Varenie a pečenie pre úplných začiatočníkov

prispievatel
19. okt 2020

I keď mám k dispozícii kuchyňu 24h denne (bývam sám) napriek tomu vôbec neviem variť a piecť. Obvykle to nieje problém keďže menu si dám v práci v kantíne a ostatné na báze fastfoodu že kupujem hotové jedlá. Nemyslím doslova že žijem na nejakom McDonalde ale v niektorých potr.obchodoch robia také že predávajú hotové pečené mäso, zemiaky, ryžu, varenú zeleninu tak si stačí dať naložiť a idete domov s hotovým. Avšak stane sa že je výpadok, či už vypredajú, alebo je štátny sviatok zatvorené, alebo sa im pokazí vybavenie...

Tak som teda skúšal to čo robí väčšina ľudí, že si kúpiť surové steaky, proste nakrájané plátky mäsa a skúšať na panvici v oleji piecť alebo vo vode v hrnci uvariť. V oboch prípadoch je mäaso také gumové a bez chuti. Keď sa to stane prvý či druhý raz OK. Ale potom ako som experimentoval že dlhšie variť/piecť, nasypať na surové mäso koreniny... Výsledok vždy ten istý. Kde teda robím chybu?

Mohli by ste mi napísať úplne podrobný návod ako upiecť alebo uvariť mäso aby to bolo aj konzumovateľné? Poprosím ozaj podrobný polopatistický postup lebo taký recept som ani googlom nenašiel čo ja potrebujem. Proste niečo ako keď mama učí variť 6 ročné dieťa že úplne každy drobný detial treba vysvetliť a ešte aj to krok po kroku.

janapeterjana
20. okt 2020

@prispievatel a aký typ mäsa chceš? Ak napr. kuracie krídla, kuracie prsia, alebo bravčové na kocky, krkovička, napíš mi do správy. Ale také veľké kusy ako steaky a pod. ja veľmi nerobím, tak toto zrovna neviem.

andreatytler
20. okt 2020

S varenim (aj pecenim) to tak je ze treba len skusat. Mne trvalo velmi dlho kym som sa naucil ako tak dobre varit. Nenechaj sa odradit, skus najst iny recept niekde inde. Niekedy staci len mala chyba v recepte a je to vsetko zle.
Ak chces varit maso, tak asi najjednoduhsie je zacat s kuratom. Pre mna je najtazsie hovadzie... to ak sa neurobi spravne je ako podrazka. Skusala som uz vela sposobov ale dotera sa mi malokedy podari.
Pecene kura:
Kura umyjes, trochu osusis papierovym obruskom, polozis na pekac (jedno ktorou stranou hore, polej olejom a roztri ten olej po celom kurati na oboch stranach, pokorenis, posolis co je zaklad a ine koreniny si pridaj ako sa ti paci (alebo si rovno kup grilovaciu zmas v sacku), nalej trosicku vody, tak aby bolo 2 mm na dne a daj do vyhriatej rury na 180 stupnov. V priebehu pecenia kazdych 20 minut polej stavou co sa urobi z toho oleja, vody a stiav ktore pusti to masko pri peceni. Pec az kym nie je kozka do zlatova alebo si kup teplomer a ked ho vsunies do masa, mal by byt aspon 70 stupnov. Nenechaj piect prilis dlho lebo bude suche.
Kuraci perkelt
Jednu vacsiu cibulu nakajas na malinke casti nie vacsie ako 7mm. V hrnci daj zohriat olej (asi 2mm na dno). Daj tam tu cibulu a na strednej teplote praz cibulu az kym nie je zlatova (jemne zltasto hneda), potom pridaj sol, korenie a papriku, dobre zamiesaj, Pridaj umyte kuracie stehna alebo prsia (podla toho co preferujes) a dolej vodou tak aby bolo maso do polovice ponorene. zamiesaj, daj pokrievku, stiahni teplotu na velmi malu hodnotu a nechaj dusit (jemne bublat) asi hodinu. Masko mozes v polovicke otocit a doliat vodu ak sa vyvari. Po hodine, skus pichnut do maska vydlickou, ak je makke, vyber ho a do stavy nalej 1-2 pohare sladkej smotany v ktorej si rozmiesal 2 lyzice hladkej muky. Pridaj teplotu a tuto smotanovu stavu za staleho miesania povar 10-15 minut. Mala by pekne zhustnut. Ak je prilis husta, pridaj trochu vody a povar, ak nie je dostatocne husta, pridaj lyzicu muky a znovu povar. Namiesto halusiek, uvar cesstovinove kolienka podla navodu na sacku.
Hovadzie dusene.
Treba kupit dobre masko. Mne sa najlepsie osvedcil chuck (neviem ako je to po slovensky) . Ak uz nie je pokrajane, pokrajat na kocky (asi 3-4 cm velke), Na panvici rozpalit olej a oprazit masko na prudkom ohni z kazdej strany a kym nie je pekne pripecene. Nedaj na panvicu vsetko maso naraz... len tak aby sa kocky navzajom nedotykali, opraz, otoc na dalsiu stranu a tak az kym nie su oprazene zo vsetkych stran, potom vyber a pridaj dalsie. Do vacsieho hrnca daj oprazit nakrajanu cibulu na 3-4 lyziciach oleja tak isto ako pri perkelte, Pred koncom pridaj, ocisteny cesnak, bud pretlaceny alebo nakrajany na jemnucke kococky, po 2 minutach prazenia pridaj 2 lyzice hladkej muky a popraz 1minut, do tohto nalej 2 pohare studeneho hovazdieho vyvaru. Musis miesat pritom prilievani vyvaru... stale miesat, pridaj 2 pohare obycajneho studeneho piva. Pridaj 2 bobkove listy (velmi dolecite na dobru chut). Do tejto omacky daj masko, umyte a na platky nakrajane huby, mrkvu. Stiahni teplotu na velmi nizku, daj pokrievku a nechaj jemne bublat asi 30 minut. Ak je masko nakrajane na mensie kocky potrebuje menej casu. Priebezne sledujkazdych 10 minut, miesaj, dolievaj viac piva alebo aj vodu ak je prilis huste. Ak je prilis riedke nechaj dusit bez pokrievky. Ocisti 3 stredne velke zemaky a nakrajaj na kocky asi 2-3 cm velke a pridaj do hrnca a pomiesaj a povar dalsiu pol hodinu.
Na hovadzi steak ja jedine z rebierka lebo mam rada steak stavnaty a chutny. Treba mat dobre hruby aspon 2 cm. Posolit a pokorenit. Rozpalit olej a na silnom ohni oprazit z jednej strany asi 3 minuty. Neotacat, nehybat tym maskom. Nechat ho jemne prilepit na panicu aby a trosku pripieklo. Potom otocit a oprazit 1-2 minuty z druhej strany tak isto. Ak mas rad steak v strede krvavy, opraz menej, ak mas rad prepeceny, opraz viac. Kludne ten steak potlac prstom ako sa pecie (nepopalis sa). Podla toho aky je makky alebo tuhy. poznas ze je stale surovy alebo uz prepeceny. To ake makke alebo tuhe to ma byt, si mozes otestovat na svoje ruke.

jeliz59
20. okt 2020

Mäso nakoreniť respektíve ochutiť tak ako ty chces (, soľ čierne korenie atď atď)
Na rozpálenom oleji opiect keď sa mäso zatiahne podus podlej vodou a dus na miernom ohni kým nieje mäso mäkké,sleduj nech sa ti voda nevyparí .....každý sa učil naučíš sa aj ty....

moninah
20. okt 2020

@prispievatel je taka ceaka kucharka od R. Vaneka, vola sa Poklady europskej kuchyne a tam je kazdy recept napisany uplne podrobne, vsetko pekne vysvetlene. Podla mna, pre zaciatocnika ako stvorena.

lucka_ke
20. okt 2020

odporúčam nezačínať mäsom, skús uvariť niečo jenoduchšie napríklad polievku (môže byť aj kuraciaň, potom praženicu a podobne, naučíš sa základy varenia a potom môžeš prejsť na mäso
alebo kúp kura, okoreniť, dať do jenskej misy, trochu olivového oleja, zakryť a dať piecť na 200 stupňov, potom vybrať, otočiť a dať ešte dopiecť
hovädzie mso ja napríklad robím v tlakovom hrnci, lebo je inak tvrdé, steaky nerobím vôbec (nemáme radi polosurové mäso)

prispievatel
autor
20. okt 2020

Jana sa pýtala že aké mäso, nech pošlem správu... Poslal som ale dám to aj sem:

Obyčajné kuracie prsia napríklad... Proste na panvici v oleji, urobiť si plátok mäsa chcem a ako mám robiť aby sa to nepripálilo, aby sa to neusmažilo na popol, ale ak to zase skoro dám dole tak je také gumové... Stačí mi zatial len tento postup aby som na panvici spravil konzumovateľné mäso...

Napíšem postup ako to robím a možno takto nájdete chybu:

1. Na čistú panvicu dám olej asi tak pól centimetra hlboký.
2. Olej bez mäsa ohrejem.
3. Mäsové plátky zasypem koreninami z oboch strán a poprepichujem.
4. Vložím do teplého oleja (nie vriaceho) a čakám.
5. Keď začne olej vriať uberiem plameň.
6. Už len čakám a otáčam v oleji v dvoj-trojminutovom intervele.

Keď dám skoro dole tak je gumové a keď nechám pridlho je ako popol. V oboch prípadoch vzniknú nekonzumovateľné pomyje.

andreatytler
20. okt 2020

@prispievatel
Najvacsia chyba je ze to varis prilis dlho.
1. Na čistú panvicu dám olej asi tak pól centimetra hlboký.
Podla mna prilis vela oleja... kludne staci len tenucka vrstva 1-2 mm
2. Olej bez mäsa ohrejem.
3. Mäsové plátky zasypem koreninami z oboch strán a poprepichujem.
Naco sluzi to poprepichovanie? Ja som nikdy nerobila. Mne sa zda ze ti tym len unika stava z masa a tvojim cielom je tu stavu v mase udrzat.
4. Vložím do teplého oleja (nie vriaceho) a čakám.
Treba vlozit do rozpaleneho oleja (otestuj to tak, ze tm ponor okraj masa a ak zacne sicat, je to dobre rozpalene. Vsetko vyprazane sa dava do horuceho oleja. Tym sa povrch masa super rychlo uprazi a stiahne sa a uzavrie a udrzi stavu vo vnutri. Ak das maso do tepleho oleja a zohrievas postupne, stava z maska sa pomaly uvolnuje do panvice a ostane ti gumove suche masko. Takto sa maso vari na polievku, ze sa da do studenej vody a pomaly sa ohrieva ale v polievke je to cielom aby sa stava z maska uvolnila.
5. Keď začne olej vriať uberiem plameň.
6. Už len čakám a otáčam v oleji v dvoj-trojminutovom intervele.
Otacat netreba. Staci len 1x na kazdej strane. Podla toho ake hrube je to maso zalezi ako dlho to bude na kazdej strane. Ak mas kuracie prsia rozkrojene na 1cm hruby platok, tak tam potrebujes len velmi kratko 1-2 minuty na kazdej strane na horucom oleji (my mame na plyne hodnotu od 1-8... tak platok kurata by som vyprazala na 6 a ani by som to nestiahla na menej. Najlepsie je masko dat na panvicu a nehybat s nim, nechat nech sa trosku priskvari... zatiahne sa to a zaroven sa vytvori pekna zlata chrumkava vrstva.
Ak mas hrubsi plat alebo cele kuracie prsia, tak to najskor opraz z kazdej strany asi 1 minutu na prudkom plyne hodnota 7 a potom nechaj poprazit na hodnote 5 asi dalsich 5 minut.

prispievatel
autor
20. okt 2020

To poprepichovanie mi radil ten kamarát ktorý tiež dlho bol len na maminej kuchyni a fastfoode takže o stupeň lepší amatér ako ja. Ale keď radil tak som myslel že vie čo robí tak som to spravil aj ja. Údajne aby mäso nevybuchovalo aby mal kadial odísť tlak. To som už tuším niekde videl že sa jedlo nafukuje od tepla a potom exploduje...
A druhý mi zase poradil tĺčikom roztĺcť. Aj to trocha pomohlo. Berte to tak že ja tieto veci robím úplne prvý krát v živote. K príprave jedál vôbec nemám vzťah, nikdy ma to nezaujímalo... tak to berte tak že sa pokúšam o niečo čo je premňa úplne cudzie a neprirodzené.

A presne ako píšeš mäso zostane vždy len také gumové, suché, bez chuti... To je výsledok všetkých mojich pokusov okrom toho jedného keď som to musel už vyhodiť až tak som to pokazil.

h2
20. okt 2020

@prispievatel Jáj, mäso NIKDY neprepichuj! To čo za "kamaráta" Tí toto poradil?
Ďalej: pol centimetra oleja je zle. Ak vyprážaš, je to málo, ak robíš steaky, alebo dusené mäso, je to hrozne veľa. Ak chceš robiť steak, použi mäso, ktoré je na to vhodné. Čiže z hovädzieho pravú sviečkovú, alebo mäso, ktoré je označené, že je vhodné na steaky, čiže odležané. Ináč to budeš mať tvrdé vždy. Okrem hovädzieho môžeš ako steak robiť aj bravčovú panenku, prípadne stehno (orech), ale to už by som Ti ako začiatočníkovi neradila. Kuracie prsia môžu byť, hoci ja ich tak nerobievam.
Ďalej: Mäso dávaj vždy do horúceho oleja. (Ak máš kvalitnú nepriľnavú panvicu, oleja stačí ozaj máličko, nemusí ani pokryť dno.) Vtedy sa zatiahne a nevytečie z neho šťava. Ak ho dáš do slabo teplého, tak sa Ti to tam skôr varí...
Neviem, či má zmysel Ti to tu všetko písať, myslím, že lepšie je raz vidieť, ako 100x počuť, preto sa divím, prečo si ešte nevyskúšal pozrieť nejaké videá, je toho plný internet, určite nájdeš podrobný videopostup aj s vysvetlením na akékoľvek jedlo.

andreatytler
20. okt 2020

@prispievatel Vies ja tiez neviem vsetko, tiez som sa vela veci sama ucila na pokusoch, tak som sa pytala ci to prepichovanie ma nejaky vyznam o ktorm neviem. Surovy kus masa ti nikdy neexploduje, tam nie je ziadny tlak ktory by z neho mal uniknut. To sa robi pri klobase a hlane parkach, ktore su uzavrete creve a toto sa poprepichuje pred pecenim. Kamarat sa to asi naucil na parkach a odtial to aplikoval na kazde maso.

Skus este raz to iste maso co si robil pred tym, len dal menej oleja, nechaj ho pekne rozohrait az tak ze ked tam masko das, tak hned bude bublat a prazit sa. Nechaj na kazdej strane 1-2 minuty. Ak ti to bude prskat alebo cmudit, trosku uber plynu a hlavne pozloz maso po celom pekaci. Ak mas prilis velky pekac a maso je len na jednej polovicke, olej ktory je na tej druhej ti bude horiet a cmudit. Na druhej strane nie je dobre mat ani prilis malu panvicu a mat maso natlacene na seba alebo jend na druhom. Najkrajsie sa uprazi ked ma kazdy kus maska svoje miesto a nedotyka sa susedneho maska.
Vyklepat maso tlcikom je OK. To sa robi ked chces mat masko jemnejsie. Ale nerobi sa to pri steaku. Hlavne pri reznoch ktore potom obalis.

Zdielam tvoju frustraciu, Ked som zacinala, tiez som nevedela ani zakladne veci a tie zial v knihach neboli... vsetko to bolo robene pokusom a omylom.

prispievatel
autor
20. okt 2020

@h2, nepíšeš zbytočne lebo tvoje aj ostatných rady postupne aplikujem pri ostatných pokusoch. Tie videá chápem, je ich toľko že nájdeš návod na všetko možné ale ako príklad uvediem že je to podobne ako pri otváraní zabuchnutých dverí (niekde tu je taká téma) že na videu uvidíš ako to ten chlapík otvorí planžetou ale ak to skúsiš ty sama tak nemusí to vyjsť lebo musíš vedieť tie pohyby kde zatlačiť kde zatiahnúť... Pri varení detto. Ja postup mám pozretý 100x aj naživo, aj z videa, ale keď sa do toho pustím nedopadne to podľa očakávaní. Ako vraví @andreatytler že niekedy poradia takí čo sami to na 100% nevedia a sú z toho kalamajky. Tak skúšam a postupne aplikujem každú radu. Ale je to stále lepšie a lepšie. Tak hádam praxou sa to podarí. Už som dal menej oleja, neprepichoval, počkal kým sa olej zohreje a dal som až keď syčí (aj to tu spomínali) takže pôjde to len na začiatku sa to zdalo také nemožné.

zuzzinkaa
20. okt 2020

@prispievatel och čo by som ja dala za to keby môj muž aspoň mal snahu variť. Už len za to by si mal u mna bod plus aj keby sa to nedalo jesť 😊😊 u máš sa vari veľa, muž zje, ale nemá rad dvojdňové jedlo a kým som na materskej nevadí mi variť aj dvakrát do dňa 😂 proste je to môj koníček. Varím tradičné ale oveľa radšej modernú kuchyňu. Kľudne keď budeš mat chuť niečo navarit môžeš mi napísať IP a prejdeme si to podrobne. Presne takto som učila variť na internáte svojho brata 😂 ktorý nevedel spraviť ani krupicou kasu lebo na to predsa nenašiel recept 😂 všade bolo len ,,od oka” a to mu jednoducho nedávalo zmysel 👌

prispievatel
autor
20. okt 2020

@zuzzinkaa ale je rozdieľ medzi "snaha" a "byť prinútený okolnosťami" ako vravím je to len emergency varenie na dni keď neni možnosť zadovážiť hotové jedlo. Inák ma to vôbec nebaví a ani to nebudem robiť kým nebudem okolnosťami donútený. Ináč krupicová kaša je grízik že? To ma ešte veľmi dávno kamoška učila ale urobil som to 2x a potom veľmi dlho nie a už ani postup si nepamätám.

Do pol litra mlieka 6 lyžíc detskej krupice, cukor už neviem koľko, a na konci sa tam rozotrel plátok masla a posledné sa len nasypalo granko na vrch. To som lúbil ale kým ma napadlo si to urobiť, zabudol som postup.

eliska13
20. okt 2020

@prispievatel je to milé, keď sa chlap chce naučiť variť a pýta si rady🙂
Tiež som varila často omyl, pokus...
Napíšem Ti len rýchlo čo varievam často ja s malými obmenami.necitala som všetko možno sa opakujem
Ak chceš len minutku tak kuracie prsia jemne naklepat soľ, korenie, potrieť horčicou, vytlačiť na to cesnak, grilovacie korenie a dať na olej najprv to trocha dusím, takže zakryť panvičku a potom odokryt a opekať časovo neviem do 10 min hotovo
Nepichaj do mäsa!k tomu si môžeš urobiť volské oko, alebo podusiť hrasok len chvilu prehriať na panvici či cibuľku na plátky k tomu chlieb, kyslú uhorku...
To isté môžeš spraviť na panvici, ak máš rád bravčové karé
Najradšej robím morčacie prsia niektorí ľudia ich nemajú radi, že sú suché, ale ja ich robím často nakrájam na plátky dáš do rúry osoliť okoreniť.... akékoľvek koreniny na dno pekáča či sklenenej misy veľa cesnaku na plátky, cibule, nakrájať slaninku, klobásky, ak máš rád pre vôňu...zalejes vo vodou nie veľa tak, aby boli zakryte trocha oleja a zakryté dusis cca 45 min potom odokryjes a opekať do chrumkava.Alebo ich môžeš spraviť vcelku iba ich nerezes na také záhyby a tam strcis tu slaninku bude dobre voňavé...a stava je výborná prevonana oleja dávam veľmi malo...
A ináč hovädzí steak neviem spraviť ani po 20 r varenia🙂
Ja všetky ostatné mäsa hovädzie, bravčové na stavbách robím v kuchta, tak to Tá nebudem s tým motať, ale minútky robím ako som písala
Alebo robím často kuracinu plátky osolit, obalis v múke, vajíčku a vyprazis na panvici ešte teplé tiež posypať syrom ostiepkom, či údeným, alebo plátkový sýr...

kittykat22
20. okt 2020

@prispievatel a nechces ist na kurz varenia?

lintu
20. okt 2020

Ak chceš variť len, keď musíš, možno by som sa na tvojom mieste vôbec nezaťažovala zložitými receptami. Zatiaľ pre teba bude úspech zvládnuť aj ten základ.... "na prežitie".
Spomenul ti tu už inak niekto, že aj keď jeden a ten istý recept varia dvaja, u každého bude nakoniec pravdepodobne chutiť inak? Ani sporák/rúra nie je ako sporák/rúra... Skúšaj, spoznávaj. Aj na vareche nájdeš komentované recepty neraz aj s fotopostupom a diskusiou.

mirro
20. okt 2020

@prispievatel si mi veľmi sympatický,že máš snahu sa naučiť variť. Zlatý. Keď niečo uvaríš a bude to blé,napíš sem a poradíme ti,čo bolo zle. Všetci sme si tým prešli,postupne, až jedného dňa to šlo. Ja si o sebe myslím,že už variť viem, a predsa občas sa nepodarí.

andreatytler
21. okt 2020

@prispievatel Este zopar malych rad...
Maso varenim nezmakne (to iba zelenina). Masko je najmaksie a najstavnatejsie ked je surove. V zasade sa da povedat, ze cim dlhsie sa vari tym bude tvrdsie a menej stavnate. Uvarit masko a zaroven uchovat co najviac jeho makkost a stavnatost je umenie.
Inak sa vari masko s kostou. Ked mas napriklad tie kuracie prsia s kostou, trva to ovela dlhsie to uvarit ako bez kosti. Na panvici by som s kostou ani neskusala.
Po tom ako masko uvaris, nechaj ho chvilu odpocivat na tanieri. Ak ho hned rozkrojis, stava z neho vytecie. Cim hrubsi kus masa, tym dlhsie musi odpocivat... tenky rezen len asi 2-3 minuty ale hrube kuracie prsia aj 7-8 minut no a cele kurca aj 15 minut.
Ked sa ti podari nieco chutne, prid sa sem pochvalit.

prispievatel
autor
22. okt 2020

@eliska13 áno ide mi o tzv. minutky ale zase aby sa to aj dalo jesť. Takže ide mi o varenie/pečenie s minimálnou výbavou a minimálnym počtom surovín. Teda základ ako píšeš veci čo sa dajú pripraviť na panvici s olejom a z bežných vecí v domácnosti ako soľ, horčica, cibulka atď.

@kittykat22 veď už na kurze som! Táto téma ním je.

@lintu pre teba platí odpoveď č.1 /písaná pre elišku13)

@mirro presne to ma napadlo a preto som aj napísal postup ako to robím (pozri vyššie). Jednoduchšie je že ja napíšem čo som presne robil a kto sa rozumie, hneď chybu nájde a upozorní na to. Čo sa aj stalo a pri druhom pokuse som už vychytal chyby na ktoré ma tu upozornili a mäso bolo lepšie.

@andreatytler takže vlastne to ani nebola úplne len moja chyba ale chcel som niečo nemožné. Narážam na to "Masko je najmaksie a najstavnatejsie ked je surove. V zasade sa da povedat, ze cim dlhsie sa vari tym bude tvrdsie a menej stavnate" takže toto som napríklad nevedel. Takéto veci nikto nepovie ani vo videu ani v recepte lebo rátajú s tým že to už vieš.

prispievatel
autor
22. okt 2020

A ešte niečo mimo tému tak narýchlo nemusíte reagovať len to berte ako pochvalu: Na tomto fóre sa vyskytuje veľmi málo mužov a keď tu aj nejaký je tak prvý dojem je že "čo hľadá na fóre pre ženy" ale verte že ľudia si ani neuvedomujú akú perlu tu majú! Toto fórum sa kľudne vyrovná aj porade.sk a jemu podobným. A teraz ide pochvala: ženy sú obvykle bystrejšie a skúsenejšie ako muži. Problém je len to že mužom ich ego nedovolí priznať si to. Ak muž pýta radu od ženy berú to ako hanbu či zlyhanie (zase to ego). Ale holý fakt je že ženy sú vo veľa veciach lepší ako muži. Ale ja neuznávam tieto boje medzi pohlaviami. Ale radšej sa skúsenejšieho pohlavia opýtam. Takže vidíme sa aj v iných témach a v mnohých kam som síce neprispel ale prečítal si užitočné rady z rôznych oblastí.

h2
22. okt 2020

@prispievatel Ešte by som rada trochu uviedla na správnu mieru to, čo písala @andreatytler o tom mäkkom mäse. Áno, ak máš záujem o rýchlu prípravu mäsa, tak je to pravda. Ale neplatí to všeobecne. Ako príklad by som uviedla rôzne guláše, dusené, alebo pečené mäso. Čiže, dalo by sa to zhrnúť asi tak, že mäso počas tepelnej úpravy stvrdne, ale ak sa naďalej dusí (čiže pomaly varí pod pokrievkou vo vlastnej šťave, prípadne podliate trochou vody), alebo varí, alebo pečie, tak po čase zase zmäkne. Treba ale rozlišovať, ktoré mäso je na akú úpravu vhodné, lebo napríklad na tenko vyklepaný rezeň sa pri dlhej tepelnej úprave vysuší...
Píšem Ti to len pre prípad, že sa rozhodneš postúpiť z minútiek napríklad ku gulášom (čo je obľúbené chlapské varenie), tak aby si vedel, že to mäso Ti po čase zmäkne. 😉

prispievatel
autor
22. okt 2020

@h2 no ja práve štavnaté jedlá nemám v obľube, mne práveže chutia jednoduché dvoj-troj zložkové jedlá bez dressingov a štiav. Čítaj ďalej:

+ostatní: takže aby sme to uviedli na správnu mieru, treba si ujasniť čo chcem jesť a akú mám výbavu (kuchyňu) lebo sa vraví že je rozdieľ aj v takých detailoch že či to je na plyne alebo na elektrickej platničke atď. Takže mám maličkú kuchyňu kde kvôli stiesnenému miestu nieje ten klasický šporák s rúrou ako je najbežnejšie ale len do pultu zapustené plynové horáky. Takže varí sa na plyne ale bez možnosti rúry. Použije sa panvica, olej, a bežné tie najzákladnejšie suroviny. Surové mäso mávam vždy tie steakové nemyslým steak ale tvarovo také tie ploché kúsky a to všelijaké kuracie, morčacie, bravčové, proste ani nie druh riešim ale tvar. Vždy je to asi 1cm hrubý plátok. Poznáte určite tie balenia že sú tam také tri surové plátky. A tie sú potom v rôznych prevedeniach či už kurací, bravčový, morčací, rybací atď.

andreatytler
22. okt 2020

@h2, Ja som tak isto ako @prispievatel cele roky varila masko a pritom cakala ze zmakne ale nikdy sa tak nestalo, hlavne to hovadzie je pre mna tazke urobit... jedinne co som si vsimla je ze pocas dlhsieho varenia sa masko akoby rozpadne... proste tie slachy a vazivo sa rozpadne a masko sa da pekne oddelit od seba. Myslis toto tym zmaknutim?

h2
22. okt 2020

@andreatytler Áno, proste myslím mäso, ktoré treba dlho dusiť, alebo variť, alebo piecť, aby bolo mäkké. Čiže guláš, perkelt, varené v polievke napríklad, alebo pečené v celku...
Ale autor zase písal, že on má rád len narýchlo robené, tak v tom prípade platí to, čo si písala Ty. Robiť krátko a pri vyššej teplote.
Ináč, netuším, kde bol problém, že Ti napríklad hovädzie nezmäklo, ja ho robím pomerne často, dokonca aj divinu, čo je ešte tuhšie mäso a nie je problém.

andreatytler
22. okt 2020

@prispievatel Na take 1 cm platky ti staci 2-3 minuty na kazdej strane a hotovo. Klude mozes natriet tou horcicou pred opekanim alebo daj do marinady. Do hlbokeho taniera daj 4-5 lyzic oleja, zamiesaj to toho 2-3 struciky roztlacene cesnaku, korenie, papriku, rozmarinku alebo akekolvek korenie co mas rad a potom do tohto namoc tie platky maska a nechaj 2-3 hodiny alebo aj cez noc a potom len hod na horucu panvicu... ani olej na panvicu nemusis davat lebo to masko sa nasiakne olejom... Nedavaj do tej marinady vela soli, lebo sol ti vytiahne stavu z maska... Iba posol pred tym ako das na panvicu.
Ja takto robim kuracie prsia... lebo tie mi pridu suche len tak opecene lebo nemaju ziadny tuk.

andreatytler
22. okt 2020

@h2 Neviem veru kde je problem. Sme si s tym hovadzim nesadli od zaciatku a tak si uz len kupujem pekne prerastane masko a z toho robim gulase a dusenne lebo inac to nezozujem. A upiect hovadzie v rure to uz vobec nie. Aj som to opiekla na zaciatku zo vsetych stran aby sa zatiahlo a potom dala do rury ale vzdy je bez stavy.
Robim to takto... pozri prosim, mozno najdes chybu:
Poprespikujem cesnakom na vrchu.
Opeciem prudko zo vsetkych stran na panvici
Dam do pekaca
na spodok pekaza nalejem vypek z tej panvice a trochu vody... asi tak 1 cm
Dam vrchnak a peciem na 190 stupnoch. Potom pred dopecenim necham bez vrchaku aby sa urobila chrumkava korka. Neviem ako dlho to peciem lebo ouzivam telomer... tak aby bolo masko vo vnutri 160 stupnov.

h2
22. okt 2020

@andreatytler Keď sa mám priznať, ani ja hovädzie v celku nepečiem v rúre. Keď robím napríklad sviečkovú na smotane, dusím ho v tlakovom hrnci. Ale napríklad krkovičku, alebo pliecko zvyknem piecť v celku, robím to tak, ako si napísala. Takže netuším. Možno Ti ten vrchnák neprilieha dobre a tekutina sa Ti vyparí... Ja mäso väčšinou prikrývam alobalom. Ináč, bohužiaľ, neviem.

prispievatel
autor
24. okt 2020

@all ešte furt mi nejde akosi odstrániť tá gumovosť z mäsa, či varím kratšie dlhšie furt je také gumové... Proste neviem dosiahnúť tú klasiku aká je bežne v jedálni že také normálne je to mäso. To sa ako dá? Postup robím všetko čo píšete alebo sa aj má robiť a ajtak je také gumové.

Druhá otázka je uskladňovanie. Doteraz som to nemusel nikdy riešiť tak je to tiež novinka. Odporúčali mi zmraziť keďže to kúpené z chladničky v obchode je na 2-3 dni čo sa expirácie týka. No a to sa chcem opýtať že ak chcem zmraziť tak môžem zmraziť tie klasické z chladničky alebo sa má kúpiť ten originál mrazený tovar z mrazničky?

Ja používam tieto bežné táckové naporcované:

h2
24. okt 2020

@prispievatel Takto balené mäso môžeš dať úplne v pohode do mrazničky, alebo ho môžeš aj rozbaliť a rozdeliť na menšie porcie, dobre zabaliť do mikroténového vrecka a tak zamraziť.
Ako tak pozerám na to mäso, tak aspoň tú krkovičku by som určite robila naklepanú, takto hrubé plátky tohoto typu mäsa nie je dobré robiť narýchlo bez naklepania. Keď to naklepeš, môžeš ho okoreniť čiernym korením, posoliť a keď to narýchlo opečieš, budeš to mať ako cigánsku. Alebo klasicky v trojobale obaliť, ako rezeň.
Tie bravčové steaky, nevidím dobre na fotke, či je to karé, alebo stehno. Stehno by som ako steak robila, karé nie.
Škoda, že nemáš rád mäso na šťave, tá krkovička je na to skvelá. Ak by si chcel vyskúšať, napíš, popíšem Ti postup.

prispievatel
autor
24. okt 2020

Alebo skôr daj postup aké mäso mám použiť ak chcem také jednoduché že nie šťave. Len som tak rozmýšlal že prečo sú v obchode aj mrazené výrobky originál v mrazáku a prečo iba chladené... A keď je na obale životnosť 3 dni, ale ja ho prvý deň dám do mrazničky tak koľko to môžem držať v mrazničke? Na akú dobu to viem predĺžiť tú životnosť? Týždeň? Dva týždne?