2,5 mesačné dieťa nastupuje na umelé mliečko

radqa
27. sep 2014

Dobry den maminky, chcela by som sa Vas popytat ... Mame 2 a pol mesiaca a robim pre tvorbu mliečka maximum doteraz to bolo fajn ale u aj pediatrička nam potvrdila že už nepribera malička kolko by mala takže ideme na prevažene a ak nepriberie kollko ma nastupujeme na UM.... Malička už posledny den pyta každu pol hodinku pomaly a je stale nervozna takže už sme skusili dat Sunar ale nechce ho.... Viete mi poradit čo robit? Mam kupit inu značku? Ide o to že mala bola hladna tri krat si cucla a ked istila že to nie je moje mlieko hned ho zacala vypluvat.... Mam ju nan nejako začat učit alebo? Odpovede typu prečo začinate s umelym... Ozaj už materske konči 😒

pribinak
27. sep 2014

Skus najskor laktacnu, nepribera podla tabuliek? No boze :((

siska53
27. sep 2014

@radqa u nas moze ist uz o laktacnu krizu..
Moja nikdy nepriberala podla tabuliek. Vzdy bola na spodnej hranici. Pediatricka mi povedala,pribera,aj ked malo,ale pribera. Nikdy ma do umelejo mlieka kvoli slabsiemu priberaniu malej netlacila. Skor radila radsej viac prikladat,v noci budit na krmenie.

Ja na tvojom mieste by som oslovila laktacnu poradkynu.

bimba01
27. sep 2014

@radqa presne tymto som si presla. Ako som sa snazila, mlieko bolo pre mna ako svaty gral. Kazdy den som verila ze sa zobudim s naliatymi prsnikmi a nic. Odmietala som umele. Mala bola cele dni a noci pricucnuta na prsniku. A aj tak nepriberala. 30g tyzdenne co je veeelmi malo. Tak sme zacali dokrmovat nutrilonom. Do pol roka sme to nejak zvladali, najprv predjedlo moje mliecko z prsnika a potom nutrilon flasou. Ako zacali prikrmy, mala zacala odmietat prsnik a teraz uz davam rano a vecer flasku. Inak papa normalne jedlo.
Ak si myslis ze si este neurobila vsetko pre to, zavolaj laktacnu. Mne ale nic nove nepovedala ani nepomohla.
Skus inu znacku ako sunar. Mozno to ti zoberie. Alebo skus primiesat s tvojim, ak si vies odsat aspon trochu.
A hlavne, nenechaj si vtlacit do hlavy reci kojofilnych mamiciek pre ktore je kojenie viac ako nasytene a spokojne babatko!
Prajem ti vela stastia a sily, nech to pekne zvladnete. Tak ci onak.
A poviem ti, moja mala este nebola ani raz chora, klop klop a na druhej strane kojace mamicky v okoli uz chore deticky par krat mali. Takze reci o nekonecnom zdravi nie su stopercentne.

radqa
autor
27. sep 2014

@bimba01 presne takto nejak som to myslela.... pre malu by som urobila prve posledne ale ked to nejde tak to nejde.... trapime sa obe.... mna mama kojila 2 tyzdne co viac mlieko nemala tak toto bol pre mna fakt uspech... a ako hovorim nech robime co robime uz sa netvori,,, nnoo už mi radili zmenit Sunar za Nutrilon tak skusime... dufam že si zvykne aby nebola hladnaa

bimba01
27. sep 2014

@radqa neboj. Babo ma pud sebazachovy. Nenecha sa uplne vyhladoviet. Skus este pohladat na fore alebo sa spytaj v lekarni na mliexko co sa chutou najviac podoba na materske. Asi si bude musiet zvyknut aj na flasku.
Hlavne hlavu hore. Ja som sa uz poucila, ze ked budem mat druhe, nebudem kojenie brat ako psychopatka. Stratila som prve dva mesiace s babatkom, lebo viac ako o nu som sa starala o to, aby som mala par kvapiek mlieka. :(

andrejta
27. sep 2014

@radqa vraj mlieko France Lait sa najviac podobá materskému, ale neviem to z vlastnej skúsenosti, treba vyskúšať, držím palce

lindama
27. sep 2014

@radqa my sme si tiez pri kojeni hoci čím, a v prvých troch mesiacoch sme mali tiez niečo podobné,keď na mne synček visel a nevedela som,ci je to ok(ale na prevazeniach u pediatra bolo vsetko super,priberal aj viac ako mal).V našej rodine sa nejako extra nekojilo,a tak som si zavolala laktacnu poradkyňu, aby som sa utvrdila,že je všetko ok(dost dlho ma kojenie bolelo).V podstate ma utvrdila,ze robíme skoro všetko dobre...
Mozno by si mohla lakt.poradkynu skúsiť(pokial sa kojenia naozaj nechces vzdat),doda Ti sebadôveru.Co sa tyka tvorby mliečka,mozno by Ti vedel pomoct čajík.Ja som popijala sypany z rasce,feniklu a aniza.Kedze som sa v jedeni naozaj nijako neobmedzovala(jedla som aj vianocnu kapustnicu,syn mal mesiac),pomahal zaroven aj jemu.Nemali sme ziaden problem. V kazdom pripade sa treba vybrat tou cestou, co bude pre Teba najschodnejsia.A treba byt s rozhodnutim uplne stotoznena (ci kojenie,bo flasa), lebo potom je to velke trapenie pre vas obe. Osobne som sa drzala hesla "stastna mamina,stastne dieta".V prvom rade musis byt v pohode Ty,a to tak,ze v kojenie vložíš vsetku dôveru a ver,ze ono to pôjde (vsetko je najprv v hlave),alebo sa rozhodnes pre fľašu. Každá možnosť má svoje vyhody aj nevyhody,každá prináša do rodiny ine možnosti ;)
Drzim vam palce 🙂

kofoluska
27. sep 2014

@radqa My sme mali Nutrilon, no zapekal ho. Nutrilon Comfort sice nezapekal, ale mal fakt hnusnu chut. Tak sme presli na Bebu a sme na nej dodnes. Ale velke chvaly pocuvam uz na spominane France Lait. Vraj sa najviac aj chutovo podoba materskemu. Tak vyskusaj. A skus aj flasky. Neviem, ake mas doma, no zo svojej skusenosti Ti poviem, ze nedam dopustit na MaM Anticolic flasky. Nemali sme koliky, takze nie preto sme ich kupili. Skor to bola nahoda a ukazala sa ako velmi dobra sluzba. 🙂 Flaska ma zospodu ventilky, takze tok mlieka je stale rovnaky bez ohladu na intenzitu satia dietatka. Nestane sa ani, ze by dietatko pri sani vcuclo cumel dovnutra (to su veci, ktore Ta teraz nenapadnu, ale casom by ste s nimi zapasili). A velkosti cumlov su riesene proste vacsiou dierkou. Avent flasky napriklad maju pre starsie deticky take iste velke dierky, akurat je ich viac (takze dvojkovy cumel ma dve dierky, trojkovy tri atd). Nam Avent odmietal uplne krpec po istej dobe a ak niekto tvrdi, ze dieta sa samo dobrovolne nevyhladuje, ja tvrdim, ze to je hlupost - syn dokazal 11 hodin bojkotovat flasu a ked potom konecne doslova odpadol od unavy (lebo kvoli hladu nevedel zaspat, cize fakt isiel uplne "domrtva"), tak sa mi tu flasu podarilo do neho dostat v zaciatku spanku. Inak by sa nebol najedol ani po tych 11ich hodinach.
A riad sa podla seba, nie podla kojofilnych fanaticiek,ktore idu aj cez mrtvoly. Spokojne dieta je zaklad. Ak je mala hladna a Ty vies, ze mas malo mlieka a nestaci jej, svet sa nezruti len preto, lebo jej das UM. Vsak mozes odsavat a davat jej aj svoje. Neokradni sa o krasne chvilky so spokojnym babatkom len preto, lebo niekto povie, ze mas to kojenie jednoducho skusat a skusat a skusat az do nemoty, ze nevadi, ze dieta nepribera podla tabuliek (holt - vadi to, pretoze to znamena, ze bude asi hladne). 🙂 Prajem vela stastia.

junova
27. sep 2014

@radqa Ahoj, keď mne mala slabo priberala kojila som ju aj dokrmovala nutrilonom. Potom som mala mlieka dostatok, tak som iba kojila a stačilo. Určite ti nebudem radiť, aby si malú nechala vyhladovat. Tiež si myslím, že nie každá matka môže kojit. Keď to nejde, tak to nejde.

martinkaxp
27. sep 2014

a co tak dokrmit cez cievku, na prsniku?

junova
27. sep 2014

@kofoluska Prosím ťa, to kde beriete také pomenovanie ako kojofilne fanaticky? Kvôli tomu, že niekto koji a ty nie, treba ho urážať? Mne keď dcéra slabo priberala, tiež som ju začala prikrmovat um aj som popritom kojila. Určite som ju nenechala vieskat od hladu. Ešte som nepočula, žeby nejaká matka nechala vyhladovat dieťa len kvôli tomu, aby sa mohla chváliť, že koji. Na modrom koniku som nikde nevidela posmesne pomenovanie matky, ktorá nekoji. Páčilo by sa ti, keby niekto o tebe písal posmesne? Prečo hneď urážať, keď je niekto iný ako ja?

katarina644
27. sep 2014

no neviem, ci sa ti nauci na umele mlieko. kojene deti velmi umele mlieko nechcu. takze ci sa ti to podari, to ani neviem, ale pochybujem.

siska53
27. sep 2014

@radqa oprava-v prvej vete malo ist o - u vas. (nie u nas).

ervenka
27. sep 2014

@junova precitaj si napr. niektore prispevky tu: https://www.modrykonik.sk/forum/volne-diskusie/preco-su-odsudzovane-zeny-ktore-nekoja/
@katarina644 dieta sa nauci. A tie co Nemozu kojit napr. po mesiaci a musia prejst na UM? Potom co s takymi detmi? ako @bimba01 napisala- dieta ma pud sebazachodi. KEd zisti, ze z flase ide mliecko bude pit.

hori
27. sep 2014

ono to u niektorych deticiek nejaky ten tyzden trva, kym sa nauci na inu chut mliecka a na iny typ sania - kojene deti maju tendenciu sa na flasku prisavat s dosiroka otvorenymi ustami - poskusaj par rozlicnych typov cumlov, napr tie nove avent flasky maju teraz aj taky, co sa podoba na prsnik a da sa nan prisat... ale nemusis prilis vyhadzovat peniaze za take ci onake - casom sa babo nauci na hocico... len teda zmierit sa s tym, ze dojcit uz pravdepodobne postupne nebudes vobec, ale to uz je tvoja zalezitost, svet sa neruti...

radqa
autor
27. sep 2014

Dakujem Vam krasne za kazdu radu 🙂

kofoluska
27. sep 2014

@junova kedze @ervenka uz Ti odpisala, nebudem sa opakovat.

katarina644
27. sep 2014

@ervenka maminkine mlieko je ine ako to umele. a poznam to z domu, ze je to tazke. je to ine mlieko, niektorym detom je to umele mliecko tazke na zaludok.

siska53
27. sep 2014

@radqa prosim,skus este tu laktacnu...mozno je zle prisata,mozno je jednoducho taky typ papkaca...mozno prave tym,ze sa tak prisava casto,ti stimuluje tvorbu mlieka a do par dni sa to upravi. Prave preto by ti ta laktacna poradkyna mala skontrolovat prisatie.
Ak by ti nepriberala,to by bolo ine.

Je vela dojcenych deti,ci priberaju menej a zas aj take,co priberaju enormne vela.
A tvoja pediatricka asi zabuda na to,ze tabulky prirastkov na vahe su robene podla nedojcenych deti.

Keby som ja mala porovnavat tvorbu mlieka a priberanie a papanie mojej malej,tak by som povedala,ze tiez mam malo mlieka.. No jednoducho moja bola taka. Aj ked uz bila na prikrmoch,tak som videla,ze o dost menej papa oproti bracekovi. A to aj teraz,ked sa uz nedojcime.

Este to nevzdavaj!

dush
27. sep 2014

@radqa mas 2moznosti bud zabojujes a stanes sa obetavou kojofilkou 🙂 a das dietatu to najcennejsie co mu mozes dat. kontatkty na poradkyne
http://www.mamila.sk/kontakt/ ,alebo das dietatu tu umelu sracku a je jedno ktoru,ci lacnu,alebo drahu,pretoze ani jedna nechuti ako materske mlieko,kedze to meni chut podla toho co si konzumovala ty.Skor si dieta nevie zvyknut na flasu,ako na chut.

liebling98
27. sep 2014

@radqa V prvom rade, verím, že si skutočne skúsila všetko. Hlavne sa netráp. UM ponúkaj viackrát, musí si trochu zvyknúť na inú chuť, na iný štýl. Ale neprestávaj ani kojiť. Tak bude Tvoje bábätko spokojné, lebo bude sýte a bude aj profitovať z Tvojho mlieka.
Pusti z hlavy hlášky, že sa málo snažíš. Dôležité je, aby maminka bola v pohode, potom bude v pohode aj bábätko.

ervenka
27. sep 2014

@katarina644 samozrejme,ze Um je ine. Ale ked nie je ina moznost.... Nastastie dnes sa da kupit niekolko druhov, rozlicne znacky, aj mliecko ktore sa da zohnat len na lek. predpis existuje. My sme tiez vyskusali 3 druhy. Az to tretie drobcovi sadlo. 😉

junova
27. sep 2014

@ervenka Nechce sa mi čítať celú diskusiu, ale čo som si prečítala trochu, nikde nevidím urážky. Ja kojim, lebo mám veľa mlieka a je to lacnejšie. Je mi jedno ako sa starajú o svoje deti iné ženy, ale nepáči sa mi to urážanie. Moje deti cumle nemali a koľké deti, čo sa Nekojili chodia s cumlom do 5 rokov a do 7. rokov pijú mliečko z fľašky. Je to riadne trápne, ale vážne necítim potrebu urážať mamičky a ich deti. Co je blbé na tom kojit 2-3 roky? Ale škoda reči asi.

meluela
27. sep 2014

@radqa ahoj, asi blba otazka, ale davas aj caj/vodicku alebo nie? lebo ak ano, moze to byt tiez dovod nepriberania. Su take obdobia ked babo pyta kazdu chvilu, treba ho stale prikladat a to zvysi produkciu mlieka. Pomaha aj poriadny oddych pre mamicku. Urcite by som to este skusila do dalsej poradne bez UM a potom sa uvidi ci bude treba ... mozno by som aj konzultovala s inou pediatrickou, aky bude mat nazor na pomalsie priberanie ci je to este akceptovatelne.

katarina644
27. sep 2014

@ervenka ako da sa vsetko vyskusat, moj maly grcal moje mlieko, ale prenho nebolo spravne, kedze bol po operaciach-to je jedno. nejdem rozpisovat a nakoniec sme po bebe mali este z gastra na predpis to pil a odvtedy mi mlieko ziadne nevypije. a starsiu ked som kojila, tak ked som ju odstavila, nevypila ziadne az v skolke obcas. doma nevypije. ak tak obcas kakao.

ervenka
28. sep 2014

@junova ja som nic nepisala o tom, kolko sa ma kojit. Diskusia naberala grady trosku dalej. Mimochodom, ak nekonacie matky nemaju urazat kojacie- ok. Ale preco si teda nenapisala nic na adresu @dush ktora sa vyjadrila na adresu umeleho mlieka ako o "das dietatu tu umelu sracku a je jedno ktoru" to je normalne??? Ked UM matky maju byt ticho, bolo by fajn, keby sa aj MM matky zdrzali komentara. Prajem peknu nedelu.
@dush nemusis mi teraz napisat rozbor UM a zacat sa hadat o tom, ze MM je najsamlepsie. Ked MM nie je,tak si ho asi mamicka nevycaruje... 😔

cinnamon111
28. sep 2014

Umelé mlieko si budete musieť hľadať, každému dieťaťu, chutí a vyhovuje niečo iné. Proste budeš skúšať, kupuj malé balenia, ak máš kamarátky čo dávajú UM, vypýtaj si pár dávok, aby si vedela a nekupovala zbytočne to čo nebudete piť. Ale pár otvorených a nevypitých balení asi mať budeš....aj u nás to tak bolo.

matafilipova
1. okt 2014

Ahoj, moje baby papaju babylove (z DM-ky) a som s nim spokojna. Od narodenia som si mlieko odsavala a davala im aj umele a nerobili medzi tym rozdiely, rovnako papali aj moje aj babylove 🙂
Urcite tvoja mala vypluvala to mliecko ? Nemal nahodou cumlik velku dierku, alebo prilis vela dierok a ked z neho potiahla malicka takou silou ako od teba, tak jej to prelialo ustocka?
Mozno by si si mohla skusit odsat mlieko a primiesat donho umele a tak by si mala postupne zvykla na jeho chut. Drzim palce.