Možnosti opatrovateľského príspevku pre seniorov
Prosím, zatiaľ sa pýtam len informatívne, kvázy, teoreticky. Mama 80 ročná, zdravotné problémy, teraz najnovšie borelióza, akútna slabosť končatín, kĺby, svaly, psychika . Do toho (predtým) neurologické ťažkosti s chôdzou, kĺby, osteoporóza..... Je vôbec šanca požiadať o opatrovat.príspevok,či vez šance na úspech. Ďakujem.
Čo my vieme posudit " klby,svaly,psychika"...porad sa s jej obv.dr.,my mamkinu zdrav.kartu nevidime...
Opatr.prispevky trochu zvyšia,tak predpokladam,ze ziadosti budu hufne pribudať.Asi ich budu posudzovat dost prisne.
@janinah Ďakujem aj tak za odpoveď
@anonym_autor Nejde o šancu, ale treba pozbierať všetky lekárske správy a podať žiadosť o priznanie ZTP preukazu a následne o opatrovateľský príspevok pre opatrovateľa. UPSVaR posúdi všetky podklady a na základe diagnóz a zdravotného stavu určí mieru postihnutia a prípadnú potrebu opatrovania. Ak to revízny lekár v integrovanom posudku odsúhlasí, tak opatrovateľský priznajú.
Vyžaduje tvoja mama opateru? To, že ju bolia kĺby ešte nemusí byť na opatrovanie.
Ako, robila som v minulosti v tejto sfére. Žiaľ, som taká akurát na😞. Bolo to dávno. Neviem zahmlievať
@anonym_autor v prvom rade treba mamicke dat urcit stupen odkazanosti... cim je vyssi, tym viacej dostava na dotaciu v zariadeni... potom su rozne moznosti, terenna opatrovatelka, statne alebo sukromne zariadenie atd... v prvom rade neposudzovat jej stav subjektivne, ale riadne lekarmi... druha vec, zacat si mala uz kym bola este ako tak cula vybavovat veci, neviem ako je to v mieste kde zijes, ale tu sa niektore mamicky v takomto veku ani umiestnenia nedoziju, nakolko su cakacky neuveritelne...
Ako, robila som v minulosti v tejto sfére. Žiaľ, som taká akurát na😞. Bolo to dávno. Neviem zahmlievať
@anonym_autor Na opatrovstelsky prispevok musi mat mama posudkom schvaleny stupen odkazanosti 5 alebo 6. To davaju na tie najtazsie diagnozy.. Toto co si uviedla na 5 a 6 stupen nevyzera, ale tak ak to chces skusis, musis jej vybavit posudok o odkazanosti na socialnu sluzbu a podla stupna, aky jej urcia uvidis, ci je sanca na OP.
@anonym_autor a o opatrovatelsky prispevok mozes samozrejme poziadat aj ked sa o nu staras ty... je na to na upsvare speci oddelenie: Oddelenie peňažných príspevkov na kompenzáciu ŤZP a posudkových činností, tam posudia aj to ako pracujes a ako sa vies za pridelene peniaze postarat atd... chod tam a poradia ti ...
@anonym_autor Na opatrovstelsky prispevok musi mat mama posudkom schvaleny stupen odkazanosti 5 alebo 6. To davaju na tie najtazsie diagnozy.. Toto co si uviedla na 5 a 6 stupen nevyzera, ale tak ak to chces skusis, musis jej vybavit posudok o odkazanosti na socialnu sluzbu a podla stupna, aky jej urcia uvidis, ci je sanca na OP.
@anonym_0af01a nie vzdy...
@anonym_0af01a nie vzdy...
@krasneleto viem, robila som s posudkami. Preto nám depky.
@anonym_autor pozbierať všetky lekárske správy a podať ziadost inak tie psychické diagnózy dosť závažia. Stačí rovno podať žiadosť nemusíte najprv ztp. Treba skúsiť za to nič nedáte strach nieje na mieste.

Čo my vieme posudit " klby,svaly,psychika"...porad sa s jej obv.dr.,my mamkinu zdrav.kartu nevidime...
Opatr.prispevky trochu zvyšia,tak predpokladam,ze ziadosti budu hufne pribudať.Asi ich budu posudzovat dost prisne.