Váš názor na cviky Vojtovej metódy

doritka
19. máj 2012

Ahojte kočky, mám 9 mesačnú dcérku, ktorú poslal pediater v 7 mesiaci na vyšetrenie, pretože ešte nesedela, kde nám dr. nariadila vojtovu metódu. Začali sme chodiť na rehabilitácie, no moja dcéra zo začiatku plakala, ale teraz pri cvičení je už úplne apatická, zvykla si na tie tlaky a v kľude leží, hrá sa s ručičkami a úplne na mňa kašle. Rehabilitačná mi odporučila aj iné cviky ale po pár dňoch nastalo to isté. Pritom do dvoch týždňov krásne sedela (vymyslela som si pre ňu iné cviky, ktoré ju bavili, už sa aj sama zdvíha na nožičky a udrží sa na nich (loziť odmieta). Mala by som v tom pokračovať (vojtovka), alebo to nechať na jej prirodzený vývoj + moje "vymyslené" cvičenie...síce trochu "opozdený" podľa môjho doktora, ale pomaly začína robiť to čo by vlastne mala, iba o pár týždňov neskôr. Ešte jedna vec...vraj to môže byť aj dedičné a vraj ja som bola presne taká..najradšej som sedela a chodiť ma naučili až keď som mala 1,5 roka (vtedy sa to neriešilo). Zato komunikácia je super. Už sa vie vyjadriť ..rozpráva jedna radosť napr..mama hopa, ak dačo nechce normálne povie a vrtí pri tom hlavičkou "nenene", pýta sa na otecka kde je tata, spieva.... naozaj neviem, čo mám robiť. Na jednej strane vidím, že vojtovka pre ňu nieje to pravé a že sa skôr rozvíja mojím cvičením, ale na strane druhej sú tu lekárske záznamy, ktoré treba mať v poriadku. Prosím, skúste mi poradiť.

inka070707
19. máj 2012

Ja ti poradim len jedno, nikdy nechod proti svojej dcerke, kazde dieta ma svoj vlasny vyvoj. Hlavne ziadne tabulky, ziadna vojtovka, ani ine blbosti. Treba zapojit vlastny rozum a cit. Moj syncek sa zacal plazit az v 11 mesiacoch, sam si sadol ako 12 mesacny, stvornozkovat zacal v 14tich mesiacoch a chodit zacal ako 16 mesacny. Ale nepadal, ziadne urazy, bol uz skratka na to pripraveny. Nic nezmeskal. Nastastie mame uvedomelu pediatricku a na ziadnu vojtovku nas nikdy neposlala. Ani by som tam nesla, naco zbytocne trapit dieta. Drzim palce, nech sa rozhodnes co najspravnejsie, zapoj viac srdiecko a to ti napovie 🙂

stanka02
19. máj 2012

@doritka moj nazor je, ze Vojtovka moze pomoct........... Moj drobec sa ako 4 mesacny nechcel pretacat, chodili sme asi mesiac cvicit Vojtovku, no sukromne. Lebo ked som videla to cvicenie na inych detickach na rehabilitaciach, tak som povedala, ze tam cvicit nebudem. Nasla som si jednu velmi milu pani v Stupave, ktora cvici s citom, drobec neplakal. Vela personalu, ktory cvicia Vojtovku ju cvicia silou, co je blbost, ma to vyznam pri tazskych pripadoch, ako detska mozgova obrna a podobne a nie pri detickach, ktore potrebuju trosku "nakopnut", aby sa rozbehli. U nas to pomohlo v tom, ze po tom mesiaci sa malemu spevnil hrudnicek, lebo ho mal slabucky, potom to vsetko pekne islo samo, sice chodit zacal sam od 16 mesiaca, no chodil isto a bez urazov.
Nie kazde dieta lozi, no urcite nie je dobre nutit dieta chodit formou choditka a podobne, dieta bude chodit vtedy, ked bude spravny cas.

nela82
19. máj 2012

@doritka myslim,ze vojtovou metodou nemas co pokazit 😉 Ak Vas dr.odporucila na tieto rehabilitacie-tak preco nechodit?To,ze dieta pri tom place je uplne normalne-prave tymi "tlakmi"sa mu robi napriek,aby sa branilo...neviem to lepsie popisat 😉

juliagregor
20. máj 2012

jedna dvojca cvicilo vojtovku, druhe nie...a rozdiel je viditelny, je neskutocne ohybny...
on reval tak, ze som mala problem ho udrzat tak sa zpieral...
poradim ti zmenit lekarku, skusit inu reabilitacnu a plavanie...
cvicenie na fit loptach a podobne...

tu nejde o zaznamy ty mozes odmietnut, ale poznam maminy co cvicia s 18 mesacnymi detmi, lebo to nechali na klasicky vyvoj a tak je to ovela tazsie...
drzim palce

doritka
autor
28. máj 2012

@inka070707 ďakujem veľmi pekne, nechodím sem veľmi často...nieje na to čas...myslím, že zastávame rovnaký názor a som rada, že nie som tu jediná, ktorá sa riadi iba príkazmi lekárov. Viem o tom, že máme oneskorený vývoj asi cca o 1 mesiac, ale už pekne stojí na nožičkách, sedí úplne vyrovnane a vidím na nej, že už ju to láka aj do kľaku a pomaly to skúša...síce ešte stále nie úspešne 😀 , ale snaží sa. Ešte raz ďakujem za podporu.

doritka
autor
28. máj 2012

@stanka02 Tak to si mala fakt šťastie. My sme začali rovno silovú metódu a pri povahe malinkej to vôbec nezaberalo. Tak Vám držím všetky palčeky nech ste v poriadku a všetko Vám vydrží 😀

doritka
autor
28. máj 2012

@nela82 u nás nastal ten problém, že Babu si rýchlo zvykla na tie tlaky a prestala reagovať...akože mamka tlač si koľko chceš, so mnou to nepohne. Ona totiž nespraví nič, čo sama nechce. Ale akonáhle som zmenila metódu formou hry, už ju to začalo baviť, len neviem, či rehabilitačka a následne neurologička s tým budú spokojné. Keď som došla s týmto problémom za rehabilitačnou, tak mi iba povedala, že mám začať tlačiť silnejšie, ale ja už som mala pocit, že jej idem kostičky dolámať.

doritka
autor
28. máj 2012

@juliagregor pri pohľade na moju malinkú nemám pocit, že by potrebovala cvičiť, iba jej všetko dlhšie trvá. Od zajtra začíname chodiť na babyplávanie, tak ja pevne verím, že tam sa jej telíčko trošku rozhýbe 😀 😀

stanka02
28. máj 2012

@doritka chodili sme aj na plavanie, to pomohlo v tom, ze bol inspirovany a napodobnoval deticky, take prestal byt tak lenivucky 🙂

lenkacka
28. máj 2012

Vojtovku možem vrelo odporučiť.My sme sa narodili s vykĺbenou nožičkou a tak sme si toho dosť s malou užili.Od 5 týždňa sme nosili remence,potom nás v 9 mesiaci hospitalizovali a malú na 10 dní povesili hore nožičkami na ktorých mala závažia a tám sa jej naťahovali šľachy,potom jej operatívne dali kĺbik na miesto a v narkóze založili sádru so železami,ktorú mala 6 týždňov.A potom sme ďalších 8 mesiacov nosili remence 23 hodín denne.Zbavili sme sa ich konečne keď mala ročik.Malá sa mi v remencoch vobec nepohybovala a ani sa nevedela prevaľovať na bruško,len ležala na chrbátiku.Tak sme išli za mamkinou kamoškou,ktorá je cvičiteľka a cvičí aj Vojtovku. Malá bola od toľkého nosenia remencov hypotonická ,mala ochabnuté svalstvo a tak sme začali cvičiť Vojtovku. Malá mi ju od začiatku veľmi dobre znášala-čo ja som mala z toho veľký strach ,že ako to bude znášať,lebo som vedela,že detičky pri tom strašne plačkajú. No naša je asi výnimka a ani cvičitelka nechápala,že tak super spolupracuje-ona dokonca pri nej aj pár krát zaspala 🙂 . No už po 2 týždňoch sa dostavili prvé výsledky.Malá pekne vedela sedkať ,začala sa prevaľovať a chodiť po 4roch. Cvičili sme ju najskor 3 krát denne ,postupne sme len 2 krát.V 18tom začala chodiť - cvičiť sme prestali v 20tom mesiaci.Takže nám Vojtovka veeeeeľmi pomohla.Bez neviem,neviem kedy by sme začali chodiť.Všetkým prajem a držím palce nech to zvládnete a detičky len alen napredujúúúú. 😉

sherryba19
6. jan 2013

@stanka02 Ahojcek, prosim Ta napis mi kontakt na tu pani v Stupave, byvame tu, cvicim doma Vojtovku, ale mala po case tie cviky zacala ignorovat a uz nereaguje. Dakujem krasne!

stanka02
6. jan 2013

@sherryba19 napisala som ti IP, paci sa

zdendo212
6. jan 2013

Vojtovka je velmi dobra vec,deti to neboli iba sa jeduju na to ked ich drzite a oni sa nemozu hybat ako chcu.stlacenim bodov zapajaju svaly ktore inak nepouzivaju.a presne tak je omnoho lahsie cvicit s polrocnym nez rocnym dietatom. A cvicenim nic nepokazis. Nas drobec cvicil do polroka 3x denne a tak ho to nastartovalo ze bol pohybovo dopredu od rovesnikov. A radsej pocvicit nez si potom neskor buchat hlavu.

sherryba19
9. jan 2013

@zdendo212 No my cvicime 4 krat do dna, ale nie vzdy sa podari 4 krat, niekedy len 3 krat. A vsimla som si, ze na neuverenie, mala ked zacala cvicit, tak na brusku zdvihala hlavku ako mesacna!!!! a teraz po vyse meciaci cvicenia ju skoro vbec nedviha. Takze to isto nema len pozitivne ucinky, zajtra ideme prvy krat neurologovi a spytam sa nato ci to moze byt tym. Nerada by som bola keby jej to aj nejako skodilo a brzdilo ju vo vyvoji. Cvicim urcite spravne, kontrolovali ma opakovane, takze tym to asi nebude. Ake nehadam sa, mozno to fakt vobec neskodi.

rebecca16
9. jan 2013

Ahojte ja s vojtovkou nemam dobre skusenosti. a uz vobec sa nestotoznujem s nazorom vacsiny lekarov, ktory hned ako dieta nesplna ich tabulku sup na cvicenie...a v 95% pripadoch sa dava pausalne vojtovka. vojtovka je fajn metoda ak sa jedna o deti s poskodenim centralnej nervovej sustavy ak sa jedna priamo o iste typy asymetrie dieta(otaca len na jednu stranu a pod)..no pre deti, ktore su inak zdravotne v poriadku, pre tie ako aj pre ich okolie je casto velmi vycerpavajuca, nijak vyznamne nepomoze, bohuzial obcas ma aj negativne dosledky. to som si nevymyslela..to vsetko je z ust neurologa.
moj syn je hypotonik. neurologicky v poriadku..len svaly su slabsie. vsetko robil neskor, vyrazne neskor. samozrejme, ze ked sme v 8. mesiacoch prisli na rehab - rovno vojtovka. syn ju toleroval velmi zle. cvicila som s nim snad 4krat..viac nie. vela som citala, hladala ine moznosti (je pravda, ze na svk treba dlho hladat, kym na nieco ine natrafite) a konzultovala s par lekarmi. nasla som nastastie iny typ cvicenia, bez placu, formou hrania, kedy dieta ani nevie, ze prave zapaja svaly, ktore su nepoznane. zacali sme ked mal syn 12 mesiaco...to vedel vzpriamene sediet, ale sam sa posadit nevedel, vedel stat ak sme ho postavili (s oporou), neplazil, nelozil. Teraz ma 16mesiacov a chodi. Za tie 4 mesiace sa naucil vsetko,co nevedel a zavrsil to chodenim.
Takze moje dieta je dokazom, ze motoricky pokrok ide aj bez vojtovky, kriku a slz. opakujem, je hypotonik. nema iny vaznejsi problem ani netrpel nikdy asymetriou. netvrdim preto, ze vojtovka je zla. len, ze nie je vhodne aplikovat ju v pripadoch ked sa jedna len o odchylku vo vyvoji a o miernu hypotoniu...ze proste dieta nerobi to co ma, v "tabulkovy" cas, ale robi to neskor.
Da sa pomoct aj inak. nastastie🙂

petka_timko
9. jan 2013

Ahojte, ja som takisto jedna z tych, ktore sa drzia toho, co povie pediater. Ked mal moj maly 3 mesiace, pediatricke sa na poradni nejako nezdal. Skoncili sme na neurologii s diagnozou hypotonus a taktiez odporucenim na Vojtovku. Cvicili sme zo zaciatku poctivo, cim bol drobec starsi, tym viac sme to "flakali" . S nim sa to proste nedalo...nasa rehabilitacna, mimochodom uzasna zena, vymyslala asi aj nemozne, len aby som ho zvladla, no bez uspechu. Dokonca sme boli na 2 tyzdne v Dunajskej Luznej na rehabilitacnom pobyte. Keby som mohla vratit cas, NIKDY by ma tam nikto s malym nedostal. Cvicenia a procedury fajn, len moj syn to jednoducho velmi, ale naozaj velmi tazko zvladal. Davala som ho "dokopy" cca 2 mesiace po navrate...Ked mal maly 10 mesiacov sme cvicenia ukoncili. Chodili sme sukromne plavat. Mali sme taku "trojkombinaciu"...najprv lahke cvicenie ale uz len s fyzioterapeutkou 2x tyzdenne, potom masaz a nasledne bazen. Toto sme ukoncili v roku. Maly sa pustil chodit ako 14 mesacny, a nemam pocit ze by nieco zmeskal. Terat doslova "lieta" po byte aj vonku. Neviem ako by to s nami skoncilo, keby sme necvicili. Moj nazor je taky ze napriek problemom, nam cvicenie velmi pomohlo. Ale na druhu stranu, kazda mamina vie, co je pre to jej dietatko najlepsie.

mercymay
16. jan 2013

Pripajam sa k zenam, co maju skusenosti s Vojtovou metodou. Z toho, co som doteraz s malou absolvovala, nemam pocit, ze by to bola bolestiva metoda, aj ked je fakt, ze sme zatial cvicili len jeden cvik. Ale tlak, ktory vyvijam na dany bod, rozhodne nie je bolestivy. Aj ked niekedy sa pozabudnem a tlacim viacej, ale Emma to ani nevnima. Skor jej vadi, ked ju nezabavam, ze sa nemoze pohnut tak ako by chcela a vtedy zacne mrncat.
Ci nam to pomaha? Tak na brusku vydrzi uz dlhsie nez povodne, to je fakt, ale nemozem povedat, ze by bola nadsena polohou na brusku. Kym ju zabavam hrackami, je to ok, ale po nejakom case ..cca desat minut uz jej je dlho. Napravili sme jednu chybu, ze nedvihala pravu rucicku, ale neviem ci nas teraz nebudu mordovat s tym, ze sa este neotacame. Hmmmm neviem, dat na doktora alebo nedat? Je fakt, ze tabulka je tabulka ale kazdy clovek sa vyvija inak...tak kto vie, co je u koho spravne a kedy? Asi len mama 🙂

lubkap07
16. jan 2013

🙄

dasenka26
14. máj 2014

Ahojte 🙂 dala by som Vam prečítat zaznamy mojich detí, co im tam popísali...a to su uplnne zdravé
len na vyšetrení neurobia niečo čo sa očakáva podla tabulky a už je zle, už je treba Vojtovu metodu cvičiť..🙂
Možno vyzniem ako nezodpovedna matka, ale moja odpoved: Chodte do...!!! :D

blumchen2
14. máj 2014

ahoj, kedze som fyzioterapeut, neda mi nereagovat na tuto diskusiu. Nebudem reagovat na kazdy komentar zvlast, ale skusim zhrnut moje skusenosti v bodoch:
- lekari vedia o vojtovej metode malo, pokial nemaju absolvovany kurz vojtovej metody pre lekarov, ktory sa na slovensku nerobi
- neovladaju psychomotoricky vyvoj ako fyzioterapeuti a detski rehabilitacni lekari. pocas praxe som sa stretla s tym, ze nie je neurolog, ako neurolog.../nechcem sa tymto nikoho doktnut.../
- v 6. mesiaci dieta nema co sediet. dieta sedi, ked sa samo posadi - tomu prechadza stvornozkovanie a z polohy na styroch sa ma posadit, cize okolo 10 mesiaca
- ked sa dieta chyti okrajov kocika a posadi sa z lahu do sedu, nie je to aktivny sed a neprispieva k fzyiologickemu rozvoju!
- ak dieta dviha hlavicku v mesiaci, jedna sa o patologiu! je nutne vysetrenie odbornikom,ale ako som vyssie pisala nie je odbornik, ako odbornik
- cvicenie na fit lopte je kontraindikovane do 6 mesiaca! dieta nema dostatocne vyvinute svaly, ktore mu zabezpecuju stabilitu na chrbte a poloha na lopte je nestabilna!
- vojtova metoda sa stale vyvija, je pravda,ze pracovnicky, ktore absolvovali kurz pred 10-15 rokmi cvicia inac, ako dnesni absolventi
- nejedna sa tam o silu tlaku, ale o smer a celkovu polohu dietata pri cviceni
- pocas cvicenia by mal plac ustavat a idealne je, ked dieta pri cviceni neplace. ci cvicime spravne, kontrolujeme podla urcitych pohybov koncatin, hlavy, ... nie podla placu
- ci dieta zaostava vo vyvine by sa malo hodnotit komplexne /vysetrenie reflexov, dalsie veci vo vyvine,.../ a nielen to ci podla tabulky sedi/nesedi, pretaca sa/nepretaca,
- je pravda, ze kazde dieta je individualne, je treba dat na matku a jej pocity.

Odporucam si najst lekara - odbornika, ktory rozumie problemu a tiez fyzioterapeuta, ktory ma skusenosti pravidelne sa vzdelava v tejto oblasti. S dcerou, chvalabohu nemam tento problem, ale kvoli inej chorobe jazdime za neurologom 30 km 4x do roka, ale stoji mi to za to.

Mozno niektore nebudete so mnou suhlasit, alej e to moj nazor...

nevdak
14. máj 2014

Moj názor je ,ze cvic s malou vojtovu nic tym nemôžeš stratiť

nevdak
14. máj 2014

@doritka

Moj názor je ,ze cvic s malou vojtovu nic tym nemôžeš stratiť
Dnes o 14:07 • 1 dieťa • Odpovedz • • • Opraviť preklepy

monika8110
20. jún 2014

ahoj,mam 12.mes. dcerku,ktora sa sama neposadi,nelozi ani nechodi.poslali nas k neurologovi a mame chodit na rehab. vojtovu metodu.no poznate prosim niekto v blizkosti lc skusenu-neho fizioterapeuta ?dakujem,pekne.

extrate
19. jan 2015

ahojte, mám bábätko predčasne narodené, teraz má 4 mesiace. pred 2 mesiacmi nás poslali na rehabilitácie a že musí cvičiť podla vojtovej metódy. raz do týždňa mi sestrička ukáže nový cvik a potom mám s ňou cvičiť doma každý deň. lenže ja to nezvládam ☹ už pri tom najjednoduchšom cviku kde sa jej dotýkam len jedným prstom začne tak strašne plakať že sa až zachádza, kričí a s ručičkami si škriabe tvár. nkdy to cvičenie celé nedokončím lebo sa na to nemôžem pozerať. keď cvičím 30 sekúnd tak potom ďalších 5 minút je ešte taká rozrušená že má zrýchlené dýchanie a trhá s ňou.
hovorila som to tej sestre, aj to videla sama. a povedala že je to prehnaná reakcia ale že určite to nebolí...že mám precitlivelé bábätko. ale ja už nevládzem to robiť a nechcem ☹ ☹

1984ivetka
18. apr 2015

ahojte neviete ako sa vola dr. Z BA cp cvici vojtovu z Petrzalky dakujem

katarina644
18. apr 2015

@extrate moj syn ziapal pri vojtovke na cely panelak, chceli mi zavolat socialku, ze ho tryznim. ale vyprdla som sa na nich. museli vydrzat. aj ty vydrz, lebo neskor budes lutovat, ze si to psychicky nevydrzala.

dana90
18. apr 2015

Ahoj ja som so starsou dcerou cvicila vojtu a nam pomohla az prilis nakoniec cvicila ona so mnou nie ja s nou😃 a skoncilo to tak ze mala v 9mesiaci chodila a ked sme sli na kontrolu k neurologicke tak ma sprdla prečo mala chodi ked by este nemala...😃

rajna
18. apr 2015

moj názor je že teraz posielaju každé drué dieťa na rehabilitácie. Dohadzujú si tam pacientov . Bohužial ani my sme sa tomu nevyhli. A ako každá mamička cvičím srce mi trhá ale zasa sa bojím že čo ak by som to nerobila a by sa niečo stalo, tak by som si to vyčítala do konca života

mima118
18. apr 2015

ahojte maminky....my taktiež cvičíme vojtovu metodu.... pediatričke sa nepozdaval malý lebo sa nepretáčal,prv nas( 6 mesiac) ešte nechala ale druhýkrat( 7,5 mesiac.) už nás odoslala na neurologiu pre prípad žeby sme niečo nezanedbali .ja som aj suhlasila lebo maly mi nechcel byť na brušku stale plakal ale to hrozne plakal... 😔 😢 a nechcel sa nám pretačať iba prevracal sa na jeden bok.....je to dobra pediatrička.... No neurolog nas odoslal na rehabilitačné cvičenie-malý s ním velmi nespolupracoval pri vyšetrení a dal mu taku diagnozu že... 😢 ked sme prišli ku rehab.doktorke tak povedala že nieje to až take zle jak on napísal.... ale aj tak nam rehab.doktorka odporučila cvičenie... Ale malý mi pri cvičeniach dosť plače... 😢 som z toho smutná... 😢 niekedy s ním ani dlho necvičím....má to aj niejake pozitíva ta metoda cvičenia a aj negatíva.....maly sa nám začal pekne otačať po 2 týždnoch cvičenia....ale teraz nam rehab.doktorka v PO dala nové cviky ktoré mi malý nechce cvičiť...a priznám sa,že jeden cvik malo co cvičíme,lebo sa bojím aby som mu niečo nespravila..... 😢 a to nechcem-radšej ho s ním cvičiť nebudem....lebo sa mi dosť napína pri cvičení a plače tak ten 1 cvik ani velmi necvičíme....Maminky chcem sa spýtať to cvičenie na fit lopte a plavanie babatiek zabera? a suhlásím aj s napísaným textom s rajna.....a suhlasím aj s inými maminkami treba počúvať aj svoje srdce....a ja sa snažím cvičiť s malým iba do takej mieri do ktorej mi malý dovolí...ešte mu idú aj zubky tak máme to pestré... 🙂 😒 je aj z toho dosť nervozný....

rajna
18. apr 2015

mima118 moja sa pretáčala na 5 mesiacov a aj tak sme tam chodili a teraz najnovšie chcú aby už liezla zajtra bude mať 8 mesiacov ale korigovaný vek je 7 mesiacov lebo je predčasniatko. Osobne si myslím že má ešte čas a ďalšia vec nie každé dieťa lozí ale čo už tak sa trápime