Výška a váha chlapčeka 5 rokov a 9 mesiacov

fiffinkaa
13. sep 2012

ahojte
dnes sme boli na preventívke, výška 119 cm a váha 18,4kg..doktorka vravela že ta váha bude asi genetická, je taký chudší. Jeho spolužiak o hlavu nižší ma 22kg. Nemáte niektorá dieťatko v podobnom veku, akú máte výšku a váhu? Ďakujem 🙂

lilysk
13. sep 2012

@fiffinkaa Ahoj
Ja mam 4 rocnu dceru a ma vysku 114 a vahu 17.5 kg -tiez je chudsia ,ale vyzera normalne nie je vyslovene chuda .Nohu ma ale 29-30 to sa mi zda dost vela 🙂 Kamoska na prizemi ma dceru v Juni mala 5 rokov a ta ma taku istu vysku a vazi menej o 1.5 kg ako moja a nohu ma 27 ...takze si myslim ,ze je to uplne v pohode .
Zalezi aj ako ho stravujes ,lebo ja napr . nedavam ziadne sladkosti max nieco z DM co je bio bez konzervantov -snazim sa aby prevazne jedla normalne jedla ako privarky ,maso ,ryza ,zemiacky ....salaty ,ovocie ...nie som nejaky zastanca buchiet a knedlikov a MC Donaldov ,takze potom aj to dieta tak vyzera 🙂Tiez som ju naucila pit vodu a nie sladene napoje . Myslim si ,ze dieta takych veci potrebuje minimum ...sama uz vie ,ze si pyta banan ,alebo hrusku ked ma chut na nieco sladke .
Myslim si ,ze ta vyska a vaha co pises je uplne v pohode .

malabiba
13. sep 2012

mám síce už 11 ročného syna, ale mal vždy nižšiu váhu ako tvoj, pritom je zdravý a plný energie, tiež mala pani doktorka komentáre...ak je zdravý, primerane sa vyvíja, nebýva unavený, je spokojný, tak je to v pohode...len tak na okraj, ja som mala v 5 rokoch 15kg, v 15 rokoch 42 kg, vždy ma pani doktorka, čo sa týka váhy ostro sledovala a teraz vážim ledva 50 🙂 a cítim sa výborne

ivett1
13. sep 2012

@fiffinkaa ahoj, myslím, že aj podľa "percentilových grafov" ste ešte stále v pohode🙂😉...aj keď možno na "hranici" - vzhľadom k výške...aj 22 kg je v norme (pri veku cca 5 rokov a 9 mesiacov je to od 16-do 31 kg a výška od 107-do 130 cm) v podstate by mala byť výška a váha v rovnakom "percentile" pri týchto grafoch
http://www.rastametabolizmus.sk/sk-rast-a-metab...

kimmie
13. sep 2012

@fiffinkaa Moj syn ma 5 rokov a 7 mesiacov, ma 111 cm a 16kg. On bol vzdy velmi stihly. Jedava pravidelne, chodi na zachod pravidelne, on len vsetko vybeha, energie ma aj za piatich. Sladkosti nema rad, iba ak citronovu zmrzlinu. Pred mesiacom som ho zobrala na vysetrenie krvi na Kramare. Vysetrovali mu aj vitD a stitnu zlazu. Vsetko bolo v poriadku, iba potrebuje viacej zeleza a tak mu varievam kazdy tyzden hovadzie maso.
Niektore deti su proste stihlejsie.

sintra
14. sep 2012

Ja mam syna nie v podobnom, ale rovnakom veku - 5 rokov 9 mesiacov, ale sme skor na druhom konci tabulky 😀
Vyska 130 cm, vaha 29 kg 😀

fiffinkaa
autor
14. sep 2012

@kimmie len môj ma obrovský problém zjesť ráno pol chlebíka, za to sladkosti by zjedol za vedro..v školke tiež bieda,zahryzne 3 krát do chlebíka,zje 3 lyžičky polievky, hlavného jedla ako kedy, ale žiadna sláva a to je už predškolák..
strašne zle mi jedáva...musím ho nútiť, aby zjedol 10 lyžíc cestovín a trochu polievky.. ☹ , ráno raňajkuje trištvrte hodinu..normálne strácam nervy.. 🙄
ani som si nevšimla kedy sa takto zhoršil, ked mal 3 roky nevedel sa dojesť..zjedol aj za dva taniere granadíru a ešte mu bolo málo, teraz?..on také neľúby..máme problém aj so stolicou, nepravidelná, problém pri vyprázdňovaní..
Tiež sme boli na krvných testoch a na počudovanie, všetko v norme, ešte aj železo..

lujza123
14. sep 2012

@fiffinkaa podla mna to zbytocne riesis ziadne dieta este dobrovolne neumrelo od hladu 🙂 pride do puberty a mozno sa znova vrati k 2 tanierom granadíru na obed

Neviem ako je to teraz ale mam kamosku ktoru cele detstvo posielali do vykrmovacich taborov, s hrozou na to spomina este dnes akoich tam nutili jest, ona bola malicka chuducka ako somalske dieta celu zš....a teraz v dospelosti je uplne normalna, ziadna vychrtlina

kimmie
14. sep 2012

@fiffinkaa No moj v zivote nezjedol dva taniere nicoho. Napriklad my sme mali vcera svieckovu s cestovinou, ale to mu zjavne nechutilo a tak pri tom presedel asi hodinu a pol a zjedol iba polovicu jeho misky. On vsetko dostava v takej salatovej miske, to mam uz vyskusane ze to dokaze zjest. Ide o to ze on ma par oblubenych jedal a tie ako tak dokaze zjest do hodinky🙂, ale ak zacnem vymyslat nejake jedla a snazit sa byt kreativna, on sedi pri tom hodinu aj tak nic moc nezje a ja som este vystresovana ze sa snazim a on to aj tak nezje. Ja si normalne urobim kratky zoznam jeho najoblubenejsich jedal a potom to budem obmienat ale aspon budem mat istotu ze to zje a ja sa nebudem stresovat kvoli jeho jedeniu.
Napriklad on ma rad pizzu, nech si ju ma aj kazdy druhy den ved je tak chudy ze mu trcia rebra🙂.
Inak skus to urobit tak ze mu rozumne vymedz ze kolko ma zjest a sladkost dostane potom za odmenu, ak nedoje tak nebude sladkost. Samozrejme ze mu nemozes naladovat strasne vela, moj sa raz tak vyvracal. Tiez skus seriozne co ma rad, inak to aj tak nebude jest a prilis vela stresov pre kazdeho.
Moj chodi do skolky ale ja mu posielam obed s nim (sunkovy chlebik s kusom mrkvy), v jeho skolke to tak funguje. Aspon viem co zje, on by tam asi inak nic nezjedol, on by cely obed prerozpraval🙂. On je totiz tiz spolocensky a na jedenie nema cas.
Co ma Tvoj syn rad na ranajky? Ja davam mojmu vzdy to iste, prazenicu z 1 vajicka a 3 pasiky uprazenej slaniny, a este si asi 2 krat odkusne z chleba. Maximalne kalorie a to dokaze zjest za 35 minut. Na obed ma ten chlebik, no a vecere sa vzdy snazim teple. Z polievok zje IBA vyvar s cestovinou.
Inak ja mam taku kucharku od Annabel Karmel pre deti, z nej mu varim, teda nam vsetkym a to zje, napr. masove gulky, hamburgery, lepkavy losos, teryaki kuracie stehna, mozem Ti poslat recepty Tiez moze klasicke rezne, len ja mu maso pokrajam na 2 cm pruzky. Hadam to pomoze.

fiffinkaa
autor
14. sep 2012

@kimmie moj mi zje na ranajky max. pečivo /žemlu, rožok, chlieb/ len s maslom prípadne s maslom a solou, prípadne ešte med alebo džem...syry, šunky, salámy, vajíčka tak toho sa ani nedotkne..a ešte dostáva kakao ráno aj večer..
Ešte lúbi jablká a banány..
Z polievok rajčinovú, šošovicovú a brokolicovú..ostatných sa nedotkne aj keby mal sedieť pri stole dve hodiny a ponúknem odmenu kinderko..
Zemiaky minimálne, mäso absolutne, všade kde zbadá syr tak s ním nehne..vela krát jedáva pri nedelnom obede len suchú ryžu so solou a to je všetko...zo zeleniny len uhorky a kaleráb 😒
Presne ked som experimentovala a stála 2 hodky pri sporáku, tak toho sa už vôbec nedotkol a bola som rada ak namiesto toho zjedol rožok s maslom..
Aj ked tie testy vyšli ok, nemyslím si že má pestrú stravu...viem že nútiť by som ho nemala, ale trápy ma že tak málo je a aj tie jeho komplikácie so stolicou.. ☹

malabiba
14. sep 2012

@fiffinkaa to akoby som videla seba, keď som bola malá 🙂 strážili koľko čoho zjem, kedy idem na wc, nechutilo mi nič, iba vajíčka na rôzne spôsoby, ovocie, zelenia, sladkosti a kuracie biele mäso...mám mladšieho brata, ako chlapec bol vždy o hlavu vyšší ako ja, hoci je 2 roky mladší...pred jedlom som doslova utekala 🙂 nikdy mi nič nezistili...netráp sa ak je spokojný, neboj príde do puberty a zje všetko čo zbadá 🙂

fiffinkaa
autor
14. sep 2012

@malabiba Ďakujem pekne za povzbudenie 🙂

lienockaa
14. sep 2012

@fiffinkaa nemam v podobnom veku,iba 4,5rocneho,ale ma podobne miery 118cm a obleceny 19,5kg,tiez nemozem povedat,zeby bol nejaky okruhly,taky chudy dlhy..ma to geneticke,pretoze papa celkom dobre,az na niektore obdobia,kedy chce jest dokola to iste..napr.teraz ma uz druhy tyzden cerealie a cerealie a cerealie,len to by jedol,vzdy sa ho snazim prehovorit na ine,posledne dni za odmenu,ktorou je nejaka cinnost,sladke mu nechcem davat,lebo to by potom jedol na kila..bohuzial na sladkosti sa naucil v skolke,dovtedy jedol sladke malicko,skoro vobec..

lienockaa
14. sep 2012

A tiez sa spolieham,ze v urcitom veku uz chudy nebude,len to este potrva...

polyana
14. sep 2012

moji majú 5 rokov a 4 mesiace - výška tých 112cm a váha 16kg.

fiffinkaa
autor
14. sep 2012

@lienockaa presne aj moje dieťa..sladkosti nepoznal, pokiaľ nezačal chodiť do MŠ..tak vy máte peknú výšku, aj vy (rodičia ) ste vysoký?
Ja som vysoká 176 cm, malý sa dosť podobá na mňa, tak asi aj výšku zdedil...lebo doktorka mi vravela že má výšku na 6.5 ročné dieťa..
Čo sa cereálií týka, ja som to ešte nikdy nekupila..nemám s tým skúsenosti, porad aké kupujete vy? A to mu dávaš do teplého mliečka?
Len mám obavy že aj to asi považuje za sladkosť, či nie?
Rada by som malému spestrila jedálniček, no len nič mi nechce, ani len šunku nezje.. 😒
Ale ako to tu čítam, myslím že ta naša váha nie je až taká zlá..skôr tie návyky..

kimmie
14. sep 2012

@fiffinkaa Wow, tak on je vazne striedmy jedak. Moj neje ziadnu zeleninu okrem mrkvy, z ovocia iba jahody a obcas banan. Ale zasa chuti mu maso. Z toho je dost kalorii. Napriklad aj taky cheesburger z McDonaldu ten mu chuti, myslis ze Tvojmu synovi by to nechutilo? My tam zasa casto nechodime, ale tam sa na to naucil. A ja mam recept na take domace cheesburgery. Raz sme boli s manzelom na sluzobke a v hoteli mali na ranajky prazenu slaninu a od vtedy to robim synovi kazde rano na ranajky, jemu to strasne chuti. Tiez tam mali bufetove stoly na veceru, a tam uvidel hovadzie maso a to mu strasne zachutilo, jedol to tri vecery v kuse. My sme doma vzdy skor robili morcacie, alebo kuracie. Napriklad ryby Tvojmu synovi nechutia? Moj ma rad lososa, ale aj tie rybacie prsty od eglo, tych sa teda nikdy nevie dojest. Niekedy mu robim chlieb s tuniakom, na to syr, na to druhu polovicku chleba a na5 minut zapiect. Tiez som nasla u nas jeden obchod s bio vyrobkami a tam maju domace parky, su celkom dobre, tak tie mu chutia. Hovoril mi ze to chce jest kadzdy den. A ako je na tom s mliekom?
Ja si myslim ze ono je to v poriadku ak su dievcata male a stihle, len ja som sa vzdy bala ze aby moj syn mal moznost vyrast.

fiffinkaa
autor
14. sep 2012

@kimmie
ryby veruže tiež nie, ale to možno aj preto lebo ani ja ich nemusím a robím ich 2 krát do roka, hmm žiadná sláva viem..
Ano Mcdonald mu chutil, no len to je drahé a boli sme len raz..
Mlieko má rad, ale len ako kakao.
Praženica a ani nič zapečené veruže ee, to on sa len na to pozrie, urobí grimasu a bude sedieť pri tom aj 2 hodky..ale napr čo mi ešte zje su hrianky..
Som z toho parádne podráždená..teraz ked príde zo školky dostane chlieb s maslom, lebo mi nezje ani syrokrem ani paštéku, vrr..a aj tak pri nom bude sedieť hodinu.

sisanka
14. sep 2012

@fiffinkaa no moj starsi syn bude mat sice 5rokov az vo februari ale na to ze tiez velmi zle jedava tak ma 21,5kg...a ked citam ako ti ten tvoj syn papa tak ako keby som o nasom citala....na rano chlieb s maslom, uhorkou alebo mrkvou, pripadne hrianku s dezmom...salamy, ani sunky neje...teda on neje ziadne maso okrem klobasky alebo spekacky....obed - palacinky, sem tam polievku -kuraciu, paradajkovu, zeleninove rizoto, americke zemiaky alebo hranolky, vecera bud to co na obed alebo to co na ranajky...chodi druhy rok do skolky, prvy tam strasne slabucko jedol, teraz ze je to uz lepsie ale ziadna slava....doma mu robim take co ma rad a je mi jedno ze bude na termixe a pecive..hlavne ze sa naje 😉
jedna znama mi hovorila ze mala taky isty problem so synom a ako zacal chodit do skoly tak sa rozjedol a stale chce jest len maso...cize ja si z toho tazku hlavu nerobim...kil ma dost, na potrebu chodi pravidelne, 2krat denne...tiez sa mi nezda ze ma pestru stravu ale som rada ze zje aspon nieco...napr. vcera zjedol fazulovu polievku a buchty na pare - bola som milo prekvapena 🙂
a neskusas mu davat nieco na podporu chuti do jedla?my uzivame B-komplex....

sisanka
14. sep 2012

@fiffinkaa jaaaaj a aby som nezabudla ze pije vela mlieka...denne je schopny vypit aj liter mlieka plnotucneho 😀

fiffinkaa
autor
14. sep 2012

@sisanka
tak to máte peknú váhu aj apetit na mliečko 🙂
nie zatial som žiadné podporné produkty nazavádzala..
Ja tiež varím hlavne to čo on má rád..papáva, teda snažíme sa 6 krát denne už asi cca 3 mesiace, pred tým doma neraňajkoval,do školky chodí pred 8 a 8.15 majú raňajky, ale teraz to už robím tak, že ho budím skoršie a prvé raňajky má doma..
Neviem ako to bude s tou školskou zrelosťou, v januáry majú prísť psychologovia do školky a posudzovať školskú zrelosť čiže aj výšku a váhu /120cm a 20 kg by malo byť, neviem či je to podmienka alebo čo../tak som zvedavá aj na to....neviete ako to je?

sisanka
14. sep 2012

@fiffinkaa ja som mu uz vselico skusala davat na chut do jedla ale moja skusenost je ze to bolo len docasne a teraz tento B-komplex je celkom ok, myslim ze je to take najmensie zlo co sa tyka chemie....a o tej zrelosti na skolu neviem, nepocula som o tom....

fiffinkaa
autor
14. sep 2012

@sisanka
dakujem pekne za rady 🙂

vejvass
15. sep 2012

@fiffinkaa ahoj no moj ma presne 5 rokov a 9 mesiacov a ma 116cm a 22,5kg.

anjelicek26
15. sep 2012

@kimmie - nasa mala je tiez tak, 109cm/16,8kg... ale ona tu stitnu v poriadku nema 😝

wladka
15. sep 2012

@fiffinkaa neviem ktory mesiac je narodeny.. Pokial je intelektovo v poriadku, to uz posudia na tych testoch - motorika, pamat, vizualne a priestorove videnie, pocty, tak odklad nebude treba.. Ani kvoli vahe 😉 .. Co sa tyka toho, ci unesie aktovku.. Tak ja mam prvacku, aj tak ju vlacim ja, a ona si len prezuvky nesie 😀 , a kusok od vestibulu do triedy uz tolko zvladne ako aj moja.. ;) V tomto smere obavy nemaj.. Pokial papa normalne, jednoducho mu dobre travi, ale nechudne, len pomalicky pribera, tak nie je co riesit - tak mi to bolo doktorom povedane.. A ma doktor pravdu.. 😉

fiffinkaa
autor
15. sep 2012

@vejvass tak to máte peknú váhu 🙂

fiffinkaa
autor
15. sep 2012

@wladka dakujem 🙂

jaross
16. sep 2012

Môj malý bude mať v decembri 6 rokov a výšku má 114 cm a váhu 18,5 kg. Je tiež taký chudší, ale s jedlom nemá problém. Papá podľa mňa až moc. 🙂