icon

Dospelý syn sa odsťahoval z domu

78jarmila
21. júl 2017

Ahojte maminy... mám 18r syna, ktorý sa sám dobrovoľne odsťahoval z domu, sám si nahlásil trvalý pobyt inde, lebo sa.rozhodol, že nechce bývať doma s rodičmi a pod ich dozorom, lebo má 18 a chce sa osamostatniť. Má pred sebou ešte 2r štúdia na strednej škole v mieste doterajšieho bydliska, ale namiesto toho, aby býval u rodičov, chce bývať na internáte ( ktorý je vo vedľajšej ulici od domu rodičov...). Nikto ho z domu nevyhnal, sám sa rozhodol aj o trvalom pobyte, pri odsťahovni kľúče od bytu odovzdal. Ja ako matka som s tým odsťahovanim ešte aspoň počas štúdia nesúhlasila, preto sme sa nerozisli v dobrom, ale je dospelý, nemôžem nič urobiť... platím mu výživné a prídavky, a to je všetko z mojej strany. Otázka teraz znie, keď on sám sa vlastne vyhodil z domu, kde mal všetko zabezpečené, komplet full servis, denne navarene, oprate, dostupná hygiena, súkromie, 2 pc k dispozícii na prípravu do školy alebo len tak na bežné používanie... toto všetko vymenil za internatny život, resp. teraz cez prázdniny u kamaratov v Ba, kde si dal aj ten trvalý pobyt... či v prípade, ak si "zrazu" rozmysli, že to samostatne nezvláda, z akýchkoľvek dovodov, či už finančných alebo neviemakych, ho prijať automaticky naspäť do tejto domácnosti, odkiaľ dobrovoľne a napriek všetkému odišiel, odkiaľ sa odhlásil z trvalého pobytu...

78jarmila
autor
22. júl 2017

@charlie1980 odišiel s argumentom, že "mám 18, som dospelý, chcem sa osamostatniť, odsťahovat celkom od vás, lebo... " a za tým "lebo" nebolo čo povedať... resp negatívne... ale vlastne ani nič konkrétne... len to o dospelosti a samostatnosti... a presne si vystihla podstatu môjho strachu a obáv... úplne presne... 😢 kontakt odmieta preto, lebo detto dospelý a samostatný, vie sa postarať sám o seba, tak aby som mu do zivota uz nekafrala, nestarala sa... o to zvlášť, ak sme sa rozišli v stave môjho nesúhlasného postoja k veci... nechcel počúvať prípadné ďalšie výčitky...

Rozhodne som ani ja nie dokonalá, ani teraz ani v detstve, mladosti.. 😏 nikdy som si však ani nepomyslela, že raz budem musieť riešiť takúto situáciu s dieťaťom... 😏 neviem v sebe vnutorne akosi spracovať fakt, že odchod dieťaťa z domu bol v takomto scenári... 😏 srdce kricalo - objim ho, zazelaj šťastný nový zivot, povedz mu ze ho lubis napriek všetkému... ale rozum to nedovolil... rozišli sme sa obyčajným ahoj ako 2 cudzí ľudia... 😢 on si ten idchod naplánoval tak, že tento šk.r. ešte dotiahne doma, ale hneď potom sa sťahuje... čo aj urobil... aj ked špekuloval o skoršom odchode, ale to mu ani tí kamaráti v Ba neschválili, že počas skoly ešte ho neprijmú, až od prazdnin... keby odišiel ako milión mladých ľudí cez prázdniny brigádovať alebo čo, aj do Ulanbataru, obrazne, ale s tym, že idem si cez prázdniny zarobiť, skúsiť život aj sám, ale v septembri sa zodpovedne s ohľadom na školu vrátim a fungujeme ďalej, ale cez ďalšie prazdniny zas pôjdem brigádovať, tzn aj prec z domu, a o 2r, po maturite už natrvalo, tak táto diskusia tu vôbec nevznikne... 😢

78jarmila
autor
22. júl 2017

@katarinapekna netvrdím, ale ani nevylučujem... aj ked ten kamarát tam býva aj s priatelkou...

ettel
22. júl 2017

držím ti palce, možno že si vychovala neuveriteľne silnú samostatnú bytosť, z celého srdca ti to želám, ale vždy musí vedieť , že sa k tebe môže hocikedy vrátiť,a to by si mu mala určite čo najskôr povedať a v tomto duchu sa s ním aj rozprávať,neboj ,skôr či neskôr sa to uprace, ide iba o to , aby mu život neublížil,tak mu raz za týždeň zavolaj, aj keď sa zdá, že o to nestojí, nech vie , že vám chýba

esther03
22. júl 2017

@natalka13 ??? ty o com tocis? Preco by si mal chlap adoptovat syna zeny? Preco by malo taketo dieta po nom dedit? A kde ja pisem, ze syn manzelky ma po manzelovi (nie otcovi) s ktorym zije v domacnosti dedit?

charlie1980
22. júl 2017

@78jarmila
Vies, ja si to len tak predstavim z jeho pohladu. Mas 3 male deti, pride zo skoly, hukot. Ten potrebuje utriet zadok, ten krici sam nevie, preco, dalsi sa budi v noci. Rozhadzane hracky po izbe. Neutisitelne deti. Poobede spia na striedacku. Vecer kupelna obsadena. Deti kvilia, nechcu spat. On po spickach, aby ich nezobudil, ked sa konecne rozhodnu spat, kedze spia spolu. Rano cez vikend budicek o 06-07hod. Deti na nom zavesene. Potrebuje sa ucit, pokoj nenajde. Vecne niekto vchadza do izby. Mozno rpvnako unaveny z deti ako ty.
Nemyslim to v zlom, ale ja ako pubertacka by som na to tiez naladu nemala, hoc by bolo navarene, pozehlene, oprate (to bol len taky scenar, ktory som si predstavila)
Ale pri tej prilezitosti ma napadla taka smutna situacia...bolo par dni pred Vianocami, robila som posledny maly nakup v nedalekom obchode. A zastavila ma susedka. Taka starsia, sympaticka pani. Podala mi do ruk telefon a papierik s tel.c. Vraj ci budem tak dobra a napisem z jej telefonu synovi a zazelam Vesele Vianoce....neprislo mi to zvlastne, len som jej povedala, ze sprava neprecitana a mozno ma vypnuty telefon. A ona mi hovori : ja neviem, ci on ma este toto cislo, no kazdy rok mu posielam na toto cislo spravu, aj k narodeninam, nerozpravame sa roky. No povinnost som si splnila ☹ Velmi sa rozplakala, mozno tou vianocnou atmosferou.
Nedovol, aby to zaslo tak daleko. Pokial vam neublizuje moralne, fyzicky, maj pre neho otvorenu naruc. Lebo zivot sa dokaze zmenit zo dna na den. A preto necakaj na zajtrajsok, lebo raz mozno ziadne zajtra nebude. Sama poznas najlepsie svojho syna, hladaj cestu k nemu.

lilula173
22. júl 2017

@78jarmila Mna by skor trápil pokazený vzťah so synom ako dokončenie/nedokončenie školy...on utiekol od Teba..nie zo školy..

vierockamatkova
22. júl 2017

@78jarmila načo by to hovoril ved to ta malo napadnúť ze 17r.chlapec sa nebude tlačiť v izbe s 2 menšími on už potrebuje svoje súkromie preto aj rodicia majúci viac detí podľa toho za delo valí deti do izieb

katarinamarkova
22. júl 2017

@oli18 mýliš sa! trvalý pobyt ABSOLÚTNE NESÚVISÍ s vlastníctvom. Dokonca môže byť tvojím trvalým pobytom jednoducho mesto: BA. bez adresy 🙂

katarinamarkova
22. júl 2017

@78jarmila

vieš.....
keby sa odsťahoval čisto z dôvodu: som dospelý chcem byť samostatný, tak ste spolu v kontakte, navštevujete sa, voláte si, stretávate sa, ste spolu v kontakte.
či už príčinu nechceš vidieť, alebo jednoducho z akéhokoľvek dôvodu nevidíš, neznamená, že tam nie je.

a ono, áno, tak ako bolo často písané vyššie, tie tvoje vety o tom, či vôbec prijať syna späť, ak to náhodou nebude zvládať a rozhodne sa vrátiť - že on sám sa rozhodol, že on sám odišiel, že on nekontaktuje....skutočne hovorí o vašom vzťahu hrozne moc.

vieš asi väčšinu žien by ako prvé napadlo pýtať sa:
- prečo toto môj syn spravil
- prečo prerušil všetky kontakty
- prečo sa totálne odstrihol
- čo mu doma chýbalo
- čo mu doma vadilo
ale ty sa pýtaš, či ho prijať spať ak sa rozhodne vrátiť....pritom ani netušíš kde je, s kým je, kde býva, či vôbec chodí do školy, ako sa má, či zdravý, či vôbec ešte je na SK....a aj napriek tomuto všetkému stále opakuješ, že všetko bolo totál super OK?? fakt?

jedna otázka:
kedy si s ním bola naposledy v kontakte, pred koľkými hodinami? pred koľkými dňami? mesiacmi?

78jarmila
autor
23. júl 2017

@lilula173 ale samozrejme...že som ja toyo skôr nevefela 😉😉😉😉😉 že odišiel od despotickej matky 😉😉😉😉 ako dobre, mám aspoň vyriešené, pretože podľa tohto za teda už nevráti, tak si môžeš odskrtnut ďalšiu vybavenú vec, ktorú si si vymyslela 😉😉😉😉😉

78jarmila
autor
23. júl 2017

@katarinamarkova všetko už bolo spomenuté, odpovede na všetky otázky... a v kontakte som s nim bola naposledy včera, sms...

78jarmila
autor
23. júl 2017

@charlie1980 myslim, že situácia, ako ju opisujes, ad o deťoch a nálade-nenalade, nie je ojedinelá pri väčšom počte detí... osobne poznám rodinu s 8 deťmi, všetky relatívne krátko po sebe, najstarší 20r, najmenšie 1r... takže tam je situácií Tebou popísaných rozhodne dosť... bývajú v 3izb byte... a ani jedno dieťa z domu neodišlo počas sš... lenže tu sa vždy dal nájsť kompromis, keď sa potreboval učiť, mal čas aj priestor, bez toho že by ho ktorékoľvek z detí rušilo... a teda, nechcem si predstaviť internatnu situáciu, 2-3 rozdielni ľudia na izbe, odist učiť sa do kludu nie je kam, čakať večer na spoločné wc a sprchu pre xy ľudí... starať sa o to, že chladnička sa sama a zadarmo nenaplni, ani hrniec samovar neexistuje, ok, sice prezijem, ale na suchych rozkoch a jogurte... ale teda ok, z môjho pohľadu podmienky na jeho život doma neboli úplne neznesiteľné, ale však teda nech internatuje alebo byva tam kde mu bude lepšie...

esther03
23. júl 2017

Baby ja vas trocha vyvediem z omylu. Netvrdim, ze v rodine zakladatelky bolo/nebolo vsetko ok, ale dieta, ktore prave dosiahlo plnoletost a citi neskutocnu potrebu volnosti si dokaze povymyslat take absurdnosti a vymysliet take dovody odchodu/uteku, ze by ste zasli. 18 rocne dietko sa zbalilo a odislo od matky, lebo vraj nevari. Mama bola v okoli znama tym, ze vynikajuco varila a piekla. Dietko- dievca, malo nadvahu (nie sposobenu chorobou) a prave bola na uz niekolkej redukcnej diete. Tak sa vynara otazka, z coho potrebovala chudnut ked doma nemala co jest? 😀 Takze deti si naozaj vedia vymysliet absurdne dovody na odchod z domu. Btw malo priestoru a mali surodenci naozaj nemozu byt dovodom na odchod "tresnutim dverami", to by naozaj vsetci co nemaju pre kazde decko samostatnu izbu museli mat jedinacikov. Ja to v tomto pripade vidim na nepochopenie inej orientacie zo strany matky.
@78jarmila no kedze je dospely, nemozes s tym spravit nic len verit, ze SŠ dokonci a udrziavat (ak chces) s dietatom kontakt. Bez vycitiek, prosieb, hrozieb...Ak nechces a ublizilo ti to tak, ze to rozdychat nevies, kontaktovat sa nemusis, ale! Mozno casom sa emocie upokoja a ty si budes vycitat, ze si so synom kontak neudrziavala or on moze vycitat tebe, ze si nejavila stipku zaujmu. Ja by som sa na tvojom mieste pre vlastny pokoj duse s nim kontaktovala. V otazke vratenia sa domov- nad tym teraz neuvazuj, zatial nie je akutualna.

argyro
23. júl 2017

Vztah rodic-dieta je v rukach rodica, je zrkadlom rodic.vychovy. Aj teraz je v tvojich rukach napravit ho. Necitala som vsetky ale autorkine prispevky ano - stale riesis dokoncenie SS, ze len o to ti islo, 1 veta ktoru si napisala sa mi pacila, ze srdce ti hovorilo objat ho povedat mu ze ho lubis a vzdy budes - presne to si mala urobit. Vycitkami k neukoncenej ss mu vyjadrujes nedoveru v jeho schopnosti ukoncit ju bez tvojho zazemia. A ta otazka ci ho mas/nemas prijat..myslim ze nebude treba ju riesit vobec ak budes nadalej stylizovay seba do roly ukrivdenej ublizenej obete a jeho vnimat ako nevdacnika ktory mal doma vyprate navarene a napriek tomu odisiel. Vyprate-navatene bola tvoja povinnost - ziadny bonux extra - dieta ale potrebuje hlavne pochopenie a lasku. Prijmi jeho rozhodnutie, zacni mu konecne verit ze to zvladne aj bez tvojej vecere, nechaj mu dvere stale otvorene, alebo pokracuj v mode urazenej ukrivdenej a riesit jeho navrat skutocne nebude treba. Sustredila si sa na tie najmenej podstatne veci a unikli ti popri tom tie najdolezitejsie, a sice, ze kazde dieta chce byt hlavne stastne.

katarinapekna
23. júl 2017

@katarinamarkova mesto BA ci ine mesto ako také priznáva pobyt iba bezdomovcom alebo tým,ktorým odhlásili pobyt rodičia alebo iná osoba - majiteľ nehnutelnosti. To by sme sa takto mohli všetci zbaviť trvalého pobytu a nikto by nemusel platit daň z nehnutelnosti alebo odpad

esther03
23. júl 2017

@argyro nic v zlom, ale vidno, ze mas male dieta, nie dospele or pubertiaka. Vztah nie je len v rukach rodica, vztah je o dvoch osobach- rodicovi a dietati, nikdy to nie je jednostranna zalezitost typu, rodic musi (davat nekonecnu lasku, pochopenie, prat varit, zehlit, nic nevyzadovat...) a dieta (je dieta ma mat full servis a kopec pochopenia od rodica). Vztah rodic- dieta zavisi aj od povahovych, genetickych, osobnostnych atd. crt oboch. Poznam vela deti, na ktorych rodicia skusali vsetko a nepomohlo nic. Pritom ostatne deti v rodine v pohode, len to jedno nie a nie ist nejakou normalnou cestou. Neexistuje rodic, ktory nerobi chyby a rovnako neexistuje dieta, ktore ich tiez nerobi. Rodic ich robi z casti preto aky zaklad dostal doma (to neznamena, ze zly zaklad, ale dieta vychovavane v katolickej rodine, v rodine otca, ktory opovrhuje homosexualmi a podobne, bude tazsie znasat homosexualitu vlastnych deti) a z casti preto, ze kazda vychova dietata je ina resp. kazde dieta je ine a poztrebuje iny pristup rodica. To co plati na jedno neplati na druhe, tretie...Vyprate, navarene atd. vobec nie je povinnost rodica voci takmer dospelemu dietatu, dieta sa ma spolupodielat na pracach v domacnosti. Suhlasim, kazde dieta chce byt stastne, kazdy clovek tuzi byt stastnym, ale stastie je velmi subjektivny pocit, ktory je vysoko individualny a urcite nezavisi od toho ci mam alebo nemam vlastnu izbu, full servis doma, ci mi rodicia splnia vsetko...Ak to dam do absurdna, tyrane dieta je statstne ked je doma ticho a nik mu neublizuje, rozmaznany pupertiak je stastny ked k 18-ke dostane audinu a obycajne pubertalne decko je stastne ked rodicia idu k babke, na dovolenku a pod. a on s nimi nemusi ist a zostane doma sam.

charlie1980
23. júl 2017

@78jarmila Ty to vsetko vidis len cez seba. Ja si teda viem taketo fungovanie realne predstavit, pretoze aj ja viem, co je to mat male deti. Kde si tvoj syn mohol kedysi pozvat kamarata, ako sa vyspal tvoj syn, ked sa vratil v sobotu nadranom a deti sa budia o 07.hod ? No tvoj argument je, ze su na tom rodiny aj horsie, s 8.detmi. No tak vdaka za takyto argument a z mojho pohladu je to v dnesnej dobe chore, vychovavat 8 deti v 3-izb. byte😳 Ved ten byt musi byt sama postel 😳 Ja ti to ani nevycitam, pretoze ani 4 deti dnes nie su rarita, len z pohladu pubertaka to moze byt obtazujuce, lebo aj ked pises, ze mal svoj klud, jednoducho tomu neverim, pretoze ja mam 2 deti vo veku tvojich a uz 2r som nesedela v sukromi na WC. Vecne mi je za patami.
A pamatam si na moje pubertalne obdobie velmi dobre. Strava bola v tej dobe to najmenej, co ma zaujimalo. Zacalo ma to zaujimat az vtedy, ked som mala vlastne deti. Varit som sa prinutila az pri detoch. Dovtedy som chodila na Menū.

78jarmila
autor
23. júl 2017

@argyro ja som školu nikdy nevytkla jemu, že "keď odides z domu, školu nedokoncis"... to sú len moje vyslovené obavy... pretože ak nebude mať na to dostatočné podmienky, štúdium na škole, kde teraz chodí, bude posledné 2r mega náročné na to, že bude potrebovať robiť XY projektov na pc, plus rôzne vykresy, modely, a to teda na intraku neviem ako by tvoril... ad aj finančne, minulý rok sme len v 1mes dali za pomôcky 80€... ponadavala som si na školu, či som ja NBS, ale jemu som nič ani pol slovom nevytkla... lebo teda keď to raz musí, tak musí... a to boli len tie "jednoduchšie" projekty... 3. a4.ročník budú oveľa náročnejšie čo do financií a samotnej realizácie... takže som iba nechcela, aby musel riešiť ešte aj toto, ak tú školu nechce prejst ltt... lebo xo 153€ - 80€ = 73€, z toho - 30€ internát, zost. 43€, a z toho strava, hygiena, ostatné.... to má 2€ na deň... odhliadnuc od toho, doma mal veskete zázemie, každodenné rozhovory, objatia, ... ale načo to tu ja komu už po neviemkolky x pisem... i tak som označená ja za tú najhoršiu, od koho treba rýchlo zdupkat...nuž teda budiz...

esther03
23. júl 2017

@78jarmila skus mu dat sancu vyskusat si to. Ton je ako ked decku hovoris, ze sa popali ak chyti sporak. Su deti, ktore po tvojom upozorneni sa ho ani len nechytia a budu ho zdaleka obchadzat. A potom su deti, ktore sa ho chytia aj napriek varovaniu, lebo co ak mama nema pravdu, co ak je to len bububu atd. A popalia sa. Niektorym staci raz, ine sa chytia desat krat, lebo co ak zrovna tento sporak palit nebude.

78jarmila
autor
23. júl 2017

@charlie1980 no pre mna za mna teda nech si chodi na menu... 4€ len obed.. kde sú aspon aké také ranajky a vecera... pri spotrebe 120kg pubertiaka... teraz som rozpisala cca výdavky... ak bude denne len menuckovat, tak za 10 dni sa vyhadze komplet z peňazí... a potom čo... ale "on je samostatný, dokáže sa o seba postarať"... tak nech sa stará... a v sobotu nadránom sa vyspal tak, že deti sa zobudili, on nie, a deti sa presunuli do obývačky, kuchyne, na raňajky, atd... on dokazal vela x prespat aj poobede denne 5h za plnej prevadzky domácnosti... teda aj s deťmi v izbe... takže deti jeho nijakym spôsobom neobtazovali... len obyčajnou uprimnou detskou surodeneckou láskou...

78jarmila
autor
23. júl 2017

@esther03 iste. Skusa to teraz počas prazdnin, proti čomu nemám najmenšiu výhradu. Veď milion študentov cez prazdniny brigáduje mimo domova.

esther03
23. júl 2017

@78jarmila lenze ty uz mu davas limit, skusaj od do. Nech skusa kolko potrebuje. Ved tie najväcsie vydavky aj tak uvidi az ked zacne chodit do skoly.

charlie1980
23. júl 2017

@78jarmila Tak 120kg na pubertiaka je dost😀 Mozno mu to v tomto smere prospeje a obmedzi sa 😀
Neboj sa, ja neverim, ze nema aspon kratkodoby plan. Ale prave kvoli tomu, ze raz ked mu mozno naozaj bude priharat, aby nebol natolko hrdy, ze bude odmietat ponizit sa, lebo to s nim pojde uz uplne dolu vodou. Aby mal vzdy miesto, kam sa moze bez hanby vratit.

78jarmila
autor
23. júl 2017

@esther03 limit je v ramci 100€ výživné od otca, 23 pridavky, 30€ výživné odo mňa, vo finančnom vyjadrení... ad minimálne, zatiaľ súdom neurčene... všetko ostatné nad, čo so zarobí brigádou, je jemu do plusu... na to mu nikto nesiahne, tam má voľnú ruku...

78jarmila
autor
23. júl 2017

@esther03 aha, tu bol limit mysleny asi časový 😉 iste, krutá realita sa ukáže až v septembri a nasl...

78jarmila
autor
23. júl 2017

@charlie1980 aha... takže sa predpokladá aspoň minimálne (nechcem napísať poníženie, ale teda napr ) možno priznanie si chyby, uznanie, že predsa dalo sa to aspon ako tak vydrzat... a nie len "no tak tu som naspäť, vratil som sa, a rodičia starajte sa o mňa naďalej, lebo musite, kým študujem, a budem si aj naďalej robiť čo ja chcem..." či?

charlie1980
23. júl 2017

@78jarmila Vidis, kolko hnevu je v tebe....ja ako nezainteresovana to vidim inak...odkial ty uz teraz vies povedat, s akym znenim pride tvoj syn domov v pripade neuspechu ?

78jarmila
autor
23. júl 2017

@charlie1980 nie. To som len reagovala na Tvoje slová - aby nebol natolko hrdy, ze bude odmietat ponizit sa... čiže tým si nenaznacila to, ze by k tomu "poníženiu" malo dôjsť? Viď marnotratny syn - otec, zhrešil som... uznal svoju chybu... čiže prípadný návrat domov by nemal byť bez istej dávky povedzme uznania, ospravedlnenia... aj z Tvojho pohľadu?

argyro
23. júl 2017

@78jarmila nie si najhoršia. My všetky ktore tu píšeme, každá jedná z nás, robíme výchovné chyby. Píšeš sem do fóra, zaujímajú ťa názory iných, čo je veľmi pozitívne, lebo to znamená, že ti na tom veľmi záleží. Nikto ti tu asi nechce nič vyčítať, nie je to na mieste, ale ak sa chceš posunúť ďalej, naozaj by si mala zmeniť postoj. Mne tvoje vyjadrenia vyznievajú ako od ženy, od ktorej odišiel muž a ona si v duchu hovorí však počkaj, ty sa raz vrátiš, a potom si ja rozmyslím, či ťa vôbec prijmem späť. Možno si to svojmu synovi nahlas nepovedala, ale deti sú veľmi vnímavé, a on určite cíti, aké by bolo asi tvoje privítanie, keby sa vrátil. Pozri, on má 18, je dospelým pár týždňov, vo vzťahoch ešte len tápa, ty si naozaj tá, ktorá to drží v rukách, navyše si jeho matka, deti sú vždy pripravené nájsť si cestu späť k rodičom, vždy! Pretože bytostne potrebujú mať s rodičmi vyrovnaný láskyplný vzťah.

@esther03 mám 14-ročnú a 6-ročného

charlie1980
23. júl 2017

@78jarmila Nie ze by som predpokladala, ale aj to je jedna z moznych variant, skor ju povazujem za krajnu a slovne uznanie by som asi neocakavala, max.ak by to prislo od neho sameho. Potrebujete obidvaja vychladnut. A riesit asi len aktualne, ked to tu naozaj bude.