Zúfalá a neschopná matka

livia158
11. jún 2017

Zdravim mamicky, ani neviem ci dufam ze mi poradite, alebo sa len potrebujem "vyrozpravat". Som matkou 7 tyzdnoveho dievcatka. Uz ked mi ju priniesli prvykrat na izbu po porode tak mi ju dali s komentarom ako strasne vyvadzala ked ju prezerala pediatricka...a tak to aj pokracovalo, dcerka vela place, dokaze preplakat hodiny a ja ju nedokazem utisit. Nosenie na rukach, v satke, v nosici, skakanie na fitlopte, lezanie na mojej hrudi, kocik-nic nefunguje. Ked ideme von len sa modlim nech tentokrat zaspi, ale velakrat preplace vonku aj hodinu, vzdy mam so sebou aj nosic a ani ten nepomoze, tak ideme domov. Doma nakojim-mlieko mi strieka takze sa velakrat aj pritom naplace ako jej zabehne a potom zase prichadza plac..s kojenim som sa snazila zverit laktacnym poradkyniam ale zatial ani jedna nepomohla..a okrem uplakanosti a problemami s kojenim mame este aj problem s tym ze casto a vela vracia-na to jej davam nutriton, niektore dni je to lepsie, inokedy mam.pocit ze vyvracia vsetko co vypila a este zle spi v noci, stale trepe nozickami a rucickami, dlho trva kym zaspi a zo spanku sa tiez stale mrvi, je vidiet ze ju nieco trapi a ja netusim co...skusala som kvapky coliprev ci to nieje brusko ale neuspesne...proste mam pocit ze som zlyhala uplne v.celej starostlivosti o svoje dieta, nedokazem ju dobre nakojit, uspat, upokojit, proste nic...

silver84
11. jún 2017

ahoj, verim ze to mas narocne. si velmi statocna, vidiet ze sa snazis. konzultovala si tento stav s lekarkou? nema malinka reflux?

zapka21
11. jún 2017

Ahojky, a ako prebiehalo tehotenstvo, porod? Ake bolo tvoje vnutorne prezivanie v tychto casoch? Ako dlho bola po porode od teba separovana? Dietatko je instinktivny tvor, je na teba napojene.

wurka
11. jún 2017

Porad sa s pediatrickou, aby ste vylucili zdravotne problemy, evidentne ju trapi minimalne reflux. Ak si uz budes ista, ze mala je zdrava, tak sa mozes upokojit a to je uplne najhlavnejsie. Viem, ze je to tazke, ale nervozna mamina babatko neukludni🙂. Casom zistis, ako na nu, niektore deti su proste narocne a chcu byt stale na rukach, ci na prsniku. Najma si nic nevycitaj, si najlepsia mama, aku ma a robis, co mozes, to uplne staci. Mne syn tiez kazde kocikovanie preplakal, az kym sme nepresli na sportak. Proste ho nebavilo hladiet na striesku, vzdy som sla domov spotena a nestastna, a dnes sa na tom uz smejem😉. Babatka dozrievaju a menia sa zo dna na den, treba len vydrzat a uzivat si tie pekne chvile.

livia158
autor
11. jún 2017

@zapka21 na babatko som sa tesila, praveze som si myslela ze to budem bez problemov zvladat. Tesila som sa aj na porod, dcerka bola hlavickou hore a ja som chcela rodit spontanne tak sme boli na otacani plodu a dopadlo to dobre takze porod bol spontanny a bezproblemovy, aj ked musim priznat ze ma dost vycerpal ale ziadne komplikacie sme nemali..niekedy si uz v zufalstve hovorim.ze sa na mna dcerka hneva za to ze sme ju otocili v brusku a preto je taka nespokojna...inak po porode sa hned neprisala, niekto vravi ze aj to moze nastrbit vztah a prvu noc sa musim priznat ze som ju odniesla na novorodenecke lebo som ju nevedela utisit a z porodu som.bola taka unavena ze som.nevladala stat na nohach..tak som ju okolo pol noci odniesla...aj to si teraz vycitam 😢

jankalukasova
11. jún 2017

@livia158 ale no... nepodliehaj panike. Podľa toho čo píšeš, buď ozaj len vyvádza alebo ju ozaj niečo trápi. Skús sa vypýtať na sono bruška. Ja som tak bolo a lekár ju pozrel rovno celú, všetko bolo ok. Kvapky na bruško skús aj iné.. u nás zabral SAB Simplex a momentálne ešte sem-tam baby calm. Ono totiž každé z nich riešia niečo iné. SAB je na tie peny, ktoré vznikajú z mliečka, aby nevznikali, babycalm je na to aby keď už tam sú šli ľahko von, teda sa bábo vyprdká a coliprev je na nedostatok niektorého (neviem ktorého... ) enzýmu, ktorý pomáha tráviť mliečko (laktózu). Aj moja malá plakala, hoci teda nie až toľko... ale boli dni, keď ma šlo poraziť a nevedela som ako jej mám ukázať, že na tom svete môže byť dobre... skús osloviť viacero lekárov. Všímaj si ako papá, či dobre kaká, ciká. Skús ju dať na noc do perinky alebo ulitky. Veľká zmena nastala, okolo 3 mesiaca, keď ju začali zaujímať hračky a vlastne všetko okolo.

marusia12
11. jún 2017

@livia158 tiež som toto prežila, bolo to peklo, asi tri mesiace, furt sme boli na pohotovosti, furt nejaký lekár u nás, až raz ju lekárka chytila za uši a zistili sme, že má zápal uší, pri prehĺtaní ju to bolelo, skrátka ten plač bol z toho.

jajka257
11. jún 2017

@livia158 ale prosim ta. To nema nic spolocne s povahou babatka. Nasa sa neprisala nikdy, tak ako aj tisicky inych babatiek. Prvykrat som ju drzala az po 4 hodinach a na izbu az po 3 dnoch. Zabudni na tie reci, ze prilozenie, prisatie a neviem, co este...zober malu, sup k doktorke. Toto vyzera na reflux. Ty sa tiez neusmievas, ked ta pali zaha. A uvidis, ze to casom prejde. Je malinka, rozravat nevie, tak place. Ako inac ma dat najavo, ze ju nieco boli?

marusia12
11. jún 2017

@livia158 A si dobrá matka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

kaja73
11. jún 2017

@livia158 toto vyzera na reflux-jedlo-mlieko ide stale spatne do pazeraka a sposobuje velmi neprijemne pocity babatku....babatka su vtedy velmi podrazdene,vela vrackaju,nespia..nutriton dobre ze davas,davaj ho vzdy pred kojenim a skus aj gastrotus baby po kojni davat-teda pred aj po davaj..... plus pred kojenim si odstriekaj viac mlieka..nech netecia tak velmi ..ja som si musela pre tento dovod mlieko odsavt a davat ho pit z flasky...dusil sa a dusil..nepomahalo ani odstriekanie pred kojenim.. Malu maj stale vo vyvysenej polohe..podloz nohy postielky,alebo matrac..nie hlavicku podkladaj. Drzim place..reflux moze pretrvavat aj viac mesiacov tak drzm place. Toto nie je tvoja vina..hlavne sa upokoj.

marusia12
11. jún 2017

@kaja73 áno, tiež sme mali dvihnutú postieľku z jednej strany a malej som podkladala zadok, aby sa nešúpala dole.... v podstate ležala v postieľke ako v kočiku s nožkami trochu hore a zvládli sme to.

akronop
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ingridd
11. jún 2017

@livia158 Zabudni na slova, ktore si napisala ako nazov temy, nastav sa v mysli na to, ze v rukach drzis zazrak a ze si pripravena sprevadzat ho na ceste v novom neznamom svete tak ako najlepsie vies. Vezmi si ju do narucia, alebo si lahni, sadni k nej na postel, dlan jednej ruky poloz volne pod zahlavie, ukazovak druhej ruky vloz do ust babetka, bruskom prsta smerom k stredovej linii podnebia, nemusis tlacit, ani masirovat. Pocas toho sa jej posepky alebo staci ak len v myslienkach prihovor, vyznaj sa zo svojich pocitov, popros ju aby bola trpezliva, ked ti vsetko nejde na prvykrat, ze sa snazis, ze ti je luto, ze ste po porode neboli spolu, ale bola si unavena a potrebovala si nacerpat sily, atd... Casovo to moze trvat 5-10-15 minut. Uvidis, ci sa nieco zmeni. Ak sa ti zda, ze ju trapi brusko, nieco podobne sa da aj na brusku, jedna dlan pod chrbatik v oblasti pupku, druha dlan na brusko, velmi jemne, len akokeby ju vanok na brusku steklil. Za pokus to stoji 😉

A samozrejme nezabudni na protirefluxove opatrenia .

Prajem spokojnej maminke spokojne dietatko 😊

erickatt
11. jún 2017

Toto mi príde ako reflux, ze ju bolí bruško

zviz
11. jún 2017

Moj syn mal tiez silny reflux, nedokazal spat na chrbatiku. Stale sa budil. Nepomohla ani vyvysena poloha. Skusila som ho dat spat na brusko a paradoxne takato poloha mu vyhovovala. Samozrejme, monitor dychu som mala vzdy zapnuty. Skuste sa upokojit, babatko z vas citi neistotu a stres. Je to vase dieta, ste skvela matka, naucite sa nacuvat potrebam toho maleho stvorenia. Vela sa noste, lubte, ked je maminka spokojna - je spokojne aj babo. Drzim palce!

lolalita
11. jún 2017

Mala som to iste do zhruba 4 mes. Potom sa to zlepsovalo. Vyskusaj viac druhov kvapiek na brusko. Mne maleho v porodnici doniesli z novorodeneckeho na izbu, ze tak place, ze sa mepocuju na novorodeneckom na vizite. Akoby mi dali facku. Od vtedy plakal neustale. V noci pospal najvic hodinu a pol a potom hodinu plakal. Preslo to. Niekedy som bola zafala. Velmi mi pomohol manzel a moja mamina, ktora mi chodila pomahat. Drzim prsty. Nie si v tom sama. To obdobie pominie. Precitaj si nieco o narocnych detoch. Mne to pomohlo.

janka95
11. jún 2017

Ahoj akoby som sa vrátila v čase aj my sme si prvý polrok odžili svoje, v noci od jednej do piatej som nosila na rukách. Mne ani to mliečko nešlo každé dve hodiny som vstavala odsavať 3x atb 40tky horučky aj tak som prišla o mliečko. Malý nám jesť nechcel vraj sa ešte črievka davali dokopy potiahol aj z flašky a rev to bol boj každé krmenie 90 mliečka z antikolikovej flaše sme pili na 15x minimalne :( Vystriedali sme bebu sunar,babylove.. A grckal furt všetko mala som aj nutriton ale nepomohlo prešli sme na antirefluxove mliečko france lait trošku sa to zlepšilo dostali sme antirefluxovy sirup čo mi tiež prišlo len dopovanie babatka a výyznam žiadny. Kakanie iba cez rektalnu rurku a na bruško infacol díky zaň v tedy nám ozaj pomohol, pupik krem feniklový čajík.. A spanie iba na rukach alebo skákanie na fit lopte . Ked mal skoro dva mesiace skončili sme v nemocnici na infuziach aj tam mi priatel fukal fit loptu ešte tam sestrička na mňa začala vrieskať či som normálna.. Nám to potom "akosi samo prešlo vekom" . Po tom prvom polroku sa to začalo všetko zlepšovať.. Neboj sa nie je v tebe chyba ono to všetko prejde, ale to obdobie bolo najťažšie v živote, som šťastná že máme už rok a pol... Držím ti palce a posielam <3

sonia1712
11. jún 2017

My sme toto mali s prvým synčekom,až nato,že on neplakal len nespal a to doslova 🙂nikto ho nevedel uspať nijako,nič nepomáhalo a on len pozeral mrvil sa a kojil sa.celé dní, len na prsníku dokázal zaspať,tak som ho celé dni mala na prsníku nikam nechodila nič nerobila iba ho kojila a nespala 😀potom sme.prišli nato,že mu vadí uspavanie samotné, dostal perinku až po krk,nechali sme ho samého a odišli...A on zaspal...chcem tým len povedať aby si si nič nevycitala si úžasná mamka len musíš prísť nato,čo dcérke je ako na ňu čo jej vyhovuje😀všetko bude v poriadku a uvidíš po pol roku sa všetko zmení a budeš si malú užívať viac

katkakovac
11. jún 2017

Hned prestan s tym, ze si zla matka, lebo si bola z dverou az po par hodinach. Mojho syna prevazali hned po porode do detskej nemocnice a videla som ho, az ked mal 3 dni. A spolu sme boli az na 5.den. A vsetko sa rozbehlo ako malo. Vztah sme nadviazali, akoby bol od prveho okamihu pri mne. A len preto, ze som sa snazila byt pokojna. Mal problemy z bruskom a prdikmi, davala som Coliprev, ale ten je len pre kojene deti. Ak bol ozaj problem, pomohol mi muz a syna zazracne rychlo uspal. Zapoj aj partnera, je to aj jeho dieta.
Tvoja dcerka ma pravdepodobne reflux a treba to riesit. Zacni tym, ze podlozis nozicky postielky, aby mala vyssie hlavicku. Hned pondelok chod pediatricke a vypytaj sa na odborne vysetrenia. Tvoju dcerku nieco velmi trapi, ale nevie ti to povedat inak ako placom. Nesmies si to vycitat, aj skusene viacnasobne matky si musia na seba z dietatkom zvykat. Ukludni sa, zacni pocuvat svoju intuiciu a uvidis, ze sa to zlepsi.

iukas
11. jún 2017

Si skvelá matka, pretože problémy svojho bábätka sa snažíš riešiť a nekašleš na neho. Skús s pomocou pediatričky vylúčiť všetky zdravotné príčiny (reflux, diskomfort prípadne bolesť), ktoré by boli objektívnym dôvodom plaču a preštuduj si pojem náročné bábätko. Niektoré deti si vyžadujú viac pozornosti, iné sú kľudnejšie. Moja staršia dcéra bola typické náročné dieťa, tak ma vycvičila, že keď som porodila mladšiu, s údivom som chodila na ňu pozerať a pichala do nej prstom, či je naozaj živá, ak dokáže ako novorodenec vačšinu dňa spať v postieľke...

bets
11. jún 2017

U môjho syna to bolo podobne, zistili mu reflux a intoleranciu laktózy

dahra
11. jún 2017

@livia158 - mne pri dojceni tiez striekalo mlieko. Dcera sa dusila a hikala ako somarik, co jej zabiehalo. Tak som ju dojcila v lahu. Bola som takmer na chrbte, ona nado mnou. No a tie place. Segra mala takeho prvorodeneho. Skriekal, reval, rucal...uz od prichodu z porodky bolo neustale treba okolo. Esteze bolo vela ludi v rodine. Tak koloval. Potreboval hojdat, nosit sa, strasne vnimavy, strasne malo spal. Vraj take su narocne deti. Ja som take nemala. Dnes je skolkar a aj ucitelky dokaze postavit do pozoru. Uz nie placom, ale argumetmi.

jarus_galbi
11. jún 2017

@livia158
Je uplne prirodzene ze sa takto citis, babatko ti samo nepovie co mu je a preto mas tieto zmiesane pocity. Si najlepsia mamicka, uvidis, samo ti to neskor povie, ked sa nauci rozpravat. Z toho co pises a aj to tu uz velakrat odznelo, ma problemy minimalne s refluxom. Ak sa k tomu pridaju aj koliky, je to casto zufaly stav, viac stresujuci pre maminu ako samotne babo. Ak trebe rucickami nozickami, moze ist o bolesti bruska, vracanie zase moze signalizovat reflux. Moja dcerka mala reflux, velmi zle jej bolo aj v kociku az kym som trochu nevyvysila leharo v kociku, no celkovo bola postielkovy typ s lezanim na brusku. Kym som na to prisla tiez to trvalo, lebo prva dcerka bola zase kocikovy typ s lezanim na chrbte. Babatka neplacu len tak, bud je za tym hlad, zima, teplo.. vyvys trocha aj postielku, a dohodni sa s pediatrickou, ze sa na to pozriete detailnejsie. Urcite to neodkladaj, ak zistis pricinu, ulavi sa tebe aj dietatku. Budem ti drzat palce, a mysli na to, ze dieta je velmi vnimave a ak bude z teba citit pokoj, samo bude pokojnejsie. A nic si nevycitaj, robis vsetko, co je v tvojich silach.💪

jjuulliiaa
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ajko
11. jún 2017

Tak tvoj popis mi pripomenul naše trápenie s prvorodeným synom. Presne to isté, plakal, plakal, plakal, nepomáhalo absolútne nič. Keď som sa zverila pediatričke, že veľa plače, povedala mi - "no, bábätká plačú..." - Proste ma odstavila ako mladú neskúsenú mamičku.. Taktiež som mala plnú hlavu toho aká som neschoppná atď.. Náš syn vôbec nezvracal - mal skrytý reflux - prišlo sa na to keď mal 5 týždňov. Pokiaľ tebe malá aj zvracia, a aj z toho čo popisuješ, tiež mám pocit, že by mohla mať reflux. Skús viac apelovať na pediatričku a žiadaj nech malej spravia sono bruška. Prípadne si rovno vygoogli ako sa starať o dieťatko ktoré má reflux a skús to jednoducho dodržiavať. Nám tieto pokyny a mliečko určené špeciálne pre detičky s refluxom (ja som z únavy a stresov z toľkého plaču prišla o mliečko) doslova zo dňa na deň zmenilo dieťa. Po 5 týždňoch trápenia sme zrazu mali doma spokojné dieťatko. A ešte jedna rada, ktorú som nenašla nikde čo sa týka refluxu -
poradila mi to vtedajšia detská primárka v nemocnici - Po každom nakŕmení dieťatka , nos dieťa na rukách ako na odgrgnutie minim. 20-30 minút, aby sa mliečko v žalúdku pekne ustálilo. My sme sa týmto spôsobom naučili dosť nosiť na rukách, ale keď som si spomenula na to strašné obdobie plaču, bolo mi to úplne jedno.. Držím ti silno palce! A v každom prípade - určite nie si neschopná!! Si len zúfalá lebo nevieš malej pomôcť..

tom_i
11. jún 2017

V prvom rade sa upokoj, si proste mama. Deti plačú, niektoré viac, niektoré menej. Kolegyna ma dve deti, starší syn ako ovori prereval celý rok, poedala, ze spávala hodinu, nvedela čosje kniha, tv, obchody, ... o druhom ani nevedela, že má. Informuj sa na ten reflux, lebo sa moze stať, že sa zle nadýchne a vdychne mliečko alebo "zvratky", dostanete na to kvapky. A hlavne sa upokoj. Lebo prenesies už na dosť uplakane babo svoju neistotu. Ak si uvedomujes že je zle radšej zájdite za odborníkom, predsa len tu ti môžeme poradiť čo sme s deťmi zažili my, ale ak by horelo treba sa poradiť s odborníkmi čo nie je hanba.

hviezda21
11. jún 2017

- Sirup gastrotus baby staci 1ml kazde druhe kojenie.ked ju nebude zapekat mozes kazde.
- pri kazdom prebalovani cvicit s nozkami neboj sa pritlacit na brusko
-pouzivat rekt.rurku kazde prebalovanie (nieje navykova, cca 3mes.bude kakat sama)
-davat casto ma brusko nevadi ze grcne
-dat do kresielka/autosedacky a zavesit hracky
-ked ides kojit chyt pevne hlavicku a nasmeruj bradavku na dasno aj pritlac nech sa prisaje pekne
-vyuzivat biely sum-vysavac ,fen,digestor pri uspavani
-pozivaj ulitku alebo zviaz rucky do perinky alebo hoc aj do decky plienky nech sa nemata
- spinkat len na vyvysenom mieste-vankus v kociku v ppstielke a vela satkovat
-dat urobit rozbor stolice a krvi-moja ma pankreaticku amylazu, zle jej stiepi sachar.a tuky-cize preto sme mali problem s bolenim bruska a travenim a stolicou- ja som nahodila nizkosacharidovu dietu, travenie sa upravilo. Malo by to casom dozriet
-toto sme zistili cca ked mala 10tt ale od 8.tt sa to zacalo trosiku lepsit same
-mam 3.dieta tak naviazane dieta som doteraz nemala-mala ma skoro 5mes.spi iba v satke cez den a kratke spanky v aute

A urcite si dobra matka len vydrz.

sklenarova
11. jún 2017

Ahoj..Čítala som tvoj príspevok a musím ti povedať,že občas som si myslela,že to píšem ja sama,nie uuuplne vo všetkom,ale vo väčšine som prežila to čo ty..Mala naša ma atopický ekzém,od narodenia mala intoleranciu laktózy a prvé štyri mesiace nám len plakavala a my sme nevedeli čo robit,chodili sme po doktoroch,po pohotovostiach až kým sme neskončili v nemocnici,kde nám určili intoleranciu laktózy..Neskôr sme chodili k gastroenterológicke,potom ku kožnej, nakoniec nám pomohla úprava stravy..Chcem ťa len povzbudiť,že my matky robíme vždy pre to svoje dieťa maximum a hlavu hore,keď už nevladzes,mne osobne pomohlo ako veriacej zložiť to nebeskemu otcovi a on sa vždy postaral.. Takže depresie preč a šup šup milovať dieťa a ďakovať zaň..A hlavne-dieta z teba vždy vycíti z teba bolesť,strach,to bolo to čo mne vždy pomohlo..Mysli nato,mne pomohlo..P.s.:byť matkou je úžasný dar😍

adia11
11. jún 2017

@livia158 nam tiez plakal strašne maly, v 4.tyzdni sme uz nevedeli co robit, čisté zúfalstvo. Boli sme na pohotovosti, odbili naši ze kolika. Stále revkal tak sme šli druhýkrát, lebo to bolo fakt ze nonstop cely den, to uz nas ubytovali. Spravili veeela vyšetrení a nakoniec to bol rotavirus na ktorý mal byt očkovany v 6.tyzdni. Tak sme nasadili silne probiotiká a je fajn

gombocka
11. jún 2017

Známa mala s dcérkou podobný problém. Len plakala, zvracala, bola nepokojná. Nakoniec zistili, že mala problém so záhou.

anaitat31
11. jún 2017

Tu je skvely clanok plny praktickych rad o dojceni dietatka s refluxom https://dojcenie.wordpress.com/2010/02/27/gastr...
A hlavne SI DOBRÁ MAMA!