Výprask
Ahojte,dnes v práci sme sa bavili s kolegyňami o Tom aké výchovy sme mali,čo robili naši rodičia,či sme dostávali výprasky a tak,mňa sa pýtala kolegyňa keď som povedala že u nás to bolo takzvané kolečko nechápala 😂 povedala som že mama mi davala pohlavok,s varechou po chrbte a potom s varechou po holej riti,poslednýkrát pred 18,a neviem prišlo jen to divné a povedala že má rodičia týrali no ja neviem vtedy som to tak nebrala aj keď som to nemala rada a teraz sa nad tým zamýšľam že stále keď som urobila niečo zle to presne tak bolo
@0silvia0 Oh to sa aj mne stalo. Učiteľka klavíra chodil som do prípravky trebalo mi cikať a ona nebola vôbec na mna zlá. Ale ja som sa bál opýtať na záchod až som sa pocikal a musel som. Hrozná hanba. Otázka však je; prečo som sa bál opýtať? Môj syn mal podobný problém a bez váhania sa opýtal.
@vevesh empatia sa da naucit
@zafir01 velmi pekne si to napísala. Mna tiez občas zbili/udreli, skor otec. Teraz mame ok vzťah, on na to rýchlo zabudol, ja nie. Mám dve deti, ani jednému by som to nikdy neurobila, si to stastne, spokojne deti, vela sa obijmame, rozprávame, moje deti maju u mna aj manžela vždy náruč otvorenú, pocit bezpečia. Nie su ani rozmaznané, ani panovačné. Su skvele, nikdy nemam pocit vyhorenia, uzivam si to. Našich ľúbim ale nikdy im to nezabudnem a hlavne nezabudne moj manžel, ktorému som vela veci porozprávala. Proste u nas sa ta “generation trauma” láme, a verím ze aj moje deti budu vychovávať podobne svoje deti 🙂
U nás sa vždy vrieskalo, neznášala som to. Otec ma nikdy nezbil, zato mama, tá večne šermovala varechou a vrieskala jak najatá.
Naposledy sa o zaucho matka pokúšala, keď som mala asi 14 a to som jej chytila ruku a povedala, že ak ma udrie, tak jej to vrátim. Odvtedy sa ma nikdy ani nedotkla.
Mna mama “bila” ked som odvravala bola drz alebo som nieco spravila tresk facka alebo po hlave, sem tam varecha. A vies co? Nemam z toho ziadnu ujmu a dakujem jej zato, lebo aj vdaka tomu som taka aka som. Vedela som presne co mozem a nemozem a ak sa to prepiskla prisiel trest. Nezmenila by som vobec nic v jej vychove. Bola najlepsie mama so vsetkym.
Dnes ked vidim mamicky ako 1000x opakuju no no no a dieta aj tak si robi co chce potom mu dohovaraju a aj tak zase ide no no no chytam sa za hlavu. Detto na ig som sledovala jendu mamicku co ma vychovu ze dieta si vsetko urcuje, kedy chce jest, spat dokonca ci pojde do skolky…ked nebude chciet bude s nim doma dokonca aj ked nebude chcet ist do skoly bude ho ucit. Toto ale normalne za mna nie je.
Za mna to neni urcite tyranie sem tam vychovna. Dnes fici dohovaranie, dieta si samo urcuje hranice, lebo sak nebudeme mu branit v rozvoji osobnosti. Dieta nevie co je dobre co je zle, ked sa nanho pojde len peknym slovom to bude sok ked pride do realneho zivota, lebo svet je zly, teda ludia su zli a potom to tu tak vyzera…presne tu krasne vidis dva tabory co su pre a proti. Kazdy nech si vychovava dieta ako najlepsie uzna za vhodne
@stanulienkat plny suhlas....
Bože to len terajšie deti by potrebovali vyprasky ako soľ.Nasa generácia ho dostala a aspoň sa vie človek správať
@kvietocek87 preco deti a nie matere a fotrovia? Ved ked si nevedia decka vychovat, vyprask si zasluzia rodicia, nie?
@vevesh empatia nie je iba vrodená, ale je pravda, že niektorí jedinci majú viac týchto zrkadliacich neurónov ako ini (autisti pritom najmenej), ale i tu zohráva dôležitú rolu výchova: ísť v ústrety reakciám dieťaťa, potvrdiť jeho pocity, verbalizovat ich, schvaľovať (pocity nie konanie), signalizovať svoje porozumenie. Jasne, že to nejde zo dňa na deň, ani z týždňa na týždeň.. ale ruku na srdce, koľko rodičov sa takto správa, takto k deťom pristupuje.
Medzi deťmi sú rôzne typy temperamentu, génov.. ale to, že ti s nimi skratka niekto nevie, neznamena, že sa rodia zle. Ak dohovor, vysvetlenie nezaberie, použijem iný spôsob.. je ich mnoho, fyzicky trest, nitka je to posledné a takisto nezaručí, že z niekoho nevyrastie grazel. Tomu dieťaťu napokon ani časom nebude vadiť a môže dosiahnuť to, že si ho rodičia budú konečne všímať. Robíme to najlepšie, čo vieme, chybou je, ak nehľadáme okrem vysvetlenia a bitiek iný spôsob.
@kvietocek87 presne
@kvietocek87 určite sa vie správať? Ja si myslím, že súčasná generacia je lepšia ako tá naša. Neuklaňajú sa kdekomu a majú svoj názor. Problém našej spoločnosti je práve v on, ze sme sa nevysporiadajú s ľudáctvom fasizmom a komunizmom. Netolerancia.
@kvietocek87 a nedochadza ti, ze dnesne deti vychovava ta tebou ospevovana generacia co sa vie podla teba spravat? Preco si nevychovali poriadne vlastne deti?
@kvietocek87 Sorry ušla mi tá politika.
@zuzinapipina presne tak. Lepsie by som to nevysvetlila. Zial, ako vidiet, niekomu to nikdy nevysvetlis a pojde si svoje. A vobec nechape, ze takto odovzdava nechceme dedictvo. Clovek sa nestane silnym a stabilnym bitkou, ani vychovnoi po zadku. Uz len mysliet si,ze dieta je v poriadku udriet, ale dospelemu by vas to nenapadlo spravit,aj keby nekona podla vasich predstav🤦.
@zmrzlinka2021 zaujímavý poznatok, vysinuti 35+volici smeru, republiky, kotlebu.... Takže keby neboli viacej bity, ako o chleba syti, boli by dnes voličmi amerických jastrabov 0lajna,ktore ma na rukách krv Lucanskeho, ci sas s bitkarkou Tabak/Bitttó... 🙆♀️
@stanulienkat Svätá pravda!
@gerrwie_girl super, ty masochistka.... Vieš, ze také staré bulo môže decko jednym facanom zabiť? 💔
@ahhola kto ma byt akože to bulo?
@gerrwie_girl každý tatko, mamka, vo fyzickej prevahe
@gerrwie_girl nemyslím si že ty si za fyzické tresty a že ťa vaši týrali. Len im občas ušla ruka nemám pravdu? Tak mi to vyšlo keď som si prečítal tvoje príspevky. Len ťa serú tí slniečkári. Hej?
@slovakboy dobre si to odhadol 🙂. Áno.
@ahhola môj oco žiadny bulo nebol ani nie je. Vážim si ho za všetko čo pre mňa v živote urobil 🙂.
@gerrwie_girl len treba rešpektovať aj slniečkárov. Niekto kto nevie akceptovať iný názor im dal také meno a pritom oni chcú len lepší svet. Ja si beriem príklad z krajín kde sa žije lepšie a šťastnejšie. Keď tam funguje výchova bez bitky a vidím rodičov aj deti u ktorých to funguje tak sa nebudem štorcovať proti. Ale akceptujem, že zmena sa nedá urobiť hneď a tesim sa aj z trendu.
Vyhrala z dlhodobého hľadiska Sparta alebo Atény? Spoločnosť, ktorá ochraňuje slabých a akceptuje rozdielnosť z dlhodobého hľadiska prosperuje.
@slovakboy ja ich ale nevolam slniečkari. Tolerantná som až až. Len som prikývla na to ze mi lezie na nervy ten názor ze je to týranie. To co som si prečítala z tvojich príspevkov tak to už by som týranim nazvala a mrzí ma ze sa takto k tebe niekto choval ... ale to, čo som zažila ja a mnoho detí ktoré len napriklad dostanú na zadok nenazyvam týranim. Pre mňa je choré aby sa deti odobrali rodičom ktorý dali decku jednu vychovnu.
...maminka nám sem tam pretrepla po zadku, vadila sa na nás, stáli sme v kúte,naháňala nás po celom byte s vareškou a my sme so sestrou mali z toho,, šouku,, nikdy nepresiahla čiaru...trest bol primeraný a účinný (keď i na pol dňa), otec na nás v živote nepoložil čo i len prst, ale keď skrýkol tak sme boli v pozore ako vojaci a s hlavou s klonenou dole...ako dospelé sa na tom bavime dosť často a NIKDY by som nevymenila moje dectvo a svojich rodičov si vážim a nadovsetko ľúbim ❤️ a s láskou spomínam na chvíle prežité s mojou mamou čo by som dala zato aby som ju este mohla raz bozkat na líce a objať ju😔...
@gerrwie_girl tak to aj ja som proti tomu aby sa odoberali deti rodičom. A skutočne to tak niekde je? Nie sú to len dezinformácie?
@slovakboy čítala som viac článkov takých a aj reálne príbehy ľudí. Bohužiaľ to tak asi bude.
@stanislavicenka neda. Mam s tym bohate skusenosti- cela muzova rodina zila a vyrastala vo vojnach.

Podľa mňa je problém v tom, že je u nás (píšem u nás, lebo neviem aké je to v iných krajinách) "jedna výchovná po zadku" a fyzické tresty spoločnosťou tolerovaná, akceptovaná a ešte aj podporovaná 🤦🏿♀️ čo je podľa mňa veľmi smutné 😶. Pretože ak máš živé divoké a "zlé" dieťa (pojem zlé dieťa vo mne vyvoláva fuh, všetky možné pocity) a nespacifikuješ si ho jednou výchovou, si zlý rodič ktorý vychováva rozmaznaného spratka 🤦🏿♀️ ale čo dosiahnem tým, že dieťa ktoré je agresívne potrestám gresivitou? Iba to, že to bude považovať za normálne a to si ponesie do života -niekto ma naserie, nespraví čo chcem - drb dám mu jednu po hlave, chrbte a pod.
Ja sa vždy pýtam dve veci:
*Prečo ak obhajujeme a tolerujeme bitku u detí, neberie sa to rovnako aj pri dospelých (tyrajuci sa manželia, naserie ma kolega /šéf dám mu po riti alebo za ucho...). Prečo jedno za ucho má iný význam u detí iný u dospelých?
* Páčilo by sa vám, ak by takýto spôsob výchovy, učenia rešpektu a prejav autority používali aj učitelia v škôlke /škole, poprípade cudzí ľudia ktorým sa správanie vašich detí nepáči?