icon

Nechcem ísť na vysokú školu

23. mar 2023

Ahojte, na úvod príspevku by som chcela povedať že píšem ako anonym lebo som tu nová a potrebujem sa niekde vyrozpravat a možno vypocut si rady od starších žien. Mam 18 rokov a pochádzam z rodiny kde pomaly každý jeden člen ma vysokoskolske vzdelanie, takže sa samozrejme aj odomna očakava že po maturite pôjdem na vysokú školu, lenže ja na VŠ nechcem ist a neviem ako to vysvetlit rodičom ktorí velmi trvaju na tom resp s tym rataju uplne automaticky ze na VŠ pôjdem. učím sa dobre na samé jednotky ale mám predstavu čo by som chcela v zivote robit a nepotrebujem na to mat vysoku školu, a myslim ze na to ani VŠ nieje, ja proste nechcem zabit 5 rokov zivota na skole o ktorej viem ze mi aj tak nič neda a to co vystudujem aj tak robit nebudem..ak mi niekto poradí budem vdačna,

lenkaaa25
24. mar 2023

Prečítala som si pár komentárov a baby majú pravdu. Na Tvojom mieste by som si urobila aspoň Bc. Napr. pedagogiku alebo čokoľvek čo Ťa aspoň trošku baví. A samozrejme piecť popri škole a nevzdávať sa svojho sna 😊

luba28
24. mar 2023

@tiezjedna preco??,,ak bude prispievat na vydavky ,,

gab1sol
24. mar 2023

Neviem, či ti to už niekto poradil, ale na VŠ by som išla. Nie je to zabitý čas, aj keď chceš byť cukrárka. 1. Ak sa ti náhodou nepodarí biznis rozbehnúť, tak nemáš nič. S gymnáziom bez VŠ veľa možností nemáš.
2. Vyber si VŠ, ktorá by ti niečo mohla dať - napr. nejaký manažment alebo ekonómiu - ak chceš podnikať, bude to len plus pre teba, že v tom budeš mať prehľad. Lebo podnikanie nie je len o tej základnej činnosti (v tvojom prípade pečenie).
3. Ak náhodou po čase zistiť, že predsa ťa to nebaví, vyhoríš, alebo ťa to v plnej miere nebude vedieť uživiť, stále to vieš robiť ako hobby a pritom mať nejaký fulltime.
Možno, keby si mala inú strednú, na niečo zameranú, ale fakt s gymnáziom by som volila tú VŠ. V každom prípade, držím ti palce a je super, že ideš za svojim snom. ❤️

zuzslo7
24. mar 2023

Choď sa svojím snom. čo sa môže stať? ak ti to nevyjde pôjdeš na vysokú školu. ja mám VŠ a z donútenia. Moji rodičia boli nekompromisný, bol to silný tlak a ja som nebola dosť odvážna. Manžel prišiel až vo svojich 26 rokoch nato, že bez VŠ sa nepohne v tom čo chce robiť a čo ho baví. Začal študovať preto že chce a nie preto že musí. Polož si len jednu otázku? nebude ti potom ľúto že by si sa vzdala svojho sna len preto, že niekto iný chcel niečo iné? máš kopu času...času na chyby, ale aj čas na správne rozhodnutia....a ak máš ísť na vysokú tak na takú čo ťa časom uživí a nie len somarinu aby bola rodina šťastná. Všetko čo robíš rob pre seba. Prajem ti veľa šťastia, sily a odhodlania.

akvi
24. mar 2023

Ja som vcelku prekvapená z niektorých odpovedí tu, akože fakt si niekto myslí, že nejaká ekonomická VŠ pomôže človeku zorientovať sa v podnikaní?? To snáď nemôžete myslieť vážne. To si radšej dorobit obchodnú akadémiu, tam naučia aspoň to účtovníctvo. Na VŠ naozaj neučia ľudí, ako podnikať, väčšinou sú to teoretické žvásty. Ako podnikať oveľa efektívnejšie a rýchlejšie naučia v kurzoch. To už ak strácať čas na škole, tak si spraviť výučný list na cukrarcinu. Normálne čumím, že koľko z vás absolútne nedôveruje mladému človeku, že by zvládol naplniť svoj sen. Väčšina prác naozaj VS nepotrebuje a je oveľa dôležitejšie vedieť, čo človek v živote chce robiť, nie 5 rokov stráviť štúdiom "čohokoľvek". Ja sa už vôbec nečudujem, že sme tam, kde sme, môj muž keď mi rozpráva, že keď k nim do práce príde mladý s VŠ, tak má pocit, že to stačí. Hovno vie, ale plat a benefity by chcel ako majster sveta. Ale má VS, tak si myslí, že sa o neho všetci budú trhať. Choré myslenie toto.

olivnik
24. mar 2023

Normálne si chod za svojím a pec. Urob si po skole ked sa zamestnas aj inak ak teda chceš nejaké kurzy kvalitnejšie. Absolútne by som neriešila, že čo bude o x rokov lebo to je blbosť. Ani ten co ma vš nevie, čo bude o x rokov a nezaručí mu prácu. Takže venuj sa tomu co ti ide a co chceš robiť a rob to.. Co príde nerieš lebo to jednak neovplyvnis a jednak je to úplne zbytočné.

sulavikova
24. mar 2023

Ja som išla na vš až po 5tich rokoch od gympla. Medzitým som pracovala a cestovala po Európe, zarábala atď. Na VŠ som bola finančne nezávislá od matky, financie som s prehľadom riešila cez zahraničnú brigádu🥰, skončila som s červeným diplomom. Mama nikdy nesúhlasila, aby som dala výpoveď zo zahraničnej firmy…

mikadooo
24. mar 2023

Tak môžeš ísť na diaľkové a popri tom robiť to, čo ťa baví. "Nezabiješ" 5 rokov a zároveň bude rodina spokojná... Vybrala by som si nejakú ľahšiu vš, ak máš už teraz samé 1, tak by nemal byť problém preliezť skúškami.

lienka.7
24. mar 2023

@lunademonica ze otvor si cukraren 🤣 pochybujem, ze slecna ma na to vobec nejaký kapital 👌

gab1sol
24. mar 2023

@akvi tak asi si treba vybrať aj správnu VŠ. Ja môžem s rukou na srdci povedať, že síce mi dala aj tie teoretické “žvásty”, ale naučila ma aj veľa užitočného. A tiež som z gymnázia…

vevapeto
24. mar 2023

Ako koníček je pečenie super ale celú kariéru by som len na tom nestavila.

kvietocek87
24. mar 2023

@betulinka1 tak keď ju to neuzivi tak si nájde inú prácu a hotovo

kvietocek87
24. mar 2023

Vykašli sa na VŠ, pec ked si v tom dobrá.Ved teraz tie torty a zákusky sú neskutočne drahé, takže myslím, že až tak biedu trieť nebudeš.Vysoka ti neujde, tú vieš urobiť hocikedy aj externe.Ved je ich ako húb po daždi

akvi
24. mar 2023

@gab1sol ja nevravím, že si človek z vysokej niečo nevezme, isteže aj niečo užitočné sa naučí, ale reálne, žiadna VŠ nenaučí ľudí podnikať. To predsa ani nie je úloha VŠ. A v dnešnej dobe a úrovni slovenských VŠ je oveľa efektívnejšie zaplatiť si kurzy. Nevidím dôvod zabiť 5 rokov, aby autorka uspokojila túžbu rodičov. Je milión cukrarskych kurzov, sú kurzy aj pre zacinajucich podnikateľov, kurzy ako robiť marketing a pod. Btw ja netuším, v akej bubline sa hýbu ostatní, ale ja tu v okolí mám kopu šikovných mladých ľudí, ktorí sa nebáli ísť si za snom. Zhodou náhod tu mám aj takých, čo si otvorili práve výrobňu zákuskov a neskutočne sa im darí, práve rozširujú priestor. A tiež majú gympel a na VŠ nešli.

kikuska_wedge
24. mar 2023

Akoby som seba pocula. Len s tym rozdielom, ze ja som chcela ist pracovat, aby som sa mohla sama zivit a vydat sa. Tak som si postavila hlavu a nesla som. Vobec to nelutujem. Ked prisiel spravny cas, skolu som si dorobila popri zamestnani a to v tom odbore, v ktorom som aj realne pracovala. Ale to som ja. V mojom zivote hadam nic nejde podla zauzivanych kolaji 😂

banalu
24. mar 2023

Uprimne, nikdy nevies kam ta to casom zaveje, a spravila by som si aspon ekonomicku VS - aspon si budes vediet viest utovnictvo sama, ak by ti pecenie krachlo mas aj nieco ine v zivotopise.
Predpokaldam, ze to nerobis oficialne a tak to vidis az prilis ruzovo... ak na svoje vyrobky prihodis este 100% k cene, stale si to od teba budu ludia kupovat? Lebo predpokladam, ze aj energie plati rodicia, byvas u nich, pecies u nich... lebo cena za tortu nie je len suroviny + praca. Je ine neplatit najom/hypo, energie, auto, suroviny, jest, obliect sa atd. a byvat u rodicov a zarobit si popri skole 🤷‍♀️ Plus tie tvoje odpoved nevravia o tom, ze si o tom poriadne rozmyslala - mozno mozno mozno 🤷‍♀️

dzejsik
24. mar 2023

ak piect, tu je cesta pomaturitne vzdelavanie - spravit si vyucny z cukrariny, aby si si skrz to potom mohla otvorit vyrobnu/kaviaren/zivnost … ale ten ta bude nieco stat (ked som ja robila - popri VŠ - bolo to okolo 500€ a trvalo to 5 mesiacov teoria, prax, skusky)

zuzuliennka1
24. mar 2023

su tu vselijake nazory, za aj proti,.. ale nemala som ani z jedneho komentaru dojem, ze by ti tu pisala aj priamo nejaka cukrarka a jej skusenosti.
takze ti poradim - na ig. si najdi babu s nickom “weracakes” - ma 20tis. sledovatelov, slusnu zakladnu, pecie na objednavky prekrasne torty, a urcite ti bude vediet napisat a mozno aj poradit a hlavne otvorit oci, ako clovek “priamo z fachu”

wiqux
24. mar 2023

Mas hned niekolko moznosti...mozes sa s rodicmi pozhovarat neustupcivo. Proste im oznamit, ze na VS nepojdes, lebo ju nechces a hotovo. Nijako ta k tomu realne donutit nemozu.
Potom sa mozes prihlasit na hocaku uni, robit si svoj biznis a byt len zapisana, kym ta na konci rocnika nevyhodia. Dovtedy budes mat status studenta.
Mozes ist na uni do zahranicia, kde su aj univerzity pre profesionalnych cukrarov. Nie su to take univerzity ako u nas, su remeselne, ale viem, ze existuju.
A posledna moznost, ktora mi napadla je, ze pojdes na VS, kde budes studovat potravinarstvo. Naucis sa zakony, normy, vyrobu potravin/surovin, ich zdroje...vsetko okolo. Pripadne pojdes na ekonomicky odbor, ktory ti pomoze pri rozbehu podniku. Pretoze moze sa zdat, ze to nepotrebujes (ano, dokazes byt aj bez toho), ale moze ti to pridat hodnotu k tvojmu podniku. Mozes robit na zivnost a nebudes potrebovat uctovnika, o to viac penazi mat budes...alebo mozes byt profesional v odbore a posunut sa o par levelov vyssie ako konkurencia, lebo sa budes vediet rozhodnut pre tie najlepsie suroviny....a pod.
Nepozeraj sa na skolu ako sposob na ziskanie titulu. Tak to robi vacsina ludi, lenze titul z teba nespravi nic. Mozes tu skolu vyuzit ako zdroj vzacnych informacii, ktore su ti ponuknute ako na zlatom podnose. Nemusis sa k nim potom neskor dopracovavat, lebo raz ich vyhladavat budes...🙂

koriblik
24. mar 2023

Gymo ...to akoby si nič nemala. Je to fakt. Berie sa to ako príprava na VŠ. Pokiaľ ta rodičia podporujú, skus si nájsť odbor, ktorý by ta bavil. Ono, môžeš aj externé študovať, a popritom piecť... ináč pokiaľ by si to chcela robiť oficiálne, tak si to fakt pozisťuj, lebo toto nieje len tak. Je dobré ísť za svojím snom, ale reálne

tiezjedna
24. mar 2023

@luba28 no veď áno, proste finančne samostatná. Myslím si práve, že zakladateľka to takto ďaleko nedomýšľa a podľa mňa si ani neuvedomuje, že klapnutím 18tky rodičom de jure zaniká vyživovacia povinnosť voči nej, ak sa rozhodne ďalej neštudovať. Vznáša sa na obláčikoch "darí sa mi" a "baví ma to". Ale na otázku, kto platí energie a výlohy za vstupné suroviny, vybavenie kuchyne atď pochopiteľne neodpovedala. Nehovoriac o tom, že ako hobbík nemá žiadne živnostenské oprávnenie, neplatí odvody atd. Nespochybňujem, že je šikovná, ale je proste naivná a vymedzuje sa voči rodičom dosť nepatrične. Oni, na rozdiel od nej, asi vedia, prečo trvajú na VŠ vzdelaní.

zeldia
24. mar 2023

Ja som v 14 tich jasne vedela čo chcem robit doma ma troska usmernili chcela som pomáhať ľudom a ísť na SZŠ tiež mudrovsli niektorí že mám ísť na gymnázium a tak som sla na SZŠ ale zdravotnícky laborant po skončení som nastúpila do nemocnice ale príšerný plat aj kolegyne po roku som dala výpoveď a odišla do Londýna ako au pair vrátila sa po 8 mesiacoch lebo na to nebavilo tri mesiace som sa drvila gymnazialne učivo a vzali ma na dve vybrané VS skoncila som VS a pokračovala ďalej teraz po 20rokoch uvažujem opäť čo ďalej co nezmeniť to čo robím a napríklad nezačať podnikať. Čo tým chcem povedať je že: 1) nie si dieťa si dospela je to tvoj život zariad sa ako ty chces a preber na seba za seba zodpovednosť nedaj si kecat do života od rodičov kamarátov nikoho…
2) život nekončí pri jednom rozhodnutí vzdy to vieš zmeniť a právnickou môžeš byt aj v 30tke nemusíš skončiť ako 24r VŠ mozes študovať aj neskôr dôležité je zmaturovat a ďalej sa uvidí.
3) ak to nedokážeš vyriešiť s rodičmi tak si proste podaj prihlášku a po maturite k zápisu a začiatku semestra máš takmer 4 mesiace na premýšľanie vo ďalej.

kvietocek87
24. mar 2023

@tiezjedna teraz je vyživovacia povinnosť rodičov do 26 roku veku

tiezjedna
24. mar 2023

@kvietocek87 takto jednoznačné je to z pohľadu výživného. Reálne môže trvať dlhšie, ale i kratšie a podstatná v tomto ohľade je schopnosť živiť sa. A zatiaľ čo pri štúdiu na VŠ by bola schopnosť slečny živiť sa skutočne obmedzená aj z pohľadu zákona, pri postavení si hlavy by sa v prípade sporu asi neprihliadalo na jej postup s veľkými sympatiami. Navyše je mladá, zdravá, bez zjavného handicapu.

moncich
24. mar 2023

A keby si skusila studovat potravinarstvo? STU ma vybornu fakultu FCHTP, studovala by si o veciach ktore ta zaujimaju a nie pravo, ako navrhuje otec (kedze ti to nie je blizke)

lubiduch
24. mar 2023

1. Univerzita je studium, nie priprava na podnikanie. Vystusovany ekonom by vlastne svoji studiom mal prispiet k rozvoju danej vedy a nie ze si bude vediet danove priznanie typi B spravit- na to staci nejaky rychlokvasny kurz uctovnictva a dani.

2. autorke- pisala si ze sa chces najskor zamestnat kym si zacnes ten sen plnit. Kde sa chces zamestnat? Kde ta myslis ze vezmu po gympli?

jar_ka
Autor odpoveď zmazal
kitchi1
24. mar 2023

Ahoj. Dovolim si napisat svoju skusenost lebo som bola v podobnej situacii ako ty. Od detstva ma lakala gastronomia a mam na nu aj vlohy dovolim si povedat po x rokoch ze ano mam ale "zial" rovnake vlohy som mala aj na studium, vzdy som patrila medzi premiantov vychodila som top gympel a mala pred sebou hviezdnu akademiicku karieru. Aspon tak to videli moji ucitelia a rodicia. Mna studium aj bavilo a vedela som si seba samu predstavit ako doktorku ( povodny plam bol medicina) ale mna to stale tahalo ku gastru. Moji rodicia ani nahodou nepripustali moznost aby som isla tym smerom lebo v SR je predstava ze kuchar je ten co sa zle uci a ma SOU. Mama mi stale vravela ze mozem byt doktorka a pri tom varit ale opacne to nejde... takto spracovana a nahlodana som sa nakoniec rozhodla pre ekonomicku ..ze sak s tym.nic nepokazim. Vystudovala som rovno 2 VS jednu tu a druhu vo FR .. ale stale malo..stale neprisiel ten pocit uspokojenia. Az na to ze vo Francuzsku sa mi otvorili ine obzory. Zistila som ze povolanie kuchar cukrar somelier nie je len pre tych co sa zle ucili na ZS ako mi to bolo prezentovane roky doma ale naopak ze existuju svetove uznavane skoly na ktore sa dostanu naozaj len ti naj z naj a po ich ukonceni sa z teba stane skutocny Majsteer cukrar:, kuchar...kory mimochodom zarobi viac ako si vie niekto preddstavit. Pre mna uz bolo neskoro predsa len uz som mala 26rokov a na dalsie studium uz nebola chut ani peniaze uz bol tlak na samostatnost a nie na dalsie studium. Takze som zacala pracovat vo svojom odbore a popri tom si robila rozne kurzy somelierstvo atd..ale to je uz len ako hobby nikdy sa nedostanem na taku uroven ako by som mala keby som to vystudovala.dnes je viac moznosti existuju super skoly ci vo FR alebo vo Svajci kde by si mohla studovat su velmi prestizne a verim ze by aj tvoja rodina to rozchodila a zmierila sa s s tym . Ja mam dceru s od malicka ju vediem.k tomu aby robila co ju bavi sk to najde a povie mi ze chce byt napr kadernivka tak ju v tom podporim a najdeme skolu vo svete kde by sa z nej stal profik . Na SR uz ma VS skoro kazdy dokonca aj pani upratovacka v dcerinej skolke mala VS ( len docasne kym mala 2 male deti) ..ale chcem tym povedat ze uz davno sa nenosi titulovanie ale schopnosti a talent su dolezite. Skus sadnut na net a najst niejaku skolu ktora by tvojich rodicov presvedcila.. drzim ti prsty.
..

jar_ka
24. mar 2023

Realita je taká, že pečenie je krásne, mala som to ako hobby, potom podnikanie, žiaľ situácia posledných rokov a momentálne zvyšovanie cien, donútila podnikanie ukončiť, našťastie mám VŠ som zamestnaná v odbore ktorý som vyštudovala, a k podnikaniu sa môžem kedykoľvek vrátiť ak sa situácia upokojí, ale pravdupovediac pečenie už robí každá druhá ,,domapečka" doma, ktorá platí iba suroviny a všetko ostatné jej ide do vrecka a nehovorím, že dá o pár centov lacnejšie koláče a už si objednajú od nej, a nikoho netrápi, že má čierne podnikanie roky, prípadne používa najlacnejšie dostupné suroviny kým ty dávaš to najkvalitnejšie čo je na trhu (aspoň by si mala)... Ty ako podnikateľka nebudeš takto fungovať, že nakúpiš upečieš a máš zisk ....musíš najprv zabezpečiť priestory a vybavenie (napr. len chladničky zvlášť na vajíčka, na mliečne výrobky, na ovocie, na produkty, ktoré ešte nie sú hotové a potom na hotové výrobky) to aké hygienické normy musíš splniť ani nehovorím, musíš platiť nájom ak nemáš vlastne priestory, na hygienu odovzdávať vzorky na vlastné náklady (jedna vzorka z koláča 80e možno už aj viac plus závisí od kraja), platíš suroviny, balenie, ekonómku, energie, odvody atď. musíš zarobiť najprv na výdaje a potom aj na seba ... Rozbehnutie stojí veľa energie, času, vybavovania, musíš ovládať zákony pre remeselnú činnosť, komunikovať s hygienou ako zariadiť priestory aby to to schválili a v neposlednom rade stojí to nemalé peniaze napr. za vybavenie pred pár rokmi sme zaplatili 15 000€ teraz je to určite drahšie ....ak nie si vyštudovaná cukrárka, tak musíš získať výučný list v odbore, alebo zamestnáš niekoho kto je vyučený cukrár a bude garantom pre tvoje podnikanie alebo tretia možnosť je, že cukrár (napr. V budúcnosti manžel) si založí podnikanie kde ty budeš zamestnaná, určite potrebuješ hygienické minimum - robia sa skúšky na hygiene ... Nie je to jednoduché a čím ďalej tým je podnikanie na SK ťažšie a o tom, že známi a ,,kamaráti" budú chcieť zľavy a pomaly koláče zadarmo lebo ,,veď sa poznáme" ;) ... A ako tu niekto píše, že koláče sú drahé a nebudeš trieť biedu tak tu pekne vidno, že nemá páru o podnikaní v tomto smere... Ľudia vidia iba cenu a nie to čo všetko je za tým...
Ja som sa po gympli musela zamestnať hoci som veľmi chcela ísť na VŠ, s gymplom sa zamestnáš akurát v závode, alebo budeš robiť predavačku od nevidím do nevidím a keď prídeš domov budeš rada, že vôbec si ...ja som vyštudovala VS popri zamestnaní, bolo to náročné ...Jednoducho VŠ sa ti zdá na nič ale je dobré myslieť na zadné vrátka ak podnikanie nevyjde, tak aby si sa vedela niekam zaradiť... ja by som to na tvojom mieste prehodnotila, zamyslela sa, čo by mi bolo prínosom pre podnikanie napr. manažment, ekonomika, možno niečo so zameraním na gastro....

vinkel
24. mar 2023

Vieš dnes je dobre byt Napr lekárka a vedieť aj piecť. Alebo byt ITckara a mat záľubu a kurz kadenicky. Dnes v živote by bolo ideál byt aj lekár právnik alebo aj kadernicka či maliarka