Ahojte, chcem sa spytat, ci mozem ist na hocijaku VS po strednej? Staci splnit podmienky prijimaciek? To znamena, ze ak studujem napr. za predavacku a chcem ist napr. na zurnalistiku, je to uplne nepodstatne, ze tieto smery su odlisne? Ak sa doucim a spravim prijimacky, je to ok?
Alebo mam napr. gympel a chcem ist na VSVU?
Alebo mam strednu umelecku a chcem ist za MUDr,?, staci sa doucit biologiu a ostatne predmety, z ktorych su prijimacky?
Nemoze nejako VS limitovat uchadzacov? Napriklad ze podmienkou je maturita z biologie? To by predsa uz clovek na zakladke musel vediet, co chce robit.
Teraz ma to zaujima vseobecne, nie ze ako je to tento rok.
Dakujem
NO ....na medicínu...nič nie je absolútne nemožné,a tiež sa nedá povedať, že medicína je vyslovene netechnické štúdium. Potrebuješ fyziku a logické myslenie, nie je to iba o memorovaní. Všetky prístroje v medicíne pracujú na základe fyz. zákonov /napr. CT,MR, Gama nôž,ultrazvuk a bude toho čoraz viac /.Okrem toho aj logické myslenie - vecne a logicky spájať súvislosti a správne ich vyhodnotiť - čoho výsledkom je správne určenie diagnózy.Aj právo čiastočne zasahuje do medicíny - súdne lekárstvo.Je to škola pre excelentných študentov - mala by tam ísť elita. To je môj názor - nemenný.TO,že vyštudujú aj iní,netvrdím - výsledok vidíme v praxi, mnohí nedokončia,mnohí ani reálnu medicínu v praxi nerobia, robia pracovné právo,hygienu,telovýchovné lekárstvo,reprezentanta farma firiem a pod. Obdobne je to aj s právom.Je "právnik" a "právnik".Osobne si myslím,že prax vyselektuje who is who.Právnik musí mať tiež isté predpoklady - verbálnu zdatnosť a tiež logické a analytické myslenie v aplikácii zákonov do praxe - čo mu umožní dobre sa orientovať v zákonoch a vzájomne ich prepájať.Preto mnohé píšete a máte aj osobnú skúsenosť, že nie je lekár ako lekár.....Lebo okrem štúdia je nutné,aby boli vybavený schopnosťou empatie, dobrej, citlivej a slušnej komunikácie s rodinou chorého a aj s chorým...to je ďalšia výbava, ktorú buď máš alebo nemáš, prípadne sa ju "naučíš" počas praxe. Nikdy nie je nič čiernobiele, ale je väčší predpoklad úspešnosti prijať študenta s čistými jedničkami na gymnáziu, než cukrárku, alebo vizážistku z odborného učilišťa., aj keď má potenciál ju ukončiť.4 roky ťažkého gymnázia a výborné výsledky uchádzačov sa podľa mňa už nikdy nedajú dostatočne dohnať, napriek veľkému úsiliu ,záujmu a pilnosti. Sme štátom štatisticky vykazujúc vysokú vzdelanostnú úroveň - ja to volám honba za titulom. Kvantum študentov sociálnej práce - a o starých sa nemá kto postarať. Veď aj bez titulu s kurzom je možné vykonávať sociálnu prácu, dokonca i zdravotno - ošetrovateľskú. Do Nemecka, Rakúska to stačí - i bez VŠ.A sú spokojní. Je tu nadbytok Mgr. s neuplatniteľnou školou v danom regióne, školstvo a potreby štátu si myslím treba regulovať a nie rozširovať úrady práce o magistrov, ktorí majú ukončenú VŠ, ale trh práce ich nepotrebuje...Lebo aj medik - neskôr lekár, si po atestácii nemôže vybrať kde a čo bude robiť, ale ide tam, kde je "voľné miesto".... Nemusíte mi tento názor vyvraciať - je to môj osobný názor,ktorého pointa je - že NIE - medicínu ťažko vyštuduje kaderník,oprávar,elektroinštalatér - už len keď berieme slovnú odbornú terminológiu,s ktorou sa nikdy nestretol ho posúva do pozície znevýhodnenia.Zoberte si iba organickú chémiu - ak nikdy nepočul čo je to uhlíkový reťazec,substitúcia,v podstate ani nevie rozlíšiť čo je organická a anorganická chémia - a na medicíne nie je čas na získavanie týchto terminologických "dovedností".Podotýkam,že nepíšem paušálne,ale všeobecne.
@fairyy pravdou je, že dnešná úroveň vysokých škôl už nie je to, čo bývalo kedysi, teraz berú aj bez prijímačiek častokrát tam, kde predtým boli ťažké, atď. len pretože dostávajú peniaze na počet študentov, takže ani na tých skúškach sa to až tak nepreriedi, končia výšku aj takí, čo by predtým neskončili. smutné. veľmi to degraduje tituly.
@zmrzlinka8 podla mna toto tvrdenie neplati na vsetky vysoke skoly a univerzity a dokonca ani na vsetky odbory... v mojej rodine cele generacie mame technicke tituly...nikto nechodil na gymnazium okrem mojho deda... vacsina studovala z rodiny v zahranici ale mame zo 5-6 ludi vystudovanych aj na Slovensku ... mam spoluziacku z OA co vystudovala zubarinu v cechach a teraz robi zubarku v Irsku (o nej si vsak myslim, ze to je skor anomalia 😂) pretoze moj nazor je skor, ze gymnazium je pre tych co chcu ist na medicinu, veterinu, pravo a podobne... na informatike ja z trapnej obchodnej akadamie, ako sa najcastejsie vyjadruju gymnazisti, som doucovala ludi z gympla matiku aj fyziku.... to ze som ich nemala na strednej neznamena, ze ich neviem, otec ucil matiku na univerzite par rokov... integraly a derivacie so mnou mal formou hry v 7mom rocniku na zs, na zs som som.skoncila 2. na slovensku na mat olympiade... nevybrala som si gympel, nie kvoli znamkam alebo kvoli tomu, ze by som ho nezvladla... vyberala som si vzdy skoly podla toho co neviem a co by ma mohlo bavit, pretoze co som vzdy nenavidela na skole bolo vseobecne vzdelanie a gympel je pre mne rozsirene vseobecne vzdelanie mna by kleplo tam.existovat, kedze ako som spomenula vedela som, ze medicina ani veterina ani nic podobne som nechcela vo svojej buducnosti, cize by som.zahltila hlavu nechcenymi informaciami.... a jazyky? medzinarodne uznavane certifikaty sa daju ziskat aj mimo skoly ...cize sa drzim mojho tvrdenia kazdy vystuduje to na co ma hlavu a po com tuzi, na strednej nezalezi ak nejde o niektore odbory, ktore nevravim, ze sa neda na ne dodatocne pripravit, ale odpali to vela casu... inak vsetci ti, ktorych som vymenovala, co so mnou skoncili su neskutocne dobri programatori nasli si uplatnenie este pocas skoly a vacsina z nas co sme podla strednych skol boli outsideri a skoncili sme s titulom sme teraz tech leadri, architekti, team leadri ci manazeri
@fairyy máš pravdu v niečom, že teda to platí na špecifické vysoké školy. Gymnázium poskytuje vyššie stredné všeobecné vzdelanie vhodné vtedy, keď chce človek študovať napr. medicínu, právo, farmáciu, jazyky, atď. teda skôr univerzitné smery. Technické vysoké školy zvládne človek myslím aj z odbornej strednej, ak chce.
Tak ono je to vo všeobecnosti tak, že deti už od malička ( ne)prejavuju záujem o štúdim, to je jedno v akej forme, ucia sa lahko, bez nútenia, maju dobru pamat a celkovo výborne kognitivne schopnosti- skratka su to intelektuáli a chceli by sa živiť hlavou ( nie rukami).. nejako prirodzene smeruju k VŠ..vacsinou si vyberu gympel, co je top priprava na akukolvek VS..aleeee..su prirodzene aj vynimky..to su taki, ktori svoje schopnosti alebo záujmy z nejakeho dovodu (. Napr.nepodnetne prostredie doma) spoznali neskor a po absolvovani ineho typu skoly..cize aj po ucnovke sa da spravit maturita..po maturite VŠ..su to potom v praxi velmi sikovni ludia, kedze vyvinuli viac usilia aby sa dostali tam kde su..celkovo je VS najma o vytrvalosti ( beh na dlhu trať)..a o celkovej schopnosti vseobecnej inteligencie..toto moze mat aj stvorkar na ZS ci učňovkár, len je to tazsie
Dva extrémne prípady.
Dieťa na ZŠ 3-4, dyslektik, nerešpektovali jeho iný spôsob ucenia. Stredná odborná škola, 1-2, netrápili ho písaním do zošita, išiel svojim štýlom. Skončil medicínu.
Dieťa 3-4 ZŠ, potom učňovka automechanik, dorobil si maturitu. Dva roky pracoval a potom právo v TT.
Potreboval si to v hlave upratať.
Ak ale niekto nemá bunky na matematiku, pripadne nejaká dys, tak môže zvládnuť informatiku na technike, ale nie na FEI-ke.
To iste napríklad ucitel chémie - je úplne ine to absolvovať na prírodovedeckej a na pedagogickej ( tam majú tak 20-30% )
Ako písali - je rozdiel, či sa niekto naučí naspamäť, lebo má takú pamäť, alebo aj rozumie danej problematike.