Čo treba, aby som mohla robiť vychovávateľku?
Ahojte, mam 30 rokov, momentálne na RD, ukončené Bc studium na technickej skolke, ale chcela by som robiť vychovavatelku na zs, alebo asistentku... Viete mi prosím poradiť kde začať? Co vsetko k tomu treba? Urcite doplniť vzdelanie, ale kde? Pomaturitne studium? Kurz? Viete mi niekto poradiť? Som z Popradu, kde mam urobiť prve kroky? Ďakujem za ochotne odpovede
@kakadum no a kde sa tam uvádza pri tvojom odbore niečo iné ako ti píšem ja? Si plne kvalifikovaná. Netreba ti nič a ako sa píše - nevyžaduje sa ďalšie vzdelávanie.
Aby si sa do budúcnosti vedela orientovať - treba si v prvom rade naštudovať ,čo máš ukončené ( ja to viem hoci som študovala úplne niečo iné, tak by si mala vedieť hlavne ty). A potom si ozrejmiť kvalifikačnú tabuľku. Pre laika možno trochu komplikovaná ,ale keď sa v odboroch ako tak orientujes tak ti to bude jasnejšie. Kľud , nič ti navyše netreba, môžeš si poslať veselo žiadosť o pozíciu vychosky. Kvalifikovaná si.
Aby si sa do budúcnosti vedela orientovať - treba si v prvom rade naštudovať ,čo máš ukončené ( ja to viem hoci som študovala úplne niečo iné, tak by si mala vedieť hlavne ty). A potom si ozrejmiť kvalifikačnú tabuľku. Pre laika možno trochu komplikovaná ,ale keď sa v odboroch ako tak orientujes tak ti to bude jasnejšie. Kľud , nič ti navyše netreba, môžeš si poslať veselo žiadosť o pozíciu vychosky. Kvalifikovaná si.
@barbie2023 stale sa tam nevidim.. do ktorej konkretnej casti myslis,ze ja spadam? Ale bodaj by si mala pravdu🍀
@barbie2023 stale sa tam nevidim.. do ktorej konkretnej casti myslis,ze ja spadam? Ale bodaj by si mala pravdu🍀
@kakadum už neviem ako lepšie ti to ukázať. Proste si daj žiadosť a nech ti to riaditeľ školy vysvetli osobne. Ale minimálne svoj odbor by si mala poznať natoľko ,aby si vedela na čo si kvalifikovaná. Jednoducha rada - kontaktuj svoju katedru kde si skončila bc. Možno ti to vysvetlia lepšie ako ja .
@kakadum už neviem ako lepšie ti to ukázať. Proste si daj žiadosť a nech ti to riaditeľ školy vysvetli osobne. Ale minimálne svoj odbor by si mala poznať natoľko ,aby si vedela na čo si kvalifikovaná. Jednoducha rada - kontaktuj svoju katedru kde si skončila bc. Možno ti to vysvetlia lepšie ako ja .
@barbie2023 praveze v skole mi povedsai ze nie... Mgr socialny pedagog ano, ale bc nie
@barbie2023 praveze v skole mi povedsai ze nie... Mgr socialny pedagog ano, ale bc nie
@kakadum a z čoho si mala štátnice ?
@barbie2023 pedagogika, soc pedagogika,soc.politika a istitucie, bakalarka
@barbie2023 zrejme som sa tam nasla, oddiel B, Bod 1? Ucitelstvo a pedagogicke vedy- soc.ped je ped veda, program zamerany na pedagogiku- co soc.ped je... uz len v nazve to ma.. tak? 😁
@barbie2023 ale stale som na pochybach. Spada sice pod pedagogicke vedy, len tazko povedat ci vo vyhlaske je to takto myslene. Bo su samostatne odbory ktore su ucitelstvo a pedagogicke vedy. A to uz nesplnam. Pretoze ucitelstvo nie som..
@barbie2023 pedagogika, soc pedagogika,soc.politika a istitucie, bakalarka
@kakadum tak si si odpovedala - pedagogika 🙂 spada pod pedag. vedy a teda si v pohode a mozes robit kvalifikovane vychosku. Neviem co splietas ucitelstvo a vychovavatelstvo lebo to su odlisne pojmy aj odbory. Ucitel moze robit vychovavatela, vychovavatel nemoze robit ucitela. Podla mna tebe nie su jasne pojmy a preto mas v tom zmatok, treba si to dobre nastudovat a kto ti na skole povedal opak tak je tam asi prvy den alebo co, ale je to hanba lebo uz asi 7. raz pisem a som si ista, ze si plne kvalifikovana.
@kakadum nepotrebuješ nič . Si kvalifikovaná pre vychovávatelku v ŠKD a iných soc. a skolskych zariadeniach .
@barbie2023 ahoj, neprecitala som zvysok diskusie, ja mam bc, soc.ped a vychovavatelstvo a mgr. socialnu pedagogiku, ked som nastupovala do internatu ako vychovavatelka, zaradili ma ako nekvalifikovanu do 6. triedy, po urobeni dps ma zaradili do 7cky ako kvalifikovanu.
Staci 2 rocne pomaturitne studium
@barbie2023 ahoj, neprecitala som zvysok diskusie, ja mam bc, soc.ped a vychovavatelstvo a mgr. socialnu pedagogiku, ked som nastupovala do internatu ako vychovavatelka, zaradili ma ako nekvalifikovanu do 6. triedy, po urobeni dps ma zaradili do 7cky ako kvalifikovanu.
@heln len doplnim, ze ako bc. socialna pedagogika nie si kvalifikovana ako vychovavatelka, je to sice pedagogicky smer, ale nie ucitelsky, to znamena, ze ti chyba predmet s nazvom didaktika.
moja rada, dorob si magisterske v odbore vychovavatel, zbytocne budes robit dps na vychovavatela, aj tak si nie som ista ci sa da dps robit s bc, ci tam nie je podmienka mgr.
@heln len doplnim, ze ako bc. socialna pedagogika nie si kvalifikovana ako vychovavatelka, je to sice pedagogicky smer, ale nie ucitelsky, to znamena, ze ti chyba predmet s nazvom didaktika.
moja rada, dorob si magisterske v odbore vychovavatel, zbytocne budes robit dps na vychovavatela, aj tak si nie som ista ci sa da dps robit s bc, ci tam nie je podmienka mgr.
@heln nasla som
Vyhláška 173/2023 Z. z. uvádza, že pre kategóriu „vychovávateľ” je prijateľné vzdelanie:
Učiteľstvo a pedagogické vedy,pedagogika,špeciálna pedagogika,vychovávateľstvo,príbuzné pedagogické odbory.Sociálna pedagogika je pedagogický odbor, nie sociálna práca. Patrí do oblasti učiteľstvo a pedagogické vedy (skupina 38).Je to bežne uznávaný príbuzný pedagogický odbor k vychovávateľstvu.
@heln zaradili tá zle a zbytočne si si správala dps. Žiaľ. Môžeš si to kľudne overiť na ministerstve školstva.

@kakadum prosím ťa pošli mi link na tu najnovšiu vyhlášku. Lebo vychovavatelku môžeš robiť keď máš pedagogické minimum. A ty ako sociálny pedagóg ho máš.
@barbie2023 https://static.slov-lex.sk/pdf/prilohy/SK/ZZ/20...