Výprask
Ahojte,dnes v práci sme sa bavili s kolegyňami o Tom aké výchovy sme mali,čo robili naši rodičia,či sme dostávali výprasky a tak,mňa sa pýtala kolegyňa keď som povedala že u nás to bolo takzvané kolečko nechápala 😂 povedala som že mama mi davala pohlavok,s varechou po chrbte a potom s varechou po holej riti,poslednýkrát pred 18,a neviem prišlo jen to divné a povedala že má rodičia týrali no ja neviem vtedy som to tak nebrala aj keď som to nemala rada a teraz sa nad tým zamýšľam že stále keď som urobila niečo zle to presne tak bolo
@slovakboy zdielam rovnake pocity a nazor . Maloktory muz si to vie takto uvedomiť a priznat si co a ako ho to poznacilo . Moj muz ma u deti odmala prirodzenu autoritu a to je on benevolentnejši ako ja. Nas 15rocny syn dodnes nevie reagovat na zvyseny hlas, nie je na to nauceny alebo ako by som to povedala,teraz v jeho puberte ,ktora je oproti mojej velmi kludna ,niekedy zvysim hlas ale to je moja chyba lebo je to v odbobi ked mam toho vela ,PMS, a nemam chut rozpravat sa o probleme. On naopak, je velmi rad aj ked su mu niektore poucne slova proti srsti, ze sa o tom rozpravame a dohodneme sa. Je zvyknuty na tento štýl riešenia problémov. Ja som taku moznost nemala, u nas sa len kričalo, ponizovalo a bilo, nikdy som s mamou neviedla doverny rozhovor, nikdy som neoponovala, bozechran mat svoj názor, presadit sa. Teraz sa sice hra na milujucu maminku, ale ja k nej nic necitim, je pre mna osoba ako kazda iná ktoru poznam. Otca som nemala, iba potom nevlastneho ,od nej o 10r mladsieho, ten si ma velakrat zastal ale ani on si vela nedovolil oponovat...
No aby sa už dnešné ženy neposrali 😀. Ze týranie. Ja som dostávala bitku pravidelne a vôbec to našim nevycitam.
@gerrwie_girl tak ty si možno ten typ človeka, ktorého to neovplyvnilo, ale sú slabší jedinci, ktorým to mohlo prevrátit život. Ja ako malá som síce nedostávala, ale reči som sa napocuvala ako toto a tamto, ako nezvládnem VS, pritom som bola vždy prémiová študentka. A aj som ju zvládla ľavou zadnou. Nepoznala som nič len drinu, naši majú doteraz minifarmu. Nikdy sme neboli na dovolenke, atď. Mňa napríklad toto ovplyvnilo veľmi doteraz mám na to ťažké srdce.
@veronicka1901 ako jasne chápem. A ani žiadny extrém celkovo nie je dobrý. Ok akoze take bitky ze decko ma modriny a pod to nie, to neuznávam, ale keď dostane zaucho alebo po zadku vo chvíli keď si to zaslúži tak je to iné. Ja som sa ako decko stavila s kamošmi ze napíšem na celú šírku chodníka slovo KOK.T. Už som mala koko (a veľmi dobre som vedela ze robim zlu vec) keď na mna z okna zreval oco aby som okamžite došla domov. Vo dverách som dostala takú facku ze stena mi dala druhu. A vieš čo? Zaslúžila som si ju a vedela som to vtedy aj dnes 😀. Už som takú blbosť nikdy neurobila.
Ale keď dnes vidím co sa vo svete deje, hlavne teda na západe, že žena dá po zadku decku a už jej ho beru, tak sa mi nožík vo vrecku otvára. Je to chorá doba.
@beronsche nepochopila si. Neschvalujem to preto, ze som dostala vychovnu. Neschvalujem to vobec, ovsem su deti na ktore je to zrejme jedina paka. Ani ti psycholigovia, co si citala, ti nedaju univerzalny navod. Pretoze neexistuje. Kym jedno dieta posluchne na prve slovo, s dalsim sa musis dohadovat 30 minut, slubovat, podlizovat sa, vyhrazat sa. Vies, ktore z tychto 2 deti je psychicky zdatnejsie? Mozno to neposlusnejsie, ktore napokon dostane po zadku ( opat prizvukujem-nie silna bitka cimkolvek. Iba capnurie po zadku). Mozno to, co pocuvne na 1. krat je tak submisivne ( nie poslusne), ze by sa po tom capnuti psychicky zlozilo. Tato debata moze mat 20 stran a nebude mat pravdu ziadny z 10 nazorov. Nechcem, aby to vyzeralo, ze som za bitky,ponizovanie atd. Napokon som to uz niekolkokrat objasnila. Ale tato doba, co sa deje, spravanie deti, nerespektovanie autorit, to je dosledkom benevolentnej nevychovy-mozme to nazvat aj respektujuca nevychova. Nie, rodic, ani ucitel nie je kamarat. Treba mat respekt (opat-nie strach). Toto, co predvadzaju dnesne deti nema obdobu.
Pribehy o tom, ze 100 rokov dozadu deti pracovali a dostali aj bicom- to je tiez sice na podobnu debatu.... A pozri co dikazali- budovali, bojovali vo vojnach, mali hodnoty...
@gerrwie_girl ani ja to mame nevyčítam máme dobrý vzťah. Ale si si istá, že ťa to nepoznačilo? Rozhoduješ sa slobodne? Nemanipuluješ s ľudmi? Alebo sa nenechávaš manipulovať?
@slovakboy to si nemyslím. Aspoň ja nie, ktovie co o mne hovorí moje okolie 😀. Sama mam syna, dala som mu iba pár krát po zadku, ale už to nerobím, je to šikovné dieťa, ucenlive, poslusne, veľa sa rozprávame. Mali to tak aj naši robiť? Možno. Ale bola taka doba. Aj oni tak boli vychovani. Neposluchali? Dostali bitku a bolo. Ja to úplne chápem ze nemali čas si sadnúť k dieťaťu a vysvetľovať mu a hrať sa na psychológov. Možno to nebolo ideálne riešenie, ale rozhodne to nepovažujem za týranie. O mňa sa rodicia starali dobre. Mala som všetko co som potrebovala a viem ze ma vždy ľúbili. Aj napriek tomu ze im obcas ušla ruka.
@stanulienkat toto pochopia len tie matky, ktore maju doma certikov, s ktorymi sa dohodnut po dobrom proste neda.
Mne minule kamoska rozpravala ako strasne neposlusne je jej dieta. Potom sme boli spolu vonku a ten jej maly na treti x nieco neurobil, "az" na stvrty a kamoska hovori ze vidis?? Toto je to co som ti hovorila, aky je neposlusny.
Ja som sa zacala strasne smiat. Ze toto je neposlusny? Ty zartujes. Ked moj syn nieco urobi na stvrty x povazujem to za MEGA uspech! Vtedy ho povazujem za mega poslusneho. Moj to neurobi ani na 30x, nepomaha NIC, dohovaranie, vysvetlovanie, prehovaranie, podplacanie. NIC.
Ani psychologovia, specialni pedagogovia, ti nevedia porafdit vobec. Najlepsie je ze kazdy radi inak.
Jedine co trosku pomoze je ked dostane po zadku.
Takze ano taketo su skreslene pohlady matiek "neposlusnych deti" ktore nechapu to po zadku.
Ahoj no neviem ci to bolo uplne ok, pocula som ze hej aj okolie to ide doteraz to ich treba bit zeby pocuvali a ne vy moderne mamicky a bla bla, no ja mam 28rokov moja mama v zivote namna ruku nevystrela nemala som nikdy bitku ani otec, ten mi raz šlahol to si pamatam doteraz ale to som hodila do auta kamienky a doticnemu som ho poskriabala mala som asi 5 a pamatam si to doteraz inak nic ..ziadna bitka, ziadne vyhrazky , sem tam zvyseny hlas ale inak neviem o tom a mamca sama povedala ze nemala dovod nas byt 🙂
Aj my sme boli bité a tu sme, chceli s nás rodičia mať dobré deti, tie teórie, že to škodí a bla bla, ze rodičia sú psycho a mimo, ked bijú deti... Moje sesterky boli 2 sestry a 3 bratia, bratia jich dodnes maju smuhy od remena na chrbte, jak jich otec bil... A sesterky v živote nedostali... Jeden otec, hej? Nevedia co je to bitka niektorí ľudia, ja sa zato na moju mamu nehnevám, vždy som dostala právom... Nikdy to nebolo pre nič za nič 😄😄😄 a vacisnou zo strachu tak rodič konal, ze ked sme napríklad niečo urobili zle, naháňačky a napr rozbili sme dvere (sklo) preletela som cez ne, tak dnes chápem, ze to sa mama zlakla... Najprv skontrolovala ci sme sa neporezali a az tak sme dostali... Ale nikdy nas nebila po hlave... Chrbat a zadok 😄 ale po holej rici tiež ne, az tak natom zle nebola 😄😄😄
Bola som na tom rovnako ,bitky za každú blbosť...
Podla mňa to je choré ako ta bili. Bitka je vždy zlyhanie rodiča.
Bolo a je to, bohužiaľ, bežné, no normálne určite nie. Ako dieťa som párkrát dostala od mamy vechťom po papuli, s odstupom času chápem, že vo výchove zlyhávala, pretože žila vo vzťahu, ktorý ju nenapĺňal, ba priam deptal, bola v strese, no s odstupom času chápem aj to, že to bol a je jej problém, nie môj, preto nemala právo ventilovať si svoju zlosť na mne. A či mi to pomohlo "poslúchať"? V prvom rade ma to ponížilo. A ak niekto bitku ospravedlňuje tým, že sme si potom uvedomili svoje chyby, podľa mňa je to blbosť, len sme sa cítili ponížene a povedzme si pravdu, "vychovávať " tým, že ponižujeme, nebude tá správna cesta.
A keď sa tu objaví táto téme, vždy sa cítim úboho, lebo som svoje dieťa párkrát po zadku udrela aj ja, doteraz sa za to hanbím, uvedomujem si totiž, že dôvod bol jediný - moje osobné zlyhanie, nešťastie, frustrácia, stres a hnev z toho, že som žila vo vzťahu, ktorý pre mňa nebol dobrý.
Hnevá ma, že svet sa zameriava na to, aby sme podávali výkony, aby sme vedeli matiku, fyziku, dejepis... , aby sme mali všeobecný prehľad, no nikto nás neučí vychovávať deti. Akoby bolo automatické, že to všetci vieme..., nevieme, mnohí sa to učíme za pochodu a robíme chyby s často nezvratnými následkami, odkukávame od rodičov a až časom pochopíme, že to, čo robili, nebolo správne.
Ja osobne chybu vidím v tom, vnímam to tak u seba, že rodičia boli stavaní do pozície tých neomylných, vševediacich, tých, ktorí robili len správne rozhodnutia, o ktorých sme my deti nemali pochybovať, ktorí sa nikdy nemuseli deťom za nič ospravedlniť a potom som prebrala vzory, ktoré neboli správne, nemala som predsa dôvod pochybovať o ich správnosti.
Ako išiel život pochopila som mnohé veci - že aj dospelí majú právo na chyby, majú sa vedieť ospravedlniť, majú právo nevedieť si s niečím poradiť... takto to učím aj dcéru, tým pádom jej dávam priestor na to, aby sa na 100 % neriadila tým, čo si myslím ja, čo za správne považujem ja, aby si dovolila pochybovať o mojich názoroch a vedela si urobiť tie vlastné a možno vďaka tomu bude ešte lepším rodičom, ako som ja.
@gerrwie_girl no vidíš, ten príklad s tým chodníkom je ukážka, ako sa to nemá robiť. Otec v tebe vybudoval pocit strachu a neslobody. A využil iba svoju silu zneužil moc. Nič v zlom urobil by som to isté. Ale nemyslíme si že je to správne. Všetko urobil dobre až do momentu tej facky. Zastavil ťa? Áno. Mal tu autoritu že si prišla hore k nemu a neodpisala to čo si chcela dopísať? Áno. Načo tá facka? Čo mala znamenať? Veď dosiahol čo chcel. Otázka je ako si pred tým vybudoval tu autoritu, možno nie bitkou. Alebo aj áno. Šiel jednoduchšou cestou. Mal ti povedať že sa mu to nepáči čo tam píšeš a vysvetlit prečo. Ja by som ti povedal asi toto: “Keď si myslíš, že písanie neslušností ťa urobí lepšou a šťastnejšou, tak choď kľudne to dole dopísať a nebudem ti nič vyčítať. Musel som ťa zastaviť, pretože si myslím ze robíš chybu a píšeš to len preto aby si vyhovela iným ktorí ťa nepodržia “ Alebo by som sa ťa spýtal na dôvody prečo si to chcela napísať a ty by si asi priznala ze kvôli kamarátom. A možno len zo srandy a pocitu možnosti a slobody urobiť niečo nesprávne. Dlho by sa to rozoberať nemuselo ale facka je veľmi krátka záležitosť a nič nevysvetľuje. Iba objasňuje to kto je spravodlivý sudca a kat a kto je neposlušný a zlý. V tvojej hlavičke ostalo: ja som zlá otec je mocný a dobrý a rozumný. Nič hrozne sa nestalo. Ale smer výchovy nie je správny. Vedie k tomu že nakoniec rešpektujeme len tých, ktorí vedia rozdávať facky. A prestávame si vážiť samých seba. To je ešte horšie. Prečo sa hovorí, že na Romov platí len fyzická bitka? Lebo len to poznajú, od rodičov. Áno, vychovávať inak nie je ľahké a keď sa to nezvládne, hrozí druhý opak - nerešpekt k ničomu. Preto ak tvoj otec nemal v zálohe iné riešenie ako facka, je to lepšie ako ťa nechať to dopísať.
Tiež som sem tam dostala varechou.Ale väčšinou potom už len stačilo, že mama zatriasla so šuflikom kde boli varechy a hneď bol kľud a poslušnosť 🙂 Keď sa nad tým zamyslím tak som si aj zaslúžila. Svoju dcéru som pár krát v nižšom veku naložila po zadku rukou ,keď bola veľmi neposlušná.Odvtedy už vôbec.Netreba 🙂
@ysseba napríklad ma ako učiteľka vyzliekla pred celou triedou donaha. Trčala mi košeľa z nohavíc tak ma zavolala pred katedru, stiahla mi nohavice aj trenky a zakasala mi košeľu ale tak, že pred tým ma vyzliekla donaha. Vysvetlenie: aby som si zapamätal a nechodil rozgajdaný. Môjho brata skopala na zemi pred inou učiteľkou a potom tu učiteľku znenávidela lebo jej v tom nezabránila. Ja aj brat sme na to zabudli. Ja by som si na to nespomenul keby mi to nepovedala spolužiačka o pár rokov neskôr. A bratovi to povedala mama, ktorú to mrzí a stále sa hnevá na tu učiteľku. Brat tvrdí že ho to nijako neovplyvnilo až na to že ostal slobodný a denne pozerá ruské dezinformačné spravy už niekoľko rokov. Putina nazval božím synom. Pritom je to úžasný dobrý človek ktorý každému nezištne pomáha. Obaja máme slabé nervy. Možno je to vrodené ale výchova určite nebola normálna. No súčasne mama vedela byt veľmi dobrá a láskavá hlavne keď sme už boli väčší. Nedostavali sme bitku denne to vôbec nie. Len proste som nevedel čo môžem od mamy očakávať hlavne predinymi. Spomínam si na kopec krásnych výletov s rodičmi nemôžem povedať že by bola mama len zlá. A určite som jej odpustil a mám ju rád. Sama mala tvrdú výchovu a slabé nervy. Lenže nemôžem povedať že to bolo dobré a ospravedlňovať to. A opakovať rovnaké chyby. Už manželku som si vzal presne opačný typ. Otec bol skvelý. Mäkký ale vedel mi povedať a vysvetlit veci krásne. Jeho som mal vždy veľmi rad. A nevychovavali ma len rodičia. V útlom detstve to bola babka ktorá mi dala veľa lásky. Vychovávali ma aj ucitelia aj vzory. V puberte spolužiak kamarát ktorý bol štýl Schwarzennegera aj postavou aj prístupom k zdraviu športu, alkoholu, povinnostiam a k rodičom. Vychovávali ma aj kňazi na omšiach a všetky pozitívne vzory. Proste neskončil som nevychovany alebo zle vychovaný. Naopak. Ale chyby vo výchove ako bola bitka krik a ponižovanie mi narobili veľa problémov v živote a bez nich by som bol ďalej. Nie je však nič dokonalé a neľutujem. Som tu a teraz a idem ďalej. Vyhovárať sa na výchovu a dávať vinu za svoje problémy druhým nechcem. To vedie k ďalším problémom.
Mna otec zbil len raz, dostala som 10 krát umelou trubicou po riti, lebo som neprišla zo školy hneď domov, dve hodiny som sa túlila po okolí, mala som sedem rokov… on bol v ten deň doma a hľadal ma. A mama mi dala raz facku keď som bola v puberte a niečo drzé som jej vtedy povedala. Podľa mňa im rupli nervy, chápem ich. Otec bol bitý a v osemnástich odišiel z domu a mama dostávala v škole rakoskou.
@veronicka1901 aj tak nechápem na co konkretne narážas
@janicka1985 to sú take bežné a povolené bitky. Nič hrozné. Ale nie je to správne. Je to ľahšia cesta ale nesprávna. Ale aj tvoja mamka a aj ty máte pri výchove kopec iných nástrojov ktoré úspešne používate. Občasne zlyhanie je ľudské.
@lululilien ty si určite nebola bitá. To sú normálne veci. Otec ma nikdy nebil preto si pamätám jedine dve facky, ktoré mi v živote dal. Mal o mna strach a hnev. To je úplne normálne a preto môžem povedať, že ma nikdy nebil.
Dnes sa na to už chvalabohu pozerá ako na tyranie, ale pred 40 rokmi to bol bežný spôsob výchovy. Pamätám si ako ma otec hlava-nehlava mlátil varechou, papučou a všetkým čo mu prišlo pod ruky, bola som samá modrina. O tom ako nikdy nič zo mňa nebude som počula snáď tisíckrát... Bitie detí bolo v tom čase spoločnosťou akceptované a plne schvaľovane. Dodnes mám vďaka tejto výchove minimálne sebavedomie. Na druhej strane tí rodičia robili len to, čo zažili vo svojom detstve. Snažím sa im to postupne odpustiť, lebo tak konali z nevedomosti. Som rada, že dnes sa uz vychováva ináč, aj keď napáchané škody na našej generácii sa už napraviť nedajú.
@slovakboy v skole si aj ja pamatam na telesne tresty. S odstupom casu mozem povedat, ze nikto nikdy nevyviedol nic take, co by stalo za bitku. Vsetko sa mohlo vyriesit mierovym sposobom.
A pre mna, ktora som z domu telesne tresty nepoznala, to bolo sokujuce, dodnes si to pamatam.
Moja mama pochadza zo 6 deti, vraj ich mama nahanala a bila varechou a mali prisnu vychovu. Samozrejme sa jej to nepacilo, nemala k tomu postoj ze bili bili a sme tu. Skor ziskala postoj, ze ona to svojim detom robit nebude. Ani nerobila. Nedrzala nas na kratko, ziadne facky, bitky. Paradoxne, nikdy sme to nezneuzivali a nerobili kraviny.
To tvoje ponizenie pred celou triedou by som ja nezvladla. Kedysi ludia, aj ucitelia boli totalne neempaticki😔
V 18 rokoch na holy zadok? Nikdy v živote by som neukázala mame a otcovi holy zadok v 18, ani v 17, ani v 15 ani v 12 ani v 10 rokoch....
@0silvia0 a vieš čo je zvláštne? Že ja som to v tom momente nevnímal ako poníženie ani ako bolesť. Obeť sa zmieri s osudom. Veď ma nemučila nekričala nebolelo to. Dokonca to berie po čase za normálne a správne. Ako môj brat. Lenže až keď človek vidí aj iný spôsob zaobchádzania pochopí že je obeťou. A niekde v hĺbke duše v podvedomí ju takéto ponižovanie poznačí.
Áno aj my sme dostávali varechou, sem tam aj varecha sa zlomila....myslím že to nebolo dobre riešenie hlavne z maminej strany. Ale teraz ako matka jej rozumiem, 4 malé deti, nepochopenie a pijatika v rodine. Ocko po viacerých robotach aby to dali ..takže väčšinou sama a keď jej nervy ruply tak varecha lietala...asi nemala také vedomosti ako dnes, nevedela to, že sa môže ovládnuť a ísť sa vyzurit inde, že revat pred deťmi je ok...aj ja mám nervy ale po vareche som ešte nesiahla...
@slovakboy tak dieta to vnima, ze autorita si to moze dovolit a strpi to. My sme mali v triede tiez zopar ziakov, ktorych ucitelia ocividne neznasali a davali im to najavo. Snad sa dnes vsetci maju dobre. O jednej dievcine viem, ze sa ma fajn, je verejne znama, ale v skole velmi trpela kvoli romskemu povodu. Druhy chalanisko mal problem, obcas sa mu stalo, ze mu cvrklo do gati a druzinarka sa mu posmievala, aj v kute sedel. Ten viem, ze sam je pedagog na sos.

Mám 43 a bitku som nikdy nedostala. Rodičia nás nebili a jediné čo si pamätám tak mama síce vytiahla varechu že dostaneme ale výprask nebol. Ani ja deti svoje deti nebijem jedine ak už to je hranica že nebezpečenstvo sporák,horúce atď ale najprv vysvetlím keď to nejde capnem po ruke. Ale to nie je bitka. No je aj rozdiel medzi deťmi mám 3.