Ako zvládať opatrovanie seniora s demenciou?
Dobrý deň, mohli by ste mi poradiť alebo nejaké skúsenosti z opatrovania.
Opatrujem budúcu svokru. Má demenciu, je zťp VI stupeň. Treba ju usmerňovať vo všetkom, celodenný dohľad potrebuje,pokúsila sa siahnuť aj na život.Je mobilná. Máme sňou každodenné problémy, všetko robí nám naprieč. Nepočúva hoci jej 100x vysvetľujeme ako sa veci robia,čo je správne čo nie, KLAME,
Aj keď niečo urobí ,síce sme jej vysvetlili ako má robiť aj tak to urobí zle. Myslíme si že keď nám robí zle vtom sa výživa to ju uspokojuje. Má aj iné zdravotné problémy, musela prestať fajčiť kvôli pľúcam. Ona v noci počkala kým zaspíme vykradla sa z bytu na benzinku kúpila cigarety prišla domov na balkóne zakurila, jak vchádzala dnů přišlo jej zle spadla. Nato sme sa zobudili, nevedela sa ani postaviť. Popritom mala v sebe už silné lieky na spanie a psychiku Po opýtaní že skade mala cigaretu nám povedala že si bola kúpiť na benzinku. A že kde má ostatné odpovedala že kúpila iba jednu. Asi minimálne 30x sme sa pýtali kde má ostatné klamala celý čas. Našli sme skrytu celú krabičku. Stalo sa už že aj mne ukradla cigaretu hoci som skryl v našej spálni, vkradla sa do izby keď som bol na wc. Ukradla aj u známych keď sme boli na návšteve.Celý deň len leží, musíme ju nútiť do všetkého, sama od seba je aktívna len vtedy keď mi lahneme spať. Má zakázaný cukor , sladké, ale v noci poza náš chrbát chodila vyjednávať chladničku, skrinku so sladkým.
Keď ju postavíme pred priamym vec a pýtame sa prečo to urobila , prečo nám robí zle vtedy mlčí a ani slovko z nej nevieme vytiahnuť. Keď vstáva z postele už normálne máme stiahnutí žalúdok že kvôli čomu sa budeme musieť rozčuľovať.
S ničím nepomáha ale je prvá pri stole keď máme navarené, a bez opýtaní a zje aj to posledné. Všade sa tvári akože v poriadku ale doma mi prežívame peklo s ňou. Myslí len na seba. Už sme s priateľkou zúfalý. Nemáme vôbec žiadne súkromie, žiadne voľno, všetko sa 24/7 točí okolo nej.
Prosím poraďte .
@anonym_2b216f tiež mám skúsenosti, len opatrovateľka keby aj bola na 8 hodín, čo vyrieši? Je ešte 16, kedy ten človek potrebuje opateru, často je v noci hore, takže je schopný zamestnať troch ľudí a to nepíšem o tom, že je to finančne náročné. A opatrovateľský príspevok je almužna, nehovoriac o tom, že dcéra alebo syn človeka s demenciou má tiež väčšinou už svoj vek a odísť z práce a pár rokov pred dôchodkom hľadať inú, nie je len tak
@anonym_49f409 No ved ano, opatrovatelka na 8 hodin v tyzdni, zvysok sme museli riesit so surodencom. A co je financne narocne?? Opatrovatelka?? Ved prispieva mesto.. A snad dotycny pobera starobny dochodok, teda predpokladam, ze sa uz jedna o starobneho dochodcu. Tamti dvaja su ale uplne mimo reality, podla toho co pisu..
@anonym_49f409 No ved ano, opatrovatelka na 8 hodin v tyzdni, zvysok sme museli riesit so surodencom. A co je financne narocne?? Opatrovatelka?? Ved prispieva mesto.. A snad dotycny pobera starobny dochodok, teda predpokladam, ze sa uz jedna o starobneho dochodcu. Tamti dvaja su ale uplne mimo reality, podla toho co pisu..
@anonym_2b216f súhlasím, že sú mimo realitu. Píšeš o opatrovateľke na 8 hodín týždenne, ja som myslela denne. 8 hodín týždenne je nič. Súkromné opatrovateľky berú 7-15 eur na hodinu. Nie každý senior býva v meste, v dedinke, kde je väčšina obyvateľov seniorov, lebo mladí odišli za prácou do mesta, ti ťažko obec prispeje. Ty si mala súrodenca, môj muž napríklad nie.
@anonym_2b216f súhlasím, že sú mimo realitu. Píšeš o opatrovateľke na 8 hodín týždenne, ja som myslela denne. 8 hodín týždenne je nič. Súkromné opatrovateľky berú 7-15 eur na hodinu. Nie každý senior býva v meste, v dedinke, kde je väčšina obyvateľov seniorov, lebo mladí odišli za prácou do mesta, ti ťažko obec prispeje. Ty si mala súrodenca, môj muž napríklad nie.
@anonym_49f409 Samozrejme som mala na mysli 8 hodin denne v tyzdni, kedze pocas vikendov opatrovatelky z agentur nepracuju. A je jedno ci mesto alebo obec, zo zakona su povinni prispievat, ak su samozrejme splnene vsetky podmienky a vybavene vsetky doklady. Aj ked je to smiesna suma. Plus opatrovatelky poskytuju aj Urady prace a teda treba hladat velmi aktivne zariadenie. Existuje aj nieco, ako neodkladne umiestnenie..
@anonym_49f409 Samozrejme som mala na mysli 8 hodin denne v tyzdni, kedze pocas vikendov opatrovatelky z agentur nepracuju. A je jedno ci mesto alebo obec, zo zakona su povinni prispievat, ak su samozrejme splnene vsetky podmienky a vybavene vsetky doklady. Aj ked je to smiesna suma. Plus opatrovatelky poskytuju aj Urady prace a teda treba hladat velmi aktivne zariadenie. Existuje aj nieco, ako neodkladne umiestnenie..
@anonym_2b216f o všetkých týcjto možnostiach viem, ako som písala, máme to za sebou, tri krát. Nie je to ľahké. Mesto ti prispeje na opatrovateľku pár šušňov a keď opatrovateľka ochorie, si nahratá. V tomto smere je nesmierne veľa vecí nedoriešených.
@anonym_2b216f o všetkých týcjto možnostiach viem, ako som písala, máme to za sebou, tri krát. Nie je to ľahké. Mesto ti prispeje na opatrovateľku pár šušňov a keď opatrovateľka ochorie, si nahratá. V tomto smere je nesmierne veľa vecí nedoriešených.
@anonym_49f409 Súhlasím. Nám napríklad cez mesto prideliť nechceli absolútne pretože vraj bývam neďaleko. Vtah má dcéru blízko a mám sa postarať. Už sme chceli ísť za vrchnostou na mesto. Potrebovala sim vykryť ked som bila v práci. No nepochodili sme. Až cez UpsVar.

@rikarika - ked autor pise "Má demenciu, je zťp VI stupeň", tak ju zrejme nediagnostikoval on. Senilna demencia je subor viacerych symptomov, niektore sa mozu prejavovat silnejsie a niektore vobec. Moja prababka to ku koncu mala, bola schopna pol dna fungovat uplne OK a predsa bola vecer schopna zahlasit, ze cely den hladovala a bola sama (bola s nami a jedla za troch) a babku nazvat nevdacnou svinou, ktora sa o nu nestara. Preto pisem, ze DSS je najlepsie riesenie, je to nesmierne narocne sa starat o takeho cloveka, hlavne po psychickej stranke. Moju babku to skoro poslalo do hrobu skor ako jej mamu.
@muzula my mame taku 92r babku,s mobilom vie narabat level expert,cez teleshoping veselo objednavala,do obchodu isla taxikom kupit si sladkosti.ale poobede nastal utlm a nevedela si otvorit viečko na krabici od mlieka ani ucesat vlasy.teraz je v DSS a tiez hovoria ze ma svetle aj slabe chvile(tie slabsie su castejsie),vsetci z rodiny su svine ktore sa o nu nezaujimaju(denne jej vsetci volame,navstevujeme,nosime jej co ma rada),do telefonu rozprava ze hladuje,pritom pribrala,chodi na duplu kazdy den atd..