Ako sa stať zdravotnou sestrou?
Pekný večer nastúpila som do prvej triedy na szš odbor praktická sestra. 4 ročné štúdium s maturitou. Myslela som si ze po vystudovaní môžem byť zdravotná sestra no čítala som nejaké fóra o tomto odbore a každý písal niečo iné. Ze po vyštudovaní tohto odboru je človek len asistent a stará sa o chorých (prebaluje ľudí atd..) Ako sa môžem stať ozajstnou zdravotnou sestrou? Napr. niekde v ambulancii? Treba na to 2rocnu nadstavbu "diplomovaná všeobecná sestra, ošetrovatelstvo bc" alebo vyššie vysokoškolské vzdelanie? Preto píšem sem ci ma s týmto niekto skúsenosť. Budem rada ak niekto vie ako to je a poradí mi. Vopred vďaka 😊
@modrykolibrik ved to viem, ved píšem a pislaa som, ze musíš mat zdravotnú strednú a tak môžeš študovať 3r na DK forme... Ved ja viem, chodila som tam.... A mám tam do dnes kolegyne, spoluziacky, učiteľky a atd....
@modrykolibrik denná kombinovaná forma sa to tak volá preto aby to bolo 3r a nie 4r...ale je to ako externé!!! V škole si 2x do týždňa maximálne a ráta sa prax z tvojho zamestnania!!!!
@w3ronika77 pisala som do RK a vraveli mi ze iba v piatky su povinne cvika ze vo stvrtky su prednasky a tie nie su povinne. Nakoniec sa mi ale podarilo zistit ze v Presove sa da studovat na strednej odbor prakticka sestra 2 rocny, uci sa jeden den v tyzdni plus kazdy mesiac este 1 dalsi den, co mi vyhovuje, a super je aj to ze je to bezplatne, plati sa iba nejaky sponzorsky prispevok ci co. Takze mozem skusit to a potom pokracovat na UNIPO osetrovatelstvo externe, uz budem v obraze aj s tym co asi ocakavat, a ci to budem zvladat.
@aneta129 hej to som aj ja citala preto tam teraz mna nezoberu ale ked budem mat tu prakticku sestru a zamestnam sa v odbore tak by mohli
@kvojtanikova no urcite toto budes mat urcite najlepsie, VS sa ti bude uplne inak studovat ked to ponaturitne neodflaknes😉....,ano oni ti v RK povedia, ze to nie je povinne,a prednasajuci ti povedia cosi uplne ine, a ved ako by sa to aj dalo zodpovedne naucit, keby viac nez polovicu vynechas.... tak drzim palce😉
@w3ronika77 dakujem velmi pekne 🥰
@kvojtanikova ahoj, môžem prosím vedieť ako si sa nakoniec rozhodla? Budeš nastupovať na SZŠ a potom Bc?
@marquetina ahoj, áno, idem na SZŠ a potom sa uvidí, zrejme bude potrebné aj Bc., lebo bez neho si iba prakticka sestra, t.j. skoro ziadne pravomoci, ziadne injekcie, IV lieky.
@kvojtanikova díky, tiež mám takto v plane. Tak snáď to klapne budúci rok.
Neviem preco tu niektori znehodnocujete prakticke sestry. Som prakticka sestra na oddeleni, robim len vsetko co sestra a sanitarske veci vobec. Prijmam pacientov, zapisujem do dekurzov, robim odbery, chystam lieky a infuzie a aj ich podavam sama!, podavam injekcie vsetkeho druhu, asistujem lekarom. Jedine co som nerobila co robia sestry - zavadzanie pernamentneho katetra ale inak uuuplne vsetko denne robim. 🙂 sanitari robia svoju robotu u nas a ja pomaham sestre a robim sesterske veci. A viem, ze to nie je len u nas lebo moje byvale spoluziacky ktore robia inde funguju rovnako.
@lneviemmeno ahoj ja iba pisem co nam povedali na zapise, ake budeme mat ulohy, konkretne spominali presne ziadne injekcie ani infuzie, zaujimala som sa o to aj preto lebo manzelovi podavam intramuskularne injekcie a vraj prakt.sestra ani toto nemoze.Nechcela som nikoho dehonestovat, ja budem len rada ak budem moct vselico robit.
@kvojtanikova co ja viem, tak intramuskularky sme sa normalne ucili na strednej ze mozme 🤷🏻♀️ iba intravenozne sa nemozu oficialne, ostatne hej.. akurat ze realita a skola je nieco ine, v realite chcu od teba aby si robila vsetko, lebo inak im tam si zbytocna a s nicim nepomozes v podstate. aspon na zopar odd som toto zazila, nie je istota ze vsade to je jasne
@lneviemmeno po novom od juna sa muskularky tiez nemozu, pozrite nove kompetencie praktickej sestry

@aneta129 na SV. Alžbete externé študovať nemôžeš pokiaľ si nemala zdravotnú školu v pozícii diplomovana,detská sestra a si zamestnaná ako normálna sestra. Precitaj si co píšu podmienkach prijatia. Riešila som to tiež a nevzali ma. Som na dennej kombinovanej a mame 4 roky tak netrep blbosti