Mgr. titul z iného odboru
Viete mi prosím poradiť? Za pár týždňov nastupujem na vysokú školu, Bc. stupeň, no rozmýšľam, že Mgr. by som si chcela spraviť pedagogiku slovenského jazyka v kombinácii. Bude to možné, nakoľko je Bc. iný odbor, avšak veľmi úzko spätý so slovenčinou, resp. slovenčiny tam budem mať naozaj požehnane? Možno je to hlúpa otázka, no nemám sa na koho iného obrátiť.
Ďakujem veľmi pekne. 💟
@zuzanockamt v tom prípade rozmýšľam, že by sa mi asi oplatilo prestúpiť teraz čo najskôr na pedagogiku (v prípade, ak mi VŠ potvrdí, že to čo mám v úmysle nie je možné). Nakoľko tento študijný program: slovenský jazyk - editorstvo a vydavateľská prax trvá 4 roky, potom si robiť Mgr. stupeň a + ďalšie dva roky (myslím) DPŠ.
@zuzanockamt pre teba mozno, ale pre tvojho zamestnavatela nie
@gelifil zatiaľ boli vždy spokojní a ponúk bolo veľa, práveže sa im tá kombinácia páčila
@zuzanockamt to na kaych skolach je tolko psychologie?
@ibulienka Mam slovencinu v kombinacii. Hodiny tam boli vedene uplne inak, ako napr.na vedeckych odboroch. Zalezi asi od toho, ake statne skusky absolvujes - u nas to bola pedagogika, psychologia, literatura a jazyk = chap 4 statne skusky. Zavisi asi od univerzity, ale neviem, ci to bude uplne jednoduche. Skus zavolat na studijne, resp.rovno na institut, na ktory chces ist, tam ti urcite vysvetlia postup.
@gelifil akej psychológie? 🤔
@gelifil ja mám vyštudovanú MAT a SJL, nie psychológiu ... takú kombináciu, ktorá je nevhodne zvolená, by som si nikdy nevybrala...takto mám o prácu postarané stále
@ibulienka jasne ze sa da, bc. koncis jeden stupen vs. vzdelavania, mgr. si mozes spravit aj inde, samozrejme pribuzny odbor
@zuzuliennka1 ďakujem, určite sa budem ešte informovať na študijnom, lebo aj tu radia rôzne a už som dosť zmagorená 😀 , hlavne ak sú to ľudia, čo radia bez osobnej skúsenosti alebo patričných vedomostí z tejto oblasti (česť výnimkám)🙈
@ibulienka podľa mňa to zbytočne skoro riešiš, uvidíš, ako ti pôjde štúdium 😉
@ibulienka a na aku skolu to nastupujes?
inak je podla mna zatial zbytocne rozmyslat nad prestupom, jednak este iba zacinas vs, ak som dobre pochopila, uvidis, aky vobec ten odbor bude, ktory ides studovat, ako to budes zvladat a navyse, tie odbory a vsetko sa dost casto meni.... uvidis pocas tych 3r ako dalej na mgr.
@zuzanockamt to je jasné ale pokiaľ by som fakt mala prestupovať, chcem čím skôr, aby som mala dostatočné vzdelanie, myslím, že to určite chápeš ako učiteľka, že je to veľká zodpovednosť sa postaviť pred žiakov a odovzdať im aspoň časť vedomostí
môžem sa spýtať či učíš na ZŠ alebo SŠ? Ďakujem.
@ibulienka a preco vobec uvazujes nad prestupom a nesla si na tu skolu hned?
@ibulienka ZŠ ... a mala by si si predovšetkým ujasniť, čo vladtne chceš, to je základ 😉
@zuzuliennka1 ja som nad tým uvažovala dlhú dobu a nakoniec som si podala dve prihlášky a rozhodla sa pre editorstvo, avšak čoraz viac mi behá po rozume tá pedagogika.... človeka to často navádza meniť, možno je to spôsobené aj tým stresom, čo ma to tam vlastne čaká, ale neviem sa zbaviť vnútorného "hlásku", ktorý mi nahovára, že to nie je to, čomu by som sa chcela venovať do budúcna.
@zuzanockamt žiaľ ja som extrémne nerozhodný človek a veľakrát sa mi to tak vypomstilo, že som nedala na ten vnútorný hlas a potom to oľutovala...preto sa to snažím riešiť čím skôr, dokým je tá šanca.
@ibulienka tak a ked si si podala dve prihlasky, bola si na obe tie skoly prijata? tak rovno chod na tu, kde uz teraz tusis, ze chces robit mgr. studium.... nebolo by to rovno jednoduchsie, nez robit bc. nieco uplne ine a zbytocne si to skomplikovat?
zapisy uz boli?
@zuzuliennka1 práveže ja som už absolvovala zápis na ten druhý odbor
ale áno, prijatá som bola na obe
@ibulienka lebo moja kamoska si tiez podavala na viac skol, prijali ju na dve, na jednu isla na zapis, na druhy zapis som v zastupeni isla ja, tiez bola nerozhodnuta uplne a kym zacala skola, tak sa rozhodla a na tu druhu, kde som ju zapisala ja, proste nesla... nic extra sa nestalo, ludia kt. neprijali, si posielali urcite odvolania, cize na jej miesto proste zobrali dodatocne dalsieho v poradi
aj tak ale nerozumiem, ked si uz tak skalopevne presvedcena, ze na mgr. chces ist urcite na tu druhu skolu, ze si proste rovno nesla tam... takto si to zbytocne skomplikujes
@zuzuliennka1 ja ani nechcem meniť univerzitu, ako sa len informovať ak to moja univerzita zavrhne, či tá druhá nemá inak nastavené podmienky. Ale ak by bolo možné Mgr. si spraviť pedagogiku, tak by som určite zostala na univerzite aj fakulte kde som aj teraz prijatá, keďže to editorstvo spadá pod ped. fakultu a len by som zmenila odbor.
@ibulienka podla mna by si to mala najistejsie, kebyze si zavolas na jedno aj druhe studijne oddelenie a opytas sa na podmienky studia... kazdopadne - nevies, co bude o rok, nie este o 3, ked by si teoreticky mala statnicovat a koncit balalarske studium.... zisti si na studijnych oddeleniach podmienky a sustred sa teraz na skolu, ktoru ides zacinat, aby si ju vobec skoncila s bc. titulom a mohla ist dalej... stat sa moze cokolvek
@makova333 editorstvo je urcite pribuzne so slovencinou, preco nie?
@ibulienka 2.1.27. SLOVENSKÝ JAZYK A LITERATÚRA (anglický názov Slovak Language and Literature)
a)
b) Podobné študijné odbory v zahraničí Odbor slovenský jazyk a literatúra (resp. slovakistika) sa študuje na viacerých zahraničných univerzitách, prevažne v rámci štúdia slavistiky. V zameraní týchto študijných programov však prevažuje orientácia na štúdium slovenčiny ako cudzieho jazyka. Svojou špecifikáciou na štúdium slovenského jazyka a literatúry ako odboru vo všetkých stupňoch vysokoškolského štúdia sa náplňou nášmu odboru blížia: Filozofski fakultet u Novom Sadu (Juhoslávia), Uniwersytet Warszawski (Poľsko).
c) Vymedzenie príbuzných študijných odborov a rozdielov medzi nimi
▪ slovanské jazyky a literatúra (2.1.28),
▪ neslovanské jazyky a literatúra (2.1.29)
Študijný odbor SLOVENSKÝ JAZYK A LITERATÚRA sa od týchto odborov odlišuje tým, že jeho predmetom je národný jazyk a literatúra; na rozdiel od nich zahŕňa: a) zákonitosti
stavby, vývinu a fungovania slovenského jazyka a dejín slovenskej literatúry; b) vzťahy slovenského jazyka a literatúry k iným jazykom a literatúram.
▪ dejiny a teória umení (2.1.18)
Príbuznosť v rámci všeobecných dejín umenia, odlišnosť v dôraze na špecifickosť literatúry ako umenia a na dejiny národnej literatúry.
Interné dodatky Fakulty humanitných vied UMB :
- učiteľstvo akademických predmetov – slovenský jazyk a literatúra (1.1.1.)
Príbuznosť spočíva v obsahovom prieniku odboru SLOVENSKÝ JAZYK A LITERATÚRA a konkrétnej špecializácie študijného odboru UAP – slovenský jazyk a literatúra. Rozdiely: výraznejšie zastúpenie pedagogických a psychologických disciplín v učiteľskom odbore, dominancia lingvistických a literárnovedných disciplín v odbore SLOVENSKÝ JAZYK A LITERATÚRA.
- teória a dejiny konkrétnych národných literatúr (2.1.23)
Príbuznosť vedeckých metód výskumu v oblasti teórie a dejín literatúry a v oblasti metodológie literárnej vedy, odlišnosť v zameraní odboru SLOVENSKÝ JAZYKA A LITERATÚRA na výskum slovenskej literatúry.
- všeobecná jazykoveda – (2.1.33)
Príbuznosť: ovládanie lingvistických teórií a metód výskumu jazyka v jeho statickom aj dynamickom aspekte, postupy pri skúmaní používania jazyka, interdisciplinárne prístupy k jazyku, metodológia aplikačnej jazykovedy; odlišnosť: odbor SLOVENSKÝ JAZYK A LITERATÚRA sa zameriava na výskum slovenského jazyka.
@zuzuliennka1 mozno sa mylim, ale chyba mi tam didaktika plus ak chce v kombinacii tak aj druhy predmet.
@makova333 ?? to si jednak dala uplne odveci, kedze autorka sa nepyta na stud. program slovensky jazyk, ale na editorstvo 😂 a po druhe: popis studijneho odboru editorstvo.... ci podla teba je pribuznejsie s matematikou a fyzikou? 🤦🏼♀️🤦🏼♀️

@ibulienka áno, potrebuješ Mgr., s Bc. učiť nemôžeš, je to doplňujúce pg. štúdium