icon

Ako sa stať zdravotnou sestrou?

kiki122
3. sep 2020

Pekný večer nastúpila som do prvej triedy na szš odbor praktická sestra. 4 ročné štúdium s maturitou. Myslela som si ze po vystudovaní môžem byť zdravotná sestra no čítala som nejaké fóra o tomto odbore a každý písal niečo iné. Ze po vyštudovaní tohto odboru je človek len asistent a stará sa o chorých (prebaluje ľudí atd..) Ako sa môžem stať ozajstnou zdravotnou sestrou? Napr. niekde v ambulancii? Treba na to 2rocnu nadstavbu "diplomovaná všeobecná sestra, ošetrovatelstvo bc" alebo vyššie vysokoškolské vzdelanie? Preto píšem sem ci ma s týmto niekto skúsenosť. Budem rada ak niekto vie ako to je a poradí mi. Vopred vďaka 😊

luccija
13. sep 2020

@kiki122 máš obrovský výhodu, že bývaš kde bývaš a máš možnosť robiť niekde na recepcii napríklad CAR, očná klinika a pod, ak teda netuzis robiť priamo v nemocnici či poliklinike.najlepsie je spraviť si potom bc.Mam známe, ktoré si nevedia vynachváliť odbor reh.pracovnik, masér pekná čistá praca

kvojtanikova
10. jan 2023

Ahojte ja sa chcem pripojiť k tejto téme, chcela by som sa spýtať, či je reálne, že vo veku 40 rokov a vyštudovanou VŠ učiteľstvo si môžem konečne plniť sen a začať študovať VŠ ošetrovateľstvo. To už po 3 rokoch (externe, Bc.) budem môcť pracovať ako sestra? či potrebujem až Mgr.? Študoval niekto ošetrovateľstvo externe? Ako to prebieha? Ďakujem.

hygienka
10. jan 2023

@kvojtanikova ošetrovateľstvo môžeš študovať externe iba v Tom prípade ak pracuješ ako praktická sestra/asistent na lôžkovom oddelení. Pokiaľ nie si zamestnaná v nemocnici, musíš študovať denné štúdium.
Ak skončíš bc, už si sestra.

anissee
10. jan 2023

@kvojtanikova najprv potrebujes 2 rocnu skolu pomaturitne zdrav..asistent..potom.sa zamestnat v nemocnici a potom.si podat prihlasku na Vs na bc. to trva 4 roky priemerne myslim teraz...

macekovam
10. jan 2023

@kiki122 byt tebou.. idem na denne studium osetrovatelstva.. ak ta rodicia podporia v studiu je to najlepsia cesta. a venujes sa studiu.nie do prace este chodit..

kvojtanikova
11. jan 2023

@hygienka to naozaj? v prihlaske resp. propoziciach v studiu nikde nie je uvedene ze popri tom musis pracovat v zdravotnictve. Konkretne som to hladala v Presove, kedze som z Kosic. Pisu tam ze bez prijimaciek sa studuje externe, ale ak by aj bolo treba prijimacky, ja ich rada podstupim, len aby ma zobrali. Pisu tam iba ze podmienkou prijatia je ukoncene SS vzdelanie s maturitou, nepisu ze v akom odbore, ja mam gymnazium.

@macekovam samozrejme, to by bolo najlepsie, ale ja mam rodinu, tri deti, a nemozem si dovolit ostat na taky dlhy cas bez prijmu.

kvojtanikova
11. jan 2023

@hygienka aha mas pravdu, teraz som to dokladne precitala, a ozaj to tam pisu...juuj to je taka skoda, tak teraz fakt neviem co mam robit. Denne studium si nemozem dovolit.
@anissee a toto kde mozem studovat? Lebo u nas v KE sa da studovat take ze Sanitar, je to tu ako 1-rocne studium. Ked toto dokoncim, viem sa zamestnat v zdravotnictve a potom popri tom uz studovat to externe osetrovatelstvo?

modrykolibrik
11. jan 2023

@kvojtanikova pozri si poriadne školy. Každá má iné podmienky. Viem ze Trenčiansky bere z akýmkoľvek vzdelaním ale napríklad Blava iba zdravotakov

macekovam
11. jan 2023

@kvojtanikova mm. To som sa nedocitala v príspevku.. 😁

hygienka
11. jan 2023

@kvojtanikova no najlepšie by bolo študovať denné štúdium . Ja som tiež študovala na UNIPO mala som spolužiačky s deťmi a chodili na denné. Kolegyne chodili externe a je to o držku,škola je náročná a keď do toho ešte robíš a máš "super" vrchnú, ktorá ti neprispôsobu smeny,tak ďakujem pekne.

hygienka
11. jan 2023

@modrykolibrik Trenčín berie všetkých, lebo ma iba denne štúdium. Tak to majú všetky fakulty. Lenže na externé štúdium môže ísť iba ten kto pracuje na oddelení pri lôžku pacienta ako asistent/p.s. tak to je v legislatíve

kvojtanikova
11. jan 2023

@hygienka no a čo teda môžem urobiť ako prvý krok keď ozaj nemôžem denné štúdium? môžem tak ako píše ANISSE ísť študovať externe sanitára/zdrav.asistenta niekde na SZŠ a potom sa zamestnať pri lôžku a nastúpiť na externé ošetrovateľstvo?

aneta129
11. jan 2023

@kiki122 je na tebe ci urobíš bc alebo diplomovanu.... U nas v zdravotníctve nie je titul nato aby si mala vyšší plat... PhDr kolegyňa zarába toľko koľko sestra co nemá titul, lebo končila strednú pred 2005 rokom.... A zas taky príklad kamarátka ma len diplomovanu a urobila si specku a uz zarába viac ako sestrička s Mgr bez specky....

hygienka
11. jan 2023

@kvojtanikova môžeš od septembra nastúpiť externe študovať na SZŠ asistenta na 2 roky, a potom keď budeš v druhom ročníku si podáš prihlášku na externé štúdium oše, to trvá 4 roky. Len treba vziať do úvahy, že aj externé štúdium na SZŠ je aj cez týždeň napr v piatky, niekde majú 2 dní v týždni. Nie je to iba víkendove štúdium.
Tak aby s tým tvoj terajší zamestnávateľ nemal problém. A druhá vec je, že či sa ti to finančne oplatí študovať 3 roky a 6 rokov aj keď budeš musieť dať výpoveď z práce,ale tak dalo by sa to možno poriešiť maximálnou podporou na pol roka. 🤔 Ale štúdium oše je fakt makačka, treba veľa trepať do hlavy, kvantum učiva, tak aby si bola pripravená 😁

hygienka
11. jan 2023

@kvojtanikova ono v tvojom prípade keď už jednu vš máš už si asi budeš musieť aj tak platiť denne štúdium. Takže nič neušetriš 🤔

aneta129
11. jan 2023

@kvojtanikova ahoj ja ti to odpoviem takto u nás na svk je hlupy systém.... Môžeš ist na fakultu do PO študovať na 4r externé... Kde je to o drzku.... Spuziacka tak chodí a dala výpoveď z nemocnce a robí čašníčku a chodí na vš externé.... 4r... Teraz je už v 3r...kvoli systému aký tam bol, tak sa nedalo... Denne, nočné, deti doma, domácnosť prax.... Učenie.... Proste v robote jej neumožnili presne vtedy voľno kedy chcela... Lebo z jedného oddelnia bežné idú aj 3 aj 5 na vš externé.... No a na fakulte môžeš byť aj kaderníčka a môžeš chodiť ale robíš prijímačky.... No ale taka Alžbeta na 3r... Vola sa to denná kombinovaná forma a tam musíš mat bohužiaľ strednú zdravotnú školu, iba vtedy môžeš nastúpiť na dennú kombinovanú formu a podmienka je, že musíš mat zamestnanie v zdravotníctve.... Takže bud pôjdeš na 4r a je to vážne o drzku alebo pôjdeš na 2 r dorobiť si maturu na praktickú sestru a potom sa zamestnás a uz popri zamestnaní si robis tie 3r takže 5r ti treba 😄😄😄 kým sa staneš sestra.... Ale kľudne... Chodia aj po 50 ženy... Ved do dôchodku ďaleko.... Ale potom aj tak naše zdravotníctvo vyzerá, ked sa rozhodne dajaka krajčírka teta v 50, ze si urobí maturu a tak este bc a ma 55r a končí a je z nej "šikovná sestra" take milujeme kolegyne 😄

aneta129
11. jan 2023

@hygienka keď bude na vs nemôže brat podporu.... Moje byvale spoluziacky vracali podporu 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️štátu

hygienka
11. jan 2023

@aneta129 ti mi tiež napadlo, že asi nebude možný súbeh tohoto.

aneta129
11. jan 2023

@hygienka naše zdravotníctvo je o prde 😄😄😄 a najmä ten systém vzdelávania.... Ja som mala kolegu, sanitar 20r glupy jak taska a zaraba viac ako sestra s Mgr 😄😄😄 lebo oni majú služby.... Zakázané 24ky 😄 sanitari....

hygienka
11. jan 2023

@aneta129 hej, to vieme asi všetci, len poprední predstavitelia štátu sa tvária ako to tu super funguje🤣🤣keď som nastúpila na odd, som nevedela kde mi hlava stojí a čo skôr robiť keď som bola sama v nočnej. Ale podľa nich to je ok na chire jedna sestra 26 pacientov🤷 my sme mali chlapcov veľmi zlatých ošetrovateľov, ale viem, že nie všade sú takí, žiaľ 😭

w3ronika77
11. jan 2023

@hygienka uz davno sa zmenili podmienky a legislativa a vacsina zdravotnickych fakult ponuka externe studium aj pre nezdravotnikov

aneta129
11. jan 2023

@w3ronika77 áno ale 4r

w3ronika77
11. jan 2023

@kvojtanikova pokial mas dobru hlavu,(kedze si ucitelka, predpokladam,ze mas) tak ti nic nestoji v ceste, prihlasit sa a studovat😉pozri si ale podmienky kazdej fakulty, kazda to ma inak, myslim ze BB robi tyzdnove turnusy, -raz do mesiaca tyzden vkuse skola. To mi prislo v pohode... alebo pokial to nemas dakeko odporucam Čechy (3roky, zadarmo, len skusky treba spravit)...ale pokial ti nejde o cas,tak fakt si radsej sprav najskor prakticku sestru -SZS, je to pozvolne a nie su tam take naroky ako na VS. Pre nezdravotnikov je to externe studium ako z rychlika ...lepsie ked uz mas zaklady,aj bc sa ti lepsie studuje lebo to uz je len prehlbovanie vedomosti

w3ronika77
11. jan 2023

@aneta129 ale od tohto roku by to uz mali byt 3roky aj u nas

kvojtanikova
11. jan 2023

@aneta129 dakujem za info, no ja som prave v PO pozerala kedze to mam najblizsie z Kosic, pisu tam 3r externe,ale uvadzaju ze musi mat ukoncene stredne zdravotnicke vzdelanie a to ja nemam. V Ruzomberku napr.je to 4roky a tam na stranke podmienku strednej zdravotnej neuvadzaju, napisala som im a cakam co odpovedia. Cestovat tam na piatok a vikend si viem predstavit hoci je to uz dost od ruky, nie je to uplne blizko.
@w3ronika77 tyzdnove turnusy je dost narocne na logistiku popri mojom terajsom zamestnani, skusim este pozistovat tie moznosti na strednej zdravotnej skole. Nepotrebujem nutne menit zamestnanie, moja terajsia praca je ok a robim ju dobre, byt zdrav.sestrou vsak bol moj sen od detstva a nerada by som niekedy neskor lutovala ze som pre to nic nespravila ked som mohla. Pri malych detoch som sa na to neodvazila, ale teraz uz su vacsie a kym to dostudujem, budu samostatne.

aneta129
11. jan 2023

@kvojtanikova prešovská uneverzita ma 4r externe ale hovorím ti... Učia tam dosť náročné sestry PhDr co je to o drzku externé a ešte popri práci tvojej, deti zvakdat prax 120h mesačne 🤦‍♀️

hygienka
12. jan 2023

@aneta129 tak UNIPO je o držku študovať aj denne, nie to ešte externe. Aj keď dúfam, že sa to tak za ten čas od môjho štúdia zmenilo k lepšiemu, lebo kým mala prax na starosti jedna nemenovaná staršia pani, tak to bol des. Niekto to bol iba na internistických odd a zrazu štátnice na pediatrii, ktorú nikdy v živote nevidel🙈

w3ronika77
12. jan 2023

@kvojtanikova ruzomberok si vies momentalne pozriet rozvrh na stranke, maju tam dokonca tri dni v tyzdni pisane(ziaden vikend). Na studijnom v RK mi povedali ze staci chodit v piatky, ale kamosky, co tam nastupili vraveli, ze to nie je pravda. Nezvladali to casovo, museli skolu nechat. Tie stredne sa robia po veceroch vacsinou 1-2x v tyzdni. Toto by bola urcite najjednoduchsia cesta

modrykolibrik
12. jan 2023

@aneta129 prosím ta keď niečo píšeš aspoň si over aby si nepísala blbosti. Denne kombinované na SV. Alžbete je 4 roky nie 3

A externé si žiadajú aby si mala vyštudovaný sestru

aneta129
12. jan 2023

@modrykolibrik si mimo? Chodila som tam, chodia tam kamošky, spoluziacky a pokiaľ viem je 3r...preto sa to vola denná kombinovaná a musíš byť počas celých 3r zamestnaná.... Vykonávať prácu aj ako praktická sestra!!