Nekojím, jsem zlá matka?

lidka_hipp
12. jún 2014

Všechny víme, že mateřské mléko je pro miminka ten vůbec nejlepší možný způsob výživy a taky nejlevnější 😉 Jenže někdy se můžete snažit sebevíc a kojení prostě není možné. Objeví se vážné zdravotní problémy a kojení přináší hodně trápení a bolesti. Miminko pláče, prsa jsou bolestivá a maminka padá vyčerpáním. Sáhnout v takové chvíli po lahvičce s mlíčkem není selhání, ale často jediné možné řešení. Stalo se vám, že jste z nějakého důvodu prostě kojit nemohly a dítě krmily náhradní výživou? Jak jste se cítily? Setkaly jste se s pochopením okolí nebo naopak kritikou? Jak se k vaší situaci postavil pediatr? A jak se díváte na ženy, které se rozhodnou, že kojit nebudou, i když k tomu nemají "vážný" důvod?

meluela
12. jún 2014

@lidka_hipp mala som takmer bezproblemove a dlhe kojenie a aj tak v nom boli takze chvile. Vobec mi vtedy nepomohlo, ked mi niekto ponukal umele mlieko ako vhodnu alternativu a zelatelne poriesenie problemov. Ze trapim seba aj dieta ked sa pre neho hned nerozhodnem. V kazdom pripade by sa malo akceptovat rozhodnutie matky. Ak ma problemy, tak najpr podporit co najviac (postrazit dieta, upratat, doniest jedlo nech si moze oddychnut) a umele mlieko nespominat. Ak sa uz pre neho sama rozhodne a je jasne ze zvazila vsetky moznosti, tak nic nevycitat a neriesit.
Je zvlastne kolko matiek ma traumu z nekojenia. Pozorujem to vo svojom okoli a aj tu na tejto stranke. Prejavuje sa to divnym utocenim na kojace matky, dojcenie na verejnosti a dojcenie dietatka starsieho ako rok. Vsak uvidite co sa tu spusti za diskusiu.
Ked sa niekto rozhodne nekojit kvoli obavam z estetickych zmien ci z pohodlnosti, je to sebecke. Ale chapem ked je niekomu kojenie silne fyzicky neprijemne, to nema zmysel trpiet a kazit si vztahy s babatkom.

jerryjanka
12. jún 2014

nekojila som ani jednu dcerku a ani tretie dieťatko kojene nebude, beriem lieky a tak mi hned po pôrode bola laktácia zastavená, samozrejme je mi to ľúto, je to predsalen iné kojiť a flaška, nehovoriac aj o ekonomickej stránke... stretla som sa so všeličím, s pochopením ale aj s tým že mi bolo povedané a to priamo tu na MK že ja by som ani deti mať nemala lebo som chorá a čo svojim deťom taká matka môže do života dať 🙄 vtedy ma to velmi zamrzelo.. ale teraz to už tak neberiem, proste svojim deťom dam čo môžem urobim čo viem a budem ich lubiť a dufať že budu zdravé aj napriek UM
k inym ženám sa nevyjadrujem, každý má svoj dôvod na to prečo nekojí svoje dieťatko. odhliadnuc od pár individuí ktore to proste ani nechceli skusiť lebo by prišli o prsia

lidka_hipp
autor
12. jún 2014

@meluela Je skvělé, že jste měla možnost dlouho v rámci možností "bezproblémově" kojit. Osobně si myslím, že tvrdit matce, která se snaží kojit a má "jen" potíže, které se dají řešit, je je špatná matka, když nesáhne po umělém mléko, je dost hloupé. Myslím, že taková žena hlavně potřebuje podporu a ubezpečit, že je možné situaci zvládnout.

Nevím, jak vám, ale mně se zdálo, že jsem nikdy v životě nedostala tolik "dobrých" rad, jak od chvíle, co jsem otěhotněla a začalo to být znát i kolemjdoucím. No a po porodu těch rad nějak přibylo 😀

@jerryjanka To hlavní, co dítě potřebuje, je spokojená máma a to bez ohledu na to, jakým způsobem zajišťuje jeho výživu. Myslím, že jste se rozhodla z vážných důvodů a dobře věděla, že hlavně musíte být sama v pořádku, a pak se můžete starat o dítě. A to bez ohledu na to, co vám "radí" cizí lidi, kteří neznají vaší situaci. Navíc mi přijde, že mateřská láska je něco, co vzniká bez ohledu na kojení a buduje se tím, že můžete být spolu, staráte se o své dítě a věnujete mu svůj čas i energii...

zuzkamacken
12. jún 2014

ja som rodila sekciou a ako vieme, mlieko sa spusta pomalsie.. maly sa nevedel prisat a o to to bolo komplikovanejsie. odsavala som, ale ani tak to neslo. citila som sa ako zla matka.. velmi som sa trapila, ale dnes uz viem, ze to bolo zbytocne. ani laktacna poradkyna, ani caje a byliny nepomohli.. cakam druhe a uz sa trapit nebudem. ked to nahodou opat nepojde tak uz nebudem hystericky riesit dokola preco to nejde!! nikto ma nepresvedci, ze kojenie je v hlave a podobne frazy. dolezita je spokojna a kludna matka.. lutujem ten mesiac ked som sa viac trapila ako sa tesila z babatka!!! ale je fakt, ze spolocnost, aspon ta nasa, sa pozera na nekojace matky cez prsty... mne uz je to vsak jedno. kojaca matka nie je zarukou najlepsej matky pod slnkom!!

enya00
12. jún 2014

ja som kojila prveho,bolo dost problemov,nevedel sa prisat pouzivali sme klobuciky asi 3 mesiace,bol spavy zo zltacky,mavala som casto upchate mliekovody....kojila som ho az do druheho tehotenstva mal tak cca 1r 3mes.ked som prestala,malu kojim tiez,ta sa hned krasne prisala zatial sme nemali ziadny problem,ale uz by som chcela pomaly prestat......a je mi jedno ci zena koji,alebo nekoji aj ked moze,moje susedky sa rozhodli pre UM a myslim,ze je to ich vec,ich detom nic nechyba..Tak podla mna je to len a len na zene ked chce nech koji,ked nechce nech nekoji je to kazdeho osobna vec....
@jerryjanka coze?toto ti fakt povedali?ako fakt niektore su tu matky roka,len za to ze koja a ostatne su podla nich neschopne ach toto nepochopim...tie co koja vravia,ze sa tu do nich navazaju nekojace maminky...no ja som tu take nikdy nic nezazrela,vzdy iba opacne,ze tie co koja sa pustaju a urazaju tu maminky co nekoja ☹

ynett
12. jún 2014

@zuzkamacken presne ako keby si o mne hovorila, po sekcii, malý sa nevedel prisať, mlieka bolo málo. po úpornom odsávaní tak max 10 ml z oboch prsníkov, následne odsávanie tak 5 ml, za celý den ak som dala 30 ml tak to bolo že wau. a to som prsia doslova mágala. veľa trápenia, slz a obviňovania. vyskúšala som všetky typy, triky, prípravky, čaje, piluky, atd...psychicky som bola úplne na dne lebo celé tehu som premýšlala ako budem určite kojiť, ani flašky ani nič som si nekupovala.
a presne ako píšeš mi nepomáhalo, že na mna pozerali niektorí cez prsty že prečo sa ďalej nesnažím.
našťastie v rodine a kamarátkách som mala plnú podporu keď som sa rozhodla to ukončiť a malému dávať len UM.🙂

lidka_hipp
autor
12. jún 2014

@zuzkamacken Dítě potřebuje hlavně vaši lásku a péči!!! Určitě jste skvělá matka, protože své děti milujete a jste tu pro ně ve dne v noci 🙂

@enya00
@ynett

Máte naprostou pravdu, rozhodnutí kojit či nekojit často nebývá úplně dobrovolné a tak by okolí nemělo maminku stresovat a vyčítat jí, že se o své dítě špatně stará.

zuzkamacken
12. jún 2014

@ynett nekojili sme a sme aj s malymi tu!!! aj ja som mala podporu.. len najprv si to trebalo vo vlastnej hlave poriesit, to ani podpora nepomoze ;) teraz uz budem mudrejsia! ..celkovo mam pocit, ze sa strasne kojenie glorifikuje a strany sa polarizuju. su matky co koja do predskolskeho veku a zas panicky co si setria prsia pre krasu.. neviem ci sa na kojenie kedysi tak riesilo a nan"predpripravovalo" ako dnes.. zena bola tehotna a nerozmyslala ci bude kojit alebo nebude, kolko a dokedy.. porodila, kojila a bolo. dnes tu mame akoby pretekarky, ktora dokedy vydrzi... snad co najdlhsie!!! iba moj nazor.. kazdej je to osobna vec.

bahira1962012
12. jún 2014

ja som mala syna po sekcii a kojila som 6 mesiacov plne,skončila som ked mal syn 9 mesiacov,bola som vážne chorá a liečila som sa,dcerku som kojila necelé 2 mesiace,začala som prikrmovať,dcerka nepriberala po kojení,prsníky odmietala,hlášky som si vypočula divné od ludí z okolia, od mamičiek ,bola som vdačna aj za dva mesiačky kojenia a hrdá na seba, že som tie depresie z umelého mlieka zvládla ,dcerka je zdravšia ako bol syn, ktorý bol 9 mesiacov kojený 🙂 ja si nazory okolia a iných mamičiek nepripušťam lebo viem že pre svoje deti sa snažím robiť maximum,som spokojná a celá žhavá pokusiť sa kojiť aj náš tretí prírastok 😀 ked to nepojde ,nebudeme sa stresovať,len aby sme boli zdraví a šťastní 🙂 mnohokrát ako som sa presvedčila pri dcérke, to v zaleží aj od dieťatka , dcérka je clekom iná ako syn a mala som hned ešte v porodnici podozrenie,že táto naša malá princezná bude trochu komplikovanejšia .... lubime ťa bambula naša .

ynett
12. jún 2014

@zuzkamacken tak tak, najprv som sa sama so sebou musela zmieriť s tým, že nebudem kojiť. neobviňovať sa. veru je tu veľký tlak na matky ohľadom kojenia. niekedy mám pocit, že nekojacie matky sú odsudzované ako keby brali minimálne drogy alebo niečo ešte horšie. čo poznám ženy čo nekoja tak to nebolo u nich kvôli kráse alebo tak, proste to nešlo akokoľvek sa snažili, veľakrát prechod na UM nie je dobrovoľný presne tak ako píše @lidka_hipp

zuzkamacken
12. jún 2014

@ynett mozno keby sa to tak nehrotilo, kojenie by slo mnohym lahsie... ale dodnes pocujem "kojenie je v hlave", "kojenie je v hlave", "..je v hlave" ... nuz... prokojace hnutie robi svoje ;)

esterba
12. jún 2014

@lidka_hipp Už mi to naozaj nedá. Nemám nič proti takýmto diskusiám, či už tu na MK alebo kdekoľvek inde, tiež si nemyslím, že je žena zlou matkou len preto, že nekojí. ALE. Vy tu nie ste kvôli diskusii, ale kvôli REKLAME na HIPP. A na rovinu, obchádzate si tu veselo zákon o reklame. Nech mi nikto nehovorí, že tu len tak pre radosť diskutujete. Táto téma je evidentne propagáciou umelej výživy. Vy veľmi dobre poznáte nasledovné ustanovenie zákona o reklame: "Reklama dojčenských prípravkov a následných doplnkových prípravkov je prípustná len v publikáciách zameraných na starostlivosť o dojčatá a malé deti a vo vedeckých publikáciách a môže obsahovať iba vedecky overené a vecne správne údaje. Nesmie viesť k záveru, že dojčenské prípravky a následné doplnkové prípravky sú rovnocenné s materským mliekom alebo že sú lepšie ako materské mlieko."
Podobných diskusií, ako je tá Vaša, je tu na mraky a ďalšia tu je potrebná len pre Vás a Vašu propagáciu. Firmy, čo hľadajú každú možnú príležitosť ako zákon porušiť, obísť, ignorovať len preto, aby predali čo najviac, si nezaslúžia ani cent z našich peňaženiek.

mawka
12. jún 2014

@zuzkamacken hej, len kojenie nie je len v hlave, na to zabudaju tie, ktore toto tvrdia. (ne)kojenie ovplyvnuje kopec faktorov od sekcie cez slabu mliecnu zlazu az po indikacie, kedy matka nemoze kojit dieta, pretoze uziva lieky, bez ktorych by asi nemohla fungovat.

ziadna matka nie je zla, ktora sa stara o svoje dieta. a je jedno, ci dojdi alebo nie. sice dieta nepije z prsnika, ale mama ho flaskou krmi, cize ho ma pri sebe, na rukach, prihovara sa dietatu.

ja si tu na MK nerobim nic z tych, co ma oznacia za zlu matku lebo som nekojila. oni mi dti nevychovavali a ani nepoznaju moj zdravotny stav. a od cloveka, ktory nie je schopny tolerancie sa rozhodne deptat nenecham. s detmi mam prekrasny vztah aj ked som nekojila. a oni ma miluju a som pre nich uzasna mama. a ci som ich kojila alebo nie, to vobec neriesia a ani by si to nepamatali.

tu proste nie je co riesit. nie, matky, ktore nedojcia NIE SU ZLE MATKY.

sissy27
12. jún 2014

@lidka_hipp ja som nekojila - nejako to proste nevyšlo a musím priznať, že som sa zas až tak nesnažila... tých 5 týždňov bolo doslova utrpením, celé to bolelo, malá mi rozhrýzla bradavky do krvi (áno, bez zubov, aj to sa dá !), keď zrovna nebola prisatá dcéra, tak som makala s odsávačkou, najväčší luxus bol spánok aspoň hodinu... možno keby som dostala nejaké odborné rady, pomoc laktačnej poradkyne (v tom čase neboli až tak populárne, ak vôbec nejaké boli), tak by to bolo inak, ale každopádne - neľutujem, necítim žiadne výčitky a ani nikdy nebudem...dcéra je zdravá, nemá alergie, nebýva chorá (sem-tam samozrejme áno), oproti iným deťom, o ktorých viem, že boli kojené a dlho... viem, že sa to nedá porovnávať na základe nášho príkladu a pár z okolia, neberiem to ako smerodatnú štatistiku, je to jednoducho naša skúsenosť... a nemám pocit, že by umelé mlieko zhoršilo náš vzťah - skôr naopak, ten prvý mesiac som bola len nekonečne unavená, ubolená, keď sa malá budila na jedlo, tak mne išli slzy do očí, keď sme definitívne prešli na fľašu, tak zrazu som aj čo -to pospala, mala som viac energie cez deň, nebola som nervózna od bolesti a únavy... čo sa týka pediatrov - jedna na mňa navrieskala, že beriem dieťaťu čo mu patrí a čo som to za matku (podotýkam v nie najlacnejšom súkromnom zdravotníckom centre),ale pomoci a dobrej rady som sa nedočkala, prešli sme k druhej a tá mi povedala len toľko, že prvoradá je moja spokojnosť a pohoda, potom môže byť kľudná a spokojná aj malá, ak to nejde tak to nejde, nemá zmysel sa kvôli tomu trápiť a obviňovať 🙂
môj postoj k iným (ne)kojacim ženám je taký, že každý nech si robí ako uzná za vhodné, ak niekto ani nechce skúsiť, je to jeho rozhodnutie rovnako ako keď chce niekto kojiť až do ukončenia povinnej školskej dochádzky, len netreba okolo toho robiť zbytočné haló a veci verejné, nech to pekne ostane medzi tými, ktorých sa to týka... samozrejme poradiť sa s rovnako zmýšľajúcimi ženami je fajn a v poriadku, ale netreba nikoho riešiť a tváriť sa, že práve ten môj spôsob je najlepší a žiadny iný 🙂

m.i.r.i
12. jún 2014

@zuzkamacken velmi podobne to bolo aj u nas...porod sekciiou, v nemocnici ziadna pomoc s dojcenim, dokrmovanie babatka..maly sa zle prisaval a neskor hlavne zle tahal..vytiahol trosku redsieho mliecka, to huste uz nechce, metal sa na prsniku..zlostil..ja som mala mlieka malo..skusali sme vsetko..prvy mesiac som preplakala, maly stale plakal, mysleli sme ze ho boli brusko..az po mesiaci sme zistili, ze je hladny! Ja som tiez pila caje, vineu, brala homeopatika na tvorbu mlieka, vsetko co som sa kde docitala ze zvysuje produkciu, ale proste nic..menili sme polohy na dojcenie, prichadzala som o chrbat, cele dni som len riesila dojcenie...manzel uz po par dnoch hovoril, ze kupi UM, ja o tom ani pocut, ved samozrejme vsetci ma odsudia, lebo kojit moze kazda..kamaratky zvykli hovorit, ze ved aj zvierata dojcia prirodzene..po mesiaci sme kupili UM, ja som plakala ked som ho malemu musela dat...ale ked sme videli co to s nim spravilo a drobec sa prvy krat hadam poriadne najedol a spal ako dudok...tak sme vedeli, ze toto bude cesta..ja som do jeho 6 mesiacov odsavala svoje mliecko, aby mal aspon nieco..ze kazda kvapka sa ceni..teda sme od jeho 1 mesiaca kombinovali...kolko som odsala materskeho, tolko mal, na noc sme dokrmovali UM..ako rastol, mliecka potreboval viac samozrejme a ja som mala mlieka stale menej..ale v 6 mesiacoch este ako tak som naplnila jednu 200ml flasu s materskym mliekom..zvysok uz dostaval UM..a postupne som skoncila...vypocula som si kadeco tiez, ze tak kratko dojcit, ze som nesprvila pre to vsetko, ze uz len porodom sekciou sa puto s matkou pretrhne a este ked nedojcim, tak aky ja budem mat s nim vztah..bolo mi tazko..ale nikto nevidel ako som sa mesiac trapila s dietatkom na prse a dalsich 5 den co den a noc co noc stlacala prsniky pre kazdu kvapku mlieka..ze dojciaca mamicka si prilozila dieta k prsniku, to sa najedlo a svaty pokoj..a ja som musela zarobit UM pri placucom dietati a ked som ho zlozila spat, este som odsavala vlastne mlieko, lebo on to nevedel vytiahnut...Kazdopadne, ak budem mat druhe, uz som sa poucila..pre dojcenie spravim vsetko, sekcia by ma neminula, ale mozno sa podari nieco viac rozbehnut uz v porodnici..ale ak by to neslo, nic nebudem silit a nebudem mat ziadne vycitky, ze dietatko bude na UM..moj syn ma uz 4r a je to uzasny zdravy chlapcek a urcite nema pretrhnute puto s matkou....ma vsetku lasku co moze mat...ine mamicky neposudzujem - pretoze ako nevidite nikomu do spalne, nevidite mu ani do hlavy ani do zdravotnej karty a kazdy ma svoje dovody...a svoj zivot...

oktobermimi
12. jún 2014

Já som kojila 4dni v nemocnici a 5dní doma, a to bolo ten posledný den také čudné...
ráno som v pohode (z bojom) nakojila (zlé bradavky), na obed už to len tak vystačilo ale som si povedala Ok sak do večera bude, bolo 5hodín a prisli kamoši pozret malú, sedeli sme kecali sme chalani obdivovali, bolo hádam 7hodín zasa si cucla a zaspala vedela som že sa tak o 9-pol 10preberie zasa na mliečko , prebrala sa o 21:30(pamatam si jak včera keby to je) , priložila som a tahala tahala a nič....
nechápala som asi sa zle chytla skušala som osat nič ani kvapka, bolo už 21:45-50chalani sa zberali na odchod medzytím som si zavolala mojho že čo teraz ( v penaženke nič ani jeden), susene lieko samozrejme doma nemali sme ved načo kojila som a plno , vtedy som bola uplne zufala malá rvala, ja sem rvala nechápala sem proč a co sa stalo sak pár hodín spatky seem mnela mléko tak proč ho včil nemám?! chalani odišly a snima aj moj, fajn fajn fajn!! vtedy to bolo najdlhších 15minút pre mna... ked došel spátky v ruke držal pixlu Hippíka a povedal snát bude chutit 🙂 zarobil , študoval návod asi 10minút ale zarobil to mliečko, a maliček chutnalo 🙂
a to že nekojím zo mna nerobí zlu matku...

danulicek
12. jún 2014

NIE, dojčenie nerobí zo ženy automaticky dobrú matku. Rovnako ani spanie v jednej posteli/prísny spánkový režim, očkovanie/neočkovanie, šatkovanie/nosenie apod.

A čo sa týka mňa, dojčila som len veľmi krátko. Hoci ma to veľmi mrzelo, ale ja som bola v situácii, kedy mi "udrelo mlieko na mozog", ako sa hovorí. Po 1,5 mesačnom trápení sme to nakoniec vzdali a možno by to bolo celé jednoduchšie, keby bolo okolie taktnejšie. Večné otázky "Kojíš? A máš dosť mlieka?" namiesto pozdravu ma vyslovene deptali, pretože som mala väčšie zdravotné problémy, s ktorými som bojovala a ktoré žiaľ nikto nevidel, nechcel vidieť. Okolie neprijalo, že som dojčila krátko, ale práve to okolie nevidelo to, že po1,5 mesiaci sa konečne môj syn najedol a konečne mal matku, ktorá sa dostala do psychickej pohody a začala si materstvo užívať.

Ale na druhej strane - okolie často neprijíma ani to, keď matka dojčí dlhšie ako pol roka. Tak to je potom ťažko. Každopádne - dojčenie je vec matky a dieťaťa, preto či dojčí do 3 rokov alebo nedojčí vôbec, mal by to každý rešpektovať a nepitvať sa v tom...

alietam
12. jún 2014

ja som horko tazko kojila obe deti asi cca 2 tyzdne aj to som dokrmovala pri prvom so sa citila zle hlavne ked som videla svagrinu ako kojila svoju dcerku do jej 2 rokov kamoska ma zbuzerovala ze na com mam prsia ked nekjim ona kojila do 16 mesiacov malu dcedrku som tiez malo kojila a zase ked som videla ze svagrina kojila svojho chlapca tak so musela odist z izby nemohla som sa na to pozerat kojila domjeho 18 mesiacov mame rozdieli medzi detmo polrocne zralo ma to co uz a ked pocujem kamartaky ze maju 2 rocne deti a este ich koja na poziadanie tak len smutne zvesim hlavu chcela som aspon polroka kojit ale ked nie je mlieko tak co nezabijem a kvoli tomu 🙂

lidka_hipp
autor
12. jún 2014

@esterba Děkuji vám za příspěvek. I z toho, co píšete, je zřejmé, že nekojení je velmi citlivé téma. Proto mě i nás ostatní v HiPP zajímá, v jaké situaci se nachází ženy, které z nějakého důvodu nemohou kojit a například také to, s jakými informaci se ve svém okolí setkávají. Proto vznikla tato diskuse.

Jistě souhlasíte s tím, že kojení je nejvhodnější způsob výživy dítěte, protože mateřské mléko je v prvních měsících života to nejlepší - obsahuje vše, co dítě potřebuje ke zdravému vývoji: důležité živiny a minerály nebo esenciální mastné kyseliny. Zároveň mateřské mléko poskytuje ochranu před různými nemocemi a také je zdrojem dalších výhod pro matku i dítě. Proto také říkáme, že pokud žena uvažuje o tom, že má v úmyslu zanechat kojení, měla by se poradit s lékařem, porodní asistentkou nebo poradkyní v oblasti kojení.
Protože případný přechod zpět ke kojení v případě změny plánu je velmi obtížný - používání náhradního kojeneckého mléka může snížit vlastní produkci mateřského mléka. Při rozhodování o způsobu kojení je zapotřebí vzít v úvahu i finanční náklady a sociální důsledky rozhodnutí.

ervenka
12. jún 2014

uz je tu jedna diskusia- preco su zeny, kt. nekoja tak odsudzovane. Vela pribehov, o.i. aj ten moj. https://www.modrykonik.sk/forum/volne-diskusie/preco-su-odsudzovane-zeny-ktore-nekoja/

esterba
12. jún 2014

@lidka_hipp Hovoríte to preto,lebo musíte. Ak Vás zaujímajú problémy žien, čo nechcú alebo nemôžu kojiť, mohli ste si prečítať diskusie, ktoré tu už sú. A neďakujte mi za príspevok, veľmi dobre viem, že mi zaň nie ste vďačná.

mawka
12. jún 2014

@oktobermimi toto nevysvetlis zenam, ktore maju velke prsia alebo problem s bradavkami. oni si stale melu to svoje, ze sa to da vzdy. okrem toho, ze mne mlieko pristupilo asi na 2 kvapky, tak mi ani jedno dieta nevedelo uchytit ustockami prsnik, pretoze som ich mala zvacsene a velikanske a bradavky sa mi splostili. ani sa tu nikomu neda vysvetlit, ze proste niekedy je laktacia o nicom, ze to mlieko proste nejde a nejde a co ma clovek robit? nechat dieta vrestat a davat mu glukozu zo striekacky ako sa to robi v nemocniciach? tak sa dieta nenasyti a kazda normalna matka sa predsa v takej tazkej chvili nebude deptat a kupi UM a nakrmi, zasyti svoje tieda. to je ten instinkt, aby dieta bolo syte a spokojne. a ked to nejde prirodzene, zena si pomoze ako moze. ved predsa dieta potrebuje jest a byt syte, vtedy idu prsia a MK uplne bokom. ci sa to niekomu paci alebo nie.

mawka
12. jún 2014

a to nehovorim o modrinach od toho ako som sa krvopotne snazila odsavat a stlacala prsia a akurat som ich mala cervene, ubolene, neproduktivne. nastastie som sa dozvedela preco a potom sa nepokusala uz o nieco, co proste neslo.

petulawink
12. jún 2014

mam 6 rocneho chlapca a 5 mesacne dievcatko.Jakub bol plne kojeny do 14 mesiacov ( sam sa odstavil ), ale pocas kojenia som si vytrpela aj vela bolesti-mala som 3 krat zapal prsnikov, tvorilo sa mi vela mliecka,nestihala som odsavat a syn aj napriek tomu,ze bol velky jedak nestihal mliecko pit.Zakazdym ako som syna nakojila, taksom este odsavala do flasky mlieko, a to som zaplnila 3 dojcenske flasky po 250ml. Dcera je tiez plne kojena a zatial bez bolesti, dufam,ze to tak aj ostane🙂. Kojenie ma tiez svoje negativne stranky,ale nelutujem,ze kojim obe deti,avsak netreba odsudzovat mamicky,ktore svoje deticky nedojcia).Nie preto,ze by nechceli,ale sa jednoducho neda. Su aj maminky, ktore deticky kojit NECHCU, ale to je uz ina kapitola🙂.

exupery
12. jún 2014

Nekojila som ani jedno zo svojich deti ,jednoducho nechcelo prso,a pripadam si ako uplne skvela matka...cecok,nececok,matkou robi nieco uplne ine...Ci ma niekto odsudzoval alebo nie,neviem,neriesim,nepytala som sa ani ma to nezaujimalo...nech sa kazky stara o seba 😉

lidka_hipp
autor
12. jún 2014

@mawka
@sissy27
@m.i.r.i
@oktobermimi
@danulicek
@alietam
@petulawink
@exupery

Indiáni mají krásné přísloví a to sice: Nesuď kroky toho, v jehož botách jsi nekráčel. A to si myslím, že platí jak o kojení, tak nekojení, podávání příkrmů a vůbec péči o děti a mateřství celkově.

@esterba

Mimochodem, v rámci akce Dni s HiPP máme i diskusi o kojení a o tom, jak podpořit tvorbu mateřského mléka. https://www.modrykonik.sk/forum/dni-s-hipp-2/je-kojeni-veda-nebo-uplne-prirozena-vec/ Tyto diskuse jsou zcela otevřené, může je založit kdokoliv a stejně tak v nich psát to, co uzná za vhodné.

denisafono
12. jún 2014

@lidka_hipp Ja som kojila 6 tyzdnov. Prvych 10dni po porode som urobila vsetko na svete aby MM bolo dost ale nebolo. Vazili sme malu pred a po kojeni a MM bolo malo. Tak pediater odporucil dokrmovat UM. Kojila som kym som mala aspon troska MM + dokrmovala UM. Beriem to tak ze som NEKOJILA A NAPRIEK TOMU SOM NAJLEPSIA MATKA PRE SVOJE DIETA. Na zaciatku som bola z toho uplne na nervy, iba som plakala a plakala. Psychika uplne na srot, ale teraz viem ze som urobila dobre. Kaja bude mat 2roky a este nikdy nebola chora. 😀

esterba
12. jún 2014

@lidka_hipp Až na spoločnosti, ktoré možnosť zakladania a prispievania do takýchto diskusií kýmkoľvek zneužívajú na vlastnú nezákonnú propagáciu, však? Keby ste tu zakladali diskusie zamerané výlučne na propagáciu dojčenia, nikto by nenamietal, ale tie diskusie sú len zásterka. Materské mlieko nepredávate.

zuzka_puska
12. jún 2014

ani ja nekojim, kojila som 2 tyzdne,a necitim sa ako zla matka vobec 🙂 mala pije umele mliecko,a je zdrava, hrava, usmiata..... kojenie je fajn,ale ked niekto nemoze,alebo nechce kojit,tak bohuzial 🙂

barcelona94901
12. jún 2014

@lidka_hipp ja kojím a teda mám taku istu skusenosť ako mamina,ktorá nekojí..a mám to u riti 😉