icon

Možnosti opatrovateľského príspevku pre seniorov

13. okt 2025

Prosím, zatiaľ sa pýtam len informatívne, kvázy, teoreticky. Mama 80 ročná, zdravotné problémy, teraz najnovšie borelióza, akútna slabosť končatín, kĺby, svaly, psychika . Do toho (predtým) neurologické ťažkosti s chôdzou, kĺby, osteoporóza..... Je vôbec šanca požiadať o opatrovat.príspevok,či vez šance na úspech. Ďakujem.

janinah
13. okt 2025

Čo my vieme posudit " klby,svaly,psychika"...porad sa s jej obv.dr.,my mamkinu zdrav.kartu nevidime...
Opatr.prispevky trochu zvyšia,tak predpokladam,ze ziadosti budu hufne pribudať.Asi ich budu posudzovat dost prisne.

autor
13. okt 2025
@janinah

Čo my vieme posudit " klby,svaly,psychika"...porad sa s jej obv.dr.,my mamkinu zdrav.kartu nevidime...
Opatr.prispevky trochu zvyšia,tak predpokladam,ze ziadosti budu hufne pribudať.Asi ich budu posudzovat dost prisne.

@janinah Ďakujem aj tak za odpoveď

chrobak7
13. okt 2025

@anonym_autor Nejde o šancu, ale treba pozbierať všetky lekárske správy a podať žiadosť o priznanie ZTP preukazu a následne o opatrovateľský príspevok pre opatrovateľa. UPSVaR posúdi všetky podklady a na základe diagnóz a zdravotného stavu určí mieru postihnutia a prípadnú potrebu opatrovania. Ak to revízny lekár v integrovanom posudku odsúhlasí, tak opatrovateľský priznajú.

Vyžaduje tvoja mama opateru? To, že ju bolia kĺby ešte nemusí byť na opatrovanie.

autor
13. okt 2025

Ako, robila som v minulosti v tejto sfére. Žiaľ, som taká akurát na😞. Bolo to dávno. Neviem zahmlievať

krasneleto
13. okt 2025

@anonym_autor v prvom rade treba mamicke dat urcit stupen odkazanosti... cim je vyssi, tym viacej dostava na dotaciu v zariadeni... potom su rozne moznosti, terenna opatrovatelka, statne alebo sukromne zariadenie atd... v prvom rade neposudzovat jej stav subjektivne, ale riadne lekarmi... druha vec, zacat si mala uz kym bola este ako tak cula vybavovat veci, neviem ako je to v mieste kde zijes, ale tu sa niektore mamicky v takomto veku ani umiestnenia nedoziju, nakolko su cakacky neuveritelne...

anonym_0af01a
13. okt 2025
@anonym_autor

Ako, robila som v minulosti v tejto sfére. Žiaľ, som taká akurát na😞. Bolo to dávno. Neviem zahmlievať

@anonym_autor Na opatrovstelsky prispevok musi mat mama posudkom schvaleny stupen odkazanosti 5 alebo 6. To davaju na tie najtazsie diagnozy.. Toto co si uviedla na 5 a 6 stupen nevyzera, ale tak ak to chces skusis, musis jej vybavit posudok o odkazanosti na socialnu sluzbu a podla stupna, aky jej urcia uvidis, ci je sanca na OP.

krasneleto
13. okt 2025

@anonym_autor a o opatrovatelsky prispevok mozes samozrejme poziadat aj ked sa o nu staras ty... je na to na upsvare speci oddelenie: Oddelenie peňažných príspevkov na kompenzáciu ŤZP a posudkových činností, tam posudia aj to ako pracujes a ako sa vies za pridelene peniaze postarat atd... chod tam a poradia ti ...

krasneleto
13. okt 2025
@anonym_0af01a

@anonym_autor Na opatrovstelsky prispevok musi mat mama posudkom schvaleny stupen odkazanosti 5 alebo 6. To davaju na tie najtazsie diagnozy.. Toto co si uviedla na 5 a 6 stupen nevyzera, ale tak ak to chces skusis, musis jej vybavit posudok o odkazanosti na socialnu sluzbu a podla stupna, aky jej urcia uvidis, ci je sanca na OP.

@anonym_0af01a nie vzdy...

anonym_0af01a
13. okt 2025
@krasneleto

@krasneleto Co nie vzdy?

autor
13. okt 2025
@krasneleto

@krasneleto viem, robila som s posudkami. Preto nám depky.

ivka21
13. okt 2025

@anonym_autor pozbierať všetky lekárske správy a podať ziadost inak tie psychické diagnózy dosť závažia. Stačí rovno podať žiadosť nemusíte najprv ztp. Treba skúsiť za to nič nedáte strach nieje na mieste.