icon

Ako to je s umelým mliekom, keď mamina nedojčí?

23. feb 2022

Ahojte, prosím vás ako je to s umelým mliekom keď mamina nekoji? Predpisuje ho lekár aby nebolo také drahé? Viem, ze kedysi to tak bolo, že doktori predpisovali umele mlieko mamičkám, ktorým sa nedarilo kojit a bolo zadarmo alebo za minimalny poplatok. Aj teraz to tak je? Ci?

Strana
z2
viestta
Odpoveď bola odstránená
aliaray1
23. feb 2022

@viestta k vyske prispevku si sa vyjadrovala inak. Tak potom zrejme rozumies, ze nie si jedina a asi ti teda prispevok velmi nestacil.
Skus sa este raz zamysliet nad tym, co si tu pisala a ak nechces kricat, nepouzivaj capslock-ja vidim dobre.

Za mna nie, vyska sucasneho rodicaku v kombinacii s moznostami prijmu na SR a vydavkami nestaci.

Ak bola vyska RP pred 12 rokmi cca 270€ a dnes 290€, zrejme to asi nebude pokryvat potreby dietata v takom rozsahu - sak to rozum neberie.
o.i. ceny mnohych tovarov vratane zakladnych potrieb tu vzrastli aj o vyse 100% neumerne platom a prispevku, ani nehovorim o byvani.

viestta
Odpoveď bola odstránená
petamich
23. feb 2022

@aliaray1 skusme sa pozriet na ine krajiny EU kedy a ako idu matky po porode do prace a zistime ze nebudeme na tom az tak zle 🤷‍♀️ za mna dieta je volba, nie povinnost, ak sa na to niekto financne neciti, nemusi ho mat, ja osobne by som ho radsej nemala ako sa kazdy mesiac na MK nervozne pytat, ci uz prisiel rodicak a ked sa niekto rozhodne ho mat, musi ratat s tym, ze je to docasne narocnejsie, kedze jeden plat odbudne ale cakat, ze ma stat (v preklade ini ludia) budu vlastne zivit, lebo ja mam dieta, ktore si vlastne nemozem dovolit a chcem byt tri roky doma, no neviem

zijeme s manzelom v BA, mame hypoteku ako takmer kazdy a zije sa nam dobre a to aj teraz, ked som na RP a ideme aj tento rok na dovolenku, lebo sme sa na to dieta pripravili a financne zabezpecili aj ked ho mame neskor 🙂 podla mojho nazoru (ale mozem sa mylit) v BA v porovnani so zvyskom Slovenska su platy neporovnatelne vyssie alebo teda my s muzom zarabame na BA nadstandardne, co si nemyslim a nie nie sme zavisli na rodicoch a my pomahame im, moja mama bola slobodna matka, takze viem ake to vie byt narocne a presne toto som pre seba a svoje dieta nechcela

tym sa vobec nechcem nikoho dotknut ani na nikoho utocit, len poukazat na to, ze to tu predsa len nie je take strasne a obcas by sme si asi mali zvazit, ci to/tie 1-2-3-4 deti mat

ls85
23. feb 2022

@petamich nic v zlom, nechcem byt dako neslusna, ale nemyslis, ze je to minimalne smutne a na zamyslenie, ked po babätku tuzis, ale nomozes si ho dovolit, lebo ti to stat proste neumozni? A co platy poslancov, politikov? Tam to je uz v poriadku? Tak nech si kazdy odtrhne od huby a niecoho sa vzda a budeme potom vsetci spokojni 😉 ale neber to ako utok, len sa nad tou celou smutnou situaciou snazim zamysliet.., nehovoriac o dochodkoch… ved to je hamba, ale ved na co by sa s tym nieco robilo, proste nemas na dieta, nemaj ho 🤦🏼‍♀️ A stari ludia mozu rovno zomriet, lebo nebudu mat z coho zit. Slovensko, uz sa preberme!

petamich
23. feb 2022

@ls85 rovnako sa na to ale da pozriet z opacnej strany, nie je to smutne ocakavat, ze ta vlastne niekto bude zivit aj s dietatom? ved to dieta nemam s tymto statom ale s manzelom ale ano chapem co chces povedat, ani jeden extrem nie je dobry 🥴 ja napr. budem mat dieta jedno, na odvodoch som zaplatila tolko, ze by som doma mohla byt do jeho 18-tky a komfortne zit, matersku som mala orezanu maximalnym stropom, cize ani len nie tolko, kolko som si skutocne "zarobila" a rodicovsku mam taku istu ako kazda ina pracujuca zena a to len preto, ze som mala stastie alebo ako to nazvat a dobre zarobim, takze mne nech niekto rozprava o ferovosti

ls85
23. feb 2022

@petamich no nemyslim si, ze to je o ocakavani, ze ma niekto bude zivit, len ked nebudu vytvorene podmienky pre mlade rodiny klesne rapidne porodnost, potom si treba polozit otazku, kto bude pre tento stat neskor pracovat a platit dane? Alebo si pozveme z inych krajin pomocne sily? Ja chapem mamicky, ktore rataju kazdy cent. Tu nejde o to, ze chcem nove BMW a ked si nemozem kupit, tak si ho proste nekupim. Tu ide o dieta. Nie kazda zena, otehotnie planovane, to si ma potom to dieta nechat zobrat, alebo dat na adopciu? Ano, treba si davat pozor, urcite, ale poznam nie jeden pripad, ze napriek antikoncepcii otehotnela. Muz ju neskor nechal, dieta sa narodilo predcasne, nemusim ti hovorit, ze malo vela zdravotnych problemov a jeho mama bojovala, sama, bez pomoci muza… mlada, neskusena, bez finacii a zazemia.

lenkakravcova
23. feb 2022

Píšeš ze gratulujem všetkým ženám, čo dokážu pokyt náklady na dieťa z rodičaku.. Tak vďaka. 😀
Mne sa z neho väčšinou zvýši časť. Kupujem plienky, UM, kašu, oblečenie pre dcéru z neho a približne 150€ dávam ešte z toho zvyšku do rodinného rozpočtu.
Nechapem co chceš mesačne na dieťa za 370€ nakúpiť (a energie a náklady na vaše bývanie sú na otcovi dieťaťa, nie na štáte).

ivka21
23. feb 2022

Áno mliečko je drahé nás pil nutrilon a teda som potrebovala kľudne aj 5 krabíc do mesiaca. Malého som kojiť chcela žiaľ stratila som mliečko 😔. Avšak malý mi od narodenia veľmi grckal aj 6x za deň som ho prezliekala. Tak potom mi predpísala pediatricka AR nutrilon a vtedy sa dopláca tuším za krabicu do 5 e a tie ti preplatí poisťovňa (Unión, dovera). Ale ako píšu baby musí mať dieťa zdravotný problém.

simca06022011
23. feb 2022

HA mlieka vie predpisovat pediater, pripadne ine specialne, nam HA nasadili rovno v porodnici (sice uz je to veeela rokov) a pediatricka nam to potom pol roka normalne predpisovala automaticky (bol tam ks-limit na mesiac). Obycajne mlieka nie. Zdravotny problem sme nemali

adka13
23. feb 2022

@aliaray1 v roku 2016 bol rodičovský príspevok okolo 203eur (o sume 270e sa dalo iba snívať), tým, ze som zažila 200e rodičovský, teraz mi príde rodičovský 380e úplne super pre pracujúce matky

simca06022011
23. feb 2022

@aliaray1 Rp pred 12rokmi nebol ani nahodou 270EUR, isla som na RD v 9/2011 a bol cca 190,10EUR

simca06022011
23. feb 2022

cca = presne :D

Strana
z2