Môžem ísť na akúkoľvek vysokú školu po strednej?

29. jan 2025

Ahojte, chcem sa spytat, ci mozem ist na hocijaku VS po strednej? Staci splnit podmienky prijimaciek? To znamena, ze ak studujem napr. za predavacku a chcem ist napr. na zurnalistiku, je to uplne nepodstatne, ze tieto smery su odlisne? Ak sa doucim a spravim prijimacky, je to ok?
Alebo mam napr. gympel a chcem ist na VSVU?
Alebo mam strednu umelecku a chcem ist za MUDr,?, staci sa doucit biologiu a ostatne predmety, z ktorych su prijimacky?
Nemoze nejako VS limitovat uchadzacov? Napriklad ze podmienkou je maturita z biologie? To by predsa uz clovek na zakladke musel vediet, co chce robit.
Teraz ma to zaujima vseobecne, nie ze ako je to tento rok.
Dakujem

melanta
29. jan 2025

Môžeš ísť na akúkoľvek VŠ. Ak splníš podmienky a urobíš prijímačky. Pri niektorých umeleckých smeroch sú okrem teoretických skúšok aj talentovky. Ale áno, môžeš ísť kamkoľvek. A dokonca, môžeš ísť teraz robiť čokoľvek a v 40 zistíť, že chceš zmenu a ísť na inú VŠ a začať po 40 robiť niečo úplne iné. Nikde je napísané ani prikázané, že musíš robiť niečo celý život.

sleepy_joe
29. jan 2025

Ako človek, čo pár rokov strávil na univerzitách, ti poviem tak, že výber SŠ limituje výber VŠ. Je veľmi vysoká šanca, že ten, kto študoval za predavačku, či kuchárku by nezvládol seriózny odbor na normálnej vysokej škole. Teraz narážam na to, že sa na Slovensku rozmohol taký trend, že si niektorí ľudia vyberajú pofidérne vysoké školy a študujú sociálnu prácu, andragogiku, etiku a pod. humanitné odbory len kvôli titulu a tieto školy vyštuduje aj ten, čo ledva zmaturoval. Prečo? Lebo pekne zaplatí školné a to je biznis. Potom v praxi nemá šancu s takou školou seriózne pracovať v normálnej profesii.

rebi789
29. jan 2025

Na VŠ stačí mať maturitu a spraviť príjmačky, je jedno čo študoval predtým

januska12323
29. jan 2025

Môžeš ísť keď splníš podmienky dané školou. Otázka je či sa tam budeš vedieť udržať keď nie si zvyknutá na učenie.

lin_a
29. jan 2025

Vo vseobecnosti ano - ak splnis dane podmienky prijatia, tak ano (to, ze sa z kapacitnych dovodov mozes ocitnut pod ciarou aj ked ich splnas, je uz vec druha).
Ak uz ideme ku konkretnejsim prikladom, kde sa student strednej skoly uchadza o studium na VS uplne odlisneho smeru (ako si uviedla predavacka na zurnalistiku, z umeleckej na medinu apod), tak si treba uvedomit, ze to nie je ze "staci" sa doucit - ten uchadzac z odlisneho smeru je v obrovskej nevyhode a musi dohnat nielen ucivo, ktoremu sa niekto venoval roky na strednej, ale aj nadstandard, ktory sa vyzaduje na prijmackach (talentovky, predmetove testy, scio apod.). Tam treba naozaj velku motivaciu, snahu a kopec hodin studia, aby to clovek dobehol.
A k tomu limitovaniu uchadzacov - prikad: ak ma fakulta v podmienkach prijatia absolvovanie profilovych predmetov biologia a chemia v rozsahu 3 roky a niekto ich na umeleckej strednej ani nemal, tak to nie je limitovanie , to je skratka nesplnenie podmienok na prijatie (nemala si bio a chem = nesplnila si podmienky = neprijata).

melanta
29. jan 2025

@sleepy_joe ako čo si strávil tých niekoľko rokov na univerzitách? Pretože názor ohľadom zvládnutia VŠ máš veľmi obmedzený. Poznám ľudí, samé 1 na ZŠ, samé 1 na gymnáziu a VŠ nezvládli, alebo síce vyštudovali, ale sú nepoužiteľní v reálnom živote. A poznám ľudí, ktorí išli na učňovky s maturitou a ukončili aj náročné VŠ, aj medicínu. Nie vždy na SŠ odboru predavačka či kaderníčka ide žiak preto, že má na ZŠ štvorky a že ich má preto, že nemá potenciál na viac.

martul
29. jan 2025

@melanta veľmi múdro napísané.

lukbe
29. jan 2025

Môžeš ísť na akúkoľvek VŠ, len si treba naštudovať podmienky prijatia. Tie školy to iste na stránke uvádzajú. Niekde sa možno aj vyžaduje maturita z istého predmetu.

sleepy_joe
29. jan 2025

@melanta asi som ti stúpil na kurie oko :D Uvediem príklad zo svojej praxe. Na SOŠ sa učí matematika a fyzika na tak nízkej úrovni, že taký absolvent príde na technickú VŠ a v prvom semestri zbadá skriptá z matematiky a po prvej prednáške vyskočí "z okna", lebo na SŠ boli učitelia radi, že vôbec žiak vedel malú násobilku. Čo sa týka humanitných vied, tam je to presne to, čo hovoril aj minister Drucker. Zbytočné odbory sociálna práca a pedagogika, prípadne právo zo Sládkovičova je fakt strata času a hlavne peňazí. Aj Verešová (tá modelka) vyštudovala právo a že-vraj mala "samé jednotky". Btw. ja som myslel, že je A až Fx, ale ona ani nevedela, že hodnotenie na VŠ nie je také isté ako na strednej či základnej :D No tak takej právničke by som si po právnu radu veru nešiel! :D

abcabcada
29. jan 2025

Ja som išla z hotelky na žurnalistiku, ak chceš, napíš mi 🙂

autor
29. jan 2025

@lin_a Toto ma presne zaujima, takze moze si VS limitovat podmienky prijimaciek takymto sposobom, ze treba mat odstudovane napr. 3 roky profiloveho odboru, ok. To sa potom vlastne neda vyriesit inak, ako po jednej SS ist studovat inu SS a az potom na konkretnu VS, vsak? Dik

melanta
29. jan 2025

@sleepy_joe nie, u mňa si na kurie oko nestúpil. Ja som mala jednotky na ZŠ aj ZŠ, na VŠ som napriek tomu nešla, robila som si VŠ až pred 40 (normálnu, nie súkromnú a nie sociálnu prácu) a teraz tesne pred 50 študujem právo v zahraničí. Mám certifikát C1 zo 4 jazykov. Takže mne si na kurie oko nestúpil. Roky som riadila tisícku ľudí a pôsobím ako headhunter. S tými ľuďmi sa stretávam. A stretávam sa s množstvom ľudí, ktorí nemali dobrý prospech a vyštudovali stavebnú či strojnícku fakultu, medicínu či právo. Stretávam sa s ľuďmi, ktorí vyšli z chudobných pomerov so zlým prospechom a dnes sú úspešní. Ty škatuľkuješ ľudí. Pletieš sem už v druhom príspevku súkromné školy a sociálnu prácu, pričom o tomto vôbec nie je táto diskusia. Máš prízemné názory. A čo že autorka nemá o ničom ani páru? Vieš koľko je žiakov, ktorí majú zlý prospech už na ZŠ, pretože majú doma zlú situáciu, žiadnu podporu? A až keď dospejú resp. pred prahom dospelosti, tak si nájdu svoju cestu a odstrihnú sa? Podľa tvojej prízemnej logiky by nemali dostať šancu, pretože nezačali ako skvelí študenti hneď od začiatku.

abbey1
29. jan 2025

V podstate môžeš, ale skutočne pozor na podmienky vysokej školy. Môže žiadať vzdelanie v určitých predmetoch. Čiže nestačí akákoľvek maturita, ale môžu mať podmienku, že počas strednej školy si musel mať za 4 roky súhrnné týždenne určitý počet hodín matematiky.
Toto konkrétne riešil jeden môj študent.
Vždy musia pozrieť dôkladne podmienky prijatia na VŠ. Nemusíš mať maturitu v danom predmete, ale musel si ten predmet študovať.na strednej škole.

hefo
29. jan 2025

@sleepy_joe Neviem, kedy a kde študovala Verešová, ale ja som ešte mal číselné hodnotenie (FEI STU, začiatok v r. 2003), na písmenká sa to (a 4-ročný Bc. na štandardné 3 roky) zmenilo až po nás...

sisska96
29. jan 2025

Každí odbor má uverejnené na ich stránke aké sú podmienky, prečítaš a podľa toho si zariadiš. Jednoduché

fairyy
29. jan 2025

@sleepy_joe som z obchodnej akademie, kde bola matika trapna a fyziku som ani nemala... vystudovala som informatiku na univerzite na cerveny diplom 😂 mala som spoluziakov co koncili so mnou a bol tam aj kuchar/casnik, stolar, kozmeticka aj stavbara sme mali 😀😀😀 ide o to ci chces a ako velmi chces

luliu
29. jan 2025

Ak máš maturitu môžeš ísť na akúkoľvek VS. Ak ideš z nejakej odbornej školy, kde neboli profilove predmety budeš to mať oveľa ťažšie, ale ak chces, zvládneš to. Niekedy taký študent vie byť perspektívnejsi práve preto, že vie, že sa musí veľmi snažiť, učiť sa do hĺbky a pod.

ivana11155
29. jan 2025

Vo vseobecnosti ano, da sa z akejkolvek skoly, len treba chciet. Ja som pred viac ako 20rokmi koncila VS ekonomicku a koncila so mnou aj baba so strednou zdravotnou a dalsia s odevnou priemyslovkou.

lin_a
29. jan 2025

@autorka takto - neda sa to uplne zovseobecnovat.
Su VS odbory, kde je je na maly pocet miest velky pocet uchadzacov (medicina, zubarina, architektura, zurnalistika, vsvu, euba apod.) a aby vyselektovali uchadzacov, tak robia prijmacky (formou pisomnych testov, talentoviek). Tam sa moze dostat student aj uplne ineho odboru SS, vsetko zalezi od prijmacok, ale opakujem, bude si to vyzadovat nasobne viac studia a usilia na zvladnutie tych prijmacok.
Potom su VS odbory (random som pozerala biologia na uniba, stavebna na stuba, medz. vztahy na umb), ktore maju prijmacie konanie na zaklade vysledkov zo SS (cize napr na zaklade celkoveho priemeru/absolvovania profilovych predmetov/maturity z tych predmetov apod.) a az ked pocet uchadzacov prevysuje ich kapacity, potom vypisu prijimacie testy. Tu sa ale vacsinou stava, ze VS svoje kapacity naplnia uz studentmi bez prijmacok (ktori mali vyhodu tej "spravnej" SS) a nemusia dalej organizovat prijimacie testy (kde by dostali sancu ti studenti z "menej vhodnej" SS). Ale tu sa nemozno stazovat na to, ze VS tych studentov limitovala/diskriminovala a nedala im sancu - sancu mali, ale v prijimacom konani ich predbehli studenti, ktori na zaklade vysledkov zo SS boli prijati bez prijmacok a naplnili kapacitu. 🙈 A ano, da sa to vyriesit tym, ze clovek pojde znova na inu SS, dorobi si tie predmety, aby mal vacsiu sancu na prijmackach ale realne - stalo by to za to (3 roky na SS + prijmacky + 5 rokov VS)?
Takze ako sme viaceri pisali - vseobecne zalezi od podmienok prijatia konkretnej VS/odboru. Ak chces konkretne, daj priklad SS a odboru VS.

w3ronika77
29. jan 2025

@melanta Krasne napisane🙏🏼 je to naozaj tak

zmrzlinka8
29. jan 2025

@melanta skončiť medicínu z učňovky s maturitou? si robíš srandu, že? aj pre výborného gymnazistu je to ťažké štúdium. možno keď tak cez "klobásky" a podobným štýlom.

luccija
29. jan 2025

@zmrzlinka8 veľa ľudí dospeje az po SŠ s zistia, že na vzdelaní záleží a veľa detí ide v 15 r na školu, lebo rodičia vybrali...

vevesh
29. jan 2025

@zmrzlinka8 ludia su vselijaki. Mam znameho-uzasny ortopedicky chirurg. Ma len jednu malu chybicku- je blby ako tago s vybornou memorovacou pametou. Takze ano, kldune aj cukrar moze ist na medinu, ak ma predpoklady, vezmu ho a dostane do hlavy ucivo....🙃🙃🙃

sisska96
29. jan 2025

@zmrzlinka8 Jasne že to neni pravda.....

zmrzlinka8
29. jan 2025

@vevesh neexistuje, aby cukrár urobil prijímačky na medicínu. veď aj gymnazisti ešte robia prípravný kurz rok pred prijímačkami. a to majú biológiu, chémiu dobrý základ na gymku. cukrár určite nie je vedomostne na takej úrovni. pri všetkom rešpekte.

lucia147852
29. jan 2025

Teoreticky áno, prakticky nie. Sú vs na ktoré majú problém sa dostať top študenti gymnázia. Nie preto, že by boli hlúpi ale preto že berú ozaj len najlepších z najlepších. Tam ti ozaj nejaké doucenie sa predmetu nepomôže. Na takú medicínu mozes asi zabudnúť rovno. A ako uz bolo písané, niektoré školy majú v podmienkach prijatia naor maturitu z biológie, chémie, matematiky a aj počet hodín, ktoré ich študent musel na SŠ absolvovať. Ja som mala OA a teda študovať niečo z matikou by som si pri našich hodinách nikdy netrúfla. Spolužiačka sa silou mocou dva roky pokúšala dostať na právo a neuspela ani raz. Áno nájdu sa odbory, kde sa v pohode dostaneš. Ale je to dosť limitované. Za mňa je pre budúceho vysokoškoláka proste naj ísť na gympel.

vevesh
29. jan 2025

@zmrzlinka8 normalne existuje. Mala som znamu, ktora ako casnicka isla na pg (bola prva na skuskach- bola sirota uz od 13). Dalsi znamy isiel z soucka elektrotechniky na pravo (dostal sa az na treti pokus a samozrejme po 2 rocnej maturitnej nastavbe). Spoluziacky na VS som mala taku rozlicnu zmes od sou az po 2-3 vs a titul v poradi (a tiez robili skusky na par krat a nevzali ich). Taktiez som mala spoluziacky na gympli, ktore excelovali v matike, ale nedostali sa na ekonomicke skoly, lebo nevedeli logicky rozmyslat, len sa tie vzorce pekne nabiflit. A v neposlednom rade znama z videnia zo skolky sa dostala na medinu v nemecku az v 34- dovtedy jola na cakacke, lebo mala len zakladny vyucny list... Takze ano, je to normalne mozne- nikdy nevies osudy ludi, co a preco sa k akemu studiu (ne)dostali a naopak dostali. Naopak, dolezite je, co je v hlave...

kofa77
29. jan 2025

@melanta ty si neuveritelne pracovita a sikovna,. ozaj.

a kde studujes pravo?

5noach12
29. jan 2025

@zmrzlinka8 Dá sa to. Ja som chodila na technické lýceum a po maturite som sa rok intezívne prípravovala na prijímačky na medicínu. Zobrali ma do Brna,Olomouca, Martina. A teraz som už vo 4. ročníku na medicíne v Brne a darí sa mi celkom. Je to všetko o tom ako sa veľmi snažíš. A máme aj starších študentov po 35ke, ktorí sa tiež dostali samoštúdiom.

melanta
29. jan 2025

@zmrzlinka8 nerobím si srandu, ver, že takí sú. Premýšľam, prečo môžeš mať problém uveriť niečomu takému. Buď sú ty nič nedosiahla, tak nemôžu ani iní. Alebo si dosiahla a absolútne ti chýba EQ a každý, kto nebol jednotkár a super gymnazista je pre teba nič. Bola by si prekvapená, koľko pôvodne učňovkárov má náročné VŠ a sú skvelými odborníkmi v praxi.