Záchvaty plaču u dvojročnej

qwer2019
13. sep 2021

Ahojte. Dcérka 2r 1m, dostáva poslednú dobu záchvaty plaču. Zvykne plakávať, ale skôr to súvisí z obdobím vzdoru. No tento plač je iný. Aj dnes sa zobudila o pol 5tej ráno a bolo ju ťažko utíšiť. Teraz už spala a tiež sa zobudila zo záchvatom plaču a bolo ťažké ju upokojiť. Aj to stále musím pri nej ležať, lebo sa rozplače opäť. Muž si myslí, že to nie je v poriadku. Hľadať za tým vážnejší problém? Pred pol rokom sme s mužom a jeho matkou riešili otázku autizmu. Teda skôr muž so svokrou. Malá sa nevie rozrečniť, ale ja to zatiaľ pripisujem len tomu, že jej to trošku trvá,keďže blaboce a keď chce, tak povie pár slov, či napodobní zvieratká. Verím, že je ok, ale nechcem nič podceniť. Ráno zavolám Dr., ale chcem počuť aj váš názor.
Ďakujem

carduelis
13. sep 2021

@qwer2019 nas presne v tom veku zacal rano tak plakavat, nevieme s tym nic robit len to skusit s pokojom vydrzat, ale takto s odstupom sa mi zda ze je to vtedy ked ma nedostatok spanku par dni po sebe (ze vecer neskoro zaspi a rano vstava stale konstantne), lebo budi sa obcas s placom aj v noci ale to je vtedy ked vynecha denny spanok a je velmi fyzicky vycerpany. A s tou recou by som sa netrapila, syn v tom veku nehovoril a teraz v 2r a 7 mes sa za dva mesiace prudko rozhovoril 🤷‍♀️

sapetka
13. sep 2021

@qwer2019 ten plac je podla mna normalny. Mal to aj moj syn ako cca 3r. Polhodinove vresky revy bez sance utisit len sme davali pozor aby si neublizil. Trvalo par tyzdnov a zmizlo. A co aa reci tyka ma 2r… niektore rozpravaju uz ine ani v 3r poriadne nie. To by som tiez nebrala tragicky.

ailiba
13. sep 2021

@qwer2019 môj syn má tiež v noci záchvaty plaču... Asi sú to zle sny. Možno je to aj prípad tvojej dcéry. Autizmus nie je len o nerozprávaní. Základné črty su:nekomunikuje (nemusí len rozprávať), chyba očný kontakt... Je tam viac veci, nebudem všetko vypisovať, je to na nete. Dzavotanie je super, niektoré detičky sa rozrozpravaju neskôr, netráp sa.
Možno ma mala nejaký stres, nevie cez deň zvládať emócie, tak to uvoľňuje v noci (niektoré deti sú veľmi vnimave a ešte je moc mala, aby to pomenovala).

qwer2019
autor
13. sep 2021

Len ja už nevládzem. Máme ešte syna 1r, a už som z toho ko. Muž povie, že to nieje ôk a namiesto podpory mám pravý opak.

qwer2019
autor
13. sep 2021

Ja tiež furt tvrdím, že je to ôk. Že to prejde. Len keď jediná bojujem zato, že naša dcérka je v poriadku. Svokra tá zakaždým prudí,že ako je možné že malá to, malá tamto a jej deti v jej veku toto a to nie je normálne a muž jej to zakaždým hlce a stavia sa za jej názor. Potom už fakt neviem čo spraviť...

ailiba
13. sep 2021

@qwer2019 to verím, môj muž tiež vždy keď malý plače a kričí, tak sa ešte aj on sťažuje, že stále pisti a ze mu to vadi a prečo to robí... A bla bla bla... A je to na nervy. A ešte keď u vás to iste+druhé babo, to musí byť sila.
Neboj sa, všetko je v poriadku, mala je trosku v strese, lebo aj ty si... Chce to čas a všetko sa upraví.

sono2
13. sep 2021

@qwer2019 jaaj syn. A nemôže žiarliť?
Ono sa to môže prejavovať všeliako.
Rozprávať 2 ročné dieťa? To nerobí skoro žiadne.
Moja začala slová zrazu z týždňa na týždeň 25 mesačná aj to skoro ani jedno riadne.
Staršia plynulo presne v 2,5 roku
No tak, veľmi skoro po sebe detičky. To vyžaduje strašnú trpezlivosť. Ono si to trebalo uvedomiť skôr fakt, nič v zlom.
Ja mam rozdiel medzi dievčatami 2,5 roka presne a som povedala, že obdivujem všetky čo majú cca plus mínus medzi deťmi ročné rozdiely. Nech spí pri tebe. Je hrozne malá ešte.
Moja spí pri nás a bude mať 5
Je pri nás v malej posteli na posteli na mojej úrovni bez bočnice. Mladšiu stále dojčim ta je pri mne na posteli.
Ono tieto kontakty hrozne chýbajú tak malým deťom. Podľa mňa.

qwer2019
autor
13. sep 2021

@ailiba môj je už priam alergický na detský plač. Nie raz ich mám oboch na rukách, keď spustia plačlivý duet a on sa len pozerá,lebo on na to nemá nervy.

dusankomoj
13. sep 2021

Sú to nočné desy(pozri na nete) môj to máva,keď je priveľmi unavený. Je to strašidelné,ale dieťa si to nepamätá(spí) a vyrastie z toho😉

qwer2019
autor
13. sep 2021

@sono2 nemyslím si, že má dôvod žiarliť. Venujem jej maximum času. Skôr si veľa krát myslím, že viac ako malému. Ako to že sú rok po sebe cca, nie je problém. Stíhať sa to dá a nemenila by som to. Skôr je naozaj problém, že keď plače a to teraz dcérka dosť, tak muž so svokrou za tým vidia diagnózy a tým pádom je to tíšenie výlučne na mne, pokiaľ malý nechce jest,keďže je stále kojený. Dcérka bola zvyknutá spávať sama v izbe, dokonca lepšie spávala, keď odišla. Keď je treba spí pri nás, ale osobne som za to, že už je veľká na to aby spavala sama. A prísť môže hocikedy ku nám. Cez deň si myslím, že ju dostatočne zahŕňam láskou.

qwer2019
autor
13. sep 2021

@dusankomoj tie mávala,keď bola mladšia. Teraz plače aj keď nespí. Aj sa ukludní po zobudení a začne opäť

ailiba
13. sep 2021

@qwer2019 chápem, ale čo ty? Ty máš to duo hocikedy cez deň....mas to oveľa horšie. Je jasné, že na deti sa psychicky nedá pripraviť....ked to príde je to náročné. A zaslúžila by si si podporu, nie ešte ukludnovat nervózneho manžela. Máš to náročné. A dcérka to napätie cíti... Je to taky kolotoč. Nedá sa aspoň na deň dat deťúrence starým rodičom a s manželom si oddýchnuť?

luccija
13. sep 2021

@qwer2019 moja casto plakala tak hodinu po zaspati niečo sa jej snívalo...možno sa nad ránom zobudí a zľakne sa nemá malú lampicku?ja si nemyslím, že je už veľká a mala by spávať sama, ale keď Vám to vyhovuje ...a čo chcú od 2r dieťaťa, aby násobilku hovorila?deti začnu rozprávať aj okolo 3 r vieš koľko detí v škôlke ešte nerozpráva?

luccija
13. sep 2021

@qwer2019 je to úplne bežné.Kamaratkina dcéra mala nočny des metala sa po posteli, kričala nevedeli ju zobudiť....kvôli tomu ani nikam nechodili na noc preč.Niektore deti tak prežívajú vnemy z dna

horalka1986
13. sep 2021

Nasa toto ma uz 2 roky, ale ona place tak kazdu pol hodinu plus tak 3x za noc dostava zachvat, ktory konci bezvedomim. Ja to riesim s neurologickou a to odporucam aj tebe.

lussinka792
13. sep 2021

@qwer2019 aj nasa to mala a obcas mava to prejde casom...a pozerava aj rozpravky? lebo nasa to mava obcas z rozpravky alebo ked daco nove cez den zazije tak proste sa potrebuje dako s tym zmierit tak place

qwer2019
autor
13. sep 2021

@ailiba kiežby to je také ľahké. Brat zo ženou boli teraz na víkendový pobyt majú tiež ročnú dcérku,som mame spomenula, že by som aj ja chcela ísť,tak reku nám dá víkendový pobyt ako darček a ze nám deti postráži. No muž veľmi nechce, aj keď som ich chcela len na deň dať oboch že mama postráži.... on si oddýchne s kamošmi pri pive, keď sem tam ide. To ze ja som bez deti od prvého tehu päty bez nich nevytrcila, to nevadí... A to druhé tehu som bola prikovana dobre ze nie na posteľ, keďže v 3m sa im niečo prestalo páčiť a v 6tom som sa začala otvárať (rodila som mesiac pred TP) ...čiže u nás je to trošku zložitejšie.

qwer2019
autor
13. sep 2021

@luccija má nočnú lampičku.

karmen118
13. sep 2021

Neprerezávajú sa jej zúbky? Môj 2 a pol ročný zrovna túto noc sa pred chvíľkou s revom zobudil už 3x, ale začal aj veľmi sliniť, takže to už vieme, že sú to zuby a že sa do rána nevyspím, a možno ešte pár nocí s prestávkami 🙈. Inak som u oboch detí zažila aj nočné desy/zlé sny, ale to väčšinou pomohlo, keď dobehli spať ku nám do spálne a potom ešte pri chorobe tak zvyknú, keď im začínajú horúčky.

qwer2019
autor
13. sep 2021

@karmen118 no ešte jej dva chýbajú, ale to už riadne dlho vidno, že sú špičky zubov prerezane, len také klinčeky trčia.

karmen118
13. sep 2021

@qwer2019 Môjmu sa tiež zvyknú prerezávať zúbky dlho, zrovna mu idú posledné 4 stoličky naraz 😨 Tiež už dlhšie z nich po kúsku vidno, ale dnes sa asi rozhodli prerezať úplne, príp, jedna z nich naisto☹. Vždy keď mu rástli zúbky tak mal bolesti, posledné razy aj s horúčkami.

freeja
13. sep 2021

@qwer2019 u mas detto. Mala bude mat 2,5roka a tiez rano alebo aj na obed po spanku len trpnem s akou náladou vstane, ci bude smiech alebo nevysvetliteľný plac. Ani sa jej radsej neprihovaram a len kukam a cakam az sa bojim.

gabika128
14. sep 2021

@qwer2019 najlepšie by bolo, keby muž chodil aj medzi iné deti a videl, že cca sú naozaj všetky rovnaké. Majú svoje nálady, svoje povahy jedno je šikovnejšie v tom, druhé zase v hentom, ale naozaj na tvojom opise mi nepríde nič čudné na malej, deti sa v určitom období v noci budia a plaču, rozprávať začne každé v inom veku, asi by som mužovi vždy povedala, že som to konzultovala s dr a všetko je v poriadku.

ailiba
14. sep 2021

@qwer2019 tak to nechápem prečo muž nechce? To nie je od neho veľmi pekne... Tak chod sama😁, alebo s kamoškou nejakou

sona_i
14. sep 2021

No mas to tazke. Ale nie s dcerou, ale s muzom a svokrou. Kazde dieta ma urcite obdobia (vzdoru, placu, zachvatov atd)… moze mat nocne desy, nespracovane zazitky, emocie. Ale to nie je nic vazne. Treba potulit a spravit co uznas za vhodne. S tym rozpravanim - ono to trapi asi kazdeho, ked mu dieta nerozprava, ale kazde dieta ma svoj cas. Moj syn (3r.), este tiez uplne nerozprava, vie povedat dost slov, ale este netvori sam vety, proste potrebuje cas. Chodime k logopedicke, dala viac tipov na hry a myslim, ze to pomaha. Ale ked som to spomenula pred dr. a riaditelkou skolky, cudovali sa - vraj je este malicky, nemam si robit starosti a ze on to dobehne. Zas je sikovny a vsetko co potrebuje si vie vybavit 🙂 ukazat a tak. Takze by som upozornila muza a svokru, ze ak ti nemaju byt napomocni s detmi, nech ta zbytocne nestresuju a nech nehladaju rozne diagnozy. Je to nefer voci tebe a vasmu dietatu, aby si stale seba a dieta obhajovala. Ak nie su vystudovani lekari, radsej nech sa venuju niecomu inemu. Napr mozu zobrat deti na prechadzku a pod. A nepoznam nikoho, komu by bol prijemny detsky plac. Na rozdiel od dospelych ludi, ktori si uz vedia sami poradit, dieta potrebuje vyjadrit nejaky svoj diskomfort placom aj 100x za den. A rodicia su na to aby pomohli ako vedia.

qwer2019
autor
14. sep 2021

@sona_i práve to, ja vidím, že ona potrebuje čas. Inak je talentovaná, tváričku s očami, nosom a ústami vie nádherné nakresliť. Kruhy kreslí nádherné, čiarky robí tiež, ceruzku drží akoby písala už roky. Len ten jazyk sa jej nevie rozviazať poriadne.

qwer2019
autor
14. sep 2021

@gabika128 len mňa to už nebaví. Aj pred doktorkou sa cítim hrozne a to ma pozná od plienok. Dnes som jej volala, aby bol muž spokojný tak nám odporučila Sedaliu. Mrzí ma to, ja sama nerada do seba pchám tieto bekotiny, ale uvidíme. Muž sa potešil, že som niečo skúsila. Tak bude pokoj dúfam na chvíľu

yanni
14. sep 2021

Necitala som, co ti baby radio ale to budu nocne desy. Uplne normalne a prejdę to same.

gabika128
15. sep 2021

@qwer2019 ale ty nemusíš otravovať doktorku 🤣 len mužovi povedz, že si to s ňou konzultovala. Tak isto môžeš uvádzať príklady z okolia, že ten a ten tiež začal neskôr rozprávať atď. Mne keď moja mama hovorila a porovnávala, čo všetko som ja už vedela a malý ešte nevie, tak som vždy poznamenala : "No vidíš a aký génius zo mňa vyrástol, s 5000 platom, 3 vysokými a bez akýchkoľvek chybičiek." odvtedy je ticho 🤣

sona_i
15. sep 2021

@qwer2019 Lenze to neovplyvnis ty, ani tvoj muz. Ved nech si aj oni o tom nieco nastuduju. Kazde dieta je ine a kazde ma svoje tempo. To ti povie kazdy. Moj teda nevie tak kreslit, ani tak pekne nedrzi ceruzku, ale zas je sikovny v inom. Ked mal syn 2r. nehovoril ani mama. Pred par mesiacmi sa to zacalo pomaly rozbiehat, (aj ked este nehovori vety), teraz zacal chodit do skolky, tak uvidime. Okrem neho su tam este 2 deticky co uplne nerozpravaju. Ked som hovorila ucitelke ze este uplne nerozprava, povedala mi ze to nevadi, ze oni sa spolu dohodnu😊 Ak si nebudes vediet rady, mozno by som skusila dr. ci by sa neporozpravala s muzom, a ci by mu nevysvetlila, ze taketo natlaky a zbytocne hladanie diagnoz a porovnavanie neprospievaju dcere (a ani tebe). Inak a tie place niekedy maval aj syn, obcas uprostred noci a obcas sa s prisernym revom budil aj po obednom spanku. Ale preslo to.