Vaše skúsenosti s 5 ročným rozdielom medzi deťmi

bublina_
2. apr 2018

Zdravím 🙂 Chcela by som sa spýtať, aké máte skúsenosti s 5 ročným (resp. 4 - 7r.) rozdielom medzi súrodencami? Či už medzi vami a vašimi bratmi/sestrami, alebo medzi vašimi deťmi.. Rozumejú si spolu, vedia sa pohrať? Ako vyzerá taký vzťah neskôr počas školy, dospievania, v dospelosti...?

Viem, že to závisí od výchovy, povahy detí a X ďalších faktorov, ale zaujímajú ma vaše názory. Medzi synom a dcérkou (keď sa narodí) bude 5,5 ročný rozdiel, a mám trochu obavy, či je ešte šanca, aby mali k sebe relatívne blízko. Zo začiatku budú aj mať spoločnú izbu, potom sa uvidí.
Ja som jedináčik, čiže nemám s čím porovnávať.. Môj muž má s o 2 roky mladšou sestrou hrozný vzťah, naopak s o 6r mladším bratom si celkom rozumel, ale keď sa odsťahoval v 18tich tak si aj oni prestali byť blízki.

Ďakujem za prípadné zdieľanie skúseností ❤

evittam
2. apr 2018

Mame bez mesiaca 6rocny rozdiel. Tak sme to chceli a aj planovali. Je to fajn. Deti su ako bezni surodenci-hraju sa spolu, hádajú sa, ale ľúbia sa. 😉 Maju a aj budu mat spoločnú izbu. Co bude v 18tich naozaj netuším.

maria584
2. apr 2018

@bublina_ ja mam o päť rokov mladšiu sestru. Ako deti sme spolu vychádzali dobre, nemali sme problémy. Jedine, že ona sa viac hrávala s autami ako bábikami. Ale ináč sme boli stále spolu a úplne v pohode. Teraz v dospelosti sme sestry - najlepšie kamarátky. Nie je dňa, čo by sme si nezavolali alebo nenapísali. Okrem toho mám ešte troch bratov a s nimi tiež vychádzam super. Nas tak rodicia viedli v súdržnosť. Jasné, že ako deti sme sa aj pohádali aj pobili. Tomu nezabranis nijako.

keksik83
2. apr 2018

Ahoj, medzi mnou a mladšou sestrou je rozdiel 5r. Keď bola malička, vraj som sa snažila s nou mame pomáhať v rámci možností (podať dudlik, chvíľočku povarovať, kym mama vesala vonku bielizen...), ked som bola v puberte a začala som mať iné záujmy, tak ma sestra veľmi otravovala, bo všade chcela ist so mnou, musela byt zavreta so mnou a kamoškami v detskej izbe, aj keď sme my chceli riešiť napr prvé lásky. 😁 Teraz v dospelosti je to už fajn. Sestra ma však sama o sebe ťažkú povahu - introvert, nezdôveruje sa nikomu, urážliva, zasadová, tvrdohlava.... Ja som pravý opak - extrovert, ukecana, tolerantná, prispôsobia, pojasená trochu. Takže máme taký klasický vzťah, nie nejaký extrémne dôverný, ja mam svoju rodinu, dieťa, ona je sama a venuje sa kariére, žijeme svoje životy. V detstve sme sa aj často pohádali, nebavili sme sa dakedy aj mesiac vkuse, ked som sestru nejako urazila (hoci z mojej strany nevedomky 😊), rodicia z nás boli vtedy na nervy, neskôr to uz neriešili. No a ja ako staršia, a to mi hrozne vadilo, som si veľa ráz doslova zlízla to, keď sestra niečo vyviedla... Napr keď sa zrútila do potoka, ja som ju akože slabo strážila (išla som von s kamoškami a ona zasa musela ísť s nami 😁) a potom som pol dna strávila čistením jej bahnových tenisiek a pranim ufulaneho oblečenia. Podľa mňa to záleží v prvom rade od povahy, potom od prístupu rodičov. Ani jedno dieťa sa nesmie cítiť menej dôležité. ☺️ ☺️

elenajezova
2. apr 2018

Ja mám medzi synom a dcérkou rozdiel 6 a pol roka. Výhoda bola, že keď sa mi Stanka narodila, Ferko ju úplne od začiatku ľúbil ako svoju malú sestričku. Nehrozila nejaká tá žiarlivosť. Veľa mi s ňou aj pomohol. Napríklad ju výdatne zabával, keď bola ešte maličké bábätko. To bolo také zlaté. Keď bola už trochu väčšia, na každej fotke si ju k sebe túlil... Vedeli sa pohrať aj keď už boli starší, rozumejú si aj teraz. Samozrejme, že sa aj povadia ako všetci súrodenci, ale ľúbia sa... Teraz bude mať syn 18 rokov a dcérka má 11 rokov. Stále majú spoločnú izbu. Veľkou výhodou je, že mi Stanku teda ešte keď to bolo treba postrážil, vypravil do školy, aby sme mohli obaja ísť do roboty. To je hlavná výhoda. Ja sa na ten vekový rozdiel medzi synom a dcérkou nesťažujem.

bosoriak
2. apr 2018

Ja mam medzi strednou a najmladsou rozdiel 5,5 roka. Su spolu uplne skvele. Ale je to najma tym, ze ta starsia je vseobecne skvela s malymi detmi, ma na to proste talent. Mam este starsiu dceru, ta mala 7 ked sa najmladsia narodila a s nou nie je az tak zadobre. Ale najmladsiu lubia velmi, nikdy jej neublizili, ani sa nejako vedome nesnazili jej spravit zle, skor ju prehnane ochranuju. Skor sa stale hadaju tie dve vacsie.

A ja mam brata, ktory je o 7 rokov mladsi a detstvo bolo take vselijake, furt som ho mala na starosti, tak mi liezol na nervy. Puberta onicom, ale to som mala tazke tak ci tak, to sme si moc nerozumeli. Zato teraz ked sme dospeli, je to vyborne. Lubime sa, pomahame si a rozumieme si.

Ono je to take, ja sa snazim svoje deti viest k tomu, ze surodencom sa ma pomoct ked to potrebuju. Ze maju byt k sebe slusne a dobre. Ale zas nemozem ich predsa nutit sa lubit, to nejde, to sa neda znasilnit. Porodila som troch ludi a kazdy je iny, preto necakam, ze si budu rozumiet stale len preto, ze su sestry. Ako to bude v dospelosti netusim, ale kym splnia to, ze k sebe budu slusne a v pripade potreby si pomozu, potom mi to staci.

Moj muz ma brata o 11mesiacov starsieho a nerozumeju si vobec. Je to o osobnosti, nie o vychove.

Vela radosti s detmi prajem!

domculik
2. apr 2018

@bublina_ to je fakt velmi individualne, vedia mat skaredy vztah aj surodenci, ktori su si vekovo pribuzni a vedia mat pekny vztah ti, medzi ktorymi je vacsi vekovy rozdiel. Medzi mnou a segrou je 9,5 roka a super, mama ma so sestrou 6 rokov a tiez super.. 🙂

dadymima
2. apr 2018

ja ti poviem z pohladu dospelej osoby: ja mam 27, sestra 33, mam aj 25 r sestru a este aj 8r brata. So starsou sestrou mam perfektny vztah, pocas puberty sme si sice velmi nerozumeli (pocas mojej 😀) ale ked ma puberta oplieskala boli sme zasa super kamosky, chodili sme spolu von, bravala ma so sebou na chaty atd atd... s mladsou sestrou mame super vztah tiez ale neboli sme take partacky pocas dospievania. No a s najmladsim bratom mame vsetky 3 perfektny vztah 🙂 🙂
Moj muz ma tiez 2 sestry, tiez je medzi nimi 7r rozdiel a medzi sestrami 2. A aj ked maju dobry vztah, z mojho pohladu niesu taki partaci ako my.... takze to vsetko zavisi asi aj od vychovy aj od povahy 🙂

deti95060810
2. apr 2018

každý súrodenecký vzťah po založení vlastnej rodiny troška ochladne....niekde aj troška viac....😉

mommytobe
2. apr 2018

Medzi mnou s bratom je 5,5roka. On je starsi. Odkedy vedel ze som sa mala narodit v skolke vyhlasoval ze bude mat sestru menom April O’neillova😂 nakoniec sa nevolam tak, ale staral sa o mna prikladne, mame pomahal, mama si pochvalovala ze bola na materskej ked zacal chodit do skoly a mohla sa mu venovat, on bol ku mne vzdy strasne dobry a vzdy sme mali uzasny vztah. Ako mali sme sa hravali, v puberte som chodila von s nim s jeho partiou a nasi sa nebali s kym som. Doteraz mame harmonicky vztah aj ked mame uz kazdy svoju rodinu. Navstevujeme sa velmi casto, piseme si. Takze za mna super ale zas nasi nas odmalicka viedli k tomu aby sme boli sudrzni, vsade sme chodili spolu..cize asi aj toto bola pricina aky vztah sme vzdy medzi sebou mali..

heni79
2. apr 2018

@bublina_ Je to veľmi individuálne. Neexistuje univerzálna odpoveď, ani univerzálny vekový rozdiel.

elizita
2. apr 2018

Ja som toho ohladne tohto nacitala vela. Je to neskutocne idividualne. Zalezi samozrejme od vychovy, ale myslim, ze najviac od povah. Mam sestru o 5,5r starsia, brat o 4,5r starsi.. manzel mi hovori, ze som asi susedova, tak mam odlisnu povahu od nich, co sa odrazilo aj vo vztahoch vzajomnych

ivanapetrasova
2. apr 2018

Môj muž má sestru staršiu o rok a pol a vzťah majú katastrofálny, ozaj že veľmi zlý. Bývajú v jednom meste a ani sa nezdravia poriadne. A ma aj o 11 rokov mladšieho brata a s tým má vzťah pekný. Síce mu bol vždy skoro ako otec ale na druhej strane teraz sú už obaja dospelí a volajú a píšu si denne, vedia o sebe veľa, majú sa radi. Takže vekový rozdiel je relatívny... Skôr ide o povahu a záujmy.
Ja mam o 4 roky mladšieho brata a mame krásny vzťah, ľúbime sa a pomáhame si. Aj keď si nevolame každý deň, vieme ze sa jeden na druhého môžme 100percentne spoľahnúť.

zuzipolo
2. apr 2018

Súhlasím,že je to individuálne 😉 ja mám sestru o necelé dva roky mladšiu a je mi najlepšiou kamarátkou,no keď sme mali menej rokov tak sme sa strašne bili jeden čas,no prešlo to samé 😀 a mám aj brata skoro o 7 rokov mladšieho a viem,že sme so sestrou neznášali,že ho musíme všade so sebou brať a tak,ale jemu sme nikdy nerobili zle a ani sa s ním tak nebolo ako medzi sebou 😂 a teraz,keď už sme dospeli ľudia tak s bratom dobre vychádzame,síce si nevolame každý deň,ale keď niečo potrebujeme tak sme tu jeden pre druhého 😆ale podľa mňa to závisí od povahy súrodencov a ktovie ako to bude o pár rokov,keď už budeme mať každý svoju rodinu...

cerez
2. apr 2018

U nás je rozdiel 6 a pol roka..dcéra staršia, syn mladší. Tak ako písala jedna mamička, ľúbia sa, hádajú sa ako súrodenci. Nemá problém došikovať súrodenca zo škôlky, pristrážiť ho. Ja v tom vidím skôr výhody.

nelinka626
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zuzans258
2. apr 2018

@bublina_ ahoj ja som od môjho brata mladšia o 5 rokov....a rozdiel v pohode...sme ttraja a ked sme boli menší...raz som bola s mladším bratom proti staršiemu...raz zase so starším...a raz boli oni dvaja proti mne :D:D:D .....ale vzťahy teraz sú uplne super..všetci sa máme radi ...a vpodstate sme sa aj vždy mali 🙂 vôbec by som nestresovala kvôli tomu

jana_eyre
2. apr 2018

ja mam medzi prvymi detmi 20m rozdiel a medzi prvym a tretim synom je rozdiel 4,5r..

teraz ma najstarsi 6, stredna 4,5 a najmladsi 1,5r.. a mozem povedat, ze su super trojka, hoci sa vedia poriadne aj pohadat, ale aj sa maju radi a vyborne sa vedia uz vsetci spolu zabavit..

ked sa treti narodil bolo to troska tazsie ako ked sa narodila druha a bol medzi prvymi taky maly rozdiel - starsich sa mi uz pri babatku tazsie zabavalo..

ale blizko k sebe maju aj ked je ten rozdiel vacsi a je to super vazne.. su napate situacie, ale tie su pri detoch vzdy.. prevlada viac pozitivneho a maju super vztah..

siska53
2. apr 2018

@bublina_ ja mam so sestrou rozdiel 4,5r.a je to v pohode,aj ked dlho som ju mala za malu a tazko s ami zvykalo,ze uz je velka a vztah je rovnocennejsi.. Vychadzame spolu normalne.
Vztah sa moze pokazit hocikedy a pri hocakom.rozdiele a niekedy si povahy prosto nesadnu a vek s tym nic nema..
My so segeou sme sa hadali,hrali a lubili rovnako ako moji s 2r.rozdielom. Ono je mozno rozdiel parik a rovnake pohlavie..neviem..

eriksonka1234
2. apr 2018

Medzi synom a dcerou mame 5,5r.rozdiel a maju krasny vztah,teraz je syn v puberte tak mava svoje dni,ale stale je to fajn,ked pocuvam ako to je u niektorych....Zalezi od povahy deti,nie od vek.rozdielu

wojtowitch
2. apr 2018

Ja mam so sestrou 7 rocny rozdiel. Neviem ci som to niekedy vnimala. Vedela som sa s nou pohrat aj pobit. Vztah mame dobry.

dominika036
2. apr 2018

My mame 5 rocny rozdiel a nie je to dobre.Maly je este malicky,starsi ma uz svoje ine zaujmy takze sa s nim malokedy pohra.Mne to vobec nevyhovuje.

lenka1108
2. apr 2018

My mame rozdirl 5r a 3mesiace. A je to super hlavne ked je prva dcera. Velmi mi pomahala aj pomaha kedze manzel pracuje v zahranici. Postrazi bracha ked treba ho vyberie zo skolky doma mu nachysta jest. Vedia sa povadit ale vacsinou to vyprovokuje krpec kedze je tvrdohlavy. Mala vie po nom zhuknut a on ju posluchne. Aj sa pohraju , natacaju to musicaly ci ako sa to vola :D

dankovicova
2. apr 2018

My sme boli viacerí súrodenci ale medzi mnou a mladšou sestrou bolo 5,5 roka vychádzali sme celkom dobre. Ja som si strašne priala malú sestru takže keď sa narodila tak som so všetkým pri nej pomáhala a našťastie ona bola taká povaha, že bola rozumná a keď sme boli staršie tak ma rešpektovala a doteraz si chodí za mnou po rady 🙂

janickacrazy
2. apr 2018

@bublina_ No ja mám 5ročný rozdiel medzi druhým a tretím synom. Ked sa malý narodil, starší vôbec nežiarlil, čo bolo super, veľmi bol nadšený z neho. No ked malý začal chodiť a brať mu hračky a veci, tak už ho to nadšenie trochu prešlo. Akože ľúbia sa veľmi, ale starší je taká ťažká povaha, že on sa s malým veľmi nevie zahrať, aj ked malý sa zahrá pekne aj sám alebo s inými deťmi sa hrá krásne. Najstarší je od najmladšieho starší o 16 rokov a tí dvaja sa ľúbia veľmi, vedia sa spolu pohrať, bláznia sa, vymýšľajú, aj ked rozdiel medzi nimi je veľký, majú rovnakú povahu, sú obaja takí kludnejší, takže si rozumejú. Prostredný je úplne inej povahy.

babucika
2. apr 2018

Ja mam rozdiel dcéra/syn 4 roky,7mesiacov....zo začiatku dcéra trošku žiarlila, ale veľa vysvetlenia pomohlo. Teraz majú 6 rokov a skoro 18mesiacov, dcéra pomáha bratovi, stráži ho, blázni sa s ním,niekedy sa pobijú, ale ľúbia sa,malý opakuje veľa po dcére, ale sú partaci. Dúfam že im to ostane,snažíme sa o to...medzi mnou a bratom je 13mesiacov,ranné detstvo si nepamätám,potom sme sa veľa bili, a potom mali rôzne záujmy, kamarátov, tak nemáme žiadny vzťah. S mojím bratrancom, kt. je o 4 roky starší sme si začali rozumieť až keď som dospela, tak osobne si myslím,že veľa zál v eží od povahy, od záujmov, od výchovy...

bublina_
autor
2. apr 2018

No teda, veľmi ma každá z vás potešila, nečakala som takúto odozvu... ďakujem! 😍
Som rada, že máte aj s takýmto vekovým rozdielom zväčša pozitívne skúsenosti 🙂 Čítala som si totiž vo voľnej chvíli viacero diskuzií na túto tému (aj českých, anglických) a z nich som nabrala pocit, že takýto rozdiel nebýva zrovna najlepším základom pre blízky vzťah.. natrafila som tiež často na názor, že pre niektorých rodičov je jediný "správny" vekový rozdiel max do 3 rokov, že viac je to priam neprijateľné a podobne 😒 no po prečítaní vašich príbehov mám z toho úplne opačný pocit 🙂
Iste, som si vedomá, ako veľmi to ovplyvňuje práve povaha detí a tiež rodičia svojou výchovou, ale takto aspoň viem, že šanca tam určite je 🙂

zaba21
3. apr 2018

Medzi mojimi deťmi je rozdiel presne 5,5 roka. Starsia je dcéra, syn je mladší. Na začiatku bolo trošku žiarlivosti, ale neskôr už v pohode. To že mi dcéra so synom čo to pomohla, je praktická stránka veci. Pre dcéru bol jej malý braček to najlepšie, čo sme jej mohli do života dať a platí to samozrejme aj opačne. Dcéra v tom veku 5 rokov mala už také jedinacikovke maniere, súrodenec prišiel v správnom čase. Naše deti mali a majú úplne úžasný vzťah. V detstve sa aj napriek vekovému rozdielu dokázali spolu hrať, prekvapujúco napríklad mladší syn bol učiteľ a dcéra žiačka. Ale to bolo v značne miere aj povahou, dcéra nikdy nebola a ani nie ťa typická staršia sestra, čo má potrebu komandovat. Mali a majú rovnocenný, partnerský vzťah. Momentálne majú 26 a 20 rokov a ich vzájomný vzťah mi robí radosť. Naozaj sa netreba tohto vekového rozdielu medzi báť, my sme ho špeciálne neplánovali, proste sa tak okolnosti vyvinuli.

stascha
3. apr 2018

@bublina_ ahojček presne taký vekový rozdiel máme aj my medzi detmi, neplanovali sme ho resp. vobec sme neverili že by sme mali druhé, ale je to to najlepšie co sa mohlo stat. Staršia je dcera ta bude mat za 2 týždne 9 rokov a Tomáško bude mať v septembri 4. Su ako každe iné deti, niekedy uplne v pohode a niekedy je to zle. Dcera má už svoje záujmy a on krpec jej do všetkého lezie, je pravda že využíva situáciu mladšieho a dosť často jej robí naprieky a samozrejme ked to nevidim tak si to odnesie Miška takže na takéto situácie si treba dávať pozor. ZAse ale ona ho lubi aj on ju, pomáhamu obliekať, ked treba aj mu pomože s jedením. Nie je to také strašné. Ja mam o 7,5 roka mladšiu sestru je pravda že ked som bola dieťa tak ma jej opatera obmedzovala, ale vždy sme mali perfektný vzťah a je to aj teray tak ked sme už preč z domu. Neboj sa ten vekový rozdiel je uplne v pohode.

rainee
3. apr 2018

Ja mám rozdiel 5,5r.a zatiaľ katastrofa, ale nemyslím že je to vek.rozdielom, skor povahami. Staršia najprv dosť zle niesla že sa jej už toľko nevenujem, lebo menšia bola fakt náročné bábo a keďže manžel dlho robí a ani dedkovci moc nepovarujú,bolo všetko na mne.Toto by sa ešte ale dalo dalo nejako zvládnuť, no mala má teraz 2,5r a je to taký zaskodnik,stále robí staršej zle,berie jej veci,provokuje atď,no každý deň sa naťahujú,hádajú, maokedy sa spolu pohraju a aj to vzdy skonci natahovanim o daku hracku.Takze staršia jej má plné zuby. Dúfam že menšia z toho vyrastie keď pôjde do skolky,lebo inak neviem,asi skončím v blazninci.

romanka93
3. apr 2018

Medzi mnou a sestrou je skoro 7 rokov a medzi mnou a bratom az 10 rokov..vztahy sme mali vzdy dobre..ked boli decka male tak som sa s nim prehrala, dala na nich pozor a mama vravi, ze istym sposobom aj vychovavala 😀 teraz ako rastu, sa vztah meni na viac surodenecky, hoci su v puberte a niekedy ich este musim mentorovat 😀 skor to zoberu odo mna ako od rodicov..myslim, ze ked dospeju, bude to uz uplne rovnocenne a vekovy rozdiel sa zotrie 🙂 a medzi nimi je 3,5 roka..z hladiska hrania sa a flakania sa je to asi blizsi vztah, ale ako vravim, nikdy sa neseparovali 🙂