Príbeh o starostlivosti o starších rodičov
Môj príbeh so staršími rodičmi
Keď som sa narodila, otec mal 45 rokov a mama mala 42 rokov. Narodila som sa ako tretie, neočakávané dieťa. Mala som dvoch starších súrodencov o 18 a o 15 rokov. Súrodencov si z detstva pamätám iba matne, najstaršia sestra sa o pár rokov vydala a odišla bývať mimo nášho mesta, prostredný brat išiel študovať do zahraničia a usadil sa tam. Ostala som viac menej sama s rodičmi a nejako všetci čakali, že sa logicky o nich postarám a budem im pomáhať. Vyštudovala som VŠ, potom som cestovala chvíľu, usadila som sa napokon naspäť na Slovensku. Moji rodičia boli veľmi aktívni, pracovali aj popri dôchodku, športovali, zdravo sa stravovali, boli veľmi sčítaní. Mala som okolo niečo okolo 28r, keď sa rodičom začalo kaziť zdravie. Postupne začali u otca zdravotné problémy, problém s prostatou, začalo haprovať srdiečko. U mami začali gynekologické problémy v mojom rannom veku, pamätám si, že ešte ako 6r som zažila maminu operáciu myómu a hysterektómiu a bála som sa, že umrie. Potom jej začali obligátne problémy s tlakom, zvýšený cukor, klasika, ale nič hrozné. Viac menej som stále niečo riešila okolo rodičov, nejakých lekárov, operácie, vyšetrenia, lieky. Potom dostala mamina onko ochorenie a žili sme touto diagnózou. Z toho sa dostala a otcovi zlyhalo srdce a dostal kardiostimulátor, potom dostala mamina malú cievnu mozgovú príhodu a na to infarkt. Následne zomrel otec v mojich 35 rokoch. A o dva roky neskôr moja mama. Skončila som v 37 rokoch sama. Bez rodičov, bez vlastnej rodiny. Tri roky som sa z toho spamätávala a dávala sa dokopy. Dnes mám 42 rokov, stále som sama. Samozrejme, nejaké vzťahy boli, ale nič, čo by stálo za to. Každopádne jedno som si už povedala pred mojou 40tkou. že by som to neurobila svojmu dieťaťu, aby malo starých rodičov a muselo toto zažívať vo veľmi mladom veku.
Možno to niekomu pripomenie jeho vlastný príbeh.
Tak len na zamyslenie.
@anonym_autor Prepáč, máš právo sa ľutovať, ale trochu to preháňaš s tým 'hbevim' na rodičov. A že mali sa chrániť.
Moja sestra zomrela ako 36 ročná. Zostali po nej 2 deti. Mala som 21 a zrazu som chodila na rodičovské deťom mojej sestry. Pomáhali sme s domácnosťou, starostlivosťou o 2 deti. To len tak na zamyslenie.
Bezimierajublen starí ľudia. Nikdy rodič nevie, či svoje dieťa výchova do dospelosti. Ty si to šťastie mala. Mnohé deti nie.
Keby teraz každý začal zvažovať zo všetkých strán, tak sa asi neodváži mat deti nikto.
A že si sa starala o rodičov? No áno, je to náročné, ide to na úkor vlastného pohodlného života. Ale život je už taký. Nezvaluj na rodičov svoj súčasný stav. Vzchop sa a ži!
A co ta štve najviac? Že si skoro prišla o rodičov, alebo si podedila choroby, alebo si sa v mladom veku musela sama o nich starat? Ja mám okolo 50 a tiež sa starám o rodičov, zanedbávam pritom svoje vyšetrenia, lebo chodení po lekároch s rodičmi mam až nad hlavu, je mi z toho niekedy až na vracanie. Je jedno, kolko rokov mas, je to náročne, keď si na to sám.
@anonym_9c4183 že som prišla o rodičov...
@anonym_autor držím ti palce, tvoj život sa ale nekončí. Tiež sa starám o otca (ako viem), ale stihla som sa vydať aj mať dieťa, tak ho holt občas pošlem do kelu, nech sa nehrá na nesvojprávneho, alebo mu poviem, nech zavolá inému súrodencovi, lebo má aj iné deti, žejo a ono to aj funguje, aj keď sú trenice a urazené reakcie... Niekedy proste keď ťa život prikvačí, tak tí rodičia zistia, napríklad, že majú aj iné deti, alebo že vedia aj samí dôjsť k lekárovi atď.atp. Len často je to o tom, že automaticky očakávajú a to dieťa je automaticky nastavené, že takto to vždy bolo a teda aj musí byť naďalej a podľa toho sa aj správa. Mrzí ma to, že si rodičov dala na prvé miesto pred svoj vlastný život... Teraz je čas začať žiť pre seba a objavovať čaro toho, čo ťa baví a teší 🤷.
No ja len tolko ze tvoji rodicia sa dozili v dnesnej dobe super veku, ak pocitam tak otec mal 82 a mama 79. Waw. Moj otec dostal k 68nar velmi nepeknu chorobu a momentalne sa je chora aj mamicka taktiez v 68r.. si zober, ze niekto pride o rodicov este ako malr dieta. To ze nrmas rodinu v 37r je vec druha, za to rodicia nemozu.
@anonym_autor Sirotou si sa stala až v 37 rokoch, daleko za hranicou dospelosti. Tvoj príspevok je plný hnevu a nie ľútosti za nimi.
@anonym_9f49c3 premyslam tak, ako som to zazivala. Ja to mam odzite, nie hypoteticky. Jednoducho dieta treba mat v mladom veku, do 35. A nie za kazdu cenu tlacit na pilu a mat deti. Dnes je vela moznosti, ako sa chranit. Je to od rodicov sebecke.
@anonym_autor A ty teraz nie si sebecká? Ako ti psychicky pomáha, že obviňuješ rodičov? Či stačí ti pseudo vinník?
Moj otec bol o viac ako 10 rokov starsi od mamy, cize on ma mal v takom vyssom veku. Prvu rakovinu mal, ked som bola na zakladke... potom sa mu postupne zdravie len zhorsovalo. Moja mama mi zomrela v mojej 33 a otec ju o 5 rokov prezil. Viem ako to citis, aka musis byt sama na vsetko. Je to uz 16 rokov, co nemam mamu a 11 co otcca.
Ja pre toto tak trochu nemam rada moju svokru, lebo ona absolutne nechape, ake to je. Ja so si vzdy so vsetkym poradila sama, aj som sa postarala o co treba, jej rodicia jej pozili dlho, do 90, cize svokrinej cca 65. To je o 30 rokov viac s rodicmi. Zazitkov, pocitu bezpecia, ze keby cokolvek, mas sa kam obratit pre podporu, lasku, starostlivost, take to okamzite pochopenie, co ti vacsinou len vlastna rodina vie dat, az po take tie prakticke veci - ze mas kam dat deti cez prazdniny, ze mas mozno obcas moznost poprosit o pomoc a ziskat cas pre seba a svojho partnera... ludia si to takto neprenesu, neuvedomia.
@anonym_autor bohužiaľ taky je zivot. Ja nemam súrodencov a uz ani rodičov, ani krstných rodičov a ani starých rodičov. O maminu som prisla minulý rok. Mala som 30 r. Nedožila sa ani mojej svadby, na ktorú sa veľmi tešila. Mam sa kvoli tomu všetkému teraz lutovat a hnevať sa na celý svet za to aky je ten zivot nespravodlivý??
Treba ti terapiu. Máš problémy a hadzes to na nebohých rodičov. Mne zomrel otec keď som mala 33rokov. Narodila som sa keď mal 24. Vôbec nejde o vek. Za to že si sama bez partnera, deti, nemôžu tvoji rodičia
U nás príbuzenstve sa potvrdzuje, že potomkovia rodičov, ktorým sa narodili plusmínus okolo štyridsiatky majú srdcovocievne či nádorové ochorenia. Iste sa tieto ochorenia nedajú jednoznačne pripísať na vrub genetickej predispozícii, ale súvis tam podľa lekárov je - ikeď sa ochorenia objavili prevažne až v strednom veku.
@anonym_9f49c3 premyslam tak, ako som to zazivala. Ja to mam odzite, nie hypoteticky. Jednoducho dieta treba mat v mladom veku, do 35. A nie za kazdu cenu tlacit na pilu a mat deti. Dnes je vela moznosti, ako sa chranit. Je to od rodicov sebecke.
@anonym_autor jediny kto je tu sebec si ty.Nemas to v hlave v poriadku.Vinit rodicov za svoj zivot.Zi,ty mas tu moznost.Ale jasne lepsie je s lutovat aka si chudinka a aky zli rodicia to boli,ze si ta nechali.Na teba je skoda slov a kazda rada draha.
@anonym_autor ja ťa aj chápem,aj nie celkom.
Ja som o rodičov prišla skôr ako ty,napriek tomu nezanevrela na svet. Tiež si užila od cca 9r strach o chorých rodičov...strach o nich,napriek tomu to bolo pekné detstvo a super rodičia. Nemôžeš zvaľovať všetko na to,že ťa mami neskoro,že preto sa ti v živote nedarilo, nedarí....
Každý máme nejakú cestu,niekto ľahšiu,niekto ťažšiu...tvoja asi ľahká nebola...ale napriek tomu všetkému to nevzdávaj.
Toto je skor o tvojom psychickom nastaveni a sebalutovsnins aa nie o veku rodicov.
Ved tvoji sa dozili fakt pekneho veku a ty si nebola dietatom ked si o nich prisla, ty tu poses pravidelne prispevky plne sebalutosti a reagujes utocne ked ti niekto napise ze treba terapiu a odbornika
Tiez som z rodiny kde bol otec starsi ako mama a setru mali ked uz ma hodne po 40 tke, zomrel skor ako tvoji v 60 tke ale proste to je zivot, bratrancovi zomrel otec moj ujo ked bol este pubertak, kamoska zomrela a styri malinke deti ostali najmladsie rocne to su tragedie a nie ked zomrie 80 tnik
@anonym_e977bb jasne, že sa môže stať čokoľvek kedykoľvek. Ale je normálne, že človek po 70tke má už zdravotné problémy a okolo 80tky odchádza. Plus/mínus. A je iné, keď jeho deti majú 55 a iné, keď majú 35-40.
@anonym_autor Autorka nemaš pravdu. Možno, že je ine ked rodičia zomrú desatročnemu dieťatu a vo vyššom veku, ale rozdiel dospelej 35 ročnej ženy a 50 ročnej nie je taky veĺky a významný milnik.Ja pochádzam z troch súrodencov a mamina nás mala v 20-tych, 23 a 28 rokoch . Ja som najmladsia a podedila som vsetky choroby z maminej strany. Prostredna sestra zonrela ako 10 mesačná na vrodenu vadu srdiečka a najstarsi brat má tiež zdravotne problemy.Toto všetko čo píšeš je loteria, alebo osud, alebo karma, nazvi si to ako chceš, ale nemožeš zazlievať svojim rodičom a hadzať vinu za to, že ti dali život a prikladne sa o teba starali. Keď, zomreli tak si bola dospela zrela žena, ktora mala zobrať svoj život do vlastnych ruk a nevyhovárať sa na nezdary, choroby, rodičov, ale bojovat, ako bojuje každy druhy clovek na tomto svete, keď chce svoj život nejako adekvatne a zmysluplne prežiť a nie len preživať. A ešte taka maličkosť zeny rodia aj 55 ročne keď sú v prechode a nikto im to nezazlieva a nemrnčí, že boli stare na dieťa. Tvoja nebohá maminka, bola este fain mlada baba. Aj sama si písala že žili zdravým životným štýlom. Takže sa vzchop si este mlada baba a vezmi svoj zivot do vlastnych ruk. Aby si raz v zivote neĺutovala, že si premrhala svoj zivoť v lutovani sa a počítani zdedených chorob.Lebo vieš, že ĺudia pred smrťou, ĺutujú veci ktoré neurobili a mohli, ako tie ktoré uribili. Odporúcam, ti prečitat knihu " Zaves, svoj život na hviezdu" a určite zmeníš pohĺad na urcite veci, ktore sa proste v zivote stavaju a nie je to nikoho vina...
@anonym_autor nechápem, ako a preco ta štve, ze si prisla o rodičov, ked vravíš, ze ťa nemali mať 🤦♀️
Hlavne to skus prijat tak ako to je, nie su to veci, ktore mozes zmenit ci ovplyvnit a tam je zbytocne sa trapit, pochopit prijat a pustit, inak sa utrapis, kazdy z nas ma inu startovaciu poziciu a iny pribeh, lahsi krajsi smutny tragicky, nie je to fer, zivot nie je fer…pracuj vsak na tom, co ovplyvnit mozes…
@janinah ja hovorím, že ma rodičia nemali mať vo vysokom veku, to je všetko. Je to nezodpovedné a tak to vnímam.
@anonym_autor tak by si radsej nezila? Neverim. Si divna.
Všetky choroby idú z hlavy... psychika...toto je moja teória....moja mama ma 73 a je tak energický človek, zdravá, pretože si nikdy nič nebrala k srdcu, život berie s ľahkosťou, čo nevie ovplyvniť tak nerieši a toto mne príde správne...ked sa pýtajú na preventívne aké lieky berie, žiadne
Ži a nechaj žiť, nezavid, odpustiť, nevyčítat ...žiť si svoj kľudný život
Všetky choroby idú z hlavy... psychika...toto je moja teória....moja mama ma 73 a je tak energický človek, zdravá, pretože si nikdy nič nebrala k srdcu, život berie s ľahkosťou, čo nevie ovplyvniť tak nerieši a toto mne príde správne...ked sa pýtajú na preventívne aké lieky berie, žiadne
@anonym_85952c ... bohužiaľ,nie všetky choroby idú z hlavy.
Veľké šťastie je byť v takom veku zdravá,prajem veľa zdravíčka aj naďalej.
@anonym_85952c ... bohužiaľ,nie všetky choroby idú z hlavy.
Veľké šťastie je byť v takom veku zdravá,prajem veľa zdravíčka aj naďalej.
@terezka1947 to je tvoj názor, ja mám iný
@anonym_85952c to je v poriadku
@anonym_85952c A odkial sa teda choroby beru u novorodencov, malych deti? Aj tie su z hlavy? Nepopieram vplyv psychiky, ale tvrdit "vsetky" je hlupost.
@anonym_autor ja to mám podobne, tiež som ta neplánovana po 40tke akurát že ja som tá čo odišla do zahraničia a bratia opatruju rodičov lebo žijú v jednom meste. Rodičia sú po 80tke a odkázaní na opateru, mentálne už úplne mimo. Veľmi ma mrzí že bratia toto musia riešiť a ja nie. Som však v situácii že si nemôžem veľmi dovoliť odísť k rodičom lebo by som sa nemala kam vrátiť potom. Cítim sa zato zle, že nerobím dosť. Keby som mala o 10r viac, dospelé dieťa mimo domu, asi by sa to dalo ísť ich opatrovať. Ono nikdy nie je na to ten správny čas. Treba to brať ako je. Mozno ešte niekoho stretneš, v 40tke človek už lepšie vie čo chce a nechce ako v 20tke a budeš sa mať dobré aj bez detí. Želám všetko dobré.
@anonym_autor vieš čo, tvoja diagnóza sa volá syndróm starej dievky... keby máš deti, tak nemáš čas sa nad týmito "mega" krivdami zamýšľať...prataň sa ľutovať, odpusti rodičom, že ti dali život...a rob niečo užitočné pre spoločnosť, napr. zober kriedu do ruky
@anonym_85952c Nie, nie všetky choroby sú z hlavy. Sú aj dedičné ochorenia a môžeš sa aj na hlavu postaviť a zdravá nebudeš.
@anonym_autor ja to mám podobne, tiež som ta neplánovana po 40tke akurát že ja som tá čo odišla do zahraničia a bratia opatruju rodičov lebo žijú v jednom meste. Rodičia sú po 80tke a odkázaní na opateru, mentálne už úplne mimo. Veľmi ma mrzí že bratia toto musia riešiť a ja nie. Som však v situácii že si nemôžem veľmi dovoliť odísť k rodičom lebo by som sa nemala kam vrátiť potom. Cítim sa zato zle, že nerobím dosť. Keby som mala o 10r viac, dospelé dieťa mimo domu, asi by sa to dalo ísť ich opatrovať. Ono nikdy nie je na to ten správny čas. Treba to brať ako je. Mozno ešte niekoho stretneš, v 40tke človek už lepšie vie čo chce a nechce ako v 20tke a budeš sa mať dobré aj bez detí. Želám všetko dobré.
@anonym_3c61c3 ak by si mala o 10 rokov viac, mozno by si uz tiez mala svoje diagnozy a nevladala. Ale zas da sa vzdy prispiet aspon nejak. Nerob si vycitky, nikdy nebudu vsetci spokojni.
@janinah ja hovorím, že ma rodičia nemali mať vo vysokom veku, to je všetko. Je to nezodpovedné a tak to vnímam.
@anonym_autor mala som dieta podstane mladsia a tiez uz s rozbehnutymi ochoreniami (viacerymi, autoimunitnymi), inak by som deti nemala vobec, neries vek tvojich rodicov, aj mladym sa moze narodit dieta s postihnutim, alebo ochoriet. Vsetci mame nejaku geneticku zataz.

A co ta štve najviac? Že si skoro prišla o rodičov, alebo si podedila choroby, alebo si sa v mladom veku musela sama o nich starat? Ja mám okolo 50 a tiež sa starám o rodičov, zanedbávam pritom svoje vyšetrenia, lebo chodení po lekároch s rodičmi mam až nad hlavu, je mi z toho niekedy až na vracanie. Je jedno, kolko rokov mas, je to náročne, keď si na to sám.