Večerné budenie a nepokojný denný spánok

norika84
22. aug 2014

Ahojte.
Obraciam sa na vás s prosbou o pomoc, radu či názor na náš problém so spánkom. Ako som pred časom písala tu na MK, náš synček (dnes už 7 mes.) po dosiahnutí 4 mesiacov začal mať problémy so spaním. Začalo to tým, že nevedel zaspať v kočíku, pokračovalo to tým, že aj keď zaspal tak len na rukach a po preložení do kočíka som s ním brázdila len po najtichších uličkách, aby mi ho náhodou nejaké "neposedné a príliš hlučné" dieťatko nezobudilo ☹ Následne nato prišiel problém aj so spaním doma.
Momentálne máme taký stav, že počas denného spánku, keď ho uložím na spánok doma v posteli, tak prvú polhodinu spí, ale po tejto polhodine sa preberie. Ak neležím pri ňom a nepritúlim sa hneď k nemu, tak už ďalej nezaspí. Potom sa budí aj každých 10-15 min. A druhá vec je tá, že po uspaní na nočný spánok, sa vždy zobudí s neskutočným plačom buď po pol hodine alebo po hodine. Opakuje sa to takto aj 3-krát, až kým nezaspí tvrdým spánkom. Všade čítam o budení sa v noci, príp. nad ránom, ale nikde som sa nedočítala o takomto večernom budení.
Máte s tým niekto skúsenosti? Budem vďačná za každú odpoveď, názor, radu. Som z tohto stavu už naozaj zúfalá, počas dňa nič nespravím, pretože keď spí doma, tak musím byť aj tak pri ňom a keď je hore, je neskutočne nervózny, stále musím byť pri ňom a vymýšľať nové hry.
Ešte pridávam to, že malého uspávam tak, že ho najprv chvíľu ponosím, aby sa ukľudnil a dostal do stavu, že sa ide spať a potom ho položím do postele, ľahnem k nemu a tak sa mojkáme až kým nezaspí. Posledné dni však musí byť na mne úplne nalepený, aby zaspal (jedna rúčka na mojom líci a druhá na uchu 😒 )
Vopred ďakujem.

blevka
22. aug 2014

Ahoj, asi ti neporadim, lebo sama som sa ocitla s mojim 9 mesacnym synom v tej istej situaci i a neviem co dalej. Ale aspoň vies, ze nie si s tymto problémom sama. Az na to, ze ten moj sa posledne dva tyzdne budí po polnoci každou hodinu :( Normálne začínam rozmyslat, ze ho odstavim alebo zacnem nechávat vyplakat.....aj kde som sa tomu dost bránila...aj teraz, spi vedla mna a drží ma za laket, už som úplně strnula, ale nemám odvahu změnit polohu, lebo sa hned zobudi....

norika84
autor
22. aug 2014

@blevka
☹ taktiež by som nerada dospela do štádia, že budem uvažovať nad metódou vyplakania. Prečítala som si aj knihu Každé dieťa sa vie naučiť spať, ale nestotožňujem sa s metódou, ktorú tam opisujú.
A aj počas dňa ti spáva tak ako som písala? Ja som z toho na nervy, stale pri ňom ležať, nemám kedy navariť (teraz dokonca všetko dvojmo, keďže už papáme aj príkrmy) ani upratať, proste nič. S manželom nemáme už žiadny živoť, keď príde z práce domov, ja sa vrhám do domácnosti a večer som úplne vyčerpaná 😢

bosoriak
22. aug 2014

@norika84 Ja ta len ukludnim: je to normalne, mne to robili obe dcery iste obdobie (a sem-tam to spravia aj teraz 😀 ). Po pol hodine sa vraj spanok meni na lahsi a preto sa niektore deti lahsie zobudia. No moja mladsia dcera od 4 mesiacov spavala po 20 minutach cez den. 3x20 minut a hotovo, to bol cely oddych. Pri tom doma aj starsie dieta.

Ja by som ti odporucila najma sa upokojit, skus pochopit, ze ten maly clovek sa len zoznamuje so svetom okolo. A nikto iny, NIKTO iny mu nie je vacsou oporou, nez mama. Neboj, nebude sa ta drzat vecne, preco mu nedopriat tie chvile, ked ste spolu? Ja som toto prestala riesit po prvych dnoch s dcerou. Urcila som si priority: spokojne dieta alebo cista domacnost? Pre mna to bolo jasne. Bordel ako v tanku, varila a prala som s dietatom v nosici, ked bolo hore.

No co, aspon si s nim oddychnes cez den, naco sa hned hrnut do upratovania ked dieta zaspi?

A naspat k teme: prejde to. Tak ako vsetko. Skus nebojovat, ale prisposobit sa. Takto male dieta neprevychovas, vyplakat ho je barbarstvo podla mna.
Prajem vela trpezlivosti.

siska53
22. aug 2014

@norika84 jedine ti poradim kupit si nosic/satku. Tak ta bude citit a ty si aj porobis.
Ine neviem,kedze moje s tym problem nemali. A to teda som nikdy nebola ticho ako myska a mala sa naucila zaspat aj pri hluku. Minule ju nezobudilo ani vrtanie u susedov.

Tvoj je mozno teraz uz aj v stadiu separacnej uzkosti,preto ta viac vyhladava..
Moj sa napriklad okolo 8.m.zacal raz za noc budit,co nerobil od 3.m. Vzdyvsom ho len prelozila,dala na prsnik a spali sme...

Este otazka: Ked bol novorodenec,neskakala si k nemu pri kazdom mrnknuti? Alebo az vtedy,ked naozaj zacal plakat? To by ma este zaujimalo.

norika84
autor
22. aug 2014

@bosoriak
tak pravdepodobne mi nič iné neostáva, len sa s tým zmieriť. hádam to odíde, tak ako to prišlo. nosič máme, ale doma v ňom byť nechce, len ak s ním idem von. aj tak ďakujem za povzbudenie a rady

norika84
autor
22. aug 2014

@siska53
ako som už písala vyššie, nosič máme, ale doma v ňom nevydrží, len ak ideme von.
čo sa týka hluku pri zaspávaní, ja som to tiež neriešila. chodievala som s kočíkom na nákupy okolo 4 prúdovej cesty a nevadilo mu to. až do času, keď sa to všetko v jeden krásny deň zmenilo. proste otočka o 180 stupňov, z ničoho nič.
čo sa týka toho, či som skakala k nemu pri každom zamrnčaní - pravdupovediac, neviem to presne zhodnotiť. on bol veľmi náročný, veľmi veľa nám plakal (potreboval veľa mojej blízkosti, mala som aj veľké problémy s mliekom + koliky do 4 mesiaca v kombinácii s refluxom). takže je možné, že som ho niekedy "obslúžila" skôr ako bolo nutné či potrebné. ako to s tým súvisí?

siska53
22. aug 2014

@norika84 vraj suvisi,ze ked sa k detom od narodenia neskace pri kazdom mrnknuti,samy sa naucia utisit sa. Cize riesit az vyslovene plac. Oni totiz maju tie plytsie a hlbsie fazy spanku kratsie,rychlejsie sa striedaju,to preto.

Inak moj maly tiez nebol cez den velky spachtos. Obcas spal len 20minutovky..ale tzk,ze sa naozaj zobudil a plakal.. Obcas zas spal ok. A poobrdny spanok zacal nenapadko rusit okolo 16.m..ale spal v noci a spal v kociku,akurat som nesmela stat.
Dcerku som zas do kocika mohla dat az ked tvrdo zaspala.. Ale v noci spali dobre,ak nepocitam kolikove noci dcerky.. Bud sa nebudili alebo raz. A ja som urcitevnevstavala pri mrnknuti,na to som leniva,vzdy som cakala,co sa udeje. A to robim doteraz. A u syna sme si presli aj nocnymi morami...

norika84
autor
22. aug 2014

Dík za radu.
K tým 20 min. spánkom - a nebol potom nervózny, keď tak málo spal. Pretože náš ak sa tak málo vyspí, tak je hneď nervózny, nevie sa vobec zabaviť, ani keď som ja s ním. Dokonca sa veľmi často budí s plačom, hlavne keď spí doma (v kočíku nie).

danula.ch
22. aug 2014

@norika84 ak si citala knihu kazde dieta sa vie naucit spat, je tam pekne vysvetlene vsetko okolo spanku, aj spankovy rytmus. priblizne po prvej polhodine spanku pride faza slabeho spanku, vtedy sa tvoj maly prvy krat preberie a ma problem zaspat dalej. ale to, ze sa potom budi kazdych 10-15 minut, celkom nechapem. asi kontroluje, ci si stale pri nom, ak teda zvyknes od neho odist. ak je to iba kvoli separacnej uzkosti, to casom prejde.
co sa tyka skoreho nocneho budenia, stava sa to, ked deti prezivaju nocny des, len neviem ci sa to tyka aj takych malych deti. skus si este raz precitat tu knihu, ja si odtial uz vsetko nepamatam, spanok a vsetko okolo neho je tam super vysvetleny. aj ked mne ani ta teoria nepomohla, nakoniec sme podla tej knihy oducali, ked mal maly 10 mesiacov, lebo som uz bola fyzicky aj psychicky takmer zrutena. nepomohlo nic ine, co mi kto radil. ale nakoniec, uz od prvej noci sa budil podstatne menej a ak sa aj zobudil, nezacal hned strasne plakat ako predtym, ale vacsinou iba trochu mrncal a po chvilke dalej spal. az ked nezaspal sam, som si ho zobrala k sebe. tym ta na to nechcem nahovarat, len pisem svoju skusenost
este ti odporucam precitat si knihu A dost, francuzske deti nevystrajaju pri jedle. pise sa tam aj o metode, ktorou francuzi dosiahnu, ze najneskor v 4-6 mesiacoch prespia francuzske deti celu noc. uz v porodnici k nim neskacu hned pri kazdom zaplakani. nie zeby ich nechali plakat a kaslali na ne, ale ich pozoruju a postupne sa ucia rozoznavat plac. ci je dieta hladne, alebo len mrnka zo spanku. vela krat deti iba mrnkaju a nie su prebrate. ak ich pri tom mrncani zoberieme a dame im jest, vlastne ich zobudime. takto robime presny opak toho, co by sme mali robit. nechat dieta, aby zase zaspalo. namiesto toho ho zobudime. dieta sa nauci prebrat sa zo spanku pri kazdej faze plytkeho spanku a uz to ide dolu vodou. skoda ze som tu knihu citala iba pred mesiacom, kolko veci by som robila inak. staci si precitat iba tu kapitolu, ale cela kniha je dobra, skor ako roman o vychove. takze odporucam precitat si aj celu, lebo je tam aj vela dobrych rad o jedeni a ine dobre veci. mozno tam najdes odpoved na svoje otazky, lebo ja som nasla a to uz mam 2 deti 😉

viera
22. aug 2014

@norika84 Ja som mala napodobnu situaciu a mozno este aj horsiu by som povedala....Tiez ako to tu spominali podaktore....Mne ked mal zaspat v noci, tak sa zobudil aj 15-20x za noc a ja som bola neskutocne vycerpana...Bolo to tak asi 2-3mesiace a potom to prestalo ale velmi dobre ta chapem a presne ako hovoria ostatne, vykasli sa na UPRATANE....Lebo to dlho aj tak mat nebudes🙂)))....Lebo on zacne upratovat casom aj za teba 🙂A jednoznacne ho nepros a nic ine....Ked budes ty pokojna a kludna, dieta to vyciti ako aj to, ked si nepokojna a podrazdena alebo nestastna...Mozno potrebujes vypnut...Ze je to na teba vela..

anna412
22. aug 2014

@norika84 ahoj🙂 My sme mali to iste od mala najprv koliky potom to boli zubky od 4 mesiaca a celkovo stale v noci sa budil a plakal ...uz pri zamrncany som bola hore a davala mu cumel no neskor som ho nechavala ked zamrncal a on sam zaspinkal riesila som az ked plakal viac nie pri kazdom zamrncani a pomohlo...cez den mi spal celkom dobre niekedy hodinku niekedy nie ...Neboj casom to prejde ...nas ma 20 mesiacov a uz prespinka celu noc s tym ze sa sem tam zobudi ale hned zaspinka ...

mimikas
22. aug 2014

dievcata bohuzial chce to raznejsie metody, sice ani ja nie som za metodu vyplakania a ani sme ju nikdy nepraktizovali, museli sme zmenit nase ritualy tak aby dieta postupne spalo ako tak celu noc a viac menej same. Pisem ako tak preto ze podla mna spanok nie je uplne ovplyvnitelny. Moj maly ma 2 a pol roka a veru este neprespal celu noc. Znie to strasne ale je to tak. Nas aj normalne zaspi ale strasne sa v noci hybe, stale je niekde zamotany, zaseknuty, je mu zima teplo alebo si len tak mrnci. Postupne sme menili nase ritualy tak aby maly netrpel ale zase aby oj vedel zaspat a vlastne spat. On sa narodil a od vtedy poriadne nespal. Nas je velky mojkac. Vecer mame ritualy ked sa mojkame, hladkame a pod. Ked zaspava treba ho hladkat ale uz aspon nespi s nami v posteli. Je to tazke, ja viem ze ste unavene a tiez som si tym presla ale vekom sa to lepsi. Moj maly ma 2 a pol a uz spi sam v izbe. Sice ho treba uspat a v noci sa aspon 3x zobudi a treba ho ist umojkat k spanku ale spi. Ja som precitala kopec knih o spanku. A moja znama lekarka ma syna ako moj, bola s nim aj u psychologa ale tam jej rovno povedali. Je to povohou a treba pockat ktym z toho vyrastie. To neznamena ze zase budete robit uplne vsetko co si deti zmyslia ale asi potrebuju ten extra kontakt tak im ho treba dopriat. A nepresilujte deti, niekedy ked su nadmerne unavene sice odpadnu ale sa aj rychlo zobudia a su v strese. Pred spankom treba dieta ukludnit a az potom dat spat. U nas sa uz hod. pred spankom nic nerobi len sa ukludnuje a pripravuje na noc a naozaj to pomaha. Drzim palce, nebojte raz nam z toho vyrastu, teda dufam

siska53
22. aug 2014

@norika84 nebol..v pohode...inak akurat som zbezne prebehla prispevky po mne a jedna ti tu odporuca A dost!
Ja som ju citala a zistila som,ze som pri spani postupovala vlastne podla nej a ani som o tom nevedela. Cize tak,ako som ti pisala vyssie.

Moj maly ma teraz cez 4r. a spava tak 9-10hodin,poobede tak raz za mesiac,len to zas nevie zaspat vecer...az teraz skor vyzera byt obcas unavenejsi a to uz viem,ze pride poobedie,kedy zaspi.

Mozno mas len taky typ babatka,ale mozno stoji za uvahu to nebudenie babatka pri kazdom mrnknuti,lebo tym,ze k nim hned skocime,ich vlastne zobudime. To ke podstata tej kapitoly z knihy A dost!

bonaqa2013
22. aug 2014

Moje 3 dieťa malo poriadne problémy so spánkom. Nie žeby tie dve pred ňou nemali, ale nie až také. Všetko začalo okolo 5 mesiacov, mala problémy zaspať, uspávanie trvalo neskutočne dlho, nosili sme ju v takej taške určenej pre malé detičky. potom sme ju položili do postieľky kde predtým kľudne spávala. Ani to sa jej nepáčilo. Len plakala a plakala. Skúšali sme aj v kočíku voziť. Nič nepomohlo. Boli sme aj u lekára, niekoľkokrát. Podľa neho je to vývoj, dieťa je v poriadku ona je taký typ. My sme chceli aby ju dal do nemocnice, aspoň na 1 deň, na nejaké vyšetrenie, aby sme sa my mohli vyspať. Do nemocnice na žiadne vyšetrenie ju nechcel lekár ani dať, ani poslať, pretože podľa neho bola v poriadku. toto blbé obdobie skončilo asi po 4 mesiacoch. A keď nám už malo byť len a len dobre, prišla som nato že som zas tehotná. Takže keď mala ukričaná slečna 18 mesiacov, prišla som s ďalšou slečnou domov. A potom to bola už len čistá katastrofa....

hamca
22. aug 2014

@norika84 akoby si opisovala moj nedavny problem mojej mladsej 7mesacnej dcerky. Asi 2-3 mesiace nevedela vecer na tvrdo zaspat. Vzdy po polhodine sa zobudila a musela som ju nakojit alebo uhojdat. A to sa opakovalo2-3 kazdy bozi vecer. Bola som z toho zufala, ale po tych vsetkych problemoch s nou (je od narodenia velky placko a slabo spinka) som to nemala energiu riesit. A ono to akosi same preslo.
Tak isto sa jej teraz menili a posuvali denne spanky a obedny si nastavila na 2 hodiny, ale v priebehu neho potrebovala 2x nakojit, no uz dva dni mi spi cez obed vkuse 2 hodiny, nezobudi sa na papanie.
Asi som ti velmi nepomohla, lebo moja rada je, ze treba vydrzat, vsetko sa same napravi.

yanni
22. aug 2014

@danula.ch ja tu knihu prave citam. Nie tak koli spanku, chalani su uz velki a spia dobre ale skor koli inym manierom. jedenie, slusne spravanie atd. Ale to o tom spanku je fakt pravda. Tak kniha je fakt genialna. Odporucam kazdemu.
@norika84

emma181
22. aug 2014

@norika84 presne ako pise danula.ch. Precitaj si knihu Kazde dieta sa vie naucit spat. Mozno sa nebudes riadit tou metodou ale aspon sa nieco dozvies o spanku deti a uz mozno to ti pomoze. Ja som podla tej knihy naucila spat nasho vtedy 8m syna, teraz ma 10m a iba ho polozim do postielky, dam flasu s vodou a odidem z izby a maly do 15 minut zaspi. Som si vtedy povedala a dost lebo dovtedy som ho uspavala na rukach pri tom som ho hojdala, spievala mu a este aj dudel drzala lebo ho nevedel sam drzat v ustach a to som robila 15-20 minut 4-5x denne a to mal 10 kil cize ma uzneznesitelne zacinali boliet krize a aj cely chrbat. A lutujem ze som to neurobila skor, lebo podla mna cim starsie dieta tym horsie pretoze je uz viac zvyknute zaspat na rukach, na prsniku a pod.
Moj syn sa dokonca v noci niekedy zobudi a sadne si ale hned aj zas odpadne naspat a spi dalej a kazdu noc zo spanku akoby tak zaplace ale to len tak na 2 sekundy (asi sa mu nieco sniva)😊, cize je to normalne ze sa v noci deti tak troska preberu.
Vela mamiciek tu na MK tu knizku zavrhuje a odsudzuje ale ja som za nu vdacna. Dieta mi pekne spi, ja stihnem navarit, upratat aj kavu si v klude vypit 😉

zk3
22. aug 2014

ahoj, nasa dcerka spavala pri co najvacsom hluku prve 3-4 mesiace - cim vacsi hluk, tym tvrdsi spanok 🙂 potom sa to zmenilo, a ked spala muselo byt uplne ticho - ziadne hluky z kuchyne, nic, zobudila sa hoci len ked trosicku vrzgla podlaha, alebo dvere, takze uplne ticho.trosku tuhsi spanok zacala mat, ked presla na 2 denne spanky - cca 8 mesiac. teraz ma uz len jeden spanok - asi od 13 mesiaca. ale aj ked mala dva alebo len jeden spanok, velakrat som lezala/lezim pri nej a je na mne nacucnuta. a mali sme aj obdobie, ze sa dost vecer budila - napr za 3 hodiny aj 4-5x. mala som niekedy pocit, ze sa jej nieco sniva, alebo ze riesi nejake zazitky zo dna. proste - treba ist k dietatku, nakojit, pomojkat, ponosit. hlada v Tebe bezpecie, a istotu. moze to byt aj separacna uzkost - velmi citlive obdobie, bud pri dietatku. co sa tyka domacnosti - napr dohodnite sa s manzelom, ze jedno poobedie/vikend nech poprata on, alebo popros mamu/svokru/kamaratku, alebo zaplat niekoho, kto raz za 1-2 tyzdne pride popratat. a var jednoduche jedla 🙂 syncek potrebuje Teba - matku, spokojnu, odychnutu, a v pohode, nie vylestene dlazky ;) ps: podla mna neodstavuj, skoda by bolo, a nenechavaj vyplakavat - skodis syncekovi.ak chces, precitaj si knizku Rodicovstvo je veda (M.Suunderlandova) - je tu aj o placi/vyplakavani a jeho destruktivnom vplyve na dieta

danula.ch
22. aug 2014

@yanni ano, skoda ze som ju necitala skor, verim tomu, ze ani to tvrde oducanie by sme nemuseli mat. aj ked s malym to nebolo lahke. silne citlive dieta v kombinacii s kolikami, to je lahka cesta do pekla....neviem ci pri nom by som to zvladala inak ako to bolo, ale pri mladsej by to urcite takto slo. mat tak tretie dieta, aby som si to vedela vyskusat v praxi 😀
fakt je ta kniha skvela, lebo my rodicia uz zabudame byt ludmi, sme iba rodicia na plny uvazok. dieta na piedestali a nase potreby su na chvoste. praveze je dobre, ked si mama moze cez den oddychnut od deti, zit si svoj zivot. ja sa snazim robit to tak a nehanbim sa za to. spokojna mama = spokojne deti. lebo v poslednej dobe je to skor zahanbujuce, ked ma mama svoje potreby. naco si si robila deti, ked sa o ne nechces starat a cela sa im obetovat?vsetko podriadme detom, nech potom vedia, ze maju navrch. potom nastupia problemy s vychovou, nezvladnutelne deti, rodicia nemaju autoritu.......zacina to spankom, drobnymi ustupkami. nechcem tym povedat, ze treba na deti kaslat, ale presne ako hovoria francuzi, vsetko s mierou 🙂

silviaaa21
22. aug 2014

@norika84 My máme presne to isté. Otočka nastala po 3 mesiaci, neskutočná averzia voči kočíku, pritom dovtedy spával tam. Uspávali sme sa na prsníku, ale prišiel štrajk, tak na rukách. Asi v 7 mesiaci zobral kočik na milosť a vedel zaspať aj tam. Doteraz nevie zaspať sám, u nás zaberá stále kojenie , ale to už len pred večerným spánkom a inak fit lopta. A to budenie po zaspatí mal tiež cca 3 mesiace a potom to prešlo. Ono sa to stále mení. Ja stále čakám na to, že po celom dni, keď je už naozaj unavený, pridem do izby a on tam bude spokojne odfukovať. Ale asi sa ešte načakám🙂 Takže asi len vydržať, zachvíľu sa denné spánky zredukujú, potom možno pospí trošku dlhšie a nebude celý deň len o uspávaní. 🙂

silviaaa21
22. aug 2014

@danula.ch Ja som tiež čítala počas tehotenstva knižku A dosť , u nás bol však problém ten, že malý v noci nikdy len tak nemrnkal, ale hneď spustil hrozný rev, takže som musela reagovať vždy a moje super odhodlanie ako si naučim dieťa pekne spať celú noc bolo fuč 🙂

blevka
22. aug 2014

@norika84 cez den spi v kociku, ale musí sa vozit a nesmie okolo prejst stekajuci pes, trubiace auto ani smejuce sa pubertiacky, alebo v posteli, ale musí sa ku mne tulit...ale aj tak spi max.hodinu, no vacsinou ani to nie... :(
Ja som na domácnost rezignovala...najnutnejsie spravím večer ked zaspi a upratujem v nedelu doobeda, ked vypravim muza s kocikom....Už som z toho zufala, preto zvazujem krajně riesenie....ale bola by som radsej ke by som našla nejake ine než nechat ho vyplakat

yanni
22. aug 2014

@danula.ch presne tak, mas pravdu. Ja som sa k tej knihe dostala nahodou, hladala som nieco, co by mi pomohlo pochopit nasho krpca. Ma 4,5 roka a za kazde h... (sorry za vyraz) sa rozreve. Nakoneic som prisla na to, ze sa mu velmi ustupovalo. Babky ho rozmaznali, ved je malicky, najmladsi atd. A ti poviem, uz mam toho plne zuby. Uz aj hlas zvysim, nedam, neustupim, necham ho nech reve, atd. Uz zacina pomaly ale isto chapat, ze sa nebude vsetko a kazdy krutit len okolo neho. Vsetko by sa nejak dalo vyriesit, len zacal klamat. A to doslova. On nic, on svätec. Bije mladsie, mensie deti, je doslova agresivny. Neda si nic vysvetlit, ked nie je po jeho, tak sa hodi o zem. So spankom nastastie problem nie je, jedenie je tiez ok, zje fakt vsetko, len je neposlusny, snilek, nic neskusi, nic si neda vysvetlit. Zial s takym velkym chalanom uz asi nic nepohne. Nejake tresty, no neviem, ci to vobec pochopi. Ta kniha je super, len tiez vravim, ze skoda, ze sa mi nedostala do ruk skor. Este aj pred takymi dvoma rokmi by to bolo ok ale teraz, no uvidime. Ale ja uz nepopustim. Uz aj muz nebeha deckam za ritou, a ked neposluchaju, vie byt prisny. Konecne sa aj ten zobudil. Ono ked v babätkovskom veku je vsetko super, clovek sa nemoze velmi tesit, urcite to ma hacik a pride nieco neskor. Nas najstarsi ma nejake problemy s jedenim. Vsetko je ble a fuj a nechce atd. Dnes ma uz tak vytocil pri obede, ze som myslela, ze ho roztrhnem. Nejes, ine nedostanes. Ani medzitym. Budes hladny? Tvoj problem. Musis cakat do vecere. Si mala vidiet ako spucoval dobre ze nie aj tanier vylizal. ja fakt neviem, furt je nieco. 😕 😠 Ale ja som tiez len clovek a ako sama vravis, nemalo by sa vsetko zahodit len koli detom. Vsetky zaluby, vsetkych priatelov.

siska53
22. aug 2014

@mimikas ja mal 39 a tiez malokedy prespim celu noc.🙂) nie kvoli detom,ale ja jednoducho sa v noci zobudim a musim ist na wc a napit sa. A som rada,ked len raz a skacem od radosti,ked sa zobudim az rano.
To trosku na odlahcenie.

siska53
22. aug 2014

@yanni vsetko sa da napravit este,len treba dodrziavat pravidla a neustupovat. Viem,o com hovorim,mam coksoro 4,5r a coskoro 29m...a o aja maju fazu vzdoru. Maly 2.fazu,mala prvu fazu. Tak si porevu. Ved to prejde. Ale tiez sa usilujem neustupit. Obcas sa da zmenit nazor,prehodnotit,ale nie ked si vydupava revom.
Nas ma skor problem v rozhodovani. Nie prkotin,ale ci ist za kamosmi na ihrisko alebo s tatinom na prechadzku..to akokolvek rozhodneme,vzdy bude revat.
Ale to asi suvisi aj s nedostatkom spanku u neho,aby sme sa vratili k teme. 🙂

danula.ch
23. aug 2014

@silviaaa21 ja ta chapem, lebo som mala presne to iste. ked sa uz zobudil, zacal tak strasne revat, ze ma vyhodilo z postele. a reval kym nezaspal. preto som aj pisala, ze neviem, ci by som to pri nom dokazala urobit inak. este aj teraz ked sa v noci zobudi, tak pisti, krici, vresti a to uz ma 4,5 roka. nedostaneme z neho co mu je, ci chce cikat, napit sa, alebo ho nieco boli. kazde dieta je ine. ale sme si skoro vsimli, ze ak ma pokojny den, svoj stereotyp, spi ovela kludnejsie. ked ma nove zazitky, alebo je cez den uplakany, alebo ide spat prilis unaveny, tak aj ovela horsie spi. ked nemal obedny spanok, v noci maval nocne desy.

danula.ch
23. aug 2014

@yanni aj ja mam podobne doma. to co zabera kamoskam na ich deti, na mojho neplati. tak som zacala citat knihy, ked mal 2 roky. nastartovala ma kniha kazde dieta sa vie naucit pravidla a super je kniha Ako rozpravat aby deti pocuvali. a este mu velmi pomohlo, ked sme zacali nahlas vyjadrovat jeho emocie. napriklad vidim ze si na mna nahnevany.....a tak

danula.ch
23. aug 2014

@siska53 to mame rovnako stare deti, len mam pocit, ze tomu starsiemu vzdor nikdy neskoncil a mladsia ho nikdy nemala 😀 . obcas je aj ona nervozna, ale vzdy to ma svoj dovod. bud je hladna, alebo ju bolia zubky ako teraz. ale tam aspon viem, v com je problem. pri starsom netusim, preco sa rano zobudi nervozny a cely den nonstop zuri a place. ale vdaka nemu som sa aspon zacala viac zaujimat o vychovu, inak by som sa viezla na skusenostiach a radach ludi okolo mna 🙂
verim tomu, ze nikdy nie je neskoro zacat. ked sme napriklad zacali popisovat jeho emocie, nastala prudka zmena k lepsiemu. nikdy to s nim nebude idealne, raz je lepsie, potom horsie. uz som bola aj u psychologa. raz sa tesime, ze sme na to prisli a o tyzden sme tam kde predtym. ako na hojdacke. ale uz tak netapeme v tme, ako kedysi

norika84
autor
23. aug 2014

@siska53
@danula.ch

len sa chcem opýtať k tej knižke - máte na mysli knihu "A dosť! Francúzske deti nevystrájajú pri jedle" alebo "A dosť! Francúzske deti nerobia scény". Autorka je tá istá.
Ďakujem

norika84
autor
23. aug 2014

ďakujem za všetky príspevky a rady.
Ja som momentálen začala čítať knihu Vychovávame deti a rastieme s nimi. Ale som len na začiatku, takže ju zatiaľ asi odložím a pojdem čitať tú ktorú mi to odporúčate.
Čo sa týka knihy každé dieťa sa vie naučiť spať - mám ju síce prečítanú, ale napr. v nej uvádzajú príklad spanku od 6 mesiacov. Že má dieťa spať dva denné spánky a vydržať hore 3 hodiny. U nás to vôbec nehrozí. Ráno vstane o siestej a o osmej už musí spat.
Snažím sa ho tiež naučiť na režim, ale vobec sa mi v tom nedarí. Pričom predtým sme režim mali, aj keď mi všetci naokolo tvrdili, že je na režim veľmi skoro. Zhruba ako 1,5 - 2 mesacný si ho sám vytvoril a fungovalo nám to až do ukončeného 4. mesiaca. Potom sa všetko zrútilo a odvtedy sa trápime už skoro 4 mesiace.
Čo sa ešte týka mrnkania a reakcie naň. Ako som už písala vyššie, ja si to už moc nepamatám (fakt divné, keďže je to len 7 mesiacov), ale vtedy som fakt nevedela čo skôr. Dávať dokopy seba po porode, problém s mliekom + koliky a reflux. Ale pýtala som sa to dnes ráno manžela, a on mi povedal, čo som si aj potom spomenula tiež, že on nemal také že mrnkal a postupne to prešlo do plaču. Ale on vždy spustil rovno na plné obrátky. Ja si len pamatam, že to bolo veľmi náročné a že nám plakal veľmi veľa a naopak veľmi málo spal. Nepoznám také, že novorodenec sa napal a spal 2-3 hod. zabalený v zavinovačke. Pospal 20 min. a bol zase hore. Zijeme daleko od rodiny, sme na všetko sami, cize pomoc svokry alebo mamy neprichádza do úvahy.
Ale ako pise danula - neda sa zit len pre deti. Ja som to tak zo zaciatku brala. Mala som narocnu pracu,cista karieristka, po svete som sa nabehala dost a teraz som tu a cela sa idem dat nasmu syncekovi. Je to hlupost a najvyssi cas sa konecne zacat venovat sebe. Presne od vcera sme s tym s MM zacali, mala som cele predpoludnie pre seba, v utorok som objednana ku kadernicke, este sa objednat ku kozmeticke a dohodnut nejaku kofolu s jedno z kamosiek. A hadam to pojde. Presne ako pisete vyssie Spokojna mamicka = spokojne dieta.
Na záver - je pravda, ze ja by som uz tiez vela veci spravila inac a to bude mat maly len 8 mesiacov. Co si poviem, ked bude mat 3 roky 🙂 Asi sa vzdy najde nieco coby sme zmenili.