Dieťa pije málo umelého mlieka a veľa priberá. Poradíte?

andreablabla
11. sep 2015

Baby,skuste mi povedat svoj nazor na toto. Mala sa narodila s vahou 3200g. Z porodnice sme odchadzali s prirastkom 20g/nemala som vobec mlieko. Doma bola mala takmer nonstop na prsnikoch. Po tyzdni na poradni mala prirastok len 130g. Celu dobu bola doma umrncana, nespokojna. Tak,ze mam zacat prikrmovat UM. Nasledujuci tyzden +200g,takze to bolo uz v poriadku. Mne sa sice tvorba mlieka znizila,napriek tomu ju vzdy pred krmenim nadojcim z oboch prs. Poslednu dobu sa po par(2-3)minutach zacne odtahovat z prs,je nervozna a rozplace sa. Prikrmujem ju len s cievkou,flasku odmieta. Posledne vazenia: 17.8.-3620g; 31.8.-4300g; 11.9.-5320g; A pritom najviac,co mi kedy odpila UM bolo 80ml. Vacsinou vypije tak 40,max.50ml. v trojodinovych intervaloch. Z prs pije max 5,vynimocne 10min. Ako je mozne,mat po dvoch tyzdnoch zo 4300g 5320g?
Je to privela,to je jasne. A napriek tomu je stale placliva,nespokojna. Mam sa pokusit zmenit mlieko? Ma teraz Nutrilon Proexpert Ha. Dajte svoje nazory,pls 🙂

zabina27
11. sep 2015

nas tiez tak rychlo priberal, ale zase si lubil potiahnut UM, teda tiez cca kazde 3 hodiny, ale 180ml 😉 mne napadlo, ci nemoze teda viac vytiahnut z prsnika? mozno by ta ukludnilo, ak by si ju par dni vazila, aby si videla, kolko ona vlastne cez tu cievku vypije, je to UM plus tvoje, mozno sa budes divit. ak by sa ti ale napriek tomu zdalo, ze malo pije, opytaj sa na to doktorky

darina1952
11. sep 2015

@andreablabla Ahoj, zbytočne sa trápiš 😉 Podľa mňa pribrala tak akurát, každé bábätko priberá a rastie úplne iným tempom a je to individuálne - raz priberá na telíčku a "tučnie" robia sa záhyby, inokedy sa zas rast premieta do dĺžky dieťatka - obdobie naberania váhy bez rastu do dĺžky a obdobie rastu do dĺžky sa strieda.
Je dobré že ju stále prikladáš k prsníku, ale tým že dokrmuješ umelou formulou - hoci aj cievkou, tak si od dojčenia - teda sacieho reflexu odvykla a nevie si toľko vyťahať aby ju to zasýtilo úplne. Ja by som ju skúsila pár dní iba dojčiť - rozbehne sa tvorba mliečka a ona bude nútená sa najesť iba takto - bude to síce pre ňu nepríjemné a poplače si, ale za pokus to stojí.
A tiež by si ju mala kŕmiť takzvane na požiadanie a nie každé tri hodiny ako napr. pôrodnici zvyknú robiť a sledovať čas medzi kŕmeniami a presne to dodržiavať.... bábätko je živý tvor a nie stroj ktorý treba každé 3hodiny "nabiť mliekom" 😀 ...takže nakŕm ju, a keď budeš vidieť že je hladná, strká si ručičku do pusinky, je nespokojná, tak ju znovu nakŕm - skrátka riaď sa vlastným materským inštinktom.
Ak je pri UM plačlivá, skús Sab simplex alebo BabyCalm - pomôžu jej pri trávení mliečka.

natalym
11. sep 2015

Mňa napadlo, že ona môže byť preto plačlivá, že je prejedená. Možno fakt si to Tvoje potiahne. Moje dieťa som takto, ja som si myslela, že má málo, preto stále plače a ona pila a pila lenže potom už bola prejedená. Ani nevracala, trošku.

seahorse27
11. sep 2015

Ty nevies, kolko mlieka vypije z prsnikov, mozno dost vela, niektore deti sa dokazu v pohode nasytit za 5-10 minut, aspon môjmu to stacilo. Tym padom by mala dokrmovanie vôbec nepotrebovala. Inak aj moj maly priberal kilo za mesiac a doktorka to nijako neriesila...

bajana
11. sep 2015

Ak veľa priberá, veľa je. Ak neje veľa UM, znamená to, že sa napije dosť MM. Záver = zrušiť UM. Už k jeho zavdeniu nebol žiadny dôvod podľa mňa. Plač môže byť z prejedenia alebo z iného dôvodu.

akvi
11. sep 2015

Moj syn tiez bol za 5 minut nadojceny , tiez priberal zavratnym tempom - v 6 mesiacoch mal 9 kg !!A bol placlivy a nekludny a cela rodina "riesila", ze je hladny 😨 Az neskor som prisla na pricinu placu a nekludu. Skusila by som vyradit UM.

kadan
11. sep 2015

odváž ju pred a po kojení, budeš vedieť koľko mliečka máš, či je potrebné dokrmovať.

luba41
11. sep 2015

zrušiť dokrmovanie, nesledovať kolko odsaješ z prsníkov / absolutne to nehovorí o tom, kolko mlieka v nich je a kolko si dieťa vytiahne/, nevážiť pred a po dojčení-raz vypije 20ml, druhýkrát možno 80ml a nič to nehovorí..skontaktuj sa s laktačnou poradkynou..zvýšiť kontakt s dieťaťkom, nosiť cez den, spolu spať atd..
http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-do...

tjaden
11. sep 2015

31.8.-11.9. ved to nie sú ani 2t..jedno kilo? fuuha tak moja tiež pila z prsnikov ale nevedela sa prisať tak som si nebola istá či sa z nich dosť napila tak som dokrmovala, vypila každé 3hod 120ml um a priberala tak 260g za týžden a doktorka vravela, že je to viac než by mala, tak potom 1kg za 10dní je riadny extrém, byť tebou um by som skúsila zrušiť