V ktorom mesiaci začali vaše deti sledovať veci, na ktoré ste ukázali?

andreatytler
12. mar 2021

Ahojte maminky,
Mohli by se sa so mnou prosim podelit o vase skusenosti? V ktorom mesiaci zacali vase deti sledovat veci, na ktore ste ukazali prstom - zdielanie zaujmu?
Nas ma 15 mesiacov a vsimla som si, ze skoro nikdy sa nepozrie na vec na ktoru ukazujem. Pozera vacsinou na moju ruku (ktorou ukazujem) alebo sa pozera po izbe a hlada vec o ktoru ho ziadam.
On sam ukazuje celou rukou (nie prstom) ale ked o tom teraz uvazujem, robi to dost zriedka... vacsinou pride k veci a naciahne k nej ruku a poklepka ju. Obrazky v knihe neukazuje vobec.
Rozumie velmi dobre ale nerozprava ani jedno slovo.

marianarem
12. mar 2021

@andreatytler Presny mesiac si nepamatam, ale bolo to niekedy okolo prvych narodenin. Tiez sa dlho pozeral na ruku, to nejaky cas trva, kym pochopi, co to gesto znamena, nie je to samozrejmost.

katkamatka7
12. mar 2021

@andreatytler Nás má 10 m, pozrie na prst, ale nie ma to, čo ukazujem. Medzi knižkami máme zvukové, sleduje prst, ale sám ešte neukáže. Jedna knižka má okrem zvuku svetelný doprovod, vtedy namiesto na obrázok pozerá na blikanie tlačidla zvuku. Keď sme vonku, reaguje na slová ,,vľavo je dom, vľavo stojí auto, vpravo je drevo. Napravo, naľavo mu hovorím, keď ho otáčam pri umývaní, obliekaní, od malička mu vravím, že umývame pravú ruku, pravú nohu. Vyzerá, že tomu rozumie. Keď sa na niečo zahľadí, poviem mu, čo to je. Napríklad na plafóne okrem svietidla nič nie je, začal ho vnímať možno v 5. alebo 6. mesiaci. Hovorím mu, čo vidí, podľa toho, kde sa pozerá. Ak mu ukážem prstom alebo bez ukázania poviem, čo je tam, myslím, že zatiaľ sa nepozrie na ten predmet, lebo si to ešte nevie spojiť, nerozumie tomu.

pseudomonas87
12. mar 2021

@andreatytler myslím, že to je individuálne, moja má tiež 15 mesiacov, a myslim že okolo roku začala prstom ukazovat na konkrétne veci, fľaša s čajom, knižky atď, keď je ukážem na určitú vec, a poviem aha dones mi tuto knižku ,tak donesie...povie len mama,papa,vie urobiť leva,kravicku.este majú čas,si ale myslím
..

andreatytler
autor
12. mar 2021

@marianarem Citam ze ak deti nechapu zdielanie objektu do 18 mesiacov, treba to nejako riesit... tak sa nam to uz blizi. Chapem ze je to individulane ale tiez chapem ze na urcity vyvojovy medznik je urcita max. vekova hranica a nam sa to uz blizi k tym 18 mesiacom. Tiez pediater povedal ze ak do 18 mesiaca nebude ziadne slovo, ideme to riesit. Ja som koli tomu nijak nestresovala zedze on sam ukazoval (aj ked len celou rukou) ale potom mi doslo ze ak ukazuje on, mal by chapat o co sa jedna ak ukazujem ja. No a tu to nesedi.

andreatytler
autor
12. mar 2021

@katkamatka7 10 mesiacov to je podla mna este skoro na to aby ukazoval alebo chapal co ukazovanie znamena, ale robis dobre s tym vysvetlovanim... s tym treba zacat uz ked sa dieta zacne zaujimat o svet okolo.

andreatytler
autor
12. mar 2021

@pseudomonas87 Skusam tiez napodobnovanie tych zvieratiek ale ani toho sa vobec nechyta. A pritom mame doma macku, ktora casto hlasno mrauci a jeho to vzdy zaujme ale zopakovat to po nej nechce.🙂
On ma tri slova ktore pouziva na vsetko "bawa a dede" nepodarilo a mi zistit ci je medzi nimi nejaky rozdiel a ked mu nieco zakazeme a on to napriek tomu chce robit tak povie 'ba" takym rozkazovacnym tonom🙂
Sranda je ze to sa na slovensku pouziva ako slengove "ano" ked clovek na niecom trva.... takze to pouziva spravne🙂... akurat ze ja som ho to nikdy nenaucila a nikdy nepouzila aj ked hovorim na neho slovensky.

jarnajar
12. mar 2021

@andreatytler moja trochu ukazovala rukou sama, ale dodnes - 2 roky, často pozerá najprv na moju ruku, kým jej zapne, že má pozrieť tým smerom. V 15 m. to absolútne nevedela a v 18 m. stále nie. Pritom v 18 m. hovorila vo vetách, v 19 m. sa bez problémov odplienkovala, atď. Dnes je v rozhovore možno už na skolkarskej úrovni, čo, kde, ako, otazky... Skrátka, určite je zdravá. Podľa mňa je OK spozornieť, ale 1. v nasledujucich mesiacoch môže obrovsky poskočiť, pre tak malé dieťa je to dlhý čas; 2. reč je tiež individualna, v 18 m. stačí rozumieť. K reči mi napadlo, či nie je bilingualny, to môže spomaliť nástup reči.

jarnajar
12. mar 2021

@andreatytler medzitým aj pises, že na neho hovoríš po slovensky, nie som na bilingualne deti odborníčka, ale čo počúvam, tak často začnú hovoriť neskôr.

katkamatka7
12. mar 2021

@andreatytler
Je šikovný, keď dokáže ukázať na predmet, ak keď celou rukou, nie len jedným prstom ( to by si ho zase neľahko odúčala, že ukazovákom sa neukazuje na ľudí). Dôvod, pre ktorý sa nepozrie na predmet, na ktorý ukazuješ, môže byť nezáujem o daný predmet. Ak si chytíš jeho rúčku do svojej a spolu chytíte napríklad surovú mrkvu, potom mrkvu pustíte, necháte na tanieri, odsúvate ruky spolu tak,že ukazujú na mrkvu, do akej vzdialenosti to ešte vníma? Ak je to taký meter, možno pomôže ,,ukazovátko". Na väčšie vzdialenosti svetelný lúč baterky alebo ,,pero s červeným svetlom na ukazovanie". Alebo hry na schovávačku, ak už chápe slovu ,,deka", i keď ho ešte nepovie. Pod deku schovať predmet a otázkami: Čo je tam? Čo je pod dekou? by sa hravou formou naučil rozumieť slovnému označeniu predmetu.

marianarem
12. mar 2021

@andreatytler Toto bolo aj u nas, dlho ukazoval na veci a pritom nechapal moje ukazovanie. Mohlo to byt tak mozno aj 2 mesiace. Kazdopadne drzim palce, aby vsetko bolo v poriadku.

andreatytler
autor
12. mar 2021

@marianarem Aha... takze tam moze byt casovy rozdiel medzi vlastnym ukazovanim a pochopenim toho o co vlastne ide. Idem si to este podrobnejsie prestudovat.
Ukazovat zacal asi pred 2 mesiacmi... najskor sa na veci len pozeral ale ja som ho vzdy nabadala aby ukazal aj rukou a pochvalila som ho az ked ukazal... mozno som ho tak zle naucila... ze zice ukazuje ale len preto aby dostal pochvalu.🙂
Dakujem za prispevky.❤

andreatytler
autor
12. mar 2021

@katkamatka7 Tak taky experiment ako pises s mrkvou som este neskusala.
Ale myslim ze su to skor veci na dialku ktore nechape.
Nemyslim ze je nezaujem, Ak ho poziadam aby doniesol nejaku vec, tak ju vzdy donesie... tu hru hra velmi rad. On pozna vsetky veci ku ktorym ma pristup podla slova, takze nemusi sledovat na co ukazujem. Proste ide a donesie o co ho poziadam.
Tento problem, ze nezdiela ukazovany objekt, som si vsimla ked hrame hru ze zbierame vsetky lopty (co su rozhadzane po izbe) do kosika. Lopty su rozne ale vsetky sa volaju "lopta". Takze mu poviem dones tu loptu a ukazem na loptu, tak on sa pozera na moju ruku. Poviem "tam je lopta, dones ju" a on ignruje miesto kam ikazujem a ide hladat loptu na opacny koniec izby. Ked pridem k lopte a ukazem na nu, tak uz ju zoberie. Idem skusit to "ukazovatko". Dakujem za radu.🙂 Tiez je mozne ze ma problem s ocami, ale zase vidi lietadlo na nebi letiet... tak neviem. Boli sme aj u ocneho ale nedal sa velmi vysetrit.

andreatytler
autor
12. mar 2021

@jarnajar Ano, ja rozpravam slovensky a manzel anglicky.. rozumie pekne v oboch jazykoch. A tiez som vela pocula o tom ze taketo deti zacinaju s recou neskor... preto som rec vobec neriesila, ale ked k tomu pridam tento problem s ukazovanim... uz som spozornela. Pediater nas uz odporucil k specialistke na rec (a pritom povedal ze rec zacneme riesit az v 18 mesiacoch). O tom ukazovani som mu nevravela, lebo mi to doslo az pred par dnami. Ale kedze cakacia doba k tej specialistke bude aj tak niekolko mesiacov, dobre ze s tym zacal uz teraz.
Dakujem za prispevok. Dcerka je krasne recovo nadana.🙂 musi to byt sokujuce, tak male dieta, a take vyrecne.🙂