To naozaj všetky dojčíte?

emv
19. okt 2019

Ahojte. Chcem sa spýtať, či tu sú naozaj len mamičky, ktoré dojcia??? Mám pár týždňové bábätko, a uz teraz viem, ze viac dojcit nebudem...od kedy som porodila, mliecka mam len trošku, brala som benedikt aj senovku ale max co si viem odsat je 50ml..
Babatko sa pyta na prsnik každych 40 minut, a ja som na nervy. Okrem toho, vzdy ho dokrmim UM, lebo je hladne a nervózne, a z toho som potom nervozna ja...
Keď vidim, ako pekne vypije UM a potom je kludne a spinka a krasne pribera, rozhodla som sa pokracovat s UM, a zastavit laktaciu, teda ak sa to tak da nazvat, lebo mam pocit, ze mam toho mlieka ozaj málo... ja nemám to srdce trapit ho, keď sa nervózne snaží ťahať a nič z toho...
Píšem hlavne preto, lebo si pripadam neschopná.. to ozaj všetky dojcite a nedáte dopustiť na dojcenie? Alebo ste tu aj také ktoré nie a mate zdravucke detičky? Dakujem za každú odpoveď

maciatkolulu
19. okt 2019

@emv myslím, že ti zdravý rozum povie co a ako😂😂😂😂že nie všetky dojcia a áno aj tie deti, čo sú na um sú zdravé a je ich plno. Dojčenie si si pokazila sama, ale to vieš asi tiež. Prvé dieťa som dojcila mesiac a presne pre rovnaké chyby skončila na fľaši, je zdravá a normálna, pri druhej som už neurobila tie isté chyby a kľudne som ju prikladála aj každých 20 min a cucala dva roky a je taktiež zdravá a tretí, tiež prikladá y na požiadanie, cucal tri roky, tiež je normálny a zdravý. Ja by som kojila už len kvôli pohodlnosti a. Voľnosti, kamkoľvek sme išli nič sme nepotrebovali, teplé mlieko vždy k dispozícii. Takže keď zapneš zdravý rozum, tak uvidíš, že nie všetky deti sú dojcene a sú úplne normálne a zdravé. Len miešať um a odsavat je začiatok konca dojčenia.

deginko
19. okt 2019

Samozrejme,že aj deti na UM sú v pohode a zdravé...ale ako píše vyššie slečna,sama si si odstavila dieťa,nie preto,že nemáš mlieko...ale preto,že sa ti nechce..to,že odsajes iba 50ml je normálne...to neznamená,že nemáš viac mlieka..ono to kojenie je niekedy boj trvá aj mesiac a viac kým sa zladíte a všetko bude ok...a ty si to hneď vzdala ako kopu iných mamičiek s odôvodnením,že nemáš mlieko.Kazdopadne je to úplne v poriadku,dieťa bude zdravé neboj sa nič.Ja som kojila do 11m...a tí poviem,že prvé dva mesiace bol boj,tiež nonstop na prse..tiež som myslela,že musí byť stále hladná,bolestivé krvavé prsia,zápal atď...ale prekonala som to a nesiahla po jednoduchšej ceste UM

amelie2017
19. okt 2019

Nie, vsetky zeny nedojcia. Ja som velmi chcela, lenze vpacene bradavky, aj tak som to skusala, bez klobucikov, s klobucikmi, chodila som k matrone, ta mi pomahala prikladat, ale neslo to. Vzdy som kojila, to sa chuda snazilo aj vyse pol hodiny, potom som odsavala mlieko a musela ju dokrmit takym. Jedno krmenie trvalo aj hodinu, potom hodinu spanok a opat. Po 600nedeli sme boli s muzom uplne hotovi, tak som uz len odsavala a davala jej moje mlieko z flasky. Zrazu prespala celu noc. Po 3 mesiacoch som o mlieko prisla a mala bola na ume a je zdrava a krasna. Nestresuj sa. Su miliony deti, ktore materske mlieko ani len neochutnali. Rob tak, aby si bola spokojna ty a aj tvoje babo.

pininka1
19. okt 2019

Mala som rovnaké pocity ako ty pri prvom dieťati. Nie, nie všetkým sa nám podarí super a bez problémov dojčiť. Mne sa to podarilo až pri treťom dieťati aby to ozaj bolo od prvého pristátia bez problémov a dokrmovania. Si dobrá mama aj keď dáš um, môj syn bol dojceny len 6 týždňov a má perfektnú imunitu, býva chorý minimálne, ani sopliky zo škôlky sme nepoznali. Kašli na názory ostatných a buď spokojná mama pre svoje dieťa.

paulinkaa2
19. okt 2019

@emv nie nedojcia. My sme mali to isté. Mala stále chcela jest. A vždy len chvíľu cucla a spala. Rev veliky. Dala som flasu scucla ju pomaly aj z dudlom. Tak flaskujeme a ja odsavam a tak dostáva moje MM ale v noci UM.

sapetka
19. okt 2019

Prosim ta nebud nestastna z toho.. to len spolocnost vytvara nezdravy tlak na to ake je super a dolezite a musi sa dojcit.. kasli na to. Deti na um su rovnako zdrave ako na mm ak nie zdravsie niekedy👍Dolezita je tvoja pohoda spokojne brusko babatka.

aceris
19. okt 2019

@emv trapila som sa dva mesiace..skusala som prikladat ale vzdy ako zbadal cecok spustil ohlusujuci rev...odsat neslo nic...iba som.vymackavala po kvapkach...myslela som.ze dvihnem produkciu mlieka...prd...iba som sa trapila...mackala som si prsia aj 45min a vymackala 5ml..za ten cas niekto strazil dieta a ono len plakalo...postupne som sa snazila menej a menej, az to vzdala...nemalo to vyznam...sprav to tak aby ste sa ani jeden netrapili a nepocuvaj hlupe reci o dolezitosti a nepodliehaj natlaku...na mna tlacila cela rodina a nic to nepomohlo...gynekolog rovno povedal ze to nemam skusat ani...

benit
19. okt 2019

Obe deti boli na UM a su tu a zdrave. Syn mal reflux. Co zjedol vyslo von. Stale bol hladny, tahat uz nemsl co. Reval ako tur. Bol to boj. Vsetci sme boli unaveni. Dostal zahustene mlieko. Konecne negrcal, bol najedeny a pekne priberal. Nemalo zmysel nieco robit nasilu. Spokojna mamina , spokojne dieta. Ked sa budes nervacit pre kojenie dieta citi nervozitu a bude nervozne. Neboj, vyrastie z neho normalne deco ako ine.

lucinka1988
19. okt 2019

@emv ja som dojčila s božou pomocou necelé 4 mesiace, lebo od začiatku som mala podobne problémy ako ty. Jedine, čo som docielila tým, keď som prestala dojčiť bolo to, že môj syncek aj ja sme boli spokojní a kludni, ja navyše aj vo veľkej psychickej pohode. Teraz ma 1,5roka, je absolutne zdravý, papa úplne všetko, je urastený a výrazne popredu medzi svojimi rovesníkmi- pohybovo aj mentálne. A ja sa navyše považujem za veľmi schopnú matku( z objektívnych dôvodov ak porovnávam svoje okolie) a tou najlepšou matkou pre svoje dieta. Takze bude absolutne v pohode a urob tak, ako to cítiš. Okolie vôbec nerieš. Mal kamarátky čo stále dojčila (už 1,5 roka) a och deti sú nonstop choré. Nechcem rozpútať diskusiu ani aby to vyznelo, že dojčenie je zle, len píšem svoje skusenosti.

ivca88
19. okt 2019

Pozri. Ak keby si mala mlieka požehnane a jednoducho by si kojit nechcela, je to tvoja vec. Nie je nič horšie ako nervózna a frustrovaná matka.
Preto nerozmýšľaj nad tým, či si spravila niečo zle, alebo či si mohla spraviť viac.
Neries.
Vyhovuje ti to takto? Tak to tak rob a fakt si svoje bábätko uži kým je malé. Netráp sa ♥️
Žiadna z nás nie je dokonalá.

saskia_98
19. okt 2019

@emv ja som nemala mlieko vobec, maly bol od narodenia na um a ani som nemala snahu nejako to rozbehnut lebo od porodnice bol na flaske uz. A vies co, ja som bola spokojna štastna, maly tiez. Absolutne neries ze dostane flasku s mliekom, hlavne ze je babo spokojnučke. 😊

ivca88
19. okt 2019

Btw. Mňa v pondelok zvozila doktorka že stále kojim 15 mesačnú. Že už by mala byť na pokračovacom UM. Ľuďom sa nezavracis nikdy.
Ja by som už aj prestala, ale moja malá bude mať operácie a je to komplikované, tak ju nechcem trápiť a tak sa trápim ja.
Proste nerieš iných. Ries to ako to ty cítiš a čo v daný okamih pokladas za spravne

saskia_98
19. okt 2019

@lucinka1988 to nezalezi od toho ci je dieta dojcene alebo nie, ja som bola dojcena a som ip chora 7-8 krat do roka od mala. Moj syn na um a zdedil po mne imunitu a tiez je furt chory.. Taze toto je veeelmi objektivne.

sara07
19. okt 2019

skus ho najskôr nadojčit a potom dokrmi um, ale dojčenia by som sa nevzdavala, ak sa ti zastaví tak sama , kompromis
dieta bude spokojnejšie a možno časom pribudne viac mlieka, viac pi vela pi , vyspi sa, dobre jedz a ono to možno pôjde
kojenie aj po troche má svoj vyznam

vendulka80
19. okt 2019

Ja som dve deti “dojčila” asi mesiac a aj to s dokrmovanim. Mohla som pit litre vody, čajov, proste produkcia mlieka u obidvoch bola 50 ml za 24 hodin. A viac stop. Pri prvej dcére som z toho chytila strasne depky, vsade len priblble články ako iba vaše mlieko je top a ked nedojcis, dieta bude blbe a obmedzene, furt chore a podobne. Veeelky omyl. Obidve deti su zdravé, malo chore (klop klop) a inteligentne. Bohuzial ja nemam a ani som nemala podmienky, ze som si mohla dovolit lezkat v posteli a okolo mna zástup rodiny, ktorá by mi varila prala upratovala. A ja by som len spala a kojila a vypisovala na fórum ako iba dojčením som správna matka. Na vsetko som bola a aj som sama s muzom. Dorábali sme dom a do toho doma 10 ročná slečna a novorodenec s veľkým apetitom😁😁a ja som tyzden po sekcii bohuzial musela byt matka na 100% Teraz cakam tretie a dakujem tomu, kto vymyslel umelé mlieko. Zaslúžil by si nobelovku.

martinka13
19. okt 2019

@emv ja som syna dojcila cca 4 mesiace. Mal problém sa prisat. Riesili sme, ale neuspesne. Odsavala som stále dookola. Noc-den-noc-den. Až som si povedala ze dosť. Po UM bol kludny, spinkal a aj ja som bola v pohode. Teraz uz bude mat 11 rokov. Nič mu nechýba. Dcéru som dojcila 8 mesiacov. Sama sa odstavila. Ďalej som to neriešila. Všetko v pohode. Absolútne sa nestresuj. Materstvo nie je len o dojceni. Ak Tebe s Tvojmu dieťatku vyhovuje UM tak ho dávaj. Iných nerieš.

tina1988
19. okt 2019

Nikdy som nepatrila medzi tie, ktore kojenie milovali a brali to ako tu najlepsiu vec. Pri prvom dietati to bolo ciste trapenie, kojila som 10 mesiacov ale bol to jeden velky boj. Laktacna poradkyna ku nam chodila ako na klavir, vyskusali sme asi vsetko mozne a nic nepomohlo. Dieta hladne a ja s nervami v koncoch. Pri druhom dietati som hned na zaciatku vedela, ze kojenie proste nepojde, tak sme presli rovno na UM a bolo to uplne ine. Dieta najedene, spokojne a ja som konecne nebola ako chodiaci uzlik nervov. Tak nemusis mat vycitky svedomia, tvoje dieta bude spokojne, ty tiez 🙂 nie vsetky sme boli stvorene na to, aby sme kojili 🙂 a je to uplne v poriadku 🙂

tinatitti
19. okt 2019

Ja som pri prvej dcére mala podobný problém. Prvé tri dni po pôrode som bola na JISke, takže malej dávali z fľašky. Keď sa mi konečne pustilo mlieko, asi na 5ty deň, nevedela som ako dojčiť. Mam síce veľké prsia, ale vpadnute bradavky. Skúšali sme klobúčiky, odsavacka, hádam všetko. Mala sa len krútila, nevedela sa prisat, revala ako pavian. Vždy potom pribehla sestrička a strčila jej fľašku. To napomohlo k tomu, že mala už prsník vôbec nechcela. Po príchode domov z nemocnice dom sa ešte asi mesiac pokúšala, no potom som to vzdala. Ale nechcela som dávať UM. Odsavala som si. Aj každých 20 min po troskách. A malej som dávala svoje mlieko. Tým častým odsávanim sa laktacia pekne rozbehla a bolo mlieka až až. S odsávanim sme vydržali do 8 mes. Píla z fľašky, ale moje mlieko. Takže príp to skus aj takto. Ak nie, nič sa nestane, nie si preto o nič horšia matka ako tie, ktoré dojčia.

veronikaszabova
19. okt 2019

@emv prveho syna som dojcila 6t - mlada, neskusena, vzdala som to skoro.
2 syn - nevedel sa prisat, 6m som mu kazde 3h odsavala mlieko ( aj v noci) - s odstupom casu by som sa na to vyprdla skorej a supla UM.

Za mna, radsej UM ako sa trapit. A neboj, nie si jedina nekojicka na MK

lala123
19. okt 2019

@ivca88 to čo je za lekárku keď ti povie, že pred operáciou mas prestať dojcit🤦🏻‍♀️

wena
19. okt 2019

Ahoj, ja nedojčím, mlieka som mala veľmi málo, už v pôrodnici som musela dokrmovať a keď sme prišli domov tak tiež. Ja som pre dojčenie urobila fakt všetko, brala som senovku, benedikt, hroznovú šťavu, čaje na dojčenie, mala som laktacnu poradkynu, odsavala som, krmila po cievke, no proste všetko čo sa dalo a bol to fakt horor. Mlieka som mala čoraz menej a postupne úplne odišlo asi do 2 týždňov. Teraz má mala 2,5 mesiaca, je plne na umelom mlieku a úprimne, som fakt rada. Pre mňa bolo dojčenie horšie ako pôrod. Malá je spokojná, od narodenia prespí celú noc iba s jedným zobudenim na krmenie, viem presne koľko vypila, nemá žiadne problémy ani s bruškom, je zdravá a prospieva. Krmim ju každé tri hodiny a pýta si presne ako hodinky. Ja keď počúvam kamošky čo dojcia ako im deti pytaju každú hodinu a hodinu skoro trvá aj dojčenie, tak to si neviem predstaviť. Ja verím, že materské mlieko je pre dieťa to najlepšie, ale tak keď som ho raz mala malo, tak nezblaznim sa preto. Mne všetci v okolí hovoria, že je úplne jedno či je dieťa na materskom alebo umelom mlieku.

ladyvi
19. okt 2019

Tie, co dojcia vychvaluju dojcenie. Tie, co su na UM vychvaluju UM. Je skvele, ze je tu nahrada za materske mlieko, ale neznevazovala by som dolezitost materskeho mlieka aspon prvych 6 mesiacov zivota babatka. Tie,ktorym sa nezadarilo dojcit, fajn. Kazda ma ine zlazy, bradavky, vytrvalost, ine babo. Ja som si presla 2mesacnymi problemami s dojcenim. Aj umele som kupila so slovami, a pardon za vyraz, ale ze to sproste kojenie, moje sproste prsia, ja to mozem ozaj uz kaslat. Ozaj sme bojovali, s bolestami. Mam doma aj druhe dieta. Tiez nemam pomoc. Ale vybojovala som to a teraz je u nas kojenie uplne bez problemov. A ulahcuje mi zivot ano, ale hlavne davam mojmu dietatu to, co si myslim, ze je pre nho dolezite teraz. Ale nie najdolezitejsie. A viem aj to, ze 90% zien v mojich podmienkach by to nevydrzalo, zial moja psychika sa nastavila, ze kojit budem, aj ked to boli ako slak. Maleho som dokrmovala odsatym, nikdy by som ho nenechala plakat od hladu. Siahla by som aj po umelom v takom pripade. Ale stale vravim, ze mnoho zien to vzda skoro len preto, ze maju po ruke umele. Kedysi by ste dieta asi odovzdali kojacej susede nech vam ho dokoji. Neviem, ci by vam to teda bolo dvakrat prijemne. Asi by ste sa este posnazili. Toto je ten najmensi boj,ktory pri starostlivosti o dieta maminu caka. A stoji to za to. Ale materstvo na tom nestoji. Kazda nech kona podla svojho stavu. A nemala by ani jedna, ani druha strana nikoho sudit a urazat. Je to ozaj tlak na kojenie, ale len taky tlak, aky si sama mama pripusti. A to, ze sa mamine nedari kojit, a je z toho frustrovana, nesuvisi nijako s tlakom dnesnej doby, ale s jej samotnym vnutrom, ktore dobre vie, ze kojit chce, mala by, lebo to tomu dietatu je prirodzene, ale nejde to. Darmo si bude hladat kadejake vyhovorky.

wena
19. okt 2019

@emv A presne ako píšeš, aj ja som odsala 40-50 ml a malej to proste bolo málo, plakala, odpajala sa od prsnika lebo jej nič nešlo, bola nervózna, vrieskala keď som ju chcela prilozit a potom keď som jej dala umelé mlieko tak všetko vypila a zrazu bola kludna, spokojná. Tak ja som ozaj nemala to srdce nechať ju plakať a vyhladovat aj keď mi veľa ľudí radilo, že ju mám nechať hladnu, že ona si vytiahne mlieko a mne sa bude viac tvorit. Mne to prišlo, že sa obe len trápime a teraz keď je iba na umelom mlieku som už na nejaké dojčenie aj dávno zabudla 🙂

dzejsik
19. okt 2019

@emv tiez som mala malo mlieka a aj to nie hned, maly strajkoval a chcel len flasu, odsavala som kym sa dalo a potom uz len UM, hlavne sa z toho nestresuj

lenteraz111
19. okt 2019

Nie, nedojcia všetky. Idem ata povzbudiť, že v tom nie si sama. Ja som dojcila chvíľu, nič mi nepomahalo. Hlavne sa nestresuj, veľmi som sa trápila, až som mala žalúdočné problémy z toho. Mali boli nervózni, ja ešte viac, prenášali sa to na deti. Chodila som ako nepricetna, no čo ti poviem..... Po oboch pôrodoch som musela na čistenie, potom synovia už nechceli, neviem čím to bolo, narkoza asi.... Dali sme um a pohoda, užívala som si deti

rybka16
19. okt 2019

@emv Nedojčím. Tiež som mala máličko mlieka, dieťa večne urevané, chudlo. Vyprdla som sa na celé dojčenie. V dvojici matka-dieťa je dôležitá aj tá matka a byť stále na nervy, na pokraji depresie, lebo sa mi dieťa poriadne nenaje, to škodí aj dieťaťu. Keď sme prešli na umelé, konečne som si to bábätko aj začala užívať. A na reči o bondingu sa treba, s prepáčením, vysrať. Puto si buduješ fyzickou blízkosťou a také krásne chvíle, ako keď som tomu drobčekovi pozerala do očí, ako spokojne pije z fľašky, to som pri dojčení nezažila nikdy.

kika831
19. okt 2019

@emv presne viem o com hovoris. Ked sa mi narodil 2.syn tak bolo mlieka dost. Po 6. tyzdnoch som takmer uplne stratila mlieko- nasadila som benedikt aj senovku ale mala som obrovsku alergicku reakciu, mala som doma aj laktacnu. Maly mi plakal do modra od hladu. Bolo to hrozne. Strasne sme sa trapili niekolko dni. Velmi som chcela dojcit. Nakoniec som zarobila malemu UM, dieta sa napapalo a po niekolkych dnoch aj vyspinkalo. Takze vsetko co pises chapem. Ale ak mozem poradit skus si aspon troska mlieka odsavat ( ak sa bude dat, aby si ho uplne nestratila) a ak aj bude na UM, aj ked len malicko mu daj aj materskeho mliecka. Lepsie troska ako nic. Ak sa samozrejme da. A nie, nie si zla matka. Drzim palce.

rybka16
19. okt 2019

@ivca88 Toto tesať do kameňa. Dojčiť nie je povinnosť, stále je to ženino telo a môže sa rozhodnúť, čo s ním. V civilizovanej krajine s pitnou vodou sú zdravotné benefity dojčenia pre individuálne dieťa zanedbateľné, to len všelijakými akože "štúdiami" na vzorke 20 detí sa "dokazuje", že z dojčených detí budú raketoví vedci a z detí na UM v najlepšom prípade smetiari (bez urážky k smetiarom, čo by sme bez nich robili).

majah212
19. okt 2019

Ja pisem sama za seba, dojcila som a dojcim este stale aktualne svoju dceru. Mne osobne to napr. Pri malej nevadilo ze chcela jest kazdych 40 minut, nemala som s tym problem ale to je o kazdej matke a jej nastavwni sa co chce a co nie. Ak to tebe vadi a vies ze po UM ste obe spokone tak to neries, to co ti napisu ostatne je len ich vec pohladu a ich presvedcenie, ano, mozem ti aj ja tu davat vsetky pozitiva dojcenia a pod. Ale bude to zbytocne pokial si s tym neni stotoznena. Ak je spokojna mama, bude spokojne dieta, ak vies ze je UM dobra volba tak nepotrebujes na to schvalenie ostatnych matiek (zbytocne sa tak dostanes medzi dva tabory dojcenia a nedojcenia). Prajem vela prijemnych chvil s babatkom 🙂

lucinka1988
Autor odpoveď zmazal
Zobraz