Nechcem ísť na vysokú školu
Ahojte, na úvod príspevku by som chcela povedať že píšem ako anonym lebo som tu nová a potrebujem sa niekde vyrozpravat a možno vypocut si rady od starších žien. Mam 18 rokov a pochádzam z rodiny kde pomaly každý jeden člen ma vysokoskolske vzdelanie, takže sa samozrejme aj odomna očakava že po maturite pôjdem na vysokú školu, lenže ja na VŠ nechcem ist a neviem ako to vysvetlit rodičom ktorí velmi trvaju na tom resp s tym rataju uplne automaticky ze na VŠ pôjdem. učím sa dobre na samé jednotky ale mám predstavu čo by som chcela v zivote robit a nepotrebujem na to mat vysoku školu, a myslim ze na to ani VŠ nieje, ja proste nechcem zabit 5 rokov zivota na skole o ktorej viem ze mi aj tak nič neda a to co vystudujem aj tak robit nebudem..ak mi niekto poradí budem vdačna,
@simca06022011 Presne to jej radim, ze si musi pozistovat co vsetko to obnasa si otvorit cukraren, alebo iba prenajimat niekde v cukrarni priestory na vyrobu a online predaj (neviem ci tak sa na Slovensku da). Zatial ma len hoby a aj jej plan s domacou vyrobou je len plan na vedlajsiu zarobkovu cinnost. Rodicia maju pravdu.
Ďalšia vec, na ktorú si zrejme nepomyslela, je to, že teraz sa ti dobre pečie, keď si oficiálne študentka a tým pádom, keď niečo upečieš (energie platia rodičia), ide celý zisk tebe. Ak to budeš robiť, ako zárobkovú činnosť, budeš platiť odvody.
A co tak nejaka ekonomia? Zijde sa ti pri podnikani.
@ivangeline Ekonómia je určite dobrá voľba pre budúcu podnikateľku v čomkoľvek. 👍
ešte raz to napisem pre istotu, ja neplanujem hned po škole sa vrhnut na podnikanie, chcem si spravit nejaky kurz zamestnat sa a uvidim časom ..ale proste viem ze toto je to co chcem robit, nasi by mali zomnou najradsej pravnicku alebo doktorku ale nic z toho ja robit nechcem
Ahoj, ja som tiež veľmi nechcela ísť na VŠ. Závidela som ostatným kamoškám, ktorých rodičia nenútili ísť na VŠ. Kedže som ja chodila na gymnázium rodičia chceli, aby som išla na VŠ. Povedali mi choď aspon skúsiť, keď to necháš nevadí, ale aspon skús a vydrž rok. Začala som chodiť a dokončila som školu. A teraz som im zato veľmi vďačná. Spolužiačky z gympla čo nešli na VŠ nechcú nikde zamestnať a keď áno robia to čo nechcú. Ja som sa našla v tom čo veľmi rada robím a vďaka VŠ ma zobrali hneď🙂
A kto ťa zamestná v cukrárenskej výrobe bez vzdelania v odbore?
@h2 mam kamaratku ktora pracuje ak cukrarka a nema na to vzdelanie len kurz a pracuje takto uz 5 rokov
Choď za svojim snom, určite nejaké kurzy si urob, choď vonku. Rodičia keď budú vidieť, že to myslíš vážne, tak sa s tým zmieria. VŠ si vieš dorobiť aj neskôr, ak to bude treba. Ja nechápem túto dnešnú dobu, že každý VS, ako keby to bola záruka šťastia a úspechu. Ja osobne poznám viac ľudí, ktorí skončili VŠ a robia niečo úplne iné, pretože na VŠ šli kôli rodičom. Dokonca môj spolužiak skončil medicínu 🙈🙈🙈 a povedal, že nikdy doktora robiť nemienil ani nemieni. Ja som z tých rodičov, čo nechali dieťaťu voľnú ruku a to moje dieťa pracuje už popri strednej škole v tom, čo ho baví a napĺňa. Zarába nadpriemerne a šetrí si na zahraničie. My ho maximálne podporujeme. Na VŠ sa ani omylom nechystá a my ho nútiť určite nebudeme. Pre mňa je dôležité, že sa dokáže o seba postarať na 100%
V tvojom prípade by som zvážila VŠ externe a popri tom môžeš pracovať v nejakej cukrárni a zdokonaľovať sa v tom čo ťa baví. Určite by ti vyšli v ústrety pri občasnej návšteve školy. Predsa len, s gymnáziom si prakticky bez vzdelania a je dobré mať urobenú školu pre prípad, že by ti cukrárstvo nevyšlo alebo by si ho nemohla vykonávať (napr. kvôli zdravotným problémom, nikdy nevieš). Ja som bola tiež rozhodnutá, že VŠ mi po gymnáziu netreba, potom som mala problém sa zamestnať, v roku 2012 som si ešte aj prácu predavačky musela hľadať po známosti. Takže nakoniec som na VŠ nastúpila a neľutujem, ešte aj s odstupom času študujem opäť.
To je zly plan ze: "a uvidim casom".
strednu skolu ma obchodnu akademiu cize tam velmi s mukou a cukrom to styku neprisla
@lienka.7 otec chce aby som isla do trnavy na pravnicku fakultu
a mna pravo nezaujima ale ze absolutne
Vidím, že každá naša snaha je márna, ale chápem. Proste potrebuješ tú vlastnú skúsenosť pádu na hubu, ako som ju potrebovala ja. Držím palce, nech to príliš nebolí.
Nemozes dialkovo studovat nejaku vyzivu alebo ppdobny odbor?myslim ze sa to da v nitre na SPU.mozno sa tam aj naucis veci ktore sa ti hodia
@nenne27 dakujem za radu, pozriem to
Nepoznám osobne nikoho takého, kto nešiel na výšku a zároveň by povedal, že to ani neľutuje. Naozaj nikoho.
Na vš môžeš ísť aj o rok ci 2, keď sa na to budeš cítiť, ze nepôjdeš teraz neznamená, že nepôjdeš nikdy. Pokiaľ tam nechceš ísť tak si hľadaj prácu aby si si zarobila na svoj biznis. Ak pôjdeš na vš bez toho aby si tam chcela byť, tak budeš ľutovať a špekulovať co si mohla spraviť inak, že si mala trvať na svojom, mohla si už mať toľko zarobené... Môžeš si spraviť kurz, pri tom pracovať a časom skúsiť niečo vlastné.
Nedávno som pozerala na YT videa od Elise Buch. Trochu ma to dievča irituje, ale musím jej uznať, že keď ju škola nebavila, tak tam skončila a nasla si prácu a k tomu nejaké bokovky a dnes ma svoju malú značku oblečenia vo svojom butiku. I jej isto veľa ľudí vravelo, že aká je konkurencia veľká a prečo by od nej niekto kupoval a ze si zniči zivot...
Ak by ti niekto tvrdil, že si znicis život, tak to je trosku prehnane, na školu môžeš ísť aj neskor a dobru prácu môžeš mať aj bez titulu pokiaľ si šikovná. A tiež také reči, že treba mať nejakú istotu... Máš 18 rokov, to je strašne málo, máš veľa veľa času niečo vyskúšať a ak sa nepodarí môžeš si spraviť istotu aj externe a k tomu pracovať
Píšem ti to ako človek, kt. podniká v gastro oblasti a ako človek, kt. vyštudoval gympel a šiel na VŠ AJ kvôli rodičom... Nakoniec som rada, že tú VŠ mám. Dalo mi to viac ako "len" titul a väčšie možnosti - ale aj väčší rozhľad, komunikačné a prezentačné schopnosti, schopnosť čítať s porozumením a schopnosť vyhľadávať relevantné info,... ale aj znalosť zákonov a nariadení o potravinách, HACCP, ISO normy, marketing atď atď... Vo výsledku mi to aj v oblasti podnikania veľmi pomohlo. Spomínaná SPU inak 👍 Nemusíš ísť hneď po skončení na VŠ, kľudne si rok vyskúšaj žiť tak ako to máš v pláne.. Ale VŠ úplne nezavrhuj 😊
Ale ono fakt nie je podnikanie ľahké. Nesťažujem sa, len si myslím, že kým si to naozaj človek nevyskúša, tak si to predstavuje jednoduchšie ako to v skutočnosti je. Rodičia sa asi boja, aby si nenarazila. A ja im aj rozumiem. Dlhé obdobie na začiatku sme boli na tom finančne zle. Najhoršie. Kým si človek vybuduje meno... A nájom, energie, odvody, účtovníčka, suroviny, obaly, reklama,... to sa samé nezaplatí. Vypekať na čierno niekde doma by som neriskovala. To by ma psychicky zničilo triasť sa, že ma niekto natre. To chce priestory schválené hygienou. A ver mi, že ani to nie je jednoduché zabezpečiť. Už len ten počet umývadiel... 🙃 a ani malá miestnosť ti nestačí.. chce to aspoň výrobnú miestnosť, manipulačnú chodbu, WC + predsieň, šatňu, oddelené skladové priestory..
A na to právo naozaj nechoď, ak ťa to vôbec nebaví, to by bolo naozaj zbytočné, málokto si uvedomuje, že ak ide študovať tento odbor a chce sa mu aj venovať, tak sa k tomu pripočíta ešte pár rokov praxe a učenia sa - a to už dennodenne, do dôchodku. Toto naozaj nerob. V Nitre je tuším nejaká VŠ, kde by si sa mohla učiť to, čo popisuješ, že ťa to baví.. plus keď chceš, aby ťa to uživilo, a chceš to robiť nie v štýle pečiem v kuchynke v paneláku na čierno, tak samozrejme si musíš doplniť vzdelanie (alebo mať takých zamestnancov), nestačí gymko (ide totiž o remeslo)
@autorka uz ti tu baby napisali, ze sa orientuj na typ vysokej školy, ktorý ma co to dočinenia s potravinárstvom ako takym. Teraz sú také možnosti ze ani nevieš. Mas kopec programov na STU aj, UK, ci inde. Odporucam ti ist na nejaké DOD a popýtať sa. A inak minimalne nejaký manažment stravovania nie je na zahodenie si urobiť, minimálne budeš vedieť co a ako urobiť v praxi.
Nemusi byt z teba doktorka ci pravnicka.
To ze VS je zbytocnost povie len ten, kto ju naštudoval, resp.studoval vyslovene nejaký odveci odbor. Teraz nic v zlom, keby som ti tersz dala zadanie urobiť kompletný audit spoločnosti, vypracovať business plán pre získanie úveru v banke, asi by si zhasla ako svieca, ze? VS zďaleka nie sú len teoretické bachorky.
ked som bola mala tak som velmi chcela byt učitelkou lebo teda okrem pečenia mi vzdy isli velmi dobre jazyky..ked uz by som mala ist na VS tak asi pedagogiku..ale o tom zas otec nechce ani pocut..
Časom zistíš, ze rodicia mali napokon vždy pravdu. Je rozdiel piecť koláče ako hobby, ale dokážeš sa tým uživiť? Ja by som na mieste tvojich rodičov, po skončení strednej školy, poslala z domu preč. A skus sa živiť sama...
... už len dispozičný plán s jednotlivými tokmi (tak aby nedochádzalo ku krížovej kontaminácii), kt. je súčasťou prevádzkového poriadku a zároveň sa predkladá hygiene ešte pred otvorením prevádzky nie je sranda pre človeka, kt. o tom nemá šajnu.. vypracovať HACCP ani nehovoriac... a marketing a presvedčiť ľudí, že práve teba majú podporiť kúpou je tiež hotová veda 🙃🙃 neodrádzam.. vôbec nie.. Ja držím palce každému, kt. sa chce živiť tým čo ho baví 👍 Len to chce si k tomu sadnúť a riadne si to naplánovať, naštudovať.. Zatnúť zuby a ísť si teda za tým. Neobzerať sa na to, že susedka hento, kamarátka tamto,...

@andreatytler nevie to robit vo velkom, niekto ju natrie ze doma vypeka, a aj susedu a maju po biznise a este aj s pokutkou.
Musela by okrem zivnosti atd, splnak kopu hygienickych veci.. a urcite nevart v maminej kuchyni :D