Výprask
Ahojte,dnes v práci sme sa bavili s kolegyňami o Tom aké výchovy sme mali,čo robili naši rodičia,či sme dostávali výprasky a tak,mňa sa pýtala kolegyňa keď som povedala že u nás to bolo takzvané kolečko nechápala 😂 povedala som že mama mi davala pohlavok,s varechou po chrbte a potom s varechou po holej riti,poslednýkrát pred 18,a neviem prišlo jen to divné a povedala že má rodičia týrali no ja neviem vtedy som to tak nebrala aj keď som to nemala rada a teraz sa nad tým zamýšľam že stále keď som urobila niečo zle to presne tak bolo
@vevesh tak to mate nejake ohnive geny v sebe. Lebo ver, ze mna by na tieto kusky nenahovoril nikto. Ja som bola velmi citlive decko a vedela by som, ze toto su cezciarove zalezitosti. Ved vy ste boli ako ulicny gang, to kde ste vyrastali?
A my tak seriozne, gumu sme skakali, vybijanu hrali, v lesiku spekacky opekali, skreckov a morcata sme chovali🙉
@zmrzlinka2021
Môžem sa opýtať, aké strany volia ľudia, ktorí to majú v hlave upratané a sú v živote spokojní a šťastní 🙂
Bolo to otrasné.....s varechou po chrbte?🙏🤦♀️
@0silvia0 klasicke novopostavene a z casti nedostavane socikovske sidlisko, kde nastahovali mlade rodiny s detmi v rovnakom veku. Cely 8-posch. Vchod x2-3 deti na byt a rovnaky vek🙈🙉🙊 a ostatne vchody boli na tom podobne..🤷♀️🤷♀️my sme rano o 8 smej vysli, raz sme zazvonili na rohliky s grankom a do vecera nas nebolo🙃🙃🙃
v 18tich vyprask po holej riti?
Mala som nejake kruzky a okrem toho vtedy vsetci dospeli usmernovali aj cudzie deti, kazdy sa do kazdeho staral. Takze moznosti nejakych vycinov neexistovali, hned by nas niekto napomenul.
@0silvia0 ano v dospelosti je kazdy z nas normalny uspesny clovek. Ale tak lotroviny nas neobchadzali a vies, 30 deti same po kope vymysli ine somariny. Ano, skakali sme aj gumu ci skolku, hrali hokej, sily barbinam veci...ale cas od casu bol hardcore, ktory sme nedomysleli, ale varecha upravila spravnym smerom🤷♀️🤷♀️🤷♀️
@stanulienkat toto si mylis s rozmaznanostou
@0silvia0 normalna lokalita v jednom okresnom meste (velmi vyhladavana) 😀 ako, teraz je sidlisko uplny mix rodin (myslim od dochodcov po mlade rodiny), ale v sociku sme tam boli fakt vsetci v +/- 3 roky v rovnakom veku, ako aj nasi rodicia (netusim podla coho na vybore priradovali tieto byty, lebo kamoska boli napriklad u nich v bytovke na inom sidlisku mix).
@stanulienkat Svata pravda
@stanulienkat fyzicky možno je stabilnejšia, ale psychicky určite nie.
@vevesh vies, tieto tvoje vyjadrenia iba ospravedlnuju bitku. Deti sa ucia tak, ze znasaju dosledky svojich cinov, a to rozhodne bitka nema byt. To vyvolava iba strach, nie respekt ci empatiu
@stanislavicenka este raz, to neplati na vsetky deti. Kazdy sa respektu uci inac, a niekde nestacia iba slova. Empatia je viac menej vrodena. Su ludia, ktori jej maju malo a su ludia, ktori ju pod vplyvom okolnosti zivota stratili. Empatiu nevybudujes, ak uz raz zmizla (alebo ak nie je). Taki ludia empatiu nepocitia ani slovami, ani fackami. Ale tou vychovnou mas moznost upravit spravanie tak, aby to druhykrat dane dieta nespravilo.
@stanulienkat lepšie by som to nenapísala 👍
Mňa mama mlatila v kuse. Najlepšie šľapkou a za vsetko. Moja mama bola hrozná pretvarka kamarátky ju zboznovali ja som sa jej bála. Vždy som si vravela že budem iba. A i ked povrestim i na zadok supnem rozprával sa a zdoverujeme. Ani teraz v tomto veku nedokážem mame povedať lubim ta, čo s deťmi dokonca aj 19rocnou dcérou si to povieme v pohode. Bola iná doba. Bitka ako východná metóda a prejavovanie lasky tabu. Každá generácia je iná. Rok čo rok je to iné.
@20erika07 👏👏👏😓😓😓Oh moja hrozná skúsenosť. Aj mňa mama bila v útlom veku a kričala po mne vždy s ostrým hlasom ktorého som sa bál. Naopak otec ma nikdy nebil a mama s tým prestala keď som mal asi 6 rokov. Napriek tomu ponižovanie pokračovalo. Učitelia v škole nás bili a my sme to brali za normálne. Vystrájam, dostanem. Učiteľ na telesnej si všimol, že mám pod červenými trenkami slipy tak som ich pred všetkymi musel dať dole. Matematikár namiesto aby učil, tak dával písomky z pomsty a robil zo seba autoritu bitkou vyhrážaním a trestami. Keby ma neučil matematiku môj otec, tak ju neviem. Ani žiaci neboli lepší. Bitky, vyhrážanie, šikana, ponižovanie. Brali sme to normálne, nebolo to tak strašné, k určitej odolnosti psychiky existovala určitá miera zla, ktorú väčšina detí zvládla. Lenže spätne vidím, že toto správanie postihlo všetkých. Niekoho vymenujú za šéfa a automaticky sa ho bojím. Mám prehnaný a nezdravý rešpekt pred autoritami. Našťastie len navonok. No neviem sa zbaviť toho správania a zavidim mladým, ktorí šéfovi smelo oponujú. Ludia veria krikľúňom a to vidíme aj vo voľbách a v politike. Kultúra hrubosti drzých lakťov a hra na tyranov a obete. Niekto sa s tým vysporiada tak že hrá rolu tyrana a nájde si inú obeť, niekto sa zmieri s rolou obete a ja si myslím, že najlepšie je odhaliť túto hru a nasledovať skutočné autority a tyranom sa vzoprieť, ak sa dá. Nie vždy to ide. Ja to nedokážem priamo, stále je vo mne strach z hnevu mojej mamy. Ale ak nekomunikujem s dotyčnou osobou zoči voči, strach padá a aj moja poslušnosť. Je to zbabelé, občas ma to mrzí keď si to uvedomím.
Arnold Schwarzenneger povedal, že keby na neho otec nebol prísny, tak by nemal také vôľové vlastnosti. Ale ponižoval ho? Alebo mal prirodzenú autoritu a ukázal synovi aj svoje vôľové vlastnosti, ktoré od neho vyžadoval? Nedať dieťaťu hranice a pravidlá je pre jeho výchovu nebezpečné. Nevidí v rodičoch silu autority, tej zdravej autority kedy je rodič silný, láskavý spravodlivý milujúci ale aj karhajúci a určujúci pravidlá. Nikdy však neponižuje a nežiada od dieťaťa veci samoúčelne.
aj mna bili, po hilej riti s varechou alebo remenom, a zaco? Asi taku prvú bitku si pamätám, ked som mala 4 roky, jednoducho som poobede nechcela spať. Otec mi povedal, ze ak sa vrati aj ja nebudem spat, dostanem..a s bratom sme sa hrali rozpravali, on nas cez okno videl, a keď prišiel tvarili sme sa, že spíme. Ale vedel a dostala som, ale len ja.. Vzdy som dostavala len ja, lebo som nerobila veci, ktoré chceli, lebo mi proste n davli zmysel. Nevedela som prečo mam spat, ked sa mi nechce. Prečo nesmiem ísť tam, lebo sa mi môže niečo stať, to uz nevysvetlili, jednoducho som dostala varechou,ked som ich nepočúvala...a takto nejako som dostavala asi az do 13 tich. Potom som dostavala uz len facky. A prečo rodičia biju svoje deti? Lebo nevedia zvládať emočne narocne situácie. Je to vnutorny boj, narastá a rodic to musí dat nejako von, a ak dieťa robí niečo co sa rodicovi nepáči, je jednoducho vybojka, rodic sa svojho emocneho napätia zbaví,obvini za svoju frustraciu dieťa, ubije ho... Nqchvilku mu je lepšie a potom sa to znovu opakuje. A prečo to tak vlastne je? Lebo ked boli ti rodicia mali, tak ich rodičia ich nenaučili správne zvládať emócie. Boli potláčané, hnevať sa je zlé, kričať je zlé, plakať je zle...a tak to všetko vnutri rastlo a potlacalo sa až prišli vlastné deti, ktoré im majú ukázať, že emócie su normalne, je normálne sa aj hnevať,aj plakať,aj kričať. Je potrebné to dať von, dôležité je ukázať deťom ako to dať von. Akákoľvek bitka je nezvladnuta situácia rodičia. Aj ta jedna výchovná. Je to neschopnosť dieťaťu vysvetľovať situáciu ( aj ked sto krát). Aj ja som par krát zlyhala, zlyhavam. Ucim sa to, nebijem svoje dieťa ( viem ako som sa nelubena od avojich rodicov vtedy citila) ale niekedy pridu situácie,ked mám chuť aby uz syn bol ticho,pochopil to, lebo to ja nemam trpezlivosť vysvetľovať,to vo mne narastá napätie,lebo to nechápe, robí to znovu... Jedna vec mi v hlave stále pri takýchto situáciách napadá, niekde som ju počula a je to úplná pravda.. Deti nepočúvajú,oni pozorujú... Co vidia nás,to dávajú nám aj svetu...
Su deti.... A deti.
Tie mamy, ktore maju dobre deti nechapu ked da rodic s tym neposlusnym dietatom po zadku.
A tie mamy ktore maju tie dobre deti si aj tak myslia, ze maju neposlusne deti a to preto, ze nikdy naozaj nezazili neposlusne dieta. A preto nikdy nepochopia vychovne metody typu po zadku.
Bitku absolutne neuznavam, ale obcasnemu po zadku sa zial nevyhnem. Skusali sme VSETKO ine. Nezabera...
@marsmykkok voľby? Tiež som vždy volil buď menšie zlo, alebo podľa toho, ako sú rozložené sily. Proste aby môj hlas neprepadol. No už tak voliť nebudem. Budem voliť podľa toho aký je ten kandidát či je slušný nepodplatiteľným charakterny aké ma hodnoty ktoré vyznáva. Proste hoci by mal aj preferencie 1%. Nech sa kľudne môj hlas stratí. Ak by tak uvažovali všetci, tak môže vyhrať aj ten, ktorý netaktizuje.
Tak ako je dnes moderna nevychova, respektujuci pristup, bolo vtedy moderne vychovavat varechou a bitkou. Za mna asi tolko, ked na 10x pocitac nereaguje na ctrl+alt+del, treba tvrdy reset. Urcite neuznavam bitky, kde si rodic doslova lieci svoju frustraciu a vsetky negativne zazitky z dna na dietati. Bohuzial, kazdy z nas ma osobnu skusenost, kam tato generacia nevychovanych deti speje. Respektujuci a partnersky pristup mozem aplikovat na niekoho, kto partnerom je, kto akceptuje mna, kto ma chce pocuvat a kto sa snazi najst spolocnu rec. Ked do mna zacne nejaky debil skakat, nebudem mu asertivne a empaticky dohovarat, ze sa to nepatri, ze je to neslusne a da sa komunikovat inak, pretoze to v nom len agresivitu zvysuje. Neska sa strasne moc riesi, stovky psychologov, specialnych pedagogov a neviem coho a tie deti su z roka na rok horsie a horsie.
@zmrzlinka2021 no neviem, ja som ešte trošku viac ako 35+ale teda moji rovesníci v okolí majú vcelku stabilné rodiny, zamestnania, často športujú a o žiadnych vážnych psychickych problémoch neviem. Zato sa nerucaju pri každej nepohode ako dnešná mládež, vkuse unavená, casto po baroch a kaviarňach vysedavajuca. Vidím to v práci, o 20r mladší sú na tom dosť biedne.
@simca06022011 že deti sú rôzne, čo platí na jedného, nemusi na druhého. Výchova je hotová veda 🙂
Aj mňa mama bila, pamätám si ako som 14 ročná varila večeru, mama sa ma niečo pýtala a mykla som plecom a ona prišla zo zadu ku mne a začala mi triasť plecami až mi praskla hlavou o digestor. Ja som už ani nemrkla.. varilq som ďalej a po tvári mi tiekli slzy...Frustrácia z oca keďže sa hádali. Ja som to brala tak že radšej mňa ako mladšieho brata. Bola som niekde von, prišla som o 5 min pozdejsie domov mesiac zaracha.. brat si chodik na diskotéky kade tade ja som nemohla ani na ihrisko. Vďaka tomu som nemala kamarátov, smiali sa mi.
Trvalo to 18tky. Mame som nikdy neklamala, vždy som jej povedala pravdu kde som bola a skym a nikdy mi neverila. Tak som jej začala klamať. Nikdy ma.neobjala, nepohladkala. Ked som sa aj pritulila jej slova boli nelep sa na mňa, vypadni ty šteňa..
Keď som mala na ruke modrinu a starka sa na ňu spýtala, povedala som jej pravdu, spýtala sa na to mojej mami ta klamala, urobila zo mna klamárku .. najviac ľúbila moju sesternicu a vždy to dala pocítiť, pamätám si doteraz ten pocit tlaku pri srdci keď to robila..
V 20tke som odišla z bytu a keď som videla ako sa chová manzelova rodina k nemu a ku mne nevedela som ze je také niečo možné.. doteraz mám kolo toho problémy..
Ako sa mi narodili deti, nikdy som ich neudrela ani neudriem, spíme ako take bobry všetci v jednej posteli na kopke, deti su na mne nalepene nonstop
Mama neviem ci si to uvedomila ale je ovela lepšia starka ako mama
@sidicek to, ze o niecom nevieme, neznamena, ze to neexistuje. S uzkostou a depresiou sa skoro nikto “nechvali”. O bolesti chrbta pocujeme castejsie. Ja by som to na znamych nikdy nepovedala, a potichu sa mi priznali, ze maju to iste, aj sa liecia/liecili, ked som s tym ja vysla von. Moja mama berie AD, nikdy by to na nu nikto nepovedal, je vesela a stastna. O mne by to tiez nikto nepovedal, fungujem uplne normalne, len trpim uzkostami, spojitost s bitkami a ponizovanim v detstve nevlastnym otcom cisto nahodna. Este jeden poznatok, zakazdym, ked idem do lekarne sa predo mnou vydavaju nejake psychiatricke lieky. Ak mate znamu lekarnicku, spytajte, kolko takychto druhov liekov vydava.
@stanulienkat to ano, alo preco? Nie je to preto, ze su deti bite menej (nie vobec, menej).
Je to preto, ze sme prehupli do opacneho extremu.. deti nemusia nic, alebo len malo, dostanu vsetko, ale casto I'm chyba pozornost rodicov. Neucia sa preberat zodpovednosti za svoje ciny..
Su stresom vesmiru, ale len doma.. A potom to pri strete s realitou nezvladaju, ze je to inak..
Vies, co hovorila vyborni cesky detsky psychologovia Koprivovci? Ak vas ako dieta bili (ano, myslia tu prave tie "vychovne" udery, nie surove mlatenie, kedze je iste, ze to cloveka jednoducho musi poznacit..) a vyrastol z vas vyrovnany, zdravo sebavedomy dospely bez emocnej traumy, je to NAPRIEK tomu, nie vdaka tomu..
A je zaujimave, najma dospeli, kt. bezne dostali jednu "vychovnu", tento sposob vychovy obhajuju a schvaluju..
Krasny priklad racionalizacie za ucelom popierania..

@tiika tu sa velmi neberie ani do uvahy, ze niektore deti su uz od prirody zle (skusenost ma presvedcila), a takisto, ze niektore maju nejake vysvetlovanie daleko. V oboch pripadoch si mozes aj usta zodrat, efekt to nebude mat ziadny. A bud ti to bude jedno a potom v dospelosti nedas s dietatom rady, alebo vyuzijes aj taku vychovnu metodu, ak je v danej situacii potrebna....