icon

Plnotučné alebo umelé mlieko pre ročnú dcérku?

motylik888
20. nov 2022

Pekny den, poradte. Moja
mala bude mat 1 rok a uz mliecko nebudeme mat
(kedze som odsavala a odlozila).
Este sice kojim, aj stale budem kojit. Ale vecer
jej davam stale plnu flasku mojho odsateho mliecka,
ktore vypije. Kedze zasoby sa uz minuli a ja uz v
ziadnom pripade odsavat nechcem (uz ani tolko
nemam mliecka, co som mala prve mesiace). Takze
moja otazka znie: vecer pre spankom, mam jej davat
uz kupene plnotucne kravske mlieko? Alebo umele?
Vravim len večer, kedze v kojeni chcem stale
pokracovat. Ďakujem.

Strana
z2
matkahelka
24. nov 2022

@lenkakravcova toto vsak uht mlieko neobsahuje, to treba povedat. pasterizaciou sa
to dobre v mlieku nici. to po prve. a po druhe, ak tvoje deti mali super-truper krvny obraz, tak ho urcite nemali super-truper vdaka tomuto mlieku, to ti je hadam jasne. kravske mlieko je ok ako napoj, nie ako "jedlo". z 1.5% mlieka ti urcite dieta nebude syte 2-3-4 hodiny ako z UM (vlastna skusenost) a o tych vitaminoch polemizolvat nejdem. UM je namiesane tak, aby pokrylo to, co tak male dieta potrebuje.

mima172
24. nov 2022

Moja dcéra má 2 a pol roka a doteraz pije UM. Chcem jej ho dávať aspoň do 3r, potom už nebudem ponúkať mlieko na pitie. Ono reálne krabicové, ci iné akékoľvek kravské mlieko (áno viem, aj um je z kravského mlieka) z obchodu dieťaťu okrem tekutín nedá reálne nič. UM je fortifikované, čiže minerály a vitamíny dodáva. Naopak, napr železo - UM ho obsahuje vo vstrebatelnej forme, čisté kravské mlieko blokuje vstrebávanie Fe. Pre mňa veľmi dôležitý faktor 🙂 Je to samozrejme na každej mamine. Ja osobne by som dieťaťu po roku radšej nedala na pitie žiadne mlieko, ak by som nechcela dat UM a rovno by som nahradila mliečnu dávku (od 1 do 2r =330ml mliečnej zložky) kvalitnými mliečnymi výrobkami (tvrdý syr, mozarella, cottage, tvaroh, lučina, biely jogurt, kefír, acidko...je toho veľa) 🙂

lenkakravcova
24. nov 2022

@misa11111 Určite. Netvrdím opak. 🙂
@matkahelka V tom sa mýliš. Pasterizacia rorp nízkej teplote a pri dlhšej časovej línii ničí všetky tie látky. UHT pasterizacné 3 sekundové spracovanie je oproti tomu oveľa šetrnejšie. To je taky mýtus, čo si ľudia myslia, že UHT nič neobsahuje voči klasický pasterizovanemu. Opak je ale pravdou.
A od roka už dieťa zje kadečo, takže vpodstate mlieko by malo byt len dodatok, nie hlavná zložka stravy.

matkahelka
24. nov 2022

@lenkakravcova ale ved si vygoogli, ake zlozky ma uht mlieko. schvalne pisem zlozky, nie vitaminy, lebo tam sa o vitaminoch hovorit neda. A opravim ta- dieta od roka by malo zjest kadeco. malo by. casto to vsak v praxi (hlavne u dlhsie dojcenych) deti nefunguje. aj tu na koni je na dennom poriadku na stene otazka od nejakej mamicky, ako "naucit" dieta jest aj ine ako banan, ryzu a suchy rozok. Mam okolo seba deti, ktore este ani v dvoch rokoch nemali zastupenie plnohodnotnej stravy. Takych deti je fuura, skor vynimku tvoria deti, ktore po roku zjedia vsetko prisluchajuce ich veku. na insta sledujem par pediatriciek (aj tu, co je na MK poradni) a paradox je, ze im deti zjedia vyslovene par veci z tuhej stravy (aj 2rocny syn pediatricky na MK je brutal slaby jedak).

kata12345
25. nov 2022

@motylik888 mňa udivuje, čo niektorí dokážu zo seba vyplodiť. Názor ma každý, ale nemá snahu si overiť, že hovorí blbosti. Takže k veci, tu je zopár faktov k tomu rozhodni sa sama:
- od 1 roka je v poriadku podávať kravské mlieko ako nápoj, obsahuje síce menej vitamínov ako umelé, ale ak je dieťa popri tom dojčené a má pestrú stravu, dopĺňanie ďalších vitamínov nemá zmysel. Aj veľa vitamínov škodí.
- ak už kravské mlieko tak jednoznačne PLNOTUČNÉ, kde sa vzal názor, že plnotučné zaťažuje obličky neviem. Treba si info aj preveriť a nie, tu a tam som niečo počula, spojila si to a je to fakt. Zaťažovanie obličiek spôsobuje veľký nadbytok bielkovín v strave, čo nemá s percentom tuku absolútne nič spoločné. Plnotučné sa odporúča preto, že mliečny tuk je pre deti veľmi dôležitý, keďže obsahuje aj zdravý cholesterol napr.
- UM sa stavia pred kravské hlavne z dôvodu, že kravské mlieko neobsahuje vit D, dostatok železa a má viac bielkovín. Vit D predpokladam teraz v zime detom podáva každý a železo v tomto veku je najvhodnejšie získať zo stravy, mäso, obilniny, strukoviny. To, že má viac bielkovín je nevhodné pre úplné miminká, ročné dieťa už istú dávku bielkovín potrebuje a z kravského mlieka mu neublížiš
- odporúča sa mlieko čerstvé, pasterizované, a nie preto, že UTH z krabičky je jed, nezdrave, zbytočne atď atď, ale preto, že čerstvé obsahuje aj keď malú dávku mliečnych a probiotických baktérií, ktoré sú vhodné pre črevo, pri UTH sa pri spracovaní ničia, inak čo sa týka bielkovín, tukov a cukrov, je to úplne to isté mlieko 🤷‍♀️
Snáď som odpovedala na všetko, ja osobne by som šla do kravského, UM je chuťovo hnus a zbytočne drahé, ale len ty poznáš svoje dieťa a na základe týchto info sa rozhodni, čo mu bude vyhovovať najviac.

lenkakravcova
25. nov 2022

@matkahelka No veď práve, keď to googliš nájdeš toto: obrázok z výsledkov zloženia UHT mlieka 1,5% (polotučné). UM deti vypijú menej než kravského polotučného, takže potom tie hodnoty treba vždy prerátavať na 1 dávku (mne dcéra vypila tak 100ml UM alebo oproti tomu 300ml kravského). Čím je to napr. pri vitamíne A viac menej zhodné. D sa pridáva v kvapkách, takže tam problém nevidím a väčšinu vitamínov si ľudské telo dokáže syntetizovať z prijatých aminokyselín (ktoré kravské mlieko obsahuje).
Ale inak súhlasím s tebou, že kopa detí do 2,5 nezje veľa okrem mlieka 🙂 ani tie moje neboli iné. Takí mliečkari. Ale ako som písala, podľa krvných testov im nič nechýbalo, takže to s tým kravským mliekom nie je také zlé ako niektorí píšu..

lenkakravcova
25. nov 2022

@kata12345 "ak už kravské mlieko tak jednoznačne PLNOTUČNÉ, kde sa vzal názor, že plnotučné..." - toto odporúčanie polotučného ja osobne mám od nefrológa,, ale keď sa na to teraz pozerám, ani mi to nenapadlo toto overovať a skutočne obsah bielkovín je tam rovnaký. Automaticky som akosi predpokladala, že bude obsah bielkovín aspoň trošku vyšši, ale ako píšeš, nie je tam rozdiel.

Chcem k tomu ale ešte napísať, že moje deti mali z 3,5% mlieka stále hnačku a mňa osobne z 3,5% mlieka bolí brucho - takže aj toto treba zvážiť, či to dieťa dokáže ten tuk stráviť vpohode. Lebo mne to ako dospelej robí problém.

matkahelka
25. nov 2022

@kata12345 je vtipne, ak niekto ide mentorovat a opravovat info po inych a pritom napise opakovane UTH. to je prosim ta co?
A na margo chuti UM? to, ze je "hnusne" povedal kto? matky, ktore maju jazyky pokazene slanym a sladkym a chutnali ho? ak je "hnusne", preco UM babatka a batolata, miliony deti na svete piju? Moja starsia pila nutrilon do 2rokov, po 2.rokoch som jej 15743x skusila dat kravske a len co sa ho napila, vyplula ho s tym, ze fuuuj maminka. Sused ma aktualne 3 roky a po zruseni sunaru v 2rokoch detto, kravske do ust nevzal. Mna z kravskeho mlieka napina- aj z tepleho, aj zo studeneho. Cize za mna je chut kravskeho mlieka hnus rovnaky ako pre teba chut UM.

matkahelka
25. nov 2022

@kata12345 a este nas tu neskusene matky pouc, ktorych vitaminov vela skodi 🤦‍♀️ lebo vacsiu hlupost som na koni davno necitala. z coho a akych vitaminov ma rocne dieta take mnozstvo, ze mu uskodia.

kata12345
25. nov 2022

@motylik888 nebudem sa dohadovať, poskytla som len evidence based informacie, kto chce si z toho niečo vezme, kto nechce tak nie 🤷‍♀️

kata12345
25. nov 2022

A ano pardon, je to UHT.
To ze som povedala ze UM je hnusne, bolo mozno nedomyslene, z toho hladiska, ze do mojej dcery som ho dostat nevedela a to aj v case ked nic okrem MM nepoznala, tak aby niekto nebol v strese ze bude UM do dietata rvat nasilu zo strachu nedostatku vitaminov 🤷‍♀️ a to ze vela vitaminov skodi nieje hlupost 🤷‍♀️ dnes je doba precpana vitaminmy, davaju sa vsade, staci napisat ze nieco obsahuje vitaminy a je to boom, ale nejdem sa rozpisovat, vsetko sa da zistit, chcela som pomoct, myslim ze sa v tejto teme dost vyznam po 10 rokoch studia na VS ale ok, kazdeho volba no 🤷‍♀️

nikushik12345
25. nov 2022

@lenkakravcova práveže len plnotučné sa má dávať

lenkakravcova
25. nov 2022

@matkahelka
No v tom má
@kata12345
Pravdu, že nadbytok vitamínov škodí niekedy dokonca viac, než jeho nedostatok.

Vitamín A (retinol) – pri nadbytku dochádza k poruchám rastu kostí, hnačkám a obličkovým a žlčníkovým kolikám. Vitamín D (kalciferoly) – pri nadbytku vznikajú obličkové kamene, dochádza ku kalcifikácii vo svaloch a stenách ciev. Vitamín E (rokoferol) – jeho nadbytok zhoršuje vstrebávanie vitamínu K.

matkahelka
25. nov 2022

@kata12345 ak to 10 rokov studujes, tak sem postni relevantny zdroj na to svoje tvrdenie, odkial a akych moze mat 1rocne dieta nadbytok vitaminov. lebo toto hlupost je.a korunovana. uplne bezne sa detom podavaju "chemicke" vitaminy, uplne bezne pediatri radia podavat cecko, imunoglukan, lebo naopak, deti tych vitaminov maju nedostatok, kedze ich strava nie je taka, ako u dospelaka. rocne dieta nema mat z coho prebytok vitaminov.

matkahelka
25. nov 2022

@lenkakravcova este stale sa bavime o detoch? ci uz sme premostili k dospelakom? 🤦‍♀️

lenkakravcova
25. nov 2022

@matkahelka Ešte stále sme pri deťoch. Ich nadbytok vitamínov vie ohroziť na zdraví dokonca viac než dospelých.

https://dran.webnoviny.sk/ako-urcit-hypervitami...

Tu si môžeš prečítať niektoré symptómy hypervitaminozy u detí. Napríklad:

Symptómy hypervitaminózy B1
Ak predávkujete dieťa vitamínom B1

Bolesti hlavy a horúčka.
Zníženie tlaku.
Známky alergie.
Porušenia funkcie obličiek / pečene.
S alergiou na tiamín:

Žihľavka.
Silný tep srdca.
Závažné závraty a vracanie.
Hluku v ušiach, potenie.
Existuje aj znecitlivenie končatín a striedanie zimnice s horúčkou.
Opuch tváre.
Symptómy hypervitaminózy B2
U detí je prebytok tohto vitamínu raritou. riboflavín sa nehromadí v tele. Ale pri absencii rastlinných olejov v strave, a následnom predávkovaní, vedie k problémom s pečeňou.

príznaky:

Hnačka.
Závraty.
Zväčšená pečeň.
zavodnenie
Blokovanie obličkových kanálikov.
Symptómy hypervitaminózy B3
Problémov s tráviacim traktom – pálenie záhy, zvracanie, strata chuti do jedla
Sčervenanie na koži, svrbenie.
Porušenie zvyčajného tlaku.
Znížená zraková ostrosť.
Výskyt bolesti hlavy a závraty.
V závažnej forme hypervitaminózy Niacínu:
Nepravidelný rytmus srdca.
Zhoršené videnie.
Zmena farby moču / stolice.
Niekedy – výskyt žltej farby na bielkách očí
Symptómy hypervitaminózy B6
Zvýšená kyslosť v žalúdku.
Výskyt anémie a alergií.
Zriedkavé sú kŕče.
Necitlivosť končatín.
Závraty.
Symptómy hypervitaminózy B12
Bolesť pri srdci a rýchlejší rytmus, srdcové zlyhanie.
Vaskulárna trombóza.
Vývoj pľúcneho edému.
Anafylaktický šok.
Pŕhľavka
Zvýšenie leukocytov v krvi.

matkahelka
25. nov 2022

@lenkakravcova nepochopila si ma. myslela som to tak, odkial ma rocne dieta prebytok vitaminu A ci E. ci aj toho B. pisete tu uplne nerealne sci-fi.

andreatytler
25. nov 2022

@motylik888 Ako si sa nakoniec rozhodla. Rozprudila si tu zaujimavu debatu s 2 tabormi.🙂
Ja som na to isla takym sedliackym rozumom ked som sa rozhodovala dat ci nedat kravske mlieko.
Ak das kravske mlieko novorodencovi, tak asi umrie, alebo bude mat vazne problemy...proste to nedokaze stravit.
Ak das umele mlieko novorodencovi, tak bude nadherne prosperovat.
Z toho mi vychadza ze to umele mlieko je sice original z kravskeho, ale tak upravene aby bolo lepsie pre deti a aj ked rocne dieta uz nie je novorodenec a moze jest vsetko co dospely, predsa len je to stale velmi male dieta a tak mu dam radsej nieco co je robene pre deti a nie pre teliatka.
Myslim ze uprednostnovanie kravskeho pred umelym je prezitok z cias kedy bolo kravske mlieko kvalitne a zase naopak umele nie tak kvalitne ako je dnes.

Strana
z2