Aké potrebuje dcéra vzdelanie, aby mohla prednášať na univerzite?

30. jan 2023

Dobre ráno
Dcéra by chcela v budúcnosti byť profesorkou na univerzitách, prednášať.
Aké vzdelanie k tomu potrebuje?
Napríklad ak chce byť profesorka biológie, musí si z toho odboru spraviť najvyšší titul alebo učiteľstvo biológie najvyšší titul?
A čo by sa podľa vás oplatilo prednášať na VŠ? 😊

emm_i
30. jan 2023

Musí si urobiť PhD. A potom prípadne ďalej doc., najvyšší titul je prof.
Ešte predtým samozrejme musí doštudovať Bc. (Mgr./Ing.). A stále sa vzdelávať, publikovať rôzne články, vedecké štúdie.

ajka0207
30. jan 2023

Len dodám že na to aby mohla prednášať nemusí byť profesorka, stačí docentka a vo veľa prípadoch aj len PhD.

marianarem
30. jan 2023

Ako sa pise vyssie, len este by som zdoraznila, ze k prednasaniu na VS nepotrebuje ziadne pedagogicke vzdelanie.

h2
30. jan 2023

Ak chce prednášať biológiu, musí vyštudovať biológiu. Ak chce prednášať učiteľstvo biológie, musí vyštudovať učiteľstvo biológie.

ivka225
30. jan 2023

@h2 Trosku spresnim. Ak chce prednasat biologiu, musi vystudovat biologiu (nie ucitelstvo biologie), urobit si z nej PhD. a svojou vedeckou cinnostou presvedcit prislusnu katedru biologie, ze sa vyplati prijat ju. Navyse na tejto katedre musi byt volne miesto, co nie je samozrejmost. Ak chce ucit biologiu na zakladnej alebo strednej skole, musi vystudovat ucitelstvo biologie. Tu PhD. nie je potrebne. Pokial ide o prednasanie ucitelstva biologie, tu s istym stupnom volnosti plati to, co pre biologiu, ale sem tam sa akceptuju aj absolventi ucitelstva. PhD. je ale pre pracu na univerzite v kazdom pripade nevyhnutne.

beky223
30. jan 2023

To je zaujímavý prístup. Väčšinou je to tak, že prednášajúci sú ľudia, ktorých ich vyštudovaný obor bavil natoľko, že ostali na VŠ po doštudovaní na PhD, venujú sa vedeckej a publikačnej činnosti a popritom sa teda dostanú aj k prednášaniu, buď už ako PhD, Doc alebo Prof. Skôr je to také to "popri práci", nie čisto že "som povolaním prednášajúci na VŠ".. ale inak platí to, čo napísali vyššie

beataxxx
30. jan 2023

Uz nechces byt chirurgicka? To si sa pytala nedavno……

nanka3
30. jan 2023

Každý, kto ostane po VŠ naďalej na univerzite, ostáva preto, že sa venuje nejakej vedeckej činnosti, inak miesta na VŠ nie sú na "stálo", konkurzy na svoje miesto majú opakovane každé 4-5 rokov, týka sa to tých, ktorí skončia PhD. Dostať sa na VŠ učiť nie je vôbec jednoduché, často nie je miesto a konkurencia je vysoká.

autor
30. jan 2023

To som netušila, ďakujem 😊 Celý čas som bola v tom, že i na výškach to funguje s princípom ZŠ, SŠ. Tak ak chce byť stála učiteľka, musí ísť na učiteľstvo xy, a zamestnať sa buď na ZŠ, SŠ alebo gymnázium. Ak bude mať titul PhD, môže tzv., "vo voľnom čase" predanáš aj na univerzitách?

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kacernakokse
30. jan 2023

Ja ešte len doplním, že prednášajúci na VŠ majú ako hlavnú náplň práce vedu. Závisí od školy v ako rozsahu, ale keď sa chce vydať na akademickú pôdu musí si byť vedomá toho, že nikto len neučí. Musí publikovať. Inak neviem si predstaviť niekoho, s takým snom. Podľa mňa človek musí najprv milovať daný odbor aby mal gule na to 5 rokov študovať Mgr/Ing a ďalšie tri-štyri roky postgraduál - PhD. Ale na druhú stranu je to fajn z toho hľadiska, že tá škola si ju výchova a rovno zamestná.

oliva276
30. jan 2023

Zaujímavá, naivná otázka: "Čo by sa oplatilo prednášať na VŠ?" Ide tu o osobu bez vyhraneného záujmu? O kariérny postup? Vyšší spoločenský status?

deti95060810
30. jan 2023

prednášať alebo mať cviká so študentmi... to sú dve rôzne veci .
Prednášajú väčšinou Doc. ,alebo aj prof. Málokedy len PhD....
pred sebou má dcéra dlhú predlhú cestu... len tak ľahko sa nedostane medzi doc. na VŠ - nepustia si len tak hoc koho medzi seba... 😉

deti95060810
30. jan 2023

@oliva276 trefná poznámka... 👍
vyzerá to že pani nemá ani potuchu čo a ako... len keby aspoň vedela že čo by chcela učiť - odbor, zameranie, čo by ju bavilo, v čom je dobrá...

autor
30. jan 2023

@deti95060810 ide o dcéru, nie o mňa 😊 aplikovaná biológia neskôr molekulárna biológia. No neviem aké uplatnenie je vo vedeckých výskumoch, preto by skôr prednášala najradšej 😊

dskjhfdlkdjhl
30. jan 2023

Vo volnom case moze strikovat. Ak vystuduje napr. vedecky smer biologie, bude ju to bavit a bude v tom dobra, tak moze pokracovat na doktorandskom studiu. Ak bude naozaj dobra, tak po uspesnom ukonceni phd ma sancu ziskat miesto odbornej asistentky na VS a v podstate bude viest cvicenia/seminare/labaky, pripadne sa moze stat, ze aj prednasat. Potom je moznost ziskat titul doc a potom uz tie prednasky ma v popise prace😉

autor
30. jan 2023

@dskjhfdlkdjhl ďakujem za vysvetlenie 😊

akvi
30. jan 2023

Pri fungovani slovesnkych univerzit stylom, miesto sa uvolni, az ked niekto umrie, by som rychlo zabudla na karieru VS ucitela, pretoze sanca, ze sa tam dostane clovek, co sa takuto vec musi pytat na MK, je nula cela nic..

ivka225
30. jan 2023

Ak sa dcera neuplatni vo vedeckom vyskume, tak prednasat nebude. To iba pri pohlade zvonku sa univerzity (myslim teraz seriozne univerzity, nie napriklad Sladkovicovo) javia ako miesta, kde sa hlavne uci. Pritom su to miesta, kde sa hlavne robi veda a vyskum a ano, popri tom aj uci.

deti95060810
30. jan 2023

autorka, prosím napíš koľko má dcéra rokov... možno že je ešte niekde na ZŠ a kým príde ona do pracovného pomeru tak sa ešte kde - čo zmení...🙂

deti95060810
30. jan 2023

@ivka225 áno máš pravdu, ale malo by sa to zmeniť... je návrh na ministerstve, že tí čo robia vedu budú robiť len vedu a publikáciu a výučbu budú zabezp. zas iní pracovníci školy... len či to prejde...

0silvia0
30. jan 2023

nič v zlom, ale nechaj to prosím na svoju dcéru. Lebo takto tvoja otázka pôsobí, že dcéra končí prvý stupeň základnej školy.

maialeo
30. jan 2023

Určite nejakú sociálnu prácu... alebo Oxford v Ružomberku.

majasimon
30. jan 2023

Na prednášanie potrebuje vzdelanie + prax na akademickej pôde a v neposlednom rade sebavedomie, aby pred študentami nepôsobila ako ustráchané chúďa.
Snáď keď bude študovať to čo ju baví, tak sa jej budú otvárať možnosti uplatnenia a možno bude smerovať naozaj k práci vo vede a výskume a k tomu bude patriť aj to prednášanie.
Len mi je čudné, že to rieši mama, aby dcéra mohla prednášať.

ivka225
30. jan 2023

@deti95060810 Dufam, ze taka absurdnost neprejde ... kto a kedy dal taky navrh, kde sa daju zistit podrobnosti?

autor
30. jan 2023

Nerieši to mama a nie, dcéra nechodí na ZŠ. Podľa mňa každá mama sa zaujíma o možnosti, ktoré má jej dieťa aby jej v prípade potreby mohla radiť, pomôcť 😊 Je mi len tak trocha ľúto, že človek aj tu sa stretne len s podceňovaním a ironickým komentármi, namiesto toho aby sme si poradili.

autor
30. jan 2023

Ale ďakujem aj za vysvetlenie😊

divokykonik
30. jan 2023

Existujú aj výnimky, kedy človek na prenášanie nepotrebuje PhD. Môj svokor mohol ísť prednášať, avšak on participoval na projektoch v danom odbore po celom svete, veľa cestoval a robil výskumy v rámci jadrovej chémie, takže mal dostatok skúseností na prednášanie. Ale inak môj muž chodí prednášať raz za čas a ten má PhD.

deti95060810
30. jan 2023

@divokykonik raz za čas? asi sa tým neživí ...

deti95060810
30. jan 2023

@ivka225 kto to neviem, len sa musím opýtať odkiaľ to má - to som sa dozvedela úplne náhodou...