Čo by ste po roku dali piť bábätku? Umelé mlieko alebo kravské?
Ahojte potrebovala by som poradit viem ze najlepsie je materske mliecko ale ak uz sa dalej neda presli by ste na umele mliecko alebo na kravske? doktorka radi co najdlhsie materske mliecko ale ak uz nebude mozeme prejst na kravske. aky je vas nazor.co je lepsie pre rocne babetko?
V ženskom magazíne bola minule pediatrička a bavili sa presne na túto tému. Spokojne môžeme dávať už ročnému dieťaťu kravské mlieko len ho máme prevariť. Naše mlieko úplne spĺňa všetky podmienky EU takže sa nemáme báť.
nasa mala bude mat 3 roky a stale davame UM od doby ked sa odstavila... Ona kravske ani nechce
UM do troch rokov sa od UM firiem propaguje ako marketingovy tah, pretoze jeho spotreba od jedneho spotrebitela je velmi kratka a potrebuje sa zvysit odber.
samotna susina do UM sa dava z kravskeho mlieka. potom su donho priadavane dalsie mineraly a vitaminy, pre nekojene deti.
po roku je uz dieta na takej strave, ze nutricne latky ziskava prirodzenou cestou z tuhej stravy a UM nie je potrebne.
vybornou alternativou je kozie mlieko, ktore je nutricne o nieco lepsie, tukove globule su v nom rozlozene rovnomerne a su mensie, nezraza sa v zaludku ako mlieko kravske. pre dieta je lepsie stravitelnejsie. ak dieta od malicka pije kozie mlieko, jeho ina chut mu pride normalna, lebo ine nepozna. to je rovnake ako jest iba biely jogurt, pit iba vodu bez ochucovadiel a nejest sladkosti ale ovocie. vsetko je v tomto veku na rozhodnuti rodica .
ja som dávala UM až do dvoch rokov a potom kravské prevarené, no neviem čo by to urobilo ročnému.. asi by som ešte aspon pol roka počkala...
Kopirovane z Uvod do pediatrie pre nemedicinske smery, sorry za dlzku 😅
Plné, nemodifikované kravské mlieko nie je vôbec akceptovateľné pre výživu dojčiat mladších ako 9-12 mesiacov (a nemalo by sa podávať až do 3. roku života). Toto odporúčanie má niekoľko dôvodov: 1) nemodifikované kravské mlieko má nevhodný pomer bielkovín, tukov, uhľohydrátov a solí, 2) ako nevhodný zdroj železa môže prispievať ku vzniku chudokrvnosti z deficitu železa, 3) na rozdiel od vyššie uvedených mliečnych formúl podrobených podrobnej a priebežnej analýze pri ich výrobe, pri podávaní komerčne dostupného kravského mlieka neexistuje žiadna záruka o správnosti jeho obsahu a mikrobiologickej nezávadnosti.
Rovnako nie je vhodné ani polotučné (2%) mlieko, čiastočne pre znížený obsah a nevhodné zloženie tukov v ňom. Dojčatá dostavajúce mlieko so zníženým obsahom tukov prijímajú väčšie množstvo mlieka na uspokojenie ich pocitu hladu, čo zároveň zvyšuje renálnu solútovú nálož. Okrem toho, tieto produkty obsahujú menej esenciálnych mastných kyselín, než plné kravské mlieko.
Nakoniec, treba sa definitívne rozlúčiť s poverou o výživnej hodnote kozieho mlieka! Toto mlieko má ešte menej vhodné zloženie ako kravské mlieko a až v 70% prípadov vyvoláva skríženú alergiu s kravským mliekom. Je chudobné na vitamíny (C, D, B9, B12) a železo. Jednoducho, jeho zloženie vôbec nezodpovedá nutričným požiadavkám organizmu novorodencov a dojčiat.
ja mozem odpovedat za USA kde zijem - tu pediatri odporucaju kravske mlieko od 1 roka. UM nie je potrebne, kedze dieta prijima stravu a ziskava vitaminy (tie co sa do UM pridavaju umelo) prirodzenou cestou.
pokial viem od nasej slovenskej pediatricky, tak aj na Slovensku sa uz modernejsi lekari a vyskum priklanaju k tomu, ze UM do 3 rokov je draha zbytocnost. samozrejme predaj UM je biznis, tlaceny cez media a tiez podaktorych zaplatenych lekarov.
ja som mojim davala asi od 15.m trvanlivé polotučné, to sa už nemusí prevárať a aj pediatrička nam to schválila a aj finančne je to lepšie, moji vypili 1a pol polotučného mlieka a tie UM su ovela drahšie
do roka sme dávali UM, ale po roku sme začali dávať prevarené pravé kravské mlieko (priamo od kravy, nie pasterizované). Neviem potvrdiť, že by bolo ťažšie stráviteľné, ako tu mnohí píšu, pretože naša malá v pohode vypila 3dcl kravského mlieka a potom sa ešte s nami naraňajkovala. Alergiu nemá žiadnu, chorá takmer nebýva, lieky doteraz neužívala. Tiež súhlasím s názorom, že dávať UM do 3 rokov je len reklamný ťah výrobcov UM. Nám sama pediatrička navrhla, aby sme od roka prešli na kravské mlieko, pretože v UM je strašne veľa pridaných vitamínov, ktoré zbytočne zaťažujú, keďže teraz sú skoro v každom detskom jedle pridané vitamíny, tak načo dávať ešte aj silné mlieko.
Ja som mojim obidvom chlapcom dávala od roka prevarené polotučné trvanlivé mlieko,neskôr som už ani neprevárala a boli v pohode.Takže si myslím,že od roka by sa kľudne mohlo pokiaľ to dieťa dobre znáša a samozrejme musí mu aj chutiť.
nejde o "modernost" lekara ", ale o zlozenie SUCASTNEHO kravskeho mlieka....je absolutne nevhodne do 3r. a uz vobec nehovoriac o kozom mlieku - preboha!!!....dieta vam mlieka vypije,ale nasledky mozu prist neskor!....nepytajte sa pediatrov,ale imunologov a gastro lekarov!
ja zatial kojim a planujem kym budem moct ale ked uz moct nebudem tak prejdem na prevarene kravske mlieko, len moj nazor ...opakujem MOJ nie lekarov alebo tak..je ten ze to nie je horsie ako umele mlieko...pravda je ta ze lekari kravske mlieko neodporucaju do troch rokov ale co vsetko oni neodporucaju a je to bl... ja som tiez vyrastla na kravskom a nic mi nie je, doteraz vypijem skoro liter denne... a poznam male deti ktore od pol roka alebo od roka pili kravske a su zdrave a nemaju nan alergiu
no kravske by sa nemalo,myslim,ze az do troch rokov,je to alergen,ale do roka by som urcite nadavala,radsej pokracovacie umele,...ale otazka je .co bude chutit...
ja davam UM, skusala som aj klasicke polotucne, ale nechcel mi ho pit. ak by ho vypil a nerobilo by mu ziadny problem, davala by som kravske
ja som davala umele do troch rokov, a ci je to marketingovy tah? no neviem my sme vyrastli na kravskom aj nasi rodicia a pra pra rodicia no ale to zdravie? neviem skus pozriet v rodine ci mate alergie a pod nejake traviace problemy, lebo u nas hej a neviem ci je to z toho ze nam davali to kravske ale ja mam laktozovu intoleranciu od narodenia problemy s travenim a pod a vecne do mna pchali mlieko az som dopadla ako som dopadla, teraz chvalabohu viem ze bolo pre mna nevhodne. nevravim ze je to tvoj pripad ale ja by som to kravske proste nedala.
jednoznačne UM malý má 18 m a dávam mu len UM do varenia kravské
najlepsie je materske mliecko...urcite vydrz, dietatko Ti to tisickrat oplati...Inak by som sa poradila na stranke www.mamila.sk .Ja by som Ti odporucila cistu vodu, alebo bylinkovy cajik...Umele mlieko nepotrebuje..Je to aj tak upravene kravske mlieko...Takze drzim prsty s dojcenim 🙂 Kravske mlieko samostatne sa neodporuca (Svetovou zdravotnickou organizaciou) aspon do dvoch rokov...
Ahoj,som maminou 4.rocnych dvojiciek.Zo zaciatku som kojila obe deti,ale casom mliecka ubudalo a u maleho som presla na umele mlieko.Kedze mala sa budila aj 12 krat za noc,skusali sme jej davat umele mliecko.Vyskusali sme 6 druhov,no vsetky odmietla,takze som ju kojila 25,5 mesiaca .Aj to prestala iba ,,vdaka,,tomu,ze som musela ist na operaciu 🙂 .Ked som sa pytala nasej lekarky,ci mozem malemu davat kravske mlieko,s kludom prikyvla.Malemu sme zacali davat kravske mlieko,ked mal asi 18 mesiacov a mala tiez nan potom presla.Tiez si myslim,ze umele mlieka su dost o komercii,ale po 1,5 roku by uz nemal byt problem zacat davat detom kravske mlieko.
ja suhlasim z kravskym ako pisala briketa a bebulik a ostatne.ak uz niektora dava kravske do varenia a alergia sa neprejavila tak kludne davaj kravske.vsetky ziviny uz papa z inej stravy,aj podla mna mozes davat.ak nie hned tak po troske.moja mala alergiu na mlieko a zacalai sme davat podla doktorke po troske.najprv pol deci potom deci a par dni sme pockali.ak mas obavu z alergie tak postupne.kludne mozes skusat.
v jednej diskusii sa píše,že kojaca matka môže všetko-že nie ako dakedy čo sa dávali pozor na alergény a pod
a v ďalšej poradia že piť destilovanú vodu pomaly..tak si vyber dáku zlatú strednú cestu 🙂
my mame vyse 3 roky a stale UM, lebo kravske nam sposobovalo zapchu a doktorka nariadila UM. vyskusajte a ak dietatu nebude vadit, tak mozete davat uz normalne.
Do 3 rokov som davala UM a keby som mala druhe dieta a nemozem kojit, davam UM do 3 rokov zas, pokial by nam vyhovovalo.
My máme 9 mesiacov, dávame umelé, ale ak máme kravské, dávam aj to. A bez problémov... Kojit som nemohla od porodu, tak som rada, ze dietatko ma aspon nieco prirodzene, prirodne a nie len umele! Dokonca nam pediater povedal, ze vyhybanim sa neviem akym latkam v strave kvoli alergiam je vlastne podpora tela, aby tie alergie malo.. treba vsetko skusat od malicka, samozrejme pomalicky...
zeny viem ze toto nieje diskusia, ale prosim vas precitajte si toto http://babetko.rodinka.sk/vyziva/dojcenie-a-mli... a uvedomte si ze vy ani vase deti nieste teliatka a prijem mlieka a mliecnych vyrobkov vam skodi. mlieko odvapnuje kosti, sposobuje osteoporozu, traviace problemy, nizsiu imunitu, brzdi dozrievanie ludskeho mozgu, a to nieje vsetko... ano, dobre citate. ked sa trocha posnazite na internete a prehliadnete propagandu, sami zistite. a ci :umele: alebo :neumele: ,furt je to KRAVSKE mlieko.
ja som kojila do dvoch rokov,popri tom som davala sunar,kravske az od troch rokov 🙂
ja som malého kojila do 13 mes. a potom pil UM mlieko ale veľmi biedne.... od 2 a pol roka už nepije vôbec a absolútne mu to nechýba, podľa mňa pitie umelého mlieka je veľmi propagované lekármi a spoločnosťami na výrobu UM.ale ročnému dieťaťu by som ešte kravské nedávala možno od 2 rokov keď už má pestrejšiu stravu.dcérku momentálne kojím v noci a cez deň papa UM, ale max.do dvoch rokov jej budem dávať.
stále pijeme UM,ked mi malý kravské odmietal..nechutilo..Sunarček je Sunarček...ale sem tam už trošku vypije trošku prevareného 🙂
pozrite sa, aká je stará otázka a potom reagujte ... 😀
ja som za kravské alebo kozie, moje deti boli na oboch od dvoch mesiacov aj tento posledný má 4mesiace
No ja mam chlapčeka skoro 1,5 ročneho davame kravske , su tu rozne diskusie o UM , chcela som mu ho kupit ale asi ho vynechame , kravske nam problemy nerobi , Um mlieko ma všelijake vitaminy a pridavky a to aj v tych umelych kašičkach tak mam otazku nieje to privela pridavkov na to dietatko????

ja som malu kojila do 15 mesiacov, potom sme presli na umele do troch rokov a teraz po troch uz pije kravske polotucne, ale urcite nie plnotucne, to mi aj doktorka z endokrinologie vravela. to je zbytocne...