icon

Možno poberať opatrovateľský príspevok pri práci na plný úväzok?

26. sep 2025

Rodič je v terminálnom štádiu rakoviny, doterajšia liečba nezabrala, zatiaľ pracuje na TPP, čaká nás chemoterapia, má veľké bolesti, nemôže sedieť, stat, skusa rôzne opiáty, lieky, ale niektoré mu nezaberajú, z niektorých má zas vážne vedľajšie účinky. TPP ukončiť nemôže, nechcem písať podrobnosti, ale sú na neho (jeho odbornu kvalifikáciu) viazané nejaké projekty a iné veci, ktoré by padli a ohrozilo by to viacerych ludi, navyse cely zivot mal vzdy dve prace, ak by zostal teraz úplne bez prace, psychicky by sa zozral, stále by len plakal, takto je aspoň nútený z domu odpisovat na maily a riesit veci…je možné poberať na neho opatrovatelsky príspevok, keď mu TPP stále bezi? Berie sa do úvahy to, že hlavou vie sice ešte pracovať, ale už take veci ako ist na nakup, sám k lekárom/injekcije, spravit/zohriať si jedlo, upratať si po sebe už nevladze, lebo každý pohyb na nohach je pre neho bolestivý? Ďakujem

Strana
z2
sara07
26. sep 2025

skušala si sa spytat na urade alebo dá sa aj cez stránku
osobne som sa nestretla s týmto , pripnem sa
však podat treba rozhodne ,

chrobak7
26. sep 2025

@anonym_autor Tu ti na to asi nikto nedá odpoveď, nakoľko to je veľmi neštandardná situácia. Ono to asi logicky nedáva zmysel, že niekto pracuje na TPP a zároveň je odkázaný na opatrovanie. Navyše, ak má riadny príjem, tak je možné, že opatrovateľský ani neschvália.

V každom prípade sa treba informovať na úrade práce, alebo hneď podať žiadosť. K žiadosti treba priložiť lekárske správy, prípadne odborné posudky, kde musí byť uvedené, že je odkázaný na pomoc druhého. Jedna vec je zdravotná stránka a druhá potom, čo sa posudzuje, je príjem domácnosti. Ale zdá sa mi, že v poslednej dobe bola zmena a príjem pre poberanie OP už netreba dokladať. Ale nie som si istý.

Buď choď na ÚP osobne, alebo si tam zavolaj. Neviem, z ktorého si mesta, ale kontakty na príslušný úrad práce nájdeš tu:

https://www.upsvr.gov.sk/ba/kontakty-1.html?pag...

vorkola
26. sep 2025

@anonym_autor No to urcite neprejde,hoci je aj imobilny ,co sa tyka aj nakupov,no zelam aby vam to preslo ,ale ak vykazuje TPP,tak je to pre nich nezlucitelne,lebo hoci dg ma ,ale pracuje naplno.Ale skusit o to mozte

deti95060810
26. sep 2025

ani rodič ktorý poberá opatrovateľský na postihnuté dieťa nemôže mať TPP.
Alebo poberá opatrovateľský a môže za mesiac odpracovať pár hodín, alebo má TPP ale nemá opatrovateľský na dieťa.

anonym_8ec263
26. sep 2025

myslim, ze popri chemoterapii uz pracovat nebude vediet ani hlavou :/

zuzap33
26. sep 2025
@anonym_8ec263

@anonym_8ec263 si predstav, ze su ludia pracujuci aj popri liecbe chemoterapie

chrobak7
26. sep 2025
@deti95060810

ani rodič ktorý poberá opatrovateľský na postihnuté dieťa nemôže mať TPP.
Alebo poberá opatrovateľský a môže za mesiac odpracovať pár hodín, alebo má TPP ale nemá opatrovateľský na dieťa.

@deti95060810 Toto je ale iná situácia. Tu nie opatrovateľ má pracovný pomer, ale opatrovaná osoba.

Legislatíva nevylučuje, aby opatrovaná osoba mala pracovný pomer. Pre priznanie opatrovateľského príspevku je dôležité, aby opatrovaná osoba bola odkázaná na pomoc iného. A to môže, aj keď má pracovný pomer. To, že má niekto pracovný pomer, neznamená, že nemôže mať postihnutie, pre ktoré potrebuje pomoc inej osoby.

Aj opatrovateľ môže mať pracovný pomer, ale nemôže byť prekážkou v opatrovaní. Napr. ak osobu treba opatrovať napr. iba 5 hodín denne, tak opatrovateľ môže niekde pracovať na dohodu napr. 2 hodiny denne. UPSVaR toto prísne sleduje a sledujú aj príjem opatrovateľa. Ten musí každý mesiac preukázať príjem. Opatrovaná osoba nie.

Opatrovateľ môže pracovať, ale:
- mesačný čistý príjem z práce nesmie presiahnuť 2,5-násobok životného minima (v roku 2025 je to cca 684,98 € mesačne).
- práca nesmie byť v rozpore s účelom a rozsahom opatrovania – teda musí byť zabezpečená pomoc osobe s ŤZP pri úkonoch sebaobsluhy, starostlivosti o domácnosť a sociálnych/vzdelávacích aktivitách.

Takže je možné, že zadávateľke uznajú opatrovateľský príspevok.

eva_176
26. sep 2025
@zuzap33

@anonym_8ec263 si predstav, ze su ludia pracujuci aj popri liecbe chemoterapie

@zuzap33 si predstav, absolvovala som to, a gracala od rana do vecera a bola taka slaba, ze som ledva z postele vstala
tak si predstav, nekecam do luftu
..si predstav ...🙄

zuzap33
26. sep 2025
@eva_176

@zuzap33 si predstav, absolvovala som to, a gracala od rana do vecera a bola taka slaba, ze som ledva z postele vstala
tak si predstav, nekecam do luftu
..si predstav ...🙄

@eva_176 si predstav som brala aj ja, a beriem ju aj teraz. A stale chodim do prace. O grcani nesplietaj, stale predsa davaju premedikaciu pred a beries potom aj od nevolnosti napr. Emegar. Tak nebud mudra. A ked sa opustis, to bol tvoj problem.

eva_176
26. sep 2025
@zuzap33

@eva_176 si predstav som brala aj ja, a beriem ju aj teraz. A stale chodim do prace. O grcani nesplietaj, stale predsa davaju premedikaciu pred a beries potom aj od nevolnosti napr. Emegar. Tak nebud mudra. A ked sa opustis, to bol tvoj problem.

@zuzap33 ani ty! to, ze tebe zabrali, neznamena, ze kazdy berie taku istu chemo a tak isto reaguje! tak neviem, naco zaparas! nech sa dari! lepsie, ako bolo mne!

zuzap33
26. sep 2025
@eva_176

@zuzap33 ani ty! to, ze tebe zabrali, neznamena, ze kazdy berie taku istu chemo a tak isto reaguje! tak neviem, naco zaparas! nech sa dari! lepsie, ako bolo mne!

@eva_176 mam metastazy, uz 6 rokov, takze o tej liecbe viem viac, ako si vies vobec predstavit

eva_176
26. sep 2025
@zuzap33

@eva_176 mam metastazy, uz 6 rokov, takze o tej liecbe viem viac, ako si vies vobec predstavit

@zuzap33 huraaa!!! vyhrala si, gratulujem! 🍀

zuzap33
26. sep 2025
@eva_176

@zuzap33 huraaa!!! vyhrala si, gratulujem! 🍀

@eva_176 hlupa hus

eva_176
26. sep 2025
@zuzap33

@eva_176 hlupa hus

@zuzap33 neviem kto zacal zaparat 😅
drz sa! prajem vsetko dobre ... dufam, ze si sa vyventilovala

@anonym_autor autorka, drzim palce rodicom

autor
26. sep 2025
@anonym_8ec263

@chrobak7 ďakujem, poberateľ opatrovateľského prispevku by bol v statuse zivnostnik.neviem, či tam sa skuma prijem.
@anonym_8ec263 samozrejme, vieme, čo je chemo za pliagu, ale čo som si študovala, dúfam v zlepsenie stavu najma čo sa týka bolesti, a tým celkového stavu, samozrejme dočasne, ale na par mesiacov by to malo pomôcť. Ak to nepomoze od bolesti, potom už nevieme, lebo už absolvoval max dávky rádioterapie do daných lokalít, aj ho operovali, ale už je to tak vážne, že už akýkoľvek zakrok by bol riskantný, takze nevedeli urobiť to, čo chceli. Aj psychologička vravela, že by nemal mat take bolesti, aké má, že tá paliativna liečba nie je nastavená dobre.

zuzap33
26. sep 2025
@eva_176

@zuzap33 neviem kto zacal zaparat 😅
drz sa! prajem vsetko dobre ... dufam, ze si sa vyventilovala

@anonym_autor autorka, drzim palce rodicom

@eva_176 ja nezaparam, hovorim skutocnost. Msla som kamosku, ktora do podlednej chvile v 6. linii vyucovala. Ja tiez stale pracujem. Bavia ma zeny, ktore dostanu 4 chemo a mnaukaju, hrabu sa na ID, uz nevladzu. Ked ich budu mat za sebou aspon 40, potom sa mozme rozpravat. Ale ty si ocividne arogantna a hlupa zena. Nestojis mi uz ani za pismeno

zuzap33
26. sep 2025
@anonym_autor

@chrobak7 ďakujem, poberateľ opatrovateľského prispevku by bol v statuse zivnostnik.neviem, či tam sa skuma prijem.
@anonym_8ec263 samozrejme, vieme, čo je chemo za pliagu, ale čo som si študovala, dúfam v zlepsenie stavu najma čo sa týka bolesti, a tým celkového stavu, samozrejme dočasne, ale na par mesiacov by to malo pomôcť. Ak to nepomoze od bolesti, potom už nevieme, lebo už absolvoval max dávky rádioterapie do daných lokalít, aj ho operovali, ale už je to tak vážne, že už akýkoľvek zakrok by bol riskantný, takze nevedeli urobiť to, čo chceli. Aj psychologička vravela, že by nemal mat take bolesti, aké má, že tá paliativna liečba nie je nastavená dobre.

@anonym_autor nemozete brat opatrovatelsky na cloveka, ktory je v pracovnom pomere

autor
26. sep 2025
@zuzap33

@anonym_autor nemozete brat opatrovatelsky na cloveka, ktory je v pracovnom pomere

@zuzap33 a napr pracujúci vozickari, keď majú opatrovateľa?

zuzap33
26. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor viem o panovi, ktory je na vozicku a pracuje. Je vsak v DSS, ma dochodok. Pozrite, ja som tiez onko pacient, mam plny ID a pracujem normalne na zmluvu. Beriem liecbu, mam mety. Ale pracujem vo vyssej funkcii, tiez ma nechcu pustit. Manualne by som to nedala. Ale nikdy by ma nenapadlo riesit opatrovatelske pokial pracujem. Su kriteria pri opatrovani. Ten clovek musi splnat body, byt odkazany na 24 hod starostlivost.

tibor79
26. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor oni nemajú opatrovatela ale osobnú asistenciu. To je iné.

sasesoe
26. sep 2025

Ahoj, su obmedzenia na poberatela opatrovatelskeho prispevku, neviem o tom, ze by opatrovany nemohol pracovat, ci tam su nejake obmedzenia kolko. Lebo praveze ked dochadza niekam pravidelne- praca/skola,tak je tam teoreticky moznost aj prispevku na auto/phm. Dalsia moznost je osobna asistencia a rozdiel medzi opatrovanim a os.asistenciou vnimam v tom, ze kto sa stara/asistuje - ci rodinny prislusnik alebo cudzia osobam

zuzap33
26. sep 2025
@tibor79

@anonym_autor oni nemajú opatrovatela ale osobnú asistenciu. To je iné.

@tibor79 odobna asistencia je do 65 rokov

tibor79
26. sep 2025
@zuzap33

@zuzap33 osobná asistencia je skôr zameraná na rozvoj, začlenenie do spoločnosti, soc.aktivít,zaujmov,pomoc a sprevádzanie. Pri opatrovaní opatrovateľ pomáha so základ. životnými potrebami, starostlivosť (strava, hygiena, obliekanie, lieky....). Musia byť posudky na odkázanosť.

tibor79
26. sep 2025

Treba zájsť na ÚPSVaR a tam sa popýtať. Lebo vybavovanie trvá nejaký čas.

chrobak7
26. sep 2025
@zuzap33

@zuzap33 Dolož svoje tvrdenie odvolaním sa na legislatívu, kde je to uvedené? Pokiaľ viem, tak pracovný pomer opatrovaného nie je dôvodom na nepriznanie OP opatrovateľovi.

chrobak7
26. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Ak poberateľ OP je živnostník, tak musí doložiť potvrdenie o príjme - t.j. daňové priznanie. Ale počas opatrovania asi nebude môcť vykonávať živnosť a mať príjem.

chrobak7
26. sep 2025
@zuzap33

@zuzap33 Prosím ťa, aj toto dolož odkazom na legislatívu, lebo podľa zákona 447/2008 nie je vekové obmedzenie na osobnú asistenciu. Prečo by 70 ročná osoba nemohla mať osobného asistenta?

chrobak7
26. sep 2025
@zuzap33

@zuzap33 Som to našiel za teba. Toto platilo do mája 2020:

§ 22
(2)
Peňažný príspevok na osobnú asistenciu možno poskytovať najskôr od 6. roku veku do dovŕšenia 65. roku veku fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím. Po dovŕšení 65. roku veku možno tento príspevok poskytovať, len ak bol fyzickej osobe s ťažkým zdravotným postihnutím poskytovaný pred dovŕšením 65 rokov veku.

Od júna 2020 bol tento článok zo zákona vypustený, takže ak podľa teba platí ďalej, tak daj odkaz na legislatívu.

mogaa
27. sep 2025

@anonym_autor Jemu TPP trvať môže, ale ty nemôžeš pracovať na plný úväzok,on ano.....tam ide skôr o to v akom štádiu je diagnóza, lebo onkodiagnóza neznamená vždy ID.....jemu PP môže ďalej trvať a bud ena PN , tam ide skôr o opatrovateľské a to má jasné pravidlá....treba sa spýtať na UP , tam musí byť odkázanosť na V.alebo VI stupeň.....ak je nižší tam on čerpá PN ale nepotrebuje opatrovanie 24/7....príbuzný môže byť predsa OČR....

mikloko
28. nov 2025

@anonym_autor Ahoj príspevok na opatrovanie nie, ale osobnú asistenciu určite áno. Tá sa vybavuje tiež na úrade práce - oddelenie peňažných príspevkov na kompenzáciu ŤZP a posudkových činností: https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialn...

Strana
z2