreíva pre celú rodinu 😒
@elizabet173 asi áno.. u nás je tiež jedna súkromná, ale tá je celá "autistická", tam sú iba deti s aut od MŠ po prakt.školu vrátane poradne a intervencie.. no mnohí rodičia tam práve nechcú ísť, chcú dieťa integrovať a čo najviac ho socializovať.. je to ťažké pre všetky strany 😥
@veronikavaneska pozri za opýtanie nič nedáš. U nás triedna vždy vyzyvala, že ak by sa našiel aspoň jeden rodič čo by pomohol s dozorom na výlete bude veľmi rada.
@veronikavaneska a prečo riešiš vzťahy v triede a kamarátstva tvojej dcéry? Prečo to nenecháš na ňu. Ja som sa teda ani do jedného z mojích detí nestarala, čo sa týkalo vzťahov k spolužiakom v škole. Nestála som im za zadkom. Veď nech je samostatná. A okrem toho sú pod dozorom učiteliek stále. Keby sa niečo dialo, určite by volali do školy.
To ako sa chová ten chlapec, to máš asi len z rozprávania dcéry. Takéto deti nezačnú len tak vyvádzať. Tam ide väčšinou o reakciu na niečo. A deti radi povedia A ale zabudnú povedať aj B, ako to skutočne bolo. Prečo vlastne rozmýšľaš, že nepôjde na výlet lebo sa bojíš. Veď tam bude kopec dospelých, bude tam mať mamu, ktorá si ho ukočíruje lebo ho pozná. A možno ostatné deti si k nemu nebudú toľko dovolovať a bude všetko v poriadku.
Fakt nie je dobré, keď všetko riešia matky za detí a zo všetkého robia obrovské problémy. Nerobí to dobre hlavne na tie deti.
@elizabet173 suhlasim.Ja viem, ze sa v tejto diskusii stretlo vela zien s detmi s touto diagnozou, ale tiez nerozumiem k comu to bude dobre.ake utuzovanie kolektivu, ked autorka pise, ze chlapec nie je schopny s nimi ani chodit do skoly.Pre chlapca aj, ked bude s mamou to moze byt stres cestovanie, nove prostredie ...ine miesto na spanie...ine jedlo...ked som robila v skolke mali sme dievcatko s touto diagnozou rodicia to tajili hned bolo vidiet, ze je ine, az po prvych konfliktoch povedali pravdu.Ja som za integrovanie, mam empatiu, ale berie ohlad niekto aj na ostatne deti?
Prepacte za moj nazor vacsina z nich by mala chodit do specialnej skolky kde su ucitelia vyskoleni, kde rodicia vedia pochopit preco sa xy tak sprava, kde sa deti nebudu bat.To nase dievcatko vyliezlo na drevenu detsku kuchynku spadla a udrela dalsie dievcatko, ktore sa hralo vedla nej.A to mali od pediatra potvrdenie do skolky, ze je zdrava a sposobila kolektivu.Az neskor sa prevalilo, ze chodili k neuro, psychologovi, psychiatrovi neviem ci spravy nepredkladali pediatrovi...
Ale k veci dceru by som pustila.
Mne sa rozum pozastáva....
Chápem rodičov čo maju deti s AS, ale písať, že to nie je ich chyba ale len tých ostatných, čo nie sú dosť tolerantní? Neviem si to predstaviť, že prváci budú tichučko cez prestávku na mieste, alebo sa nebudú v rámci normy nejako “podpichovať” keďže aj to patrí k socializácii a vzťahom a že pri tých vycerpavajucich hodinách budú ešte sedieť a učiť sa ako vychádzať do spolužiakom alebo to budú robiť namiesto učiva...tu sú bohužiaľ si myslím riešením skôr lepšie podmienky, na ktoré samozrejme nie sú financie a tak skoro ani nebudú
@veronikavaneska Diskusia na päť strán a všetky tvoje "akože argumenty" vymazané....nestojíš si za svojim názorom, či sa za neho hanbíš ? Alebo sú tie tvoje "obavy" prikrášlené ? Takto dehonestovať choré dieťa....si na seba hrdá ?
@mandarinka555 nikoho nedehonestuje. Ked si necitala odpovede, tak nesud. Myslim, ze uplne normalne pisala, ze sa zaujima ake tie deti su a naco sa pripravit. Len sa tu do nej pustili niektore neskutocne, asi preto zmazala. Pritom nic hrozne nenapisala. Chcela by som vidiet, keby vase dieta ma v triede niekoho kto ich bije, strasi atd ci by ste s tym boli v pohode len preto, ze to dieta ma dg!? Urcite ano, vsak!
@veronikavaneska Ja by som svoje deti pustila, kedže ide mamička toho chlapca s ním.
Z mojej skúsenosti viem, že niektoré deti naschvál provokujú tie, pri ktorých vedia, že ľahko vybuchnú, lebo je to hrozná sranda...ale len dovtedy kým po nich nehodí ten dotyčný stoličku alebo nedostanú...a potom už vyplakávajú ako bezdôvodne dostali a dospelým nepovedia, že v skutočnosti začali oni. A nakoniec je zlý ten, čo to celé ani nezačal len sa bránil, lebo už nevedel ako inak ich od seba odohnať. Mali sme v triede chlapca po vážnom úraze hlavy, chudák ľahko sa nechal vyprovokovať, nešlo mu učenie veľmi - takže musel znášať neustále posmešky, nechal sa nahovoriť na každú blbinu - lebo chcel zapadnúť - keď sa na niečo z toho prišlo hneď všetci kričali jeho meno, že on to spravil. Dobrý im bol len keď doniesol niečo zaujímavé do školy, príp. chceli od neho aby im v bufete kúpil niečo na jedenie alebo pitie. Bol onálepkovaný aj dospelými ako bitkár, problémový, hlúpy. Mne ho bolo veľmi ľúto a to som bola sama decko. Mňa pre zmenu šikanovali a on ako jeden z mála sa ku mne správal a rozprával sa so mnou normálne.
Na vašom mieste by som šla s nimi na výlet tiež a ešte by som sa opýtala triednej učiteľky, asistenta alebo trebárs aj tej mamičky na výlete ako to v triede naozaj je, čo tým jeho výbuchom predchádza, prípadne aj ako fungujú doma, čo naňho zaberá aby sa ukľudnil. Neverím, že je agresívny len tak z ničoho nič a je na vine vždy iba on. A dostanete aj perfektnú príležitosť opýtať sa tej mamičky, čo jej synovi najviac vadí v triede, a čo jej on hovorí doma na školu a spolužiakov.
Ja rozumiem tomu, ze ked je v triede agresivne dieta, tak sa rodicia obavaju, tiez by som sa. ALE! Bolo tu uz jasne napisane, ze chlapec je skoro stale doma na individualnom vyucovani a na vylet ma ist s matkou (ktora dokaze zasiahnut a regulovat situaciu, pripadne odide so synom domov - co v konecnom dosledku bude aj tak viest asi iba k tomu, ze sa mozno zvysi priepast medzi synom a detmi, uz beztak si myslim, ze sa nanho pozeraju cez prsty, ze je stale doma, a teraz to bude este aj o tom, ze mamicka s nim musi ist na vylet, babätko male).. Takze co sa tu vlastne viac riesi?
Ja sa aj tak nezbavim pocitu, ze z obycajneho strachu o vlastne dieta, sa urobilo v tejto triede sikanovanie chlapca nielen cez deti, ale este aj cez rodicov.
Ospravedlnujem sa, ak vidim situaciu špatne, ale vidim ju cez svoju perspektivu, cez perspektivu svojej dcery, ktora v triede zaziva prve formy sikany. Tiez po x-tom napomenuti spoluziacky, ktora jej fyzicky opakovane ublizovala, ju moja dcera nakoniec tak tresla o zem, ze sa dievcatko rozplakalo. O tom, ze vsetci isli lutovat tu chuderku ktora sikanovala, ani nebudem hovorit, ale ceresnicka na torte je, ze vobec, ale vobec to nemalo ten efekt, ze by sa jej ta spoluziacka zlakla a zacala sa vyhybat, naopak, potrebovala nadalej dokazovat nadvladu a provokovat, az som sa musela obratit na jej rodicov, ako aj pedagogov. Takze mam na to svoj nazor.
Chcem tym povedat to, ze do tychto "inych" deti, sa tie druhe velmi rychlo pustia, vycitia, ze su ine, zranitelnejsie, a provokuju a provokuju.
@veronikavaneska ani nevieš akú veľkú službu vám ten chlapec a jeho matka svojou prítomnosťou preukazujú.. Co všetko vďaka nim môžeš svoje dieťa naučiť!!!
@lilitela ja zas nerozumiem, ak dieťa má svojho asistenta v triede kedy k tým provokaciám môže dochádzať. Áno deti radi provokujú, ale ak je asistent prítomný tak nemajú rešpekt ani pred ním, či ako. A prečo asistent nezakročí v takom prípade okamžite? Maminka písala, že chlapec to nezvláda natoľko, že 80% času je mimo triedy. Tak to musí byť veľké utrpenie aj pre neho.
@luccija zazila som pomerne dosť asistentov učiteľa a aj poznám rodičov, ktorí toto neustále riešia a bohužiaľ, 90% asistentov nema ani sajnu o diagnózach a ich špecifikách. Su to väčšinou klasickí učitelia, bez vzdelania zo špeciálnej pg. alebo aj neucitelia, co by nemusel byť problém, ale väčšinou tam je nezáujem o vec. Prípadne su skoly, kde je jeden asistent na XY deti s roznymi diagnózami a to verim, ze je na hlavu.
@petulda333 Poznám dnešné deti....ako náhle je niekto iný a vymyká sa "normálu", tak ostatné ho šikanujú...ponižujú....rýpu....a vlastní rodičia sa ich ešte zastávajú, nieto aby im vysvetlili situáciu ☹ Česť výnimkám ! K autorke sa už radšej nevyjadrujem.
@mandarinka555 no ano, radsej sa nevyjadruj. Urobis lepsie
@petulda333 Rozkaz šéfe 😝 To čo na mňa robíš, bu bu bu ? Ja nemám toľko rokov, čo tvoje deti, tak kľud.
@mandarinka555 kde vidis bu bu? 🤦♀️ Boze. Toto mi staci, aby som pochopila, ze s tebou nie je o com
@mandarinka555 myslím že dnes je spoločnosť tolerantnejsia k deťom, ako si povedala čo sa vymykajú normálu, ako bola v minulosti, takze to určite nie je dnešnými deťmi a rodičia by viedli deti, aby sa správali pekne k dieťaťu, čo je “iné”, tu je ale problém v tom, že sa boja o svoje deti, keď napríklad kvôli tej letiacej stoličke ich dieťa príde o oko, tak im to úplne zmení život navždy a nie k lepšiemu, osobne, keby moje dieťa prišlo domov s modrinou od spolužiaka, tak by ma to riadne naštvalo a by mi bolo úplne jedno aké dieťa to je