icon

Ako donútiť 19 ročného syna, aby pracoval?

havedka
2. jún 2014

Uz som tu pisala moje problemy s detmi,a naozaj uz neviem co robit,mam syna 19rocneho,a stale su s nim problemy,od 16 nikde nechodi do skoly nerobi len sem tam mal dake brigady,flakasa,alkohol,aj drogy,ide mi uz na nervy,stale sa hadame,uz aj kradne ked nema peniaze,som z neho zufala,vraj on nebude robit za dve eura na hiodinu

csenibaba
2. jún 2014

@cicimotinka Vyhodit z domu závilèho cloveka je tazkè ,ked moja svokra vyhodila svagra z domu po 3 dnoch vrátil sa domov vsetko rozbil a chcel spáchat samovrazdu((rozrezal ruky a poskrabal aj krk)ja este predtym stihol zaútocit na svokru(na svoju mamu)::(

havedka
autor
2. jún 2014

@csenibaba ved toho sa bojim vies uz som ho vyhodila po 18,ale stale tu chodi,neni sebestacny ani zdaleka naozaj neviem ako by prezil na ulici ,neviem mozno sa mylim,roby so seba frajera

jahodka8
2. jún 2014

@havedka Možno potrebuje viac tvojho času a pozornosti.

marylis
2. jún 2014

@havedka Ahoj, odhlas ho z trvaleho pobytu. Nech ked zavolas nahodou policiu, aby ho vedeli odviezt. Viem, ze to je kriticka situacia, ale u ludi na drogach nikdy nevies coho su schopni. Mas este dve deti, aspon v ich zaujme ho posli prec. Takto sa nikdy na nohy nepostavi.

strociatka
2. jún 2014

@havedka uz len ultimatum - liecenie alebo vyhadzov

elanor
2. jún 2014

zial neporiesis asi nic, pretoze mas na neho do 25ky vyzivovaciu povinnost. cize ked ho vyhodis na ulicu, tak este ty z toho mozes mat problemy...

jana121212
2. jún 2014

@havedka http://www.drogy-sos.sk/ ja by som sa skusila skontaktovat s tymto panom, on sa venuje takymto detom viac ako 13 rokov a zevraj velmi uspesne, obcas sa o nom objavi clanok v novinach, pripadne reportaz v televizii. viac najdes ked si das do googlu meno vladimir schwandtner. ty uz nemas co velmi spravit, on si je isty, ze ho nevyhodis na ulicu. ak nebude vediet pomoct ten vladimir alebo nejake ine zdruzenie, tak by som mu na 2-3 mesiace dopredu zaplatila ubytovnu a dalej je to len na nom

klincek
2. jún 2014

@elanor toto nastastie nie je pravda - vyzivovaciu povinnost ma rodic len dovtedy, kym dieta nie je schopne samo sa zivit. takze hned ako si najde po skole prvu pracu, koniec (aj ked tu pracu potom strati). ak uz mal aspon nejaku brigadu a dokaze si zarobit peniaze, matka ho naozaj zivit nemusi 😉
@havedka daj mu ultimatum - ak je zavisly, musi ist na liecenie a vydrzat tam. ak chce zit doma, bude dodrziavat pravidla, ktore nastavis ty. ak nie, odhlas ho z trvaleho pobytu (ak si vlastnik domu, bytu) a ked pride, nech ti ho odtial vyvedie policia. ak uz nic ine nepomaha, treba mu pomoct na dno, aby sa mal kam odrazit 😒

havedka
autor
2. jún 2014

je to tak ze do 25 ho nemozem vyhiodit aj ked na neho nedostavam ziadne peniaze?nechodi do skoly ,nikde,pozornosti mu davam myslim dost az prilis stale riesim len jeho an ukor ostatnych,pekne s nim rozpravam,aj ho pohladim,posrandujem,myslim ze tam neni problem,nevazi si co pre neho robim

wendy62
2. jún 2014

@havedka akonahle ma 18 a nechodi do skoly, mozes ho vyhodit.
Mozno ta potesi - este ked sme boli pubertacky, moja najlepsia kamoska mala takehoto brata. Rovnake problemy, nedokoncil gymnazium (pritom sikovny chalan), alkohol, drogy... Rodicia mu dali ultimatum - ak nechodis do skoly, budes s nami byvat jedine za najomne, inak ulica. Upozornili aj vsetkych znamych, rodinu - aby mu nikto nenaletel. Skoncil na ulici, 3 roky sa tam poflakoval, ta moja kamoska ho obcas niekde vyhladala, doniesla mu jedlo, alebo nejake oblecenie, ale inac ziadny kontakt s rodinou. Po tych 3 rokoch dozrel, zacal pracovat za pokladnou a zit v ubytovni, zacal sa kontaktovat najprv na sestru, cez nu postupne na rodicov, dali mu druhu sancu, dorobil si maturitu, vysoku skolu (vsetko popri praci). Rodicia ho vzali naspat do bytu, ked videli ze pracuje, plati si ubytovnu a snazi sa dorobit si tu skolu. Pred 3 mesiacmi som mu bola na svadbe, slusny chalan so super pracou, nikto by to nanho nepovedal... Odvtedy som mala v okoli dalsie 2 podobne pripady, ked s chalanom takto strasne trieskala puberta, az skoncil na ulici a nakoniec sa znormalizoval.

rebeka7501
2. jún 2014

ja viem, že ma teraž väčšina mamičiek odsúdi a zakope pod čiernu zem. no bohužiaľ havedka je jedna z tých mamičiek, ktoré robia za deti všetko od mala. Mnoho maminiek sa bojí o svoje deti (je to samozrejme normálne v medziach normy a vývinu dieťaťa), ale až nezdravo. v škole za ne všetko vybavujú, robotu im hľadajú, a to nehovorím o fuul servise doma upratovaním počnúc a finančnými injekciami (neustálymi) končiac. Deti - dospelé deti berú vštko ako samozrejmosť, a nedajbože aj im nie je po vôli začnú byť agresívne (najprv verbálne, neskôr i fyzicky).
Nemálo má vplyv i prostredie (kamaráti, škola a pod.) a bohužiaľ už je iba na jedincovi, ktorou cestou sa vyberie, resp. akú pomoc a správne nasmerovanie od rodiny dostane.

@havedka mladý by potreboval ridne ľadovú sprchu. ako píšeš, bojíš sa ho vyhodiť, lebo na ulici sa mu niečo stane. a čo ak sa stane niečo tebe alebo tvojim ostatným deťom, to už sa nebojíš ?
možno skús podať trestné oznámenie za krádež, poraď sa v centre pre drogovo závislých.

skoricaxx
2. jún 2014

Ahoj este ma napadla jedna vec ked baby spominaju vycíslenie byvanie, strava, pračk, a tak..... - rozpíš mu to na dni, kasíruješ pred vstupom domov, inak spi na ulici, veci mu daš do pračky ked zaplati... skusila by som to spísať,s uvedením dátumu od kedy to platí normálne by som mu to posla poštou.....a v deń dátumu vymenila kluc....ak zaplatí, môže prespať, ráno budíček, dovidenia do práce ............
ale ako píšeš skúšala si toho veľa, tak ťažko radiť, neviem či to pomôže

sonagolisova
2. jún 2014

@havedka samozrejme, ze sa mu na ulici moze stat cokolvek...ale stat sa mu predsa moze kazdy den nieco aj z drog ??? predpokladam, ze sa liecit ist nechce takze tam skutocne nic nenarobite...pomoct sa da len ludom ktori o to maju zaujem... ak vas to nici vnutorne a predpokladam, ze si zlu atmosferu uziju aj tie dalsie 2 deti tak by som sa s nim otvorene porozpravala...bud pojde na odvykacku a potom si najde pracu alebo nech ide z domu.... drzim vam velmi prsty a dufam, ze sa chlapec spamata

havedka
autor
2. jún 2014

je pravda ze som od mala okolo nich obskakovala,ale aj nie ako sa to vezme,tiez som ich chcela naucit co treba spravit a ine upratovat zasa az tak nie,ale jedine ze som na nich az moc dobra som si toho vedoma a teraz si robia co chcu nevazia si moju dobrotu,nic

sonagolisova
2. jún 2014

@havedka deti je treba zapajat do chodu domacnosti od malicka...len tak sa naucia, ze treba jak mamine tak aj vseobecne pomoct a naucia sa pracovnym navykom...ja som od ZS musela doma upratovat..samozrejme lahke prace ako utriet prach, povysavat , ist s kosom...varili rodicia , museli sme ist na zahradu pomahat a ked sme porobili svoje mohli sme ist von za detmi , pripadne potom nasi boli ochotni splnit nase poziadavky...nieco za nieco ...od 18 tich som odisla, nie preto , ze som musela , preto , ze som chcela a staram sa sama o seba odvtedy
ja by som skusila este toho pana co sa zaobera problemovymi detickami a ked nepomoze tak uz skutocne len vymenit zamok ak nebude respektovat vase pravidla...

cicimotinka
2. jún 2014

@csenibaba ja viem, tiež mám skúsenosť a neviem, či by som to ja zvládla... išlo len o to, že nás učili, že toto je jediné riešenie...

pribinak
2. jún 2014

Velmi jednoducho, bud zacne prispievat na jedlo, najom a energie alebo ho vyhodit s domu jeho + jeho sedem slivak, vymenit zamok, odhlasit trvaly pobyt a hotovo, este sa obrnit extra davkou trpezlivosti a nenechat sa ukecat na ustupky

Naco by odchadzal z hotelu mamka,? Vsetko to stoji a pada na tebe, bud sa zatnes a vyhodis ho, alebo sa to bude tahat na ukor celej rodiny dalej, je to na tebe

25daniela
2. jún 2014

@havedka a co je najhorsie, ked to nestopnes teraz, budes mat prizivnika na krku cely podotykam CELY ZIVOT!!!
Teraz v manzelovej rodine sme zazili... Skoro 60 rocny chlap, matke skoro nevladnej na krku... kradnut dochodok jej zacal, az sa ho zacala bat, tak ked ho raz priniesli policajti domov, povedala nech ho beru... Ma skoro 85 a cely zivot s nim problemy...

havedka
autor
2. jún 2014

je to tazke ale takto to uz nejde dalej,stale to iste ,dohovaranie rozculovanie,prozby,plac ,sance ,som unavena a nic z toho

veriiii
2. jún 2014

@havedka zrusit mu trvaly pobyt u teba, maximalne prechodny a nenechaj to dalej roztocit s drogami ani alkoholom..to je dobre mienena rada a nie fraza....

luccki
2. jún 2014

@havedka mne mama povedala, ze ma vyhodi z domu. denne ma na striedacku vozila zachranka alebo fizli. a vtedy som vedela, ze uz to mysli naozaj vazne. aj ma zobrala do petrzky na odvykacku, ale tam som ich poslala do faka, ze ich nepotrebujem, a mame som slubila, ze to zvladnem sama. sice bolo par zlyhani, ale obratila som sa o 180 stupnov. drzim synovi palce, je este stale mlady, ja som sa spamatala az v 23ke.

luccki
2. jún 2014

a este jedna vec- treba hlavne zistit skutocny dovod preco to robi. nudi sa? chce byt frajer pred kamosmi? alebo ma naozaj problem a lieci ho chlastom a fetom? najradsej mam tych, co radia, ale nezaziju si to.. typu- treba doma upratovat od malicka (facepalm).

strociatka
2. jún 2014

@luccki co bolo u teba to zlomove, ze si prestala? asi to nebolo jednoduche..

luccki
2. jún 2014

@strociatka no asi najviac, to ze som sa bala samej seba. (okrme inych milion dovodov ako zranenia, kradeze ci uz doma alebo inde atd) . casto sa mi stavalo, ze som pod vplyvom liekov a chlastu (inak najhorsie kombo, to pernik je poho oproti tomu, lebo vobec nevies co robis) hovorila mame ze je p1ca, vychadzala som nadranom pred barak a tam bezprizorne stala v pyzame, a kopa inych idiotin, o ktorych ani nechcem hovorit, ale ktore som si na dalsi den absolutne nepamatala. akurat mi vzdy niekto povedal, co som zas vyviedla. odporucam pozriet film Side Effects, je to sice akoze fikcia, ale od nej to ma teda krute daleko. je to hnusna realita. clovek netusi co robi. mna takto byvali zmaroval na otras mozgu, dovliekol do lesa, tam priviazal v lese atd a na druhy den si to ani nepamatal. akoze fakt hnusne veci. ale ja som nebola o nic vacsi anjel. a ked sa to potom dozvedas co vyvadzas je ti zle zo samej seba. ale zavislost je zavislost. no vtedy uz nenavist ku sebe samej bola silnejsia ako zavislost. .. sama som vedela, ze uz k*rva fakt stacilo a treba sa posunut inam. a hlavne videla som to na vtedajsej parte, ich tiez povyrazali z domu, polka z nich tridsiatnici fetaci bezdaci a tak som skoncit nechcela.

fra
2. jún 2014

@luccki mna by zaujímalo, prečo si vlastne začala a čo by si vtedy bola potrebovala na to, aby si nezačala, dik

sonagolisova
2. jún 2014

@luccki to upratovanie od malicka bolo myslene na margo toho, ze ked je dieta trochu zapajane do cinnosti v rodine skor si navykne na pracu ..kedze chlapec doma nikdy matke nepomahal a nemusel nic robit je jasne, ze sa mu nic robit nechce a praca za 2-3€ mu nie je dost dobra..
neriesila som v mojom texte problematiku drog ale pracovny navyk 🙂

strociatka
2. jún 2014

@luccki ako to zvladas teraz? teoria hovori, ze zavislost sa vyliecit neda, ze mozes len celozivotne abstinovat, ako to vidis, citis ty?

strociatka
2. jún 2014

@luccki a klobuk dolu, takto na fore vyjst s pravdou von chce "gule" lebo mnohe maminky na to uz doplatili, ved vies, ludia su rozni...

luccki
2. jún 2014

@fra to je nadlho. ale v jednoduchosti. foter alkoholik, mama robila co mohla a zarabala peniaze, takze o nas (so sestrou) sa starali odmalicka stari rodicia. chodili sme povinne obe na tanecnu a klavir. zevraj kruzky su dobra vec. ked ta to nebavi, tak holy ony. sice som dokoncila oboje , celych osem rokov, no ako skoncili tieto idiotiny, ktore som z duse nenavidela, pretoze okrem ucenia sa doma CI UPRATOVANIA som nemohla robit nic ine. buzeracia kvoli dobrym znamkam. mas 1- ? preco nemas 1+ ? atd . prislo mojich 15 rokov, koniec tanecnej a klaviru, vzoprela som sa im, napriek ich najvacsim pokusom zo mna vychovat nejakeho nadcloveka alebo co a zacal sa kolotoc krcmy, blic atd. neexistuje odpoved na to, co ma rodic spravit, aby dieta nezacalo. len ti poviem jednu vec- 100x lepsie je nechat decku volnost pre vlastne rozmyslanie, pre to, co chce robit ono samo, lebo ak ho budes chciet vychovat na vlastny obraz urcite sa ti to nepodari a dieta bude nestastne. kde sa to odrazi, to ti nepoviem, ale ze to moze skoncit pri fete, je jedna z moznosti...

tenerifka
2. jún 2014

@luccki teba tanecna a klavir nebavili? Povedala si to vasim? Co znamena, ze si nemohla robit nic ine okrem upratovania a ucenia sa? Prepac za tolke otazky, ale mam deti v predpuberte a puberte a tvoja skusenost mi moze naozaj pomoct vyvarovat sa chyb do buducnosti......