Môžem študovať ošetrovateľstvo na VŠ aj externe?

lienkashcj
23. júl 2020

Ahojte chcela by som sa vás opýtať či môžem študovať VŠ ošetrovateľstvo?(aj keď som SŠ nemala zdravotnú). Chcela by som to študovať aby som mohla byť zdravotnou sestrou(klasickou robiť v nemocnici na oddelení). Na to by mi mal stačiť iba titul Bc.(myslím)
Ale(už som to niekde inde na stránke písala) mám zdravotné problémy Skleróza multiplex a epilepsia. A no neviem v poslednej dobe 1-2 roky sa mi nejako zhoršila epilepsia(tie 1-2 roky viac premýšľam o všetkom...možno aj to v tom zohralo rolu) Mám iba SOŠ s maturitou odbor podobný s časti ako OA. Po skončení som išla na informatiku(VŠ) vydržala som tam jeden semester a potom odišla, išla som na invalidný dôchodok kvôli tomu čo mám a odvtedy som doma. Snažím sa nájsť prácu ale nedarí sa tam odkiaľ som je to s časti hladová dolina(aj keď uznávam že sú na tom aj horšie niektoré oblasti) ale mňa iba so strednou nik nezamestná, okrem roboty ako sú obchodný reprezentanti alebo tomu podobné a na to ja fakt nemám niekoho otravovať a núkať mu buď nejaký produkt(ktorý aj tak je o ničom) alebo v horšom prípade poistenie to naozaj nie je pre mňa.
No mamina je zdravotná sestra a pýtala som sa jej(okrem toho že mi povedala že vymýšľam) tak tiež dodala že mňa nikto nezamestná. Že ja som chorá a na prácu v zdravotníctve mám zabudnúť a už vôbec nemám šancu v nemocnici. Tam potrebujú ľudí na smeny a nie niekoho kto môže len na ranné robiť a ja by som najradšej robila v nemocnici a nie niekde na ambulancií.
Neviem čo mám robiť ja jediné čo robím je že sa uzatváram do seba, pretože doma mi už začína hrabať úplne. Takmer deň čo deň som tu doma zavretá už 4 roky(mamina pracuje a ocino je tiež na invalidnom dôchodku a je že nemôžem byť sama). Na SŠ som nemala kamarátov teraz sa už na mňa aj tí zo ZŠ vykašľali všetci už majú svoj život frajerov, prácu alebo niektorí už aj rodinu. Ja nepijem(kvôli tomu čo mám) a diskotéky(kde sa ľudia ožierajú na to nie som) už mi šibe samej.
A keď som tak rozmýšľala čo by som v živote chcela robiť tak nech sa na to dívam ako chcem tak sa aj tak v poslednej dobe vraciam k zdravotníctvu(byť zdravotná sestra), len škoda že som to ja trúba nezistila skôr. Keď som tie nemocnice mala svojím spôsobom vždy rada.
Chcem vedieť je možné ošetrovateľstvo študovať aj externe(lebo rodičia sú pri tomto rázni a v žiadnom prípade by ma na dennú formu nepustili a je jedno že som dospelá a svojprávna, lebo sa mi niečo stane(a mám 23 rokov ísť na dennú formu štúdia sa mi moc ani nechce preto by som radšej externe to študovala).
A chcem sa vás opýtať je to možné? Študovať ošetrovateľstvo externe? Alebo aj tento plán mi stroskotá či už kvôli tomu čo vymýšľajú rodičia alebo kvôli tomu že nemám prax...alebo kvôli niečomu inému...(napr. to že by ma neprijali na školu kvôli zdravotnému stavu)
Čítala som že VŠ neponúkajú štúdium ošetrovateľstva externe kvôli tej praxi ale keby som robila napr. sanitárku v nemocnici išlo by to...
Viete niekto ako to funguje?

A ospravedlňujem sa za to že je to tak dlhé.

renatka1985
23. júl 2020

@lienkashcj ahoj, aj ja mam SMku, citim velmi s tebou.
na to, aby si mohla robit zdravotnu sestru potrebujes v prvom rade Strednu Zdravotnu.

h_petra
23. júl 2020

@renatka1985 nezmysel. Na to, aby mohla byt zdravotnou sestrou nepotrebuje v prvom rade strednu zdravotnu. Strednu moze mat barsaku, ak si spravi aspon prvy stupen VS v odbore osetrovatelstvo.
Neviem ako prvy stupen, druhy stupen sa externe tak studovat da, sesternica tak studuje, ale ved si pozri na strankach fakult podmienky.
Preco sa hned ista sorta ludi potrebuje taketo lahko dohladatelne informacie pytat na forach tohto typu namiesto vygooglenia pozadovanej info?
Problem by som videla v tvojom zdravotnom stave, dostat epi zachvat v sluzbe pri osetrovani pacienta asi nebude moc terno.
A ze ta rodicia nepustia ma dennu formu studia? A do roboty kde sa striedaju denne a nocne ta pustia? To co je za haluz toto?

lienkashcj
autor
23. júl 2020

@renatka1985 pokiaľ viem(od maminy ona robí na chirurgií na JISke) tak ona povedala že baby ktoré majú iba strednú zdravotnú tak sú v podstate "len" asistentky(alebo teraz sa to nazýva praktická sestra) a aby človek mohol vykonávať "klasickú" zdravotnú sestru tak potrebuje min. titul Bc(z ošetrovateľstva) 😕 preto som si myslela že stačí získať ten titul Bc na VŠ ošetrovateľstva a mohlo by to fungovať :/ V minulosti stačila iba stredná zdravotná ale teraz už potrebuješ aj VŠ(aspoň prvý stupeň) lebo inak si len asistent.

lienkashcj
autor
23. júl 2020

@h_petra samozrejme že by ma nepustili ja nemôžem robiť na smeny. Ale myslela som že by sa išlo dohodnúť že by som robila iba ranné(mamina má kolegyňu ktorá ma SM a potom čo jej to zistili nemohla robiť na smeny tak jej dali len ranné ale ona zase možno cca 30 rokov robila na smeny) Mamina povedala že to by ma nenechali. Tak že prídem a budem zdravotná sestra a robiť iba na ranné. že tie mladé baby čo prídu by najradšej len tak robili(a to sú zdravé) ale že ako by sa na mňa dívali tie staršie...

tslobik
23. júl 2020

@lienkashcj Ale nie je štúdium na VŠ (Bc.) len dennou formou ak nepracuješ už v zdravotníctve? Neviem. Či na Sv. Alžbete sa to tak dalo

h_petra
23. júl 2020

@lienkashcj urcite sa nemocnice potrhaju o neskusenu sestricku, ktora moze robit len ranne.
Nechcela by som v tvojom veku zit na zaklade toho, co mi dovolia alebo nedovolia rodicia.

h_petra
23. júl 2020

@tslobik zrejme ano, sesterka si robila Bc.denne, potom sa zamestnala a Mgr.uz robi externe popri robote

lienkashcj
autor
23. júl 2020

@tslobik to práve že neviem, preto ma napadlo že keby som sa zamestnala ako sanitárka alebo niečo v zdravotníctve(či by to tak nešlo) aj keď mamina je toho že pochybuje že by ma zamestnali ☹ preto som už z časti v koncoch(lebo to čo by ma bavilo to čo by som chcela robiť nemôžem kvôli blbým chorobám a to čo nenávidím to je jediné kde ma zamestnajú) Keby som nebola chorá odídem na pár rokov napr. do Anglicka aby som si zlepšila aspoň angličtinu ale ani to nemôžem...
ja už som psychicky na dne... ☹

tslobik
23. júl 2020

@lienkashcj Rozumiem ti☹ A o to horšie ak nemáš podporu v rodičoch v tomto. Len aj na sanitárku potrebuješ SŠ vzdelanie, takú tú nadstavbu, to externe. V podstate by si mohla robiť aj v nejakom zariadení pre seniorov, alebo domove soc. služieb. Tam umožňujú často aj osmičky denné. A s tou VŠ externá forma - to najlepšie ak si obtelefonuješ alebo iným spôsobnom sa informuješ na konkrétnych školách.

renatka1985
23. júl 2020

@lienkashcj mozno ma pravdu
@lienkashcj ja som len zbezne kukla na stranku mzsr a tam to pisu ako kvalifikacny predpoklad..

jaskolka
23. júl 2020

Na prácu v zdravotníctve potrebujes minimálne 1.stupen VS, teda bakalára, to správne hovoríš. Po strednej škole z úplne iného odvetvia je to ale diať náročné, v podstate budeš musieť "rýchlo" zvládnuť to, čo ľudia, ktorí chodili na SZŠ, učili sa 4 roky. Plus prax v nemocnici... Mala som tri také spolužiacky na výške, ostatne sme boli "už zdravotacky" a bolo to dosť vidno, mali problém zvládnuť hlavne prax. Ako bakalárka odrazu musíš robiť veci,ktoré si možno ani nikdy predtým nevidela (abdominalna punkcia, asistencia pri gastroskopii) a podobne. Tie spolužiacky až plakali, že keby to vedeli, nikdy by nešli z gympla, či OA na zdravotnícku výšku. A druhá vec je tib zdravotný stav. Neber to nijako v zlom, ale uvedom si, že práca v zdravotníctve je ťažká a náročná aj pre úplne zdravého a zdatneho človeka, bez obmedzení. Jednak ti ani lekár nemusi povoliť prihlášku na taky odbor a aj keby, na jednosmennu prevádzku veľmi ťažko sa hneď dostať, na ambulancii zase potrebuješ aspoň rok pri lôžku, aby si mohla pracovať. Nechcem ta odrádzat, ale reálne si zvaz, že taká práca nie je vhodná pre osobu s ochoreniami, ako máš ty. (hlavne epilepsia) budeš sa stretávať so situáciami veľmi náročnými, hlavne na psychiku, či može veľmi zle vplývať na potenciálne záchvaty, keď už píšeš, že sa ti zhoršili. Naozaj vo vlastnom záujme a aj zaujme okolia.... Prehodnot svoje rozhodnutie.

tslobik
23. júl 2020

V podstate ak by si chcela robiť v nejakom zariadení stačí ti kurz opatrovateľky. Ale asi chceš predsa to vyššie vzdelanie.

sisa_s
23. júl 2020

No ja ako prakticka lekarka by som nedala peciatku a suhlas s tak psychicky narocnym studiom/dalej pracou, ak mas SM a epilepsiu... Kamaratka so SM musela odist z mediciny, lebo s kazdou skuskou a stresmi mala problemy... A co ja viem, tak externe mozu studovat len tie, ktore maju strednu zdravotnu skolu... Prestuduj podmienky prijatia na VŠ zdravotne, chod za svojou obvodnou sa opytat, co s tvojimi diagnozami a studiom, pripadne zaskoc za nejakou vrchnou sestrou vo vasej nemocnici v meste, ci prijimaju aj na 1 zmenu 🙂

lienkashcj
autor
23. júl 2020

@tslobik aha ☹ úprimne keď som tak dlho zo školy už prečo bojím sa či by som VŠ zvládla(aspoň matika by tam nebola dúfam) 😀 ale inak sa obávam či by som bola schopná zvládnuť školu. Napr. som našla "Univerzitu Konštantína a Filozofa v Nitre" že nie su potrebné "prijímacie skúšky" je to asi kvôli covid19(ale predĺžené to je do 15.8) teraz ale neviem či to platí iba pre denné štúdium alebo ponúkajú aj extérne. Ale požadujú skeny vysvedčení zo SŠ ale neviem či stačí klasické vysvedčenie aj s kópiou maturitného alebo treba strednú zdravotnícku školu

@jaskolka som si toho vedomá že by to bolo ťažko(a či budem chcieť alebo nie budem sa musieť opýtať doktora či by mi dal povolenie ako lekár) a to že je to psychicky veľmi náročné mi je jasné na 1000% vidím to na mamine. Ľutujem že som si to skorej neuvedomila. Ja by som najradšej robila na neurológií a nie na chirurgií JISke ako ona ale aj tak by to bolo dosť náročné.

@sisa_s ďakujem opýtam sa doktora svojho či by mi povolil alebo nie. Pýtala som sa maminy či by mi to nevedela nejako (poznámosti) vybaviť ale povedala že ťažko lebo aj sanitárky hladajú tak aby robili na smeny a nie na ranné. Že to ma tam nik nezamestná podľa nej.

vilma7
23. júl 2020

Ahojky, ako tu už bolo spomenuté, určite by som sa informovala na konkrétnej škole. Ale skôr ako by som na tvojom mieste začala študovať, aj keď je pekné že o tom snivaš, by som zistila, aké máš so svojimi diagnózami uplatnenie. Spomínaš že ambulanciu nechceš, na lôžkovom sú zas smeny a ozaj sa nik nebude biť o.neskusenú takmer 30.tničku, keď skončíš školu.
Ja sama som sestra, ale maturovala som v 1994, vtedy sme po maturite boli aspoň sestry
Teraz sú to.asistentky, a pomaly každá si musela dorobiť vysokú a dostali smeišnych 30 eur navyše po 5 r.studiu.
Ako často mávaš epi.zachvaty? Si liečená a bez? Skôr by to "možno" akceptovali v soc.zariadeniach, ako.domov dôchodcov, nejaké denne stacionáre. Ale ak ty chceš len nemocnica a nemocnica, asi sa budeš musieť uskromniť a na tvoj sen zabudnúť. Ja som tiež chcela byť záchranár, ale keď človek na to nemá (jedno z akých dôvodov), tak musí zo svojich snov poľaviť a nájsť iné riešenie.
Ja som napr.nikdy nechcela pracovať s osobami s postihnutím a už s nimi pracujem 13 rokov a do.nemocnice ma to vôbec neláka... toto povolanie už nie je takým poslaním ako bývalo teraz sa okolo pacientov točí minimálne a kopec papierovačiek, teda pc atď. Už to.zial nie je to, čo to voľakedy bolo.

lienkashcj
autor
23. júl 2020

@vilma7 napíšem mail a poposielam ho na VŠ hádam dostanem odpoveď. Ja by som bola ochotná robiť aj tie smeny 🙂 ale to by mi asi nik normálny nedovolil. A je mi jasné že o neskúsenú a k tomu chorú sestru sa nik trhať nebude(aj keď sa stále hovorí že je málo zdravotných sestier ale chorý je chorý... ( ) Viem voľakedy to bolo lepšie stačila SŠ teraz len za to že vysoká je IN v dnešnej dobe sa to považuje za niečo bez čoho sa nedá žiť.
AK ide o epi tak napr. počas SŠ som nemala žiadny záchvat a to bolo dosť na moju psychiku keďže ma "šikanovali" až potom na VŠ ale to nemalo nič so štúdiom ale s nemenovaným idiotom(som mala po 4och rokoch prvý záchvat). Som liečená na epi. Doktorka mi pred korona krízou(dáko vo februári) zmenila liečbu počas korony som mala pokoj(aj keď tam bolo riziko že budem mať záchvat) ale nič a teraz pred takmer 3 týždňami som mala záchvat a jeden pred dvomi dňami lebo som sa nudila tak som si hľadala o tomto a ostala som smutná že to asi ide len formou denného štúdia a nie externe(možno som si za oba mohla sama lebo som rozmýšľala nad budúcnosťou a to ako čierno bielo ju vidím, že dokonca života budem odkázaná na rodičov, žiadne pozitíva, ako už nemám takmer kamarátov atď). Ostala som z toho celkom v šoku a potom prišiel záchvat. Ale zhoršilo sa mi to(epi) tak v rokoch 2019-20 celkom posledné cca 2 roky premýšľam na takýmito vecami že som k ničomu, že nebudem mať svoj život nikdy, nikdy si nikoho nenájdem a najradšej by som žila v inom svete...proste doma mi už hrabe(ale napr. odsťahovať sa nemôžem lebo by som nevyžila len s dôchodkom) ale takto som doma a nemôžem nikde chodiť vždy len s niekym ani k tete cez pol dediny vždy ide so mnou mamina(lebo keď pôjdem sama ma vyvalí...a umriem) to mi ocino stále hovorí že keď budem sama tak umriem. To že voľakedy to bolo lepšie uznávam. Nie raz som bola pri mamine v práci a videla som to koľko roboty/pc atď aj mi dosť o to porozprávala a preto poslednou dobou som sa zahrávala s touto myšlienkou že by som išla študovať ošetrovateľstvo ale začínam sa obávať že nič z toho nebude :( asi to ostane len v mojej hlave(ako všetko)

oliva276
23. júl 2020

Možno by bola pre teba dostupnejšia práca v dennom stacionári - stačil by ti opatrovateľský kurz a prac. doba končí o 18,00.

eliska13
23. júl 2020

@lienkashcj myslím, že najviac zle Ti robia rodičia aj, keď to myslia dobre😀nie si tak veľmi chorá, aby si nemohla pár sto metrov k rodine.K práci poradiť neviem, ale smeny a hektiku by si asi nezvládla.Niekde do obchodu na pol uvazok si neuvažovala?pošta?

lienkashcj
autor
23. júl 2020

@eliska13 tak do obchodu práve nechcem(u nás na pošte v dedine tak tam majú plno tam ani nových neberú)

luccija
23. júl 2020

@lienkashcj myslím, že máš niečo vysnívané a nechceš nič iné.Ak je mama zo zdravotníctva vie Ti zistiť všetky info o škole plus nájsť prácu hocijakú administratívu, sanitarku u nich v robote

evulienkaeko
23. júl 2020

@lienkashcj ja ti drzim palce. Myslim, ze mozes studovat aj externe. Ja osobne sa hlasim na osetrovatelstvo buduci rok, tiez si chcem splnit sen byt zdravotna sestra. Som na materskej tak hadam to zvladnem. No si myslim, ze ty sama si uznaj ci mozes studovat s tvojimi diagnozami. Znama ma epilepsiu a vysku nezvladla, mala zachvaty asi kazdy druhy den. Ty sama vies ako sa citis a co zvladnes a co nie. Ale treba si verit.

daniku
23. júl 2020

@lienkashcj myslim ze externe sa da studovat len v pripade ze v zdravotnictve pracujes, to bola podmienka prijatia.myslim ze maloktory kolektiv bude nadseny ak tam pribudne sila ktora nemoze robit tak ako ostatni,ine je ak je to dlhorocna kolegyna....na tvojom mieste by som uvazovala nad dialkovo praktickou sestrou, uvidis ci ta to bavi, dva roky zbehnu rychlo a potom uvidis ci je to to co ta bavi a naplna...vela sa naucis, stretnes novych ludi, vypadla by si zo stereotypu.neviem odkial si ale ako prakticka sestra mozes robit aj v kupeloch, co je menej stresujuce ako praca na ambulancii, alebo v nemocnici.prir.ma dennych stacionaroch, dss

lienkashcj
autor
23. júl 2020

@luccija o to som ju požiadala ale tam kde robí(v nemocnici) teraz viac menej nikoho nepríjemaju (nakazenie z hora) znižovali im aj počet sanitarok. Jedina administratíva čo tam je sú také "informačné okienka" a tam tie baby nemajú práve záujem odísť(takže to je 0 bodov) a potom čo sú zienky na "mzdovom" a tie tiež nemajú v pláne odísť a uvoľniť miesto(A účtovníctvo by som robiť ani nechcela) a sekretárka riaditeľova sa mení s riaditelom... každý si tam nejakú svoju prinesie.

@evulienkaeko a môžem sa opýtať aku mas SŠ? A ci uz vies kde by si išla na školu?
Čo sa týka toho či by som to zvládla no sama neviem lebo si neverím ale rada by som to dala.

@daniku to je mi jasné že by ma nikto nevital keďže by som nemohla robiť na smeny... ☹

umocniodmocni
23. júl 2020

osetrovatelstvo externe mozu studovat len tie, ktore uz pracuju v zdravotnictve, inak musis denne.. ved si podaj prihlasku na ukf a uvidis 🙂

lienkashcj
autor
23. júl 2020

@umocniodmocni A keby som robila v zdravotníctve? Myslím napr sanitarku alebo tak niečo? Išlo by to :/ alebo sa dá nejako dohodnúť so školami?

evulienkaeko
23. júl 2020

@lienkashcj no strednu mam gymnazium, ja uz jednu vysoku mam ale nie zdravotnictvo nieco uplne ine a chcem ist do trnavy studovat na trnavsku univerzitu

lienkashcj
autor
23. júl 2020

@evulienkaeko Aha a tam pôjdeš na denne štúdium alebo ponúkajú aj externe?

evulienkaeko
23. júl 2020

@lienkashcj ponukaju externe ja mam male dieta denne sa mi neda

lienkashcj
autor
23. júl 2020

@evulienkaeko takže sú VS zdravotnicke(odbor ošetrovateľstvo) kde sa dá študovať aj externe(aj keď človek nerobí v zdravotníctve) ale ako to bude riešené v rámci nejakej praxe v nemocnici?

hermanoval
23. júl 2020

@lienkashcj ahoj, myslím že najväčšie obmedzenie bude Tvoj zdr. stav. Sestra musí byť fyzicky aj psychicky zdatná. Myslím, že žiaden lekár Ti nedá na prihlášku potvrdenie.