icon

4-mesačné dieťa odmieta plnú dávku umelého mlieka

helenbozka
25. jún 2025

Ahojte. Je to už pár dní, čo moja dcéra (ukončený 4. mesiac) nechce vypiť naraz plnú dávku mlieka (UM). Doteraz nebol problém, bežne vypila 120 ml 4 x do dňa a 2 x v noci.
Odkedy začali horúčavy začala som jej dávať aj čistú vodu.
Samozrejme, že obmedzila mlieko. Tak som jej vodu začala ponúkať menej často, aby sa opäť mohla výdatne napiť UM. Ale stále to vychádza tak, že dopoludnia vypije aj polovičnú dávku a popoludní o čosi viac. Na konci dňa keď to zratam vypije cca 350-370 ml a v noci 240 ml.
Som z toho dosť nervózna, lebo sa potom bojím, ako bude jej bruško reagovať v noci (keďže vtedy si to vynahrádza a vypije plnú dávku) a aký bude spánok... V noci sa budí 2 x, niekedy po 4 hodinách.
Cez deň toho naspí dosť málo, dohromady 3 -3,5 hod.
Je nervózna, nepáči sa jej dlho ani v kočíku, ani na brušku, ani na hracej deke... Len by sa nosila na rukách a to tiež niekedy začne mrnčať a hmýriť sa... 🤦🏼‍♀️
Maminy, ktoré máte podobnú skúsenosť alebo dieťa, myslíte, že to je len nejaké OBDOBIE, kedy prekonáva NEJAKÉ ZMENY? Alebo mám niečo zmeniť ja? Moja detská lekárka mi povedala, že by jej vodu ponechala naďalej... 🤷🏼‍♀️ Tak ja fakt neviem... Prečo tak vymýšľa...?

hederamonstera
25. jún 2025

Kludne jej nechaj vodu cez den, deti nie su ako hodinky, moze teraz menej pit mliecko, mozu jej ist zubky, a pod. Neboj sa, ponukaj rovnako, popripade ak ti nevypije vsetko naraz, skus skratit casovy interval medzi davkami, uvidis🙂 ale nemusis sa nicoho bat, ani zeby ju bolelo v noci brusko

laura_77
25. jún 2025

Voda sa nemá dávať prvých 6 mesiacov ( len mlieko), začína sa dávať až po 6 mesiacoch s príkrmami.

patka06
25. jún 2025

Vodu jej neobmedzuj, v tomto teple potrebuje tekutiny
Je normálne, že v horúčavách vypije menej mlieka. Tebe chutí jesť stále rovnako?

helenbozka
autor
25. jún 2025
@laura_77

Voda sa nemá dávať prvých 6 mesiacov ( len mlieko), začína sa dávať až po 6 mesiacoch s príkrmami.

@laura_77 vodu som jej začala ponúkať na odporúčanie pediatričky. Nie je dojčená, takže vodu môže. Pri dojčených deťoch platí 6 mesiacov. Navyše, keď je vonku 34°C, vodu vôbec nedávať?

helenbozka
autor
25. jún 2025
@hederamonstera

Kludne jej nechaj vodu cez den, deti nie su ako hodinky, moze teraz menej pit mliecko, mozu jej ist zubky, a pod. Neboj sa, ponukaj rovnako, popripade ak ti nevypije vsetko naraz, skus skratit casovy interval medzi davkami, uvidis🙂 ale nemusis sa nicoho bat, ani zeby ju bolelo v noci brusko

@hederamonstera no, asi tie zúbky budú reálne. Vkusne reve a ja už fakt neviem, čo jej chýba 🤷🏼‍♀️ opuchnuté ďasná ešte nemá, ale sliny a všetko do pusy - vo veľkom. Keď som jej pozrela do úst, tak som zrejme zahliadla dve biele čiarky, dolu ako sú rezáky.😳🤷🏼‍♀️🤔

sisska96
25. jún 2025
@laura_77

@laura_77 vodu práveže potrebuje v horúčavách

laura_77
26. jún 2025
@helenbozka

@hederamonstera no, asi tie zúbky budú reálne. Vkusne reve a ja už fakt neviem, čo jej chýba 🤷🏼‍♀️ opuchnuté ďasná ešte nemá, ale sliny a všetko do pusy - vo veľkom. Keď som jej pozrela do úst, tak som zrejme zahliadla dve biele čiarky, dolu ako sú rezáky.😳🤷🏼‍♀️🤔

@helenbozka Mliečko obsahuje dostatok vody. Podľa mňa práve kvôli vode odmieta viac papať.

anavixy
26. jún 2025

Je leto, takze namiesto vody jej pokojne davaj menej mlieka castejsie. Je to uplne normalne, mlieko je tekutina, napije sa z neho, takze ziadnu vodu nepotrebuje. Jedine co potrebuje je dostat mlieko castejsie a tym sa pokryje aj to mnozstvo, ktore ma vypit. S vodou to nie je take ciernobiele ma-nema, ale rozhodne sa davat nemusi, AK - a to som uz pisala dvakrat, nejdem sa opakovat.

leidin
24. júl 2025

Co sa tyka uspokojenia zo stravy, ked si predstavim, jak ja nemam casto dobry pocit z niecoho, tak mi to zvlast na takom, ako je umele mlieko pride normalne, aj ked mozno sa da o tom vediet viac.

A hlavne moja furt hrozne place, ked sa pocika alebo ide to na nu.

Alebo unava. Niekedy po tom najvacsom placi zaspi a tiez niekedy uz nevladzem nosit.