Nechcem ísť na vysokú školu
Ahojte, na úvod príspevku by som chcela povedať že píšem ako anonym lebo som tu nová a potrebujem sa niekde vyrozpravat a možno vypocut si rady od starších žien. Mam 18 rokov a pochádzam z rodiny kde pomaly každý jeden člen ma vysokoskolske vzdelanie, takže sa samozrejme aj odomna očakava že po maturite pôjdem na vysokú školu, lenže ja na VŠ nechcem ist a neviem ako to vysvetlit rodičom ktorí velmi trvaju na tom resp s tym rataju uplne automaticky ze na VŠ pôjdem. učím sa dobre na samé jednotky ale mám predstavu čo by som chcela v zivote robit a nepotrebujem na to mat vysoku školu, a myslim ze na to ani VŠ nieje, ja proste nechcem zabit 5 rokov zivota na skole o ktorej viem ze mi aj tak nič neda a to co vystudujem aj tak robit nebudem..ak mi niekto poradí budem vdačna,
Možno by bolo dobre pokračovať na VŠ hotelovej, tam sú aj jazyky aj je to iné zameranie ako výživa Nitre. Hlavne ak máš dobré známky a možnosť študovať.
Za kolko si predala poslednu toru co si piekla na objednavku?
@andreatytler skor by som sa pytala, aký mala zisk. Zatiaľ bez úhrady nákladov a iných odvodov samozrejme. Len čisto pomer nakup-predaj.
ahoj, ale ty uz riesis dve veci, jedna vec je zamestnat sa s gymnaziom, naozaj si nekvalifikovana, rozbehnut biznis nie je sranda a tiez nemas na to vzdelanie.
druha vec je ze tvoj otec chce aby si sla ma pravo, ktore ty studovat nechces.
takze moja rada je, poslat si prihlasky na taku skolu,ktora ta bude bavit a bude suvisiet s tvojim snom, darmo ta bude otec nutit, v podstate ta nema ako donutit aby si sla na pravo, skus si podat tie prihlasky a ked ta zoberu, tak ho presvedcit argumentami o tom v com je lepsie studium toho co si si vybrala.
naozaj studium na vs nie je zbytocne, ako bolo spomenute, myslienkovo dozries, naucis sa kriticky mysliet atd.
Ahoj ja som nešla na výšku mám strednu hotelovú čiže po maturite od 19 som doma .. a celá moja rodina sú právnici čiže bolo to odomna tiež očakávane ..lenže ja som jednoducho bunky na učenie nemala VŠ nieje ale pre každého ..ALE moji rodičia mali rozbehnutú malú firmu čiže ja ju teraz vediem chcem ale povedať to že je úplne iné vhupnut rovno do niečoho rozbehnutého čo má svojich klientov ako proste ísť sama od nuly bez ničoho a ver že rodičov budeš potrebovať keby si sa dostala do dlhov odvody napr čo je veľmi pravdepodobné ...je ešte veľa veci čo sa ti treba ucit akonáhle skončíš školu musíš sa niekde zamestnať lebo odvody alebo ísť na úrad a platiť si zdravotku ...naozaj zváž pre a proti ..
@lienka.7 No ved k tomu som sa chcela dopracovat. Nemiem ci mi bude vediet povedat ake mala naklady, ale to by sa dalo lahko odhadnut z priemernej ceny surovina a energie. A potom dalsia otazka je ako dlho jej trva kym upecie a vyzdobi tortu, lebo vravi ze sa s tym vie vyhrat. Podla tychto informacii moze mat urcitu predstavu kolko tort mesacne by musela upiect aby mala minimalny plat z ktoreho by vyzila a myslim ze by bola velmi prekvapena tym cislom.
Mam znamu ktora takto zacala a jej torty su umelecke diela a velmi sa jej dari, ale vies co jej jej problem? Je cele dni doma sama. S ludmi sa stretne len ked im odovzda tortu. Je velmi vela veci ktore treba zobrat do uvahy. Velakrat je cinnost skvela ako hoby, ale otravna ak to ma byt kazdodenna praca.
Autorka ten napad s pedagogickou a robit ucitelku nie je zly ak by ta to bavilo. Pecenie si nechaj ako hoby.
Možno by sa dalo podnikať keby si gymnázium doplnil o kurz pečenia, ale musel by byť akreditovaný Ministerstvom školstva, mať doklad.
Myslím, že je problém aj to, že jej rodičia bársakú výšku nechcú akceptovať. Píše, že na pedagogickú v žiadnom prípade, rodičia chcú aby šla na právo, prípadne medicínu. To mi príde veľmi odveci takto tlačiť decko do niečoho. Zas na druhej strane ten tvoj “plán” že uvidím a možno nejaký kurz stojí fest na vode. Mala som na výške spolužiačku, ktorej sen bol byť cukrárka. Kočka bola mega šikovná, mne napiekla komplet zákusky na svadbu!!! Odišla do zahraničia a začala sa motať po cukrárňach a popri tom študovať cukrárstvo. Dnes je cukrárka, ale takými školami a cukrárňami prešla, že koniec. Je super, keď si šikovná a baví ťa to, ale v konečnom dôsledku bez plánu, vzdelania v odbore myslím, že ťa to neuživí. Iné je piecť pre radosť, iné je piecť ako živobytie.
Tiež by som ti odporučila výšku buď STU so zameraním na výrobné procesy pri jedlách, SPU a výživa, so štúdium jazykov tiež podľa mňa nevvkročíš vedľa. Napr. ak by si aj nepiekla aktívne, tak na Slovensku dostať kvalitný cukrársky materiál je veľmi slabé. Tiež som mala skončený gympel a bola rok doma, zamestnala som sa max tak vo fabrike. Nevydržala som tam ani 4 hodiny a odišla. Takže určite choď na VŠ po gympli, ale skús si vybrať odbor, ktorý by ti v budúcnosti vedel pomôcť v tvojich záujmoch 😊
Ešte doplním. Píšeš, že ti išli jazyky. Tak choď študovať do zahraničia niečo, čo súvisí s cukrárstvom. Ono, vec sa má tak, že ak to chceš mať ako serióznu prácu, musíš sa odlíšiť a robiť niečo iné ako robia všetci. Dnes pečie každá druhá žena na materskej. Priemerom dieru do sveta nespravíš. Ako, znie to kruto ale je to tak. Hľadaj v zahraničí školy, kde by si sa tomu mohla venovať a zdokonaľovať sa. Ak sleduješ Pečie celé Slovensko, tak poznáš Natachu Pacal. Tá študovala vo Francúzsku. Ja ju poznám roky, lebo chodíme na jej zákusky dlho s chodili sme dávno pred tým, ako bola v Pečie celé Slovensko. Ja viem, že tam je len preto, lebo som to počula v rádiu, inak to vôbec nesledujem. Takýmto typom štúdia sa dramaticky odlíšiš od väčšiny cukrárov na Slovensku a naučíš sa super veci.
No ja ti poviem tak. Mam 2 VS,som uctovnik,mam vlastny biznis a s titulmi aspon ta vizitka vyzera lepsie😅 Plus po stenach mam diplomy zo skoleni,ktore som v priebehu praxe absolvovala. Rokmi ako som ziskavala prax, som vzdy dosiahla vyssiu a riadiacu poziciu myslim ze len kvoli tym titulom,lebo tam boli zamestnankyne aj skusenejsie a tie potom islo roztrhat ked mali 30r.veducu 🙂 Ale ak mas pocit ze naozaj tu vysku robit nechces tak ju proste nerob,svet sa nezruti a rodina to prezije.
Keď Tam bavia jazyky študuj jazyky známa na dcéru na ekonomickej v Ba odbor jazyky môžeš byť prekladateľka nemusíš byť pedadog.Na cukráreň a výrobu treba veľa a ešte raz veľa financií vieš koľko stoja tie stroje?.A zohnať ľudí, ktorých to baví.Pecenie môžeš mať ako hobby ako píšu baby.
Teraz máš ružové okuliare, ale nájsť si prácu s gymnáziom nemusí byť ľahké rodičia sa boja, aby si nepremeškala šancu, keď sa dobre učíš.
Ale zase je hlúposť, aby za teba vyberali školu nie raz tu písala právnicka, že tiež ich rodina do toho dotlačila a ani to nerobia.
Tvoja rodina má pravdu. Predsalen tú VŠ majú a nie sú blbí. Super, že ťa niečo baví, ale to ťa môže prestať baviť o rok o dva, a potom budeš si vyčítať že prečo si išla sem atď. Meniť rýchlo nálady sa neoplatí, sú to stratené roky. Ty nemôžeš vedieť, čo budeš robiť v živote. Jedna vec je, čo ťa baví a čo chceš robiť a druhá vec je, čo ťa uživí. Kde budeš vládať fungovať, pracovať, výroba sa robí na zmeny, neviem či nie aj nočné.
Otvoriť si niečo vlastné, to samozrejme je možné, ale do toho treba niečo investovať, a urobiť si klientelu. To nie je ľahké. Pretože v okolí máš všade už veľkovýrobne, ktorým sa cenou jednoducho nemôžeš rovnať. Čiže veľa zákazníkov neprilákaš.
Ja ti to hovorím uplne logicky, pretože viem, že v tom veku si nespájaš ešte takto súvislosti, ani ja som si to nespájal až takto.
Naozaj piecť môžeš popri svojej normálnej práci. Teraz sa zameraj na niečo, čo chceš robiť. Si na gymnáziu, na VŠ ísť potrebuješ, inak to gymnázium nemalo žiadny zmysel. Zbytočne si sa učila na jednotky, na papieri budeš na tom horšie ako ten čo vyšiel nejakú učňovku za kaderníka a v podstate nevie ani hlavné mesto Rakúska, alebo koľko je v desatinom čísle 1/3.
Môžeš ísť robiť hocičo aj bez VŠ, manuálne, samozrejme. Ale ten plat sa ti veľmi páčiť nebude. Ostatne, nikomu sa svoj plat asi nepáči, každý by chcel viac, ale naozaj to nebude nič moc.
Robiť niečo ako hobby, je niečo úplne iné ako robiť 8 hodín na tom a stráviť tam celý deň. Ver tomu.
Odporúčam ti počúvať rodinu, normálne nastaviť myslenie na to, na akú školu chceš ísť, čo ťa baví, a urobiť minimálne bakalársky stupeň. To sú 3 roky. Lebo robotu poterbuješ, za minimálny plat nebudeš veľmi chcieť ísť robiť, a to je asi najviac rozhodujúce v dnešnej dobe. Ale keď nemáš lepšie tak ideš aj za ten. Práve s VŠ môžeš sa reálne niečo naučiť, a mať znalosť v nejakej oblasti, do ktorej sa potom môžeš hlásiť, keď nebudeš mať robotu, resp. po škole.
Pripomínas mi túto babu. Tiež nechala VS kôli pečeniu... Teraz má vlastnú prevádzku a darí sa jej.
Myslím ze rodicia.mebu vedeli ze chceš studovst na vš niečo iné, podporia ta. Otec chce, lebo vie ze ty nevies/nechceš.
Super, ze mas taky talent, ale gymko je realne nanic. Urob si aspon bakalara alebo nadstavbu v odbore, co Ta bavi.
Ja nesuhlasim s tym, ze pecenie nema perspektivu...kto vie naozaj dobre piect, tak nebude stihat... ako u nas jedna pani, co v case svadieb berie pomocnicky...mala som viac tort od roznych cukrarok ked nemala volne, ale ona je Top ake chutne robi.
Vela mamiciek zacne robit torty popri materskej ako docasny prijem.
A nieco som postrehla, ze ty chces pg a rodicia pravo? Niet nic horsie ako nutit dieta do studia co nechce 🤦♀️
Ja sama mam gymko aj Vs, aj moja rodina, manzelova nie, ale nase deti na gymko nepojdu prave preto, aby aspon nieco vedeli, ked nebudu chciet ist na Vs ci nedokoncia, ci by im potom VS "nesadla".
@rony2255 ale nehovor, predstav si, viem.. a ja zase viem, preco ju na pedagogiku nechce dat, nadseny z toho nie je.
Ale je dospela, svojpravna, prihlasku si bude podavat sama, vie si vybrat.
@rony2255 ja som odporúčala jeho štúdium niekomu???
Byt tebou skusim manazment alebo taky smer. Piect je pekne,ale mat vzdelanie viest prevadzku,vediet ako sa presadit a uchytit je velmi dolezite. Roky na VS vobec nie su stratene roky. Ja považujem roky na VS za najlepsie v mojom zivote. Dala mi velmi vela hlavne vydrz,cielavedomost,pokoru a mnoho ineho. Nic ta na zivot nepripravi lepsie ako VS. Piect mozes aj popri skole. Musis si zvazit,co vlastne chces. Chces prevadzku alebo piect len tak doma?
Véd nemusíš zabiť 5 rokov, keď si urobíš hoc len prvy stupeň, Bc, stále lepšie ako "len" gymnázium. Pouvazuj aj tak, že na VŠ spoznáš nových ludi - do budúcna noví klienti, prípadne kolegovia. Stále môžeš z VS odísť, ale nezatracuj ju, keď si to ani neskusila.
Nechid na pravo, keď ta nebaví, ale ja by so tu vš vyskúšala, aspoň rok, a môžeš popri vš piecť. Aj si kurz spraviť.

@elizabet173 škola nie je zbytočná žiadna.