Hypoalergénne mlieko a zľava na lekársky predpis

maca_p
26. sep 2011

dievcata, mam otazku ako ste postupovali v pripade, ze jeden z rodicov ste alergik, astmatik, resp. mate nejaku chorobu. viem o moznosti, ze pediatrovi predlozite lekarsku spravu od alergologa, ze mate zistenu taku a taku alergiu a pedi. predpisuje na mesiac urcity mnozstvo HA mlieka, na ktore je moznost uplatnenia si zlavy v lekarni.
este otazocka, musi to potvrdenie vystavit alergolog, alebo staci aj ftiziopneumolog?
resp. ak existuje konkretne usmernenie, zakon, nariadenie, postupnost - tak sem s nim 🙂

osobnu skusenost mam pri starsom synovi, ale mlieko mu predpisovala GAE lekarka, avsak on mal traviace potiaze. mladsieho syna zatial dojcim, ale chcem sa pripravit na moznost, ze by sa sam odstavil. starsi sa mi odstavil celkom sam v 9-10 mesiaci.

prosim o odpovede iba kocky, ktore maju osobnu skusenost, resp. ich blizki, nech sa to nezvrhne do kucapacy 😉 .

sisaha
26. sep 2011

@maca_p mlieko na predpis je len do 12 mesiacov, takze v tvojom pripade ide teda cca o 3 mesiace. Mne doktorka predpisovala HA mlieko iba na zaklade mojej poznamky, ze alergik som. Ak lekar velmi na tom trva, tak mu dodaj co chce a najlepsie je asi sa spytat priamo jeho od akeho lekara mu to bude postacovat..

janula18
26. sep 2011

@maca_p Mlieko ha sa predpisuje po novom len do 8 mesiaca

sisaha
26. sep 2011

@janula18 fíha...vidim, ze sa setri kde sa da... 😒

evka4
26. sep 2011

@maca_p HA mlieko sa po novom predpisuje do 8. mesiaca. Potom je uz potrebne schvalenie reviznym lekarom z poistovne na zaklade stanovenej diagnozy, ktora bola dovodom predpisovania HA mlieka. Ak to revizny lekar schvali, tak zaroven sa vyjadruje ak ku mnozstvu, ktore moze byt predpisane za mesiac.

hajanka
26. sep 2011

tak ja absolutne netusim a velmi rada by som tiez vedela ako to v skutocnosti a spravne ma byt.

tu citavam, ze HA mliecko byva predpisovane aj detickam, ktore nemaju ziadne preddispozicie na alergiu (ani rodicia, ani blizka rodina)
ale nasa ped. vravi, ze alergia musi byt aspon u jedneho z rodicov (nie blizka rodina), aby malo dietatko narok na predpis + musi mat dokladovany papier, kvoli kontrole, vraj im to potom zdr. poistovna nepreplati. Na zdr. poistovni som sa informovala a tam mi pracovnicka povedala, ze od nich to vobec nezalezi a nechapali preco dr. nechce predpisat HA mlieko ak v blizkej rodine je alergia. No dr. trva na svojom.
Najlepsie na tom vsetkom je, ze teraz po tom vsetkom ma dr. podozrenie u malej (6m) na alergiu BKM 😠 😠

tak nechampem, ti dr. ktori predpisuju len tak, nemusia mat tieto doklady? Alebo im kontroly nechodia?

tiez zistujem, ze byvaju dost velke rozdiely v pocte kusov predpisanych mliek na mesiac.

ziadny zakon ani nariadenie toho, ako to spravne ma byt som nikde nenasla.

xlucia
26. sep 2011

@evka4 presne tak, a ja ked som sa pytala ze preco zrazu taka zmena, lebo to nastalo ked bol mladsi este na UM, tak mi lekarka povedala ze vraj najnovsie vyskumy hovoria ze dieta vobec nema mat HA mlieko, pokial samo nie je tazky alergik. ze ak su len rodicia, nie je uz dovod na prepisovanie...takze v priebehu 24 hodin hovorili vyskumy inak, nez bolo zauzivane dovtedy a nad 8 mesiac nepredpisala nikomu nic.
podla mna je to len setrenie prikazane poistovnou...

evka4
26. sep 2011

@hajanka nasej malej predpisovala lekarka HA mlieko bez akehokolvek potvrdenia, nakolko ani ja, ani manzel nemame ziadnu alergiu, ale dcerka mala kozne problemy, tie supinky v hlave, neviem presne, ako sa to vola a to jej ako dovod stacilo, aby bola kryta pred poistovnou... ale tiez jej predpisovala len 5 krabic mesacne... a pritom som tu na MK citala, ze to mnozstvo nie je nikde presne stanovene...ze lekar ma predpisovat tolko krabic UM, kolko dietatko vypije za mesiac... ja si myslim, ze je to cele jeden velky biznis... to, co lekari usetria poistovniam, im poistovne nejako vykompenzuju... a potom uz asi fakt len zalezi od lekara, do akej miery prijima tieto 'odmeny' za usetrene peniaze poistovniam... ak mozem poradit, napr. v Polsku vyjde HA Nutrilon na ani nie 8 eur, my sme ho potom kupovali tam, lebo tu je fakt dost drahy...

hajanka
26. sep 2011

@evka4 myslis mliecnu chrastu? jeeeejky ved to ma 99% babetiek (tipujem) 😉
takze zaver bude asi taky ako sa vsade pise, ze je to na samotnej voli doktora.... lebo fakt som doteraz nanasla o tom niekde zmienku, nejake presne nariadenie alebo nieco...

magali
26. sep 2011

nam predpisovala lekarka HA mlieko a neskor AR mlieko a nemuseli sme davat nijake potvrdenie, ale priatel bol predtym jej pacient a ona vedela ze je alergik.. inak nam predpisala kolko sme chceli, len to rozpisovala na viac receptov, nas maly vypil aj desat krabic mesacne, tak mi dala trebars dva recepty po 5ks bez datumu.. inak to je mi novinka ze len do 8 mesiaca, nam povedali ze do 10, este aj v lekarni som sa pytala.. takze my uz tiez kupujeme, ale este minuly mesiac nam v pohode predpisala.. ale aj tak je to svinstvo, nechapem preco je to ohranicene a napr AR mlieko je do 1roku tak, by ho mohli predpisovat aspon ten rok.. inak fakt neskutocne ceny za to mlieko, ja som si zasa nasla lekaren na nete a tam ho kupim o 5€ lacnejsie, takze budeme objednavat

hajanka
26. sep 2011

no u sestinej malej to bolo tak, ked bola malicka, pila menej a dostala viac krabic, teraz je "velka" pije viac a dostane menej krabic 😖 (ale to hovorim o AR mliecku teraz)

lenocka84
26. sep 2011

dievcata mne dr. predpisovala HA mliecko bez akehokolvek papieru, nakolko je to jej povinnost. este minuly rok to bolo do 12m a po novom do 8m.
a az potom treba potvrdenie od alergologa, ze jedej z rodicov ma alergiu,
su s tym riadne opletacky, treba dat karty rodicov, a na zaklade anamnez to nasi milostivy rozhodnu ci mate alebo nemate narok na HA mliecko s predpisom.

je to ale velke svinstvo

my sme s HA mlieckom skoncili v 3m ked ho maly razantne prestal pit, a boli sme nuteny skusit ine mlieko

drzim prsty aby ste si co najdlhsie vydobili predpisy.

maca_p
autor
26. sep 2011

baby pytam sa preto, lebo starsi mal predpisane mlieko neocate, co 400g stoji cez 70!! eur. stale mi ho grcal, tak som mu zacala kupovat beba HA, pricom mi prechlastal viac ako 40 eur mesacne.
teraz som voala pedine, ako mam postupovat, maly ma 1/2 roka, tak reku nejake krabice nasetrim, lebo co je v spajzi to sa pocita 😀 . ale ked ma ma prehanat po lekaroch a cakat v ambulanciach tak sa na to vyprdnem, lebo proste s dvomi detmi na to nemam cas. a to im nestaci potvrdenie od mojho pluciara, ale musim ist k alergologovi, ktory je uz daaaavno zruseny, nakolko testy som mala robene pred 15 rokmi. a kym pozhanam potvrdenia, tak prejde aj tych 8m... pred 1 a 1/2 rokom to bolo do 1 roka a teraz pisete, ze do 8m 😀 . nech sa tie potentovane poistovne zadrhnu, nech im rastu sami alergici, ono sa to potom "lahsie lieci!", staly prisun pacosov, predpisy, prasule, vyrobcovia lieciv.... no ze nevie takuto za.ranu politiku slak trafit... sorry.

radlinka
26. sep 2011

@maca_p ahooj, tak ja som isla k pediatrovi a hned som sa spytala presne aky papier potrebuje. Ked som alergik, tak som si zasla k svojej alergologicke - ona je zaroven aj imunolog, vypisala jedno tlacivko A5 na PC, potrvrdila a zaniesla som to este v ten den k pediatricke. Hned mi napisala recept na Nutrilon HA cca 6ks, tak som si ho isla vybrat za polovicnu cenu do lekarne. 😉 Vzdy som prisla kazde dva tyzdne a vzdy mi predpisala novy na dalsie tyzdne dopredu.

hajanka
26. sep 2011

@lenocka84 ahoj, vies udat aj nejaky zdroj k tomu co si napisala?

"dievcata mne dr. predpisovala HA mliecko bez akehokolvek papieru, nakolko je to jej povinnost...."

maca_p
autor
26. sep 2011

idem napisat do VZP, uvidim ako to vypali 😀

barchee
26. sep 2011

@maca_p moj malý papá AL110 bezlaktózové, nakoľko máme v rodine u viacerých členov intoleranciu laktózy - poisťovňa nám prepláca 10 ks na mesiac...teda pediatrička mi vypíše 2 recepty po 5 ks...píšu tu baby, že predpisujem sa len do 8.mesiaca...môj malý má 9 a ešte stále dostávame recepty....až od 1 roka treba aj odporučenie revízneho lekára...aspoň tak viem 😉

lucula73
26. sep 2011

ahojte
no ja mám takú skúsenosť.........nám predpísala dokina toľko balení HA mlieka koľko som pýtala,nebol žiadny problém....povedala že aspoň jeden rodič musí mať potvrdenú alergiu / manžel je alergik/,ale potvrdenie nepýtala.Dcéra mala tiež alergiu na bKM,tak možno aj preto....
A predpisovala nám ho do roka....

maca_p
autor
26. sep 2011

kocky, vsetkym dakujem za odpovede, z vzp mi prisiel automaticky mail, ze na moju ziadost odpovedaju v zakonnej lehote do 30 dni... a ked si s nimi budem dopisovat, tak nam to vyjde mozno aj na 3-4 mesiace. boooze, vsade maju tolko casuuu...
ja by som vazne potrebovala postup kto a co urcuje a ako komu predpisat, lebo niektore pisete, ze ziadne potvrdenie pedina nepotrebuje. ale snad musi existovat nejake usmernenie, metodika, podla coho pediatri postupuju.

lenocka84
27. sep 2011

@hajanka to mi potvrdili 4 detske dr. ked som zhanala dr ku ktorej som chcela prehlasit syna.
a poistovna to tak ma, len to nijako nedavaju moc von, ved naco by pomohli, to je moja osobna skusenost.
zavisi ci aj tvoja dr ma vsetkoo nastudovane
predpisovala nam 5krabic na jeden recept, a neobmedzene mnozstvo receptov.

martinkatinka
27. sep 2011

U nás to bolo tak, že som mala alergiu, respektíve som sa liečila na alergológii, ale sama alergologička mi odmietla vystaviť doklad, že alergiu mám.. detská doktorka mi na základe toho prestala predpisovať HA mlieko ale dala mi bebu sensitive, to je na lepšie trávenie, vraj je to porovnateľné...No ja som prešla na iné mliečko ale nechala som si toto predpisovať a za cenu toho doplatku + poštovné som poslala mamičkám, ktoré to mliečko používali... načo budú dokupovať to drahé, keď sa dá aj takto... lebo to množstvo, čo oni predpíšu za mesiac je málo, predpisovala 3 krabice za mesiac...No vidí sa mi, že je na zvážení každej detskej lekárky ako to urobí...

hajanka
27. sep 2011

@lenocka84 dakujem, ale takto to je "jedna doktorka povedala.." alebo viacere...., ja som myslela skor nejake presne nariadenie alebo zakon - nieco co hovoris, ze ma tvoja dr. nastudovane, alebo co.... lebo kazda dr. hovori inak, jedna sa ohradi ze je to jej povinnost, druha kaze ze sa to nesmie, lebo ked jej na to pridu z UDZS bude mat pruser a platit pokutu. Ak by si mohla, bola by som velmi rada, ak by si sa spytala vasej dr. na ten zdroj, ktory jej dava pravo predpisovat mliecko bez papiera a dokladu o vyskyte alergie bez nasledneho postihu. 🙂 dakujem

@martinkatinka to je sice velmi stedre a pekne od teba, ale nebol potom problem s menom na predpise? 😕 U nas v kazdej lekarni vyzaduju karticku poistenca, bez toho liek (resp. mlieko) na predpis nevydaju.

martinkatinka
27. sep 2011

@hajanka - ja som to vybrala na svoje meno a proste dala do inzerátov a keď sa niektorá mamina ozvala, poslala som jej to...už vybraté, zabalené..

hajanka
27. sep 2011

@martinkatinka ja trubka 😝 ja som myslela, ze si posielala predpis 😅

martinkatinka
27. sep 2011

@hajanka tak je to komplikovanejšie, ale tak zas niekto može pomocť mne takto...viem aké malé sú materské a rodičovské, takže aspoň nejako...náš malý našťastie nemá predispozíciu na alergiu, dali sme ho vyšetriť z pupočníkovej krvi, čo je tiež bezplatné, stačí zájsť k alergologičke pred porodom a vypýtať si taký papaierik, dať to sestričkám pri porode a oni odoberú vzorku a vyšetria to...

maca_p
autor
1. okt 2011

dievcata, odpoved zo VSZP este neprisla, ale mne sa podarilo dostat k pisomnemu vysledku z mojej zdr. dokumentacie z roku 1997 😀 😀 . pedina malemu predpisala 4x 400g HA beba, tak sa predzasobime, keby nieco... 😀

lenkao
12. okt 2011

Mamicky tak mne Dr.povedala ze nemame narok na predpis aj ked som jej povedala ze manzel je alergik na pel a prach. Vraj ze to musi byt potravinova alergia. Tak som pisala do unionu a tam mi napisali:
Dobrý deň, úhrada poisťovne na dietetické potraviny (mlieko) závisí od veku dieťaťa a druhu mlieka, ktoré odporučí pediater. Ak sa napr. jedná o hypoalergénne mlieko, jeho predpísanie podlieha schváleniu revízneho lekára a splneniu podmienok uvedených vo Vestníku MZSR.
Typ mlieka HA môže indikovať pediater alebo pediatrický gastroenterológ pri prevencii rizika senzibilizácie bielkovinou kravského mlieka u atopických al. u detí s výskytom zdokumentovanej alergie u prvostupňových príbuzných (rodičia, súrodenci).Hradená liečba sa poskytuje do dovŕšenia 10 mesiacov veku dieťaťa.
Typ mlieka AR môže indikovať pediater alebo pediatrický gastroenterológ pri diagnostikovanom gastroezofageálnom refluxe. Hradená liečba sa poskytuje do dovŕšenia 3 roku veku dieťaťa. U detí starších ako 1 rok hradená liečba podlieha predchádzajúcemu schváleniu revízneho lekára. Keďže píšete, že manžel je alergik (pel a prach), Váš syn má nárok na úhradu dietetickej potraviny. Podmienkou je, že u Vášho manžela je táto alergia medicínsky zdokumentovaná v karte.
My zatial este kojime ale kezde to uz vydrzalo na dokrmovanie tak som chcela vediet ze ak by bolo treba tak cim dokrmit a povedala ze HA mlieckom. Cize ak bude treba tak sa rozhodne nedam odbit nakolko na to mame narok.

maca_p
autor
12. okt 2011

@martinkatinka fiiha, o moznosti vysetrenia z pupocnikovej krvi som ani netusila, ze sa to da urobit. co uz, je neskoro.

tak odpoved z VZP zo dna 26.9. mi este dorucena nebola, evidentne davaju si na cas...
ako som pisala, pedina nam dala recept na 4 krabice HA mlieka, ale predstavte si, to mnozstvo neuviedla (automaticky som si myslela, ze to bude 400g balenie) a v lekarni mi ponukli 900 g. balenie. takze mam 4x900g ako predzasobu.

@lenkao super komunikacia s tvojou poistovnou. mas pravdu, netreba sa nechat odbit, lebo niekedy ani samotni doktori nevedia co a ako. a ked si mozeme nechat uplatnit 50% zlavu na nieco co pomoze nasim deckam, tak preco nie...

lenkao
12. okt 2011

@maca_p tak to je super ze si si mohla vybrat gramaz 🙂 No a to som im pisala v nedelu a v pondelok som mala odpoved 😀 Urcite sa potom odbit nedam. Ved preco by som mala platit zbytocne viac ked nemusim. Hlavne ked mesacne dostavame almuznu 🙄 Ja som si na skusku objednala cez net humanu HA keby bolo treba nech je doma. Uvidime ci sadne 😀

maca_p
autor
12. okt 2011

difcence, ohovarala som VZP a hned mi od strachu poslali odpoved, tak citajte 😀 , hlavne tu pasaz o mnozstve HA...
😀
Subject: Re: uplatnenie si nároku na HA mlieko pre dieťa na lekársky predpis
>
> Dobrý deň,
> na základe informácií, ktoré ste nám poskytli vo Vašej otázke Vám
> uvádzame, že mliečná dojčenská výživa BEBA 1 HA Premium 400 g, 750 g,
> BEBA 2 HA Premium 400 g, 750 g, Beba 3 H.A. Junior 400 g, 750 g patrí
> medzi mliečne prípravky, ktoré sú čiastočne uhrádzané na základe
> verejného zdravotného poistenia a ktoré uhrádzajú zdravotné poisťovne
> iba za podmienky dodržania indikačného obmedzenia, to znamená určenej
> diagnózy, pre ktorú je potrebné užívať dietetikum.
>
> Zároveň Vám uvádzame indikačné obmedzenia pre Beba Ha:
>
> DP03A Dojčenská výživa, hypoalergénne mliečne prípravky p.o. plv.
> začiatočné mlieko
> DP03A Dojčenská výživa, hypoalergénne mliečne prípravky p.o. plv.
> pokračujúce mlieko
> Mliečne prípravky hradené z verejného zdravotného poistenia môže
> indikovať pediater alebo pediatrický gastroenterológ pri prevencii
> rizika senzibilizácie bielkovinou kravského mlieka u atopických alebo
> inak alergicky predisponovaných jedincov (s výskytom zdokumentovanej
> alergie u prvostupňových príbuzných).
> U detí starších ako jeden rok liečba podlieha predchádzajúcemu
> schváleniu revíznym lekárom.
>
> Nutrilon 1 A. R. a Nutrilon 2 A. R. je dietetická potravina, ktorú na
> základe verejného zdravotného poistenia uhrádzajú zdravotné poisťovne
> tiež za podmienky dodržania indikačného obmedzenia, t. zn. určenej
> diagnózy, pre ktorú je potrebné užívať dietetikum. Pri uvedených
> dietetikách je to diagnostikovaný gastroezofageálny reflux.
> Množstvo a riedenie prípravkov umelej mliečnej výživy závisí od veku,
> telesnej hmotnosti a zdravotného stavu dojčaťa.
>
> Mliečne prípravky hradené z verejného zdravotného poistenia môže
> indikovať pediater alebo pediatrický gastroenterológ pri prevencii
> rizika senzibilizácie bielkovinou kravského mlieka u atopických, či
> inak alergicky predisponovaných jedincov (s výskytom zdokumentovanej
> alergie u prvostupňových príbuzných).
> U detí starších ako jeden rok liečba podlieha predchádzajúcemu
> schváleniu revíznym lekárom.
>
> Čo sa týka predpisovania množstva prípravku na jeden mesiac Vám
> uvádzame po odkonzultovaní s revíznym lekárom pobočky VšZP, že
> niektoré dietetické potraviny majú množstvové limity, ale dojčenská
> mliečna výživa nie. Predpisované množstvo určuje vždy ošetrujúci
> lekár primerane veku, výžive telesnej hmotnosti a klinickému stavu
> dieťaťa. Predpisované množstvo musí byť ošetrujúcim lekárom
> zdôvodniteľné v prípade kontroly revíznym lekárom. Prípadne sa môžete
> obrátiť priamo na revízneho lekára príslušnej pobočky VšZP v mieste
> trvalého bydliska.
>
> Pokiaľ nie sú splnené indikačné obmedzenia, poistenec si uhrádza
> hypoalergénny mliečny výrobok v plnej výške. Informáciu o cene
> výrobku Vám poskytnú v lekárni, taktiež ju môžete nájsť aj na stránke
> www.vszp.sk v sekcii Úvod > Pre poskytovateľov > Zdravotná
> starostlivosť > Cenník liekov platný od 1. 10. 2011.
>
> V prípade ďalších otázok nás môžete kontaktovať telefonicky na tel.č.
> 0850 003 003 (zo zahraničia +421220817003) počas pracovných dní od
> 8.00 do 18.00 hod.
>
> S pozdravom
>
> Call centrum VŠZP

@hajanka
@xlucia
@janula18
@lenkao

hajanka
12. okt 2011

@maca_p naozaj zaujimave, hlavne to o tom mnozstve! 😀 ziadne limity!
Co maju z toho Dr. ked neprepisu skutocne potrebne mnozsvo, ale menej?????

Napr. neterke predpisovala viac krabic A.R. ked mala 2-4 mesiace (a pila po menej ml mliecka) nez teraz, ked ma 7 mesiacov a pije ovela viac mlieka, teraz jej predpisuje menej krabic na mesiac! 😠
zvysok si musi tak ci tak kupovat za plnu sumu, aj ked ma potvrdeny dost silny stupen refluxu.