icon

Musím odpracovať hodiny pri kurze cez RePas?

12. jan 2025

Dobrý deň,
Pracuje tu niekto na úrade práce?
Chcela by som sa opýtať, idem sa zapísať na opatrovateľský kurz, prišla mi ale cez aktivačné centrum ponuka, ktorú som musela prijať, inak by mi bola odobratá dávka v hmotnej núdzi. Ponuka je do konca roka, sú tam vyznačené dni, kedy mám chodiť odpracovať si dávku.
Ako to bude ak budem chodiť na ten kurz? Lebo čo viem tak sa tam aj praxuje v nemocnici napríklad alebo v domovoch dôchodcov. Čiže ak by som bola na praxi tak neviem ísť odprscovať tie 4 hodiny 2x do týždňa.
Ďakujem za odpoveď ak niekto vie.

melanta
12. jan 2025

Áno, musíš to odpracovať. Na postupe sa dohodneš s pani, ku ktorej na úrade patríš. Podľa dohody s ňou sa zariadiš, nie podľa toho, čo napíše niekto na koníku.

luccija
12. jan 2025

Ešte sa ideš len zapísať na kurz a ešte nevieš kedy bude.Pytaj sa na úrade práce tak ti hodiny prispôsobia kurzu

autor
12. jan 2025

@luccija viem kedy bude zajtra už idem vybaviť potrebné papiere na to, tu nejde o to, že by som si nechcela odpracovať tých 32 hodín, ja len že tie dochádzky sú vypísané dopredu, čiže neviem či niekto to bude prerábať, takisto je tam koordinátor ktorý asi osobitne kvôli mne nebude chodiť do práce dajme tomu poobede,
Ale každopádne ďakujem veľmi pekne za odpovede,
Zajtra uvidím teda

melanta
12. jan 2025

Ak sa to nebude dať zladiť, absolvuješ aktivačné práce a na kurz pôjdeš na ďalší. Aktivačné práce majú prednosť pokiaľ chceš dávku v hmotnej núdzi.

mogaa
12. jan 2025

no je to na tebe či dáš prednosť aktivačným prácam alebo kurzu...len bez tých povinných odrobených hodín nedostaneš dávku v hmotnej núdzi....čiže ano môžeš chodiť na kurz ale bez dávky alebo pôjdeš na ďaľší kurz.....lebo nezamestnaná nie si od včera, takže kurz si mohla absolvovať už dávno, nie až vtedy keď máš ísť na aktivačné práce....

autor
12. jan 2025

@mogaa kedy dávno? U nás kurz otvárajú raz do roka. Čiže naň môžem ísť len vtedy keď ho daná agentúra otvára. Hmotnú núdzu poberám od októbra. Dovtedy som pracovala, no prevádzku kde som bola zamestnaná zatvorili. Kým som pracovala nerozmýšľala som nad kurzom.

autor
12. jan 2025

@melanta áno chápem a rešpektujem to, len keď sa tak nad tým zamyslím, štát víta ak sa človek chce vzdelávať, všade sa o tom hovorí ako si treba robiť kurzy, ako ich úrad práce preplatí ale reálne ak je človek odkázaný na tú hmotnú núdzu tak je to nedoriešené s tým vzdelávaním.
Ale tak snáď sa to bude dať skĺbiť a dohodnúť sa na odpracovaní v inom čase.
Ďakujem za odpovede🙂

melanta
12. jan 2025

To, čo píšeš, je úplne irelevantné. Ak chceš hmotnú núdzu, musíš absolvovať aktivačné práce. Takže si neskôr nájdeš kurz v inom meste, ak v tvojom je kurz iba raz ročne. Alebo nebudeš poberať hmotnú núdzu. To nie je povinné. Mimochodom, ak si do októbra pracovala, tak by si predsa ešte malá poberať dávku v nezamestnanosti.

melanta
12. jan 2025

Autorka, ale ty sa v prvom rade máš o seba postarať sama. Prečo by mal štát zadarmo aj hmotnú núdzu dať, aj kurz a ty bez roboty nič, len prijímať. Pretože zrejme si ani dlho nepracovala, keď nemáš nárok na dávku v nezamestnanosti.

mogaa
12. jan 2025

veď nemusíš chodiť na kurz len v tvojom meste kde bývaš🙂a kurz si môžeš urobiť aj keď sa zamestnáš.....vo veľa Domovoch dôchodcov ťa vezmú ako opatrovateľku s tým že chodíš do práce a kurz absolvuješ ako zamestnaná popri práci.....

autor
12. jan 2025

@melanta nehovorím, že mi má dať stát zadarmo kurz aj hmotnú núdzu aj všetko.
Začala som písať moju situáciu, ale kašlem na to, nie som povinná tebe ani nikomu nič vysvetľovať.
Ďakujem za odpovede.

simulienka2207
12. jan 2025

Ahoj, to všetko zalezi, kolko hodín mesačne a ako dlho trvá kurz RePas. Vo väčšine prípadov sa akceptuje kurz a tým pádom je podmienka od prác. 32 hod podľa §10 zákona o pomoci v hmotnej núdzi splnená. To znamená, ze AC to v dochadzke vyhodnotí ako splnené.

autor
12. jan 2025

@simulienka2207 veľmi pekne ďakujem za Tvoju odpoveď k veci. Prajem krásnu nedeľu.🙂

polovnicka92
12. jan 2025

Ak je kurz cez úrad práce, akceptuje sa ako ospravedlnene 🙂

livuska124
12. jan 2025

Presne, ako píšu posledné dve baby. Ak bude kurz v rozsahu aspoň 32 hod. za mesiac, dochádzku na §10 budeš mať ospravedlnenú. Opatrovateľské kurzy sú v dosť veľkom rozsahu, takže túto podmienku podľa mňa splníš. Môžeš to aj nahlásiť koordinátorovi na aktivačné centrum, on si to vie potom overiť v systéme, keď naskenuju dohodu z kurzu. Ponuku §10 však nebudeš mať ukončenú, čiže keď ti skončí kurz, treba pokračovať v odpracúvaní, keďže si ju prijala.

autor
12. jan 2025

@polovnicka92

@livuska124

Ďakujem veľmi pekne 😊