Ako úspešne opraviť a obhájiť diplomovú prácu?
Ahojte, idem si k vam pre radu, skolitelka mi dala z diplomovky A oponent C, obhajoba fx..doteraz mi to hlava neberie, ale podme k veci.. mám možnosť prácu “opraviť” a ísť ju obhájiť o dva mesiace alebo ďalšia možnosť je napísať úplne novu prácu a ísť v septembri..práca obsahovala aj teóriu aj výskum… tak či ma nahodou niekto skusenosti s opravou “starej” prace a či ju na druhýkrát obhajil, lebo ja som isla na štátnice s tým že sak práca čo, je prepracovana, perfektná a ma tam zotreli tak ze som dva dni plakala, lebo som sa s tým nenormalne natrapila a nic z toho.. pocit poníženia level Master..tak prosim poraďte 🙏
To ze ju budes musiet tlacit je uplne najmenej.
Kazdopadne obrat sa ci na svoju alebo kto ti ponukol pomoc. Ze ktoru cast mas prepracovat.
Mne to tiez pride, ze tam nie je problem tvoja praca, ale ich nejaky konflikt, aj u nas to bolo tak, ze ak si mala hodnotenie A a B napriklad, tak najhorsie bolo C pri obhajobe pobedzme, niekedy to B.. urcite nie FX ak raz praca u oponenta presla. Temy si vyberaju predsa oni a nemyslim, ze by toto nebolo prínosom. A ak si vedela odpovedat, tak to nie je mozne, aby to nepreslo.
@nikyniky998 neboj, všetko bude v poriadku. Správne informácie ti dá tvoja školiteľka alebo študijné oddelenie. Pripravíš sa na obhajobu. Treba mať na každú otázku odpoveď, aj keď to bude hlúposť. Prídeš sebavedomo a zvládneš to. Každý vysokoškolák by ti vedel povedať zážitky. Odo mňa chceli odpoveď na otázku "Ako preložíte názov Coca - Cola?" Kamošku vyhodili v Čechách zo skúšky "lebo nemá rada Slovákov"... Nie si prvá ani posledná. Ale ty to zvládneš. Nikto sa nikdy nebude pýtať či si to dala na prvý termín alebo na druhý.
ak ti ponukla pomoc školiteľka a aj vedúca komisie, zbytočne hľadáš rady na MK. Okamžite volaj im a oni ti pomôžu.
@nikyniky998 inak ja som mala z bakalárky A-čka a ocenenie dekana, z diplomovky A-čka a potom z rigoróznej práce D a FX - neodporúča na obhajobu. Tiež som nechápala, lebo som všetky písala sama. Ale obhájila som aj tú poslednú.
@lauriinkaa nie do osetrovatelstva sa lekárske veci nepletú ..hypotézy som mala 5 dve sa potvrdili, tri nie.. ja absolutne nerozumiem prečo sa toto stalo..keby som mala tu prácu na saláme, nepoviem pol slova ale som sa s tým toľko natrapila že konec, na obhajobe mi ešte jedna z členiek komisie povedala že keď toto je moja najväčšia snaha asi nemám nato nosiť ten titul…normálne trauma zo štátnic..do toho stihat prácu, rodinu, toľko peňazí ma to štúdium stalo a mám pocit že cela moja snaha bola zbytočná, hrozne mi je
@nikyniky998 ako sa im to nemohlo pacit ked jedna ti dala Acko a druha ti navrhla C. Ako jedina moznost mi napada, ze ti to pisal niekto iny a ty si nevedela relevantne odpovedat na ziadnu ich otazku. Aj ked do posudku sa pisu vytky - od ktorych sa vies odpuchnut a ozrejmit im preco si pisala tak ako si pisala
@nikyniky998 mas moznost ist za niektorym z tych clenov komisie, co Ta nenechali pracu obhajit? Evidentne to na salame nemas, ja by som sa ich vyslovene opytala co treba zlepsit na tej praci alebo obhajobe. Mozno ta praca nie je zla, len samotna obhajoba nebola dostatocna. Mozno si mala malo popisane vysledky empirickej casti a ten spominany prinos.
@kikushaa pisala som to sama a strasne som sa s natrapila, na otázky ktoré som mala v posudku od oponenta som odpovedala, dali mi aj oni otázky, na väčšinu som odpovedala, potom som už bola v takom strese keď som počula že všetko je zle zle zle zle že ani neviem čo som hovorila
@nikyniky998 prepac teraz som si precitala ze skolitel ani oponent pri obhajobe nebol. Zvlastny postup, najma ak da oponent znamku C, nemali by ti dat horsiu znamku ako E, prosto dva stupne hore dole 🤔
@nikyniky998 hlavu hore. Tiez som sa hadala s komisiou -dovod, moja skolitelka nedala prejst oponentke cez doktorat🥴🥴🥴🥴🥴tak som si to zlizla- sice som presla, ale s otrhnutymi usami...ja by som si presla opat to, co mi vytkli a snazila sa zapracovat na lepsej argumentacii a lepsej prezentacii, lebo aj s prepacenim praca o h*vne sa da obhajit na 1***.
@nikyniky998 predpokladám, že Unipo alebo Alžbeta PO. Ja som síce statnicovala na Unipo oše. A teda pri každom bol školiteľ aj oponent. Hoci prišiel len kvôli jednej z nás a išiel preč.
Je mi veľmi ľúto čo prežívaš. Aj u nás v ročníku boli dievčatá ck nespravili štátnice.
@nikyniky998 to je veľmi zvláštne..ako sa dá neobhájit VLASTNÁ práca, a ešte pri takých známkach od školiteľa aj oponenta a minimálne zhode...tam bude problem niekde inde. Ja by som riešila v prvom rade to, prečo preboha mi to "nedali" aký je dôvod a podla toho sa rozhodla
@nikyniky998 ja som dopadol podobne, len známky boli C a C 4 % zhody prácu som ale išiel robiť úplne na novo. Je to lepšie za mňa, ale ka máš podporu, skús to určite prerobiť.
@nikyniky998 napisala by som oficualnu staznost na dekanat aj rektorat, s popisom celej situacie a ziadala by som podbrobne vysvetlenie
Ak ti volala predsedkyňa komisie, že ti s tým pomôže, isto by som si s ňou dohodla konzultáciu. Evidentne sama videla, že to nezodpovedá k tebe.
Zameraj sa v prvom rade na obstrakt a záver. Záver musí byť tip top. Komisia si prečíta vpodstate len tie 2 veci, prelistuje a potom tvoja prezentácia. A aby bolo zo zaveru jasné, aký je nový prínos tvojej práce (aj napíš: toto ešte nebolo nikde riešené, preto som urobila toto a prišla na toto...)
Nesklanaj hlavu, zvládneš to 🙂
Ta zhoda 6 percent je tiez ok, tiez som mala tak nejako a to som nic neodpisovala, kazdu vetu som prerabala, citovala som ako mala, urcite by som stretla s tou z komisie, kedze ona bola pri tom a nie so skolitelkou, to tiuz asi tak nepomoze, kedze nevie co sa na statniciach dialo.
@nikyniky998 a není možnosť že odvolať sa na ich hodnotenie? Alebo niečo také že by si chcela odôvodnenie prečo takto hodnotili....upravit diplomovku? Neviem ako presne to funguje ale pocula som že môžeš upravit pracu a potom zniva obhajovat....neviem ale určite vyskúšaj opravný.
Stalo sa mi niečo podobné no na MU v Brne. Žiaľ blbý výber školiteľky, ktorá sa mi vôbec nevenovala (bola na materskej), písala som prácu sama, do toho vošli nejaké zdr. problémy, ktoré ma zbrzdili no nejak som to dokončila a odovzdala. Už si nespomínam presne ale školiteľka mi dala A alebo B, oponent ma zotrel ale dal mi asi E no nakoniec som neobhájila. Školiteľku som v komisii nemala. Tiež mi ponúkol pomoc vedúci komisie, že výskum je zaujímavý, aj téma všetko len to treba prekopať. Pomohol mi s tým, (inak veľmi super človek) prerobili sme to, o pár mesiacov som obhájila na C ale len preto, že kvôli predošlému hodnoteniu mi lepšiu známku nemohli dať. Inak mala práca celkom úspech, chválili novú verziu takže hlavu hore, dať na rady niekoho skúsenejšieho, pokorne sklopiť uši, prepracovať a bude fajn, držím prsty.
@nikyniky998 v prvom rade sa ukľudni. Nic strašne sa nestalo, život ide dalej. Určite to nie je o praci, je tam neake svinstvo ktoré vyliali na teba, smola ale stavajú sa aj horšie veci mohlo ta prejsť auto. Takže klud a hore hlavu.
Čo sa týka opravy, prerob to čo navrhol oponent (ak sa to dá opravit). Školitelka nech láskavo sedí nabudúce na obhajobe prace svojej študentky. Takže chod za ňou a upros ju nech ti pomôže a ide s tebou na obhajobu o tri mesiace alebo kedy ti dali opravný. Keď ti volala predsedníčka tak z dôvodu že ju to mrzí a ona je ta čo bude zadávať termín plus zostavovať komisiu. Keď je aj ona na tvojej strane tak je to dobre. Klud klud klud. Chod za školiteľkou pripadne aj predsedníckou komisie a opýtaj sa čo chcu aby si robila a ako máš presne postupovať. O päť rokov sa na tom len zasmejes ale teraz je dôležité to nevzdať a dokoncit. Drzim palce nevzdávaj sa.
@nikyniky998 no, ak ti dala školiteľka A čiže práca nebola zlá, ale ako už z názvu vyplýva, musíš ju vedieť obhájiť. Takže musíš ovládať, o čom si v nej písala. (Ak si ju teda písala ty). Obhajoba je zhrnutie práce s využitím dosiahnutých znalostí v odbore. Mala by si ich presvedčiť o tom, že problém, ktorý si riešila ťa naozaj zaujíma, že si v téme orientovaná.
@nikyniky998 kde si studovala?
Mala si aj odporucania pre prax?
Dost zavazi, aj samotna prezentacia prace, vyskumu, vysledkov a tie odporucania pre prax. Jej dobra prezentacia.
@nikyniky998 ked ti z komisie povedala, ze ti pomoze prerobit, tak to skus, ak by to nahodou nevyslo tak stale mozes urobit novu pracu na dalsi rok.
vobec sa netrap, vela zavisi od komisie, ja som neobhajila bakalarku, oponentka bola v komisii, bola totalne zaujata, kludne mi to mohla dat na Ecko, ale ona povedala, ze je to plagiat. prerobila som, a mala som uplne inych ludi v komisii, ktori boli skveli, fantasticky a uzasni.
@nikyniky998 ahoj, tak ako to nakoniec dopadlo? Opravuješ starú alebo budeš písať novú?

Predpokladám že trenčianska univerzita...