icon

Láska starých rodičov. Koľko detí to zažije?

27. sep 2025

Dnes pri prechádzke mi vyčarilo úsmev a zahrialo pri srdci vidieť to čo sa už nevidí každý deň.
S takou láskou sa venoval deduško (predpokladám pravnúčikovi ) aká sa vidí možno zriedka.
Chlapček mohol mať 2-3 roky a tak zanietene zametal listty malou metličkou.
Každú jednu špinku,listok,kamiebok...deduško mu trpezlivo vysvetľoval ako to má nametať na mini lopatku,držal mu ju a on tak to mini metličkou nametal.
Dedko mu všeličo vysvetľoval a chlapček si nechal poradiť.
Nie nevrešťal (akoby mnohé iné deti v jeho veku).
Potom podal mini detskú metličku starkému a hovorí nech on zametie čo on nevedel.
Starký povedal, netreba po Tebe zamiesť ty sám si urobil všetko.
A dodal "vidíš synak" si ešte malý a dokážeš urobiť prácu dospelého.
Chlapec sa usmial,objal starké ho a zameral ďalej ❤❤❤
Natíska sa mi otázka...koľko deti to zažije...??
Koľko detí má možnosť, aby sa im venovali starý, alebo prastarý rodičia...venovali im svoj čas, učili ich,načúvali im a s láskou im odovzdávali posolstvo .
Koľko z nás malo,ak nemalo tú možnosť.
Niektorí nemali pretože im odišli príliš skoro a poniektorí aj majú, ale tie vzťahy sú nefunkčné-mŕtve.
Ja som dedkov nezažila ani jedného odišli príliš mladý...
Ale moje deti jedného áno 🙏💓 a ten čas čo strávili s ním pri takýchto "bežných "činnostiach im dalo veľa.
Vždy s láskou na neho spomínajú 💫🕊
Pretože tak ako starká nie je mama ,ani starý otec nie je otec.
A sme zato vďačný 🙏💝

Strana
z2
anonym_0fab1c
27. sep 2025

@anonym_autor krásne ❤️ len ma napadla taká vec, že nechceme deti v mladom veku, povieme si , ešte je čas, treba zarobiť, treba si užiť...a už keď je vyšší vek , aj starí rodičia sú starší a už toľko nevládzu koľko by možno zvládali pred tým, keď sme si sami riadili rodičovstvo.

doriiis
27. sep 2025

Krásne. Zažila som všetkých svojich starých rodičov a moje deti tiež majú ešte všetkých svojich starých rodičov. Starší syn stihol ešte spoznať aj svoju prababku ( moju babku).
Aj teraz trávi víkend dcéra u mojich rodičov.
Aj za toto som vďačná, že som sa rozhodla mať deti v mladom veku. Cas ukazuje, že to bolo veľmi správne rozhodnutie

autor
27. sep 2025
@doriiis

Krásne. Zažila som všetkých svojich starých rodičov a moje deti tiež majú ešte všetkých svojich starých rodičov. Starší syn stihol ešte spoznať aj svoju prababku ( moju babku).
Aj za toto som vďačná, že som sa rozhodla mať deti v mladom veku. Cas ukazuje, že to bolo veľmi správne rozhodnutie

@anonym_0fab1c Áno súhlasím. A niekedy to osud zariadi inak.Ale bolo to krásne ❤❤❤ Az mo slzy vošli do očí.
@doriiis 🙏❤

autor
27. sep 2025
@doriiis

@doriiis Je to najviac 💖🙏🍀

pralinka25
27. sep 2025

moje naststie zazili takych starych rodicov, a ja aj moj muz tiez.

basska_b
27. sep 2025

To je krásne... moje deti ešte majú jedného pradedka. Má 91rokov. Vždy sa na nich teší a už mu ani nevadia nejaké ich detské nezbedy. Bol profesorom geodézie na STU a hovoril, že vieš, riešil som stále len tú prácu, veľa som tomu venoval a obetoval, synom som sa venoval menej, v pol roku išli do jaslí, ale teraz vidím, že čo malo ozaj zmysel, je rodina. Keď tu ja nebudem, oni sú to, čo po nás ostalo. Teším sa z ich úspechov a trápia ma ich omyly a neúspechy.

lucia13022023
27. sep 2025

Ja som najšťastnejšie, ze som toto zažila a zažíva to aj moje dieta.
Moja mamina mala mňa a sestru skoro (20 a 27r), starká (maminina mama) bola skoro na dôchodku, respektíve nerobila a potom išla na dôchodok. Starká a starký nás brávali po dovolenkách, výletoch, von, hrali sa s nami.
Teraz ked ja a sestra mame deti, obe sme ich mali v 21, tak si naše deti vychutnávajú starých rodičov ktorí vládzu, su patdesiatnici a zároveň majú prastarých rodičov, ktorí s nimi von nevládzu ísť, no ked sme u nich vždy sa s nimi hrajú, s mojim starkym stále syn vari, spolu skladajú puzzle. Starký ma 90r. Milujem to a som veľmi vďačná, že to môj syn môže zažívať a veľmi si prajem, aby tu boli ešte dlho.
Z muzovej strany je jeho starý otec vitalnejsi, vyzerá ako deduško z mrazika a syn ho miluje. Teraz boli spolu na hriboch, chodia spolu na ryby, pozerajú aj hodinu traktory, okopavaju zemiaky. A ja sa len rozplyvam.

autor
27. sep 2025
@pralinka25

moje naststie zazili takych starych rodicov, a ja aj moj muz tiez.

@pralinka25 🍀🙏❤

autor
27. sep 2025
@lucia13022023

Moja mamina mala mňa a sestru skoro (20 a 27r), starká (maminina mama) bola skoro na dôchodku, respektíve nerobila a potom išla na dôchodok. Starká a starký nás brávali po dovolenkách, výletoch, von, hrali sa s nami.
Teraz ked ja a sestra mame deti, obe sme ich mali v 21, tak si naše deti vychutnávajú starých rodičov ktorí vládzu, su patdesiatnici a zároveň majú prastarých rodičov, ktorí s nimi von nevládzu ísť, no ked sme u nich vždy sa s nimi hrajú, s mojim starkym stále syn vari, spolu skladajú puzzle. Starký ma 90r. Milujem to a som veľmi vďačná, že to môj syn môže zažívať a veľmi si prajem, aby tu boli ešte dlho.
Z muzovej strany je jeho starý otec vitalnejsi, vyzerá ako deduško z mrazika a syn ho miluje. Teraz boli spolu na hriboch, chodia spolu na ryby, pozerajú aj hodinu traktory, okopavaju zemiaky. A ja sa len rozplyvam.

@lucia13022023 To je tak krásne 🥰💫 Prajem im veľa zdravička, sily a nech sa ešte dlho tešila s vnúčat. Jecto dar keď to môžu zažiť aj deti a myslím si,že to ich veľmi drží pri živote aj sile VNÚČATKÁ 💝 Aj my sme to zažili ,aspoň starké. A ten čas strávený cez prázdniny u starkej na dedine to bolo najviac 🙏💟 Dodnes mám krásne spomienky na ňu 🥰

autor
27. sep 2025
@lucia13022023

@lucia13022023 A súhlasím čím sú starý rodičia mladší tým viac sa vládzu venovať vnúčatkám a pomáhať deťom. Aj keď bohvie či naša generácia nebude robiť tak,že rovno pôjde na cintorín. Moja mamka mi veľmi pomohla s deťmi inak by sme nemohli chodiť do práce ,keďže detí bývali často choré. Som jej zato veľmi vďačná 🙏 Dokonca staršie zavavala viac a majú krásny vzťah. Ale zasa v mojom veku už bola na invalidnom dôchodku.

anonym_969472
27. sep 2025

Velakrat to ani nie je o veku starych rodicov. Moji rodicia nie su vobec stari (kusok po 50), ale s mojimi detmi nemaju vobec ziadny vztah. Oni idu radsej na dovolenky, vylety, rozne koncerty, akcie a na vnúčatá nemaju/nechcu mat cas. Potom sa čudujú, ze vnúčatá k nim nechcú chodit. Svokrovci su ako opisovany deduško v úvodnom prispevku a som im za to velmi vdacna

tilly
27. sep 2025

Ja som vďačná za to, že moji mali takých starých rodičov. Dedko s nimi robil okolo domu, bicykloval, lyžoval, korčuľoval, hrával tenis, hokej a pod. A na oplátku teraz, keď dedko síce ešte vládze a je relatívne vitálny na ten vek, ale má veľkú záhradu, mu išli vnuci pokopať celú záhradu. V lete lozili po stromoch a oberali.
Deti by mali mať starých rodičov. Zas iný druh výchovy, taký láskavý.

anonym_0c9f95
27. sep 2025

@anonym_autor väčšine deti toto nezažije ani od vlastných rodičov. Viem to aké to je. Toto co si napísala je ako z rozprávky a som rada že naozaj pár detí na svete naozaj pravú lásku zažíva

eva8
27. sep 2025

Moje deti nemali starych rodicov. Je mi velmi luto, ze nezazili ich lasku. Len som im vela o nich rozpravala, aj vravim, ze aki su na nich hrdi, alebo ako by sa s nimi zahrali. Dedusko by ich vzal za ruku do lesa a ukazoval rastlinky, zvieratka, vtaciky, babicka by krutila hlavou, ze ako to vedeli tak rychlo a dobre vyriesit. Veeeelmi vela lasky by im dali.
Miesto toho zazili unavenu mamku, ktora suplovala aj otca.
Uz su dospele, mimo domu, ked sa neozyvaju, viem, ze sa maju dobre 🙂 A som stastna a dufam, ze budem dobrou a spolahlivou babickou. Takoe "zazracnou", ktoru oni mali len v predstavach. Ja som mala najuzasnejsiu staru mamu, trpezlivu. Raz, ked sme sa hrali karty, tak vravela, ze uz ju nebudeme potrebovat. Ja na to, ze nie, vzdy ju budeme potrebovat. Aku mala pravdu. Vekom sme sa menej doma zdrziavali. Tie jej buchty, kolko sme sa od nej naucili, vsetko sme robili spolu. Pocnuc varenim, rucne prace, karty, pesnicky. Trpezliva, uzasna stara mama ❤️

autor
27. sep 2025
@anonym_969472

Velakrat to ani nie je o veku starych rodicov. Moji rodicia nie su vobec stari (kusok po 50), ale s mojimi detmi nemaju vobec ziadny vztah. Oni idu radsej na dovolenky, vylety, rozne koncerty, akcie a na vnúčatá nemaju/nechcu mat cas. Potom sa čudujú, ze vnúčatá k nim nechcú chodit. Svokrovci su ako opisovany deduško v úvodnom prispevku a som im za to velmi vdacna

@anonym_969472 Ja tomu rozumiem. Nie každý rodič vie byť aj dobrý starý rodič. Niektorí akoby doháňali ten čas keď mali malé deti a cítia sa akoby stratili niečo/mladosť/ a teraz sa to všetko snažia dobehnúť. To je ako kríza stredného veku. Ženy aj muzi sa snažia zmeniť sposob života, začnú sa veľa krát až prehnane venovať sebe,svojím koníčkom a popritom zabúdajú, že majú aj deti (aj keď dospelé )a veľa krát aj vnúčence.Pritom sa všetko dá tak krásne skĺbiť .Aie väčšina zachádza akoby do extrémov. Myslím to prehnaným športovaním,turistikou,dovolenkami a inými aktivitami (na ktoré kedysi nemali možno čas, ani peniaze).Ale máte úžasných starých rodičov z druhej strany a to je podstatné a krásne 💝
Chápem nie každý sa vidí v deťoch, ale sme rôzny ľudia.
Ja sa strašne veľmi teším keď raz budem stará mama (veik uz deti majú) a pevne verím ,že mi ich budú dávať zabávať 🙏😊

autor
27. sep 2025
@tilly

Ja som vďačná za to, že moji mali takých starých rodičov. Dedko s nimi robil okolo domu, bicykloval, lyžoval, korčuľoval, hrával tenis, hokej a pod. A na oplátku teraz, keď dedko síce ešte vládze a je relatívne vitálny na ten vek, ale má veľkú záhradu, mu išli vnuci pokopať celú záhradu. V lete lozili po stromoch a oberali.
Deti by mali mať starých rodičov. Zas iný druh výchovy, taký láskavý.

@tilly Presne tak a to je natom to krásne 🙏😊💖 Tak ako pomáhali nám, rovnako raz chceme pomáhať aj my ím a hlavne tráviť s nimi čas 🥰

autor
27. sep 2025
@eva8

Moje deti nemali starych rodicov. Je mi velmi luto, ze nezazili ich lasku. Len som im vela o nich rozpravala, aj vravim, ze aki su na nich hrdi, alebo ako by sa s nimi zahrali. Dedusko by ich vzal za ruku do lesa a ukazoval rastlinky, zvieratka, vtaciky, babicka by krutila hlavou, ze ako to vedeli tak rychlo a dobre vyriesit. Veeeelmi vela lasky by im dali.
Miesto toho zazili unavenu mamku, ktora suplovala aj otca.
Uz su dospele, mimo domu, ked sa neozyvaju, viem, ze sa maju dobre 🙂 A som stastna a dufam, ze budem dobrou a spolahlivou babickou. Takoe "zazracnou", ktoru oni mali len v predstavach. Ja som mala najuzasnejsiu staru mamu, trpezlivu. Raz, ked sme sa hrali karty, tak vravela, ze uz ju nebudeme potrebovat. Ja na to, ze nie, vzdy ju budeme potrebovat. Aku mala pravdu. Vekom sme sa menej doma zdrziavali. Tie jej buchty, kolko sme sa od nej naucili, vsetko sme robili spolu. Pocnuc varenim, rucne prace, karty, pesnicky. Trpezliva, uzasna stara mama ❤️

@eva8 Az mi slzy vyhŕkli,krásne dojímavo napísané ❤❤❤❤ Určite budeš tá najlepšia 💓

autor
27. sep 2025
@anonym_0c9f95

@anonym_autor väčšine deti toto nezažije ani od vlastných rodičov. Viem to aké to je. Toto co si napísala je ako z rozprávky a som rada že naozaj pár detí na svete naozaj pravú lásku zažíva

@anonym_0c9f95 Vieš rodičia sú na výchovu a veľa krát musia (aj keď nechcú)byť prísny,dôsledný, veľa krát unavený...Ale starý rodičia sú veľa krát čo rozmaznávaju,venujú sa už deťom naplno, počúvajú ich,zaujímajú sa bez toho aby poučovali .Jednoducho prenechávajú problémy aj starosti viac menej rodičom. Hlavne keď sú už v penzii ,nemajú stresy už v práci a ešte pomerne dobre vládzu.

anonym_d70b10
27. sep 2025

Keďže moji rodičia sa rozhodli mať ma až po 40tke ja si starých rodičov buď vôbec alebo len málo pamätám ... A moje deti si môjho otca nepamätajú vôbec nestihli ho 😔

anonym_460815
27. sep 2025

Moje deti to nezažívajú ani od jedného pravého stareho rodiča. Napodiv sa im najviac venuje svokor - ich dedko, čo nie je biologicky otec môjho muža. Ostatní sa o deti zaujímajú. Zaujímavé však?

autor
27. sep 2025
@anonym_d70b10

Keďže moji rodičia sa rozhodli mať ma až po 40tke ja si starých rodičov buď vôbec alebo len málo pamätám ... A moje deti si môjho otca nepamätajú vôbec nestihli ho 😔

@anonym_d70b10 To mi je veľmi ľúto 😞 Všelijako to osud zariadi. Ani moje deti nepoznali starkeho (môjho otca) keďže zomrel veľmi skoro, bola som dieťa a otec sa nedožil vnúčat. Mali jedného aj ten náhle odišiel skoro,ale stihol sa im venovať aj kocikovajl ,na ihrisko ich občas zobral a staršieho zaucal všelijakých prác. Veľmi nám chýba stále. Ale zato starké tu boli vždy aj sú pri nich ❤ A pevne verím, že my s mužom si raz vychutname vnúcatká 🙏💓

autor
27. sep 2025
@anonym_460815

Moje deti to nezažívajú ani od jedného pravého stareho rodiča. Napodiv sa im najviac venuje svokor - ich dedko, čo nie je biologicky otec môjho muža. Ostatní sa o deti zaujímajú. Zaujímavé však?

@anonym_460815 Paradoxne to mám rovnako (mala som )rovnako 💫

anonym_f6b7f2
27. sep 2025

Ja poznám iba jednu babku a zvyšných nie. Tam to hasne.

anonym_972683
27. sep 2025

Bohužiaľ v dnešnej dobe už takú lásku zažije málo ľudí. Naše babky a dedko nemajú o vnúčatá zaujím.

cecilia29
27. sep 2025

Ja som nechodila do škôlky, ale bola som takto s babkou. Najkrajšie obdobie lojho života

marca12
27. sep 2025

@anonym_autor Taketo krasne spomienky mam aj ja na dedka a babku. Kedze rodicia pracovali,venovali sa nam oni a naucili nas s laskou vsetkemu. Dedo nas braval kazdy den na prechadzky do prirody. Babka nas ucila piect,robit v zahrade a vzdy s takou trpezlivostou sa nam venovala.

diablikovci
27. sep 2025

Ja som zažila aj prastarých rodicov z oboch strán ako myslím dedkovych rodicov a babkinych rodicov a to z matkinej strany.
Z otcovej strany iba babku lebo môj otec mal 3 roky keď mu zomrel otec. A super to bolo mohla som si vybrať kde pôjdem 😂 na víkend …

alenka58
27. sep 2025

my sme 4 generačná rodina a zažívame krásne chvíle, nakoľko sme zomknutá rodina tak najmladšie deti si užívajú rodičov, starých rodičov a prarodičov a sú na to pyšné že majú prababku a pradedka

nelka93
28. sep 2025

Ja mam starých rodičov doteraz. Akurát moji rodicia, vize starí rodicia mojich detí chodia este do orace a teda by si ich nemohli aj tak užívať a venovať sa im

eva8
28. sep 2025
@anonym_autor

@eva8 Az mi slzy vyhŕkli,krásne dojímavo napísané ❤❤❤❤ Určite budeš tá najlepšia 💓

@anonym_autor dakujem ❤️ 🙂

Strana
z2