Oplatí sa mi spraviť si ďalšiu školu s výučným listom?

janka158cmuq96
27. máj 2021

Dobrý deň

Včera som akurát pozerala na stránke mojej bývalej strednej školy voľné miesta v druhom kole pre 3 ročné odbory s výučným listom. Chcela by som spraviť buď odbor kaderník alebo odbor čašník, servírka čo by sa mi viac oplatilo? Mám už vychodenú hotelovú akadémiu (5 rokov) s maturitou a aj potravinárstvo (hygiena potravín), pomaturitné štúdium. Keďže som vedená na úrade práce a za posledné dva roky sa mi nedarí vôbec nájsť prácu (vďaka tejto hnusnej korone) tak ma napadlo že si podám prihlášku a tak. Ako môže sa stať že ma nemusia prijať, ale za pokus by to stálo? Čo poviete? Bola som už aj na absolventskej praxi, ale nemalo to nič spoločné s tým čo som študovala, mala som ísť úplne niekde inde a jedna baba mi to vyfúkla (však úrad práce = rodinkárstvo) no a mám jednoducho ťažké srdce na ten úrad práce ... Viete mi poradiť?
Ďakujem a prajem príjemný zvyšok dňa!

anjelicek26
27. máj 2021

Tak nadstavba ma vzdy vyznam, ale podla mna ked mas hotelovu s maturitou a potravinarstvo, mas moznosti celkom dost, ked sa ti nedari najst pracu doma, neskusis zahranicie? Prave preto, ze mas uz 25 rokov by som sa skusila orientovat v tom obore, co si studovala a nie zacinat odznova taketo basic ako kadernik, casnik, ved to je ako s blata do kaluze...oboje je makacka a nie prave teraz vsade kopa prace... ludia sa boja este par rokov budu bat poriadne cestovat, vsetko je to zabrzdene a zle pracovne casy. Kadernicka je platovo uplne nizko, teda ak nebudes uplne tip top profi... Poriadne si to premysli, nie, ze "aha volne miesto, tam pojdem", ale porozmyslaj, co chces do buducna robit a ma prognozu, ze najblizsich 30-40 rokov ako zamestnanie bude fungovat dalej...

tatiana1329
27. máj 2021

Nie je jednoduchsie ist na VS ako robit pomaturitne a vyucne a podobne?

ivkazba
27. máj 2021

Máš hotelovú, preboha na čo by ti bola ďalšia nadstavba na čašníka. Brat robí brand bar managera siete reštaurácií, vôbec ich netrápi, akú školu majú čašníci, ale ako robia a ako sa správajú k ľuďom.
Si 2 roky nezamestnaná? To za 2 roky sa ti nepodarilo niekde zamestnať ako čašníčka, predavačka v Lidli alebo hocičo, len aby si robila, mala pracovné návyky a aspoň nejaký príjem? A popri tom si hľadala to svoje, čo by ťa bavilo a uživilo ťa? Lebo mi to príde tak, že vyhováraš sa na úrad práce a namiesto aktívneho hľadania práce pôjdeš radšej znova do školy.

22abigail22
27. máj 2021

@janka158cmuq96
Podľa môjho osobného názoru by som do toho neišla, nakoľko keďže máš vyštudovaná niečo úplne iné tak pravdepodobne by si musela začať od nuly. 🤔
Skôr by som si skúsila nejaký kurz/y napr. jazyk, IT, účtovníctvo,... Proste niečo čo "letí" a je dosť často požadované.

A čo sa týka tej nezamestnanosti - keď sa človekovi chce, vždy sa nájde (i keď za menší plat alebo mimo vyštudovaného odboru - stále lepšie ako nič nakoľko aspoň máš prax a skúsenosti).
Berte prípad priamo od mňa - mám iba SŠ a to iba gympel (žiadnu odbornú školu alebo vysokú školu). Mám taktiež 25 rokov. Pracujem od 16 a za celú ten čas som bola nezamestnaná iba 3 mesiace (a to kvôli korone). 😉

nafka0483
27. máj 2021

@janka158cmuq96 Ty mas vystudovanu hotelovku s maturitou a chces si "dorobit" 3 rocny vyucny list napr. na casnika? To zmysel urcite nema. To nie je nadstavba, to je o uroven nizsie.
Kadernicka ok, to je iny odbor, cize to by zmysel malo, ak to naozaj chces robit.

Ale aby si si z HA s potravinarstvom nevedela najst pracu sa mi zda zvlastne, korona je tu rok, ty si na UP 2 roky, prvy rok este nebola ziadna kriza. A ked uz sa neda v odbore, tak cokolvek - casnicka, pomocna sila v kuchyni, predavacka hoci aj v lidli, kauflande...

Od maturity v 18-19 rokoch do 23 si robila co? Mala si pracu, mas v niecom prax? Ked si nezamestnana posledne dva roky, tak nejakych 4-5 rokov si nieco robit musela.

heleninamama
27. máj 2021

@janka158cmuq96 V minulosti si tu písala ako @cicamica158 o tom, ako ťa nikde nechcú zamestnať, lebo si taká výborná odborníčka v tej hygiene potravín a všade je rodinkárstvo a tak si chcela posielať kontroly do obchodov.
Potom si sa upla na absolventnskú prax a riešila si to ako jadrovú fyziku, výplatu, úradníčky, výkazy... Všade bol podľa Teba problém.
Prešli roky aj pandémia, čo takto naučiť sa niečo praktické a užitočné a normálne sa zamestnať?

dskjhfdlkdjhl
27. máj 2021

@heleninamama presne si myslim, ze je to nasa znama cicuska😉

nafka0483
27. máj 2021

@heleninamama Omg, to je cicamica... no jasne, hned mi to potravinarstvo bolo akesi povedome.

sisa_s
27. máj 2021

@heleninamama uz davno som vedela, ze je to cicamica, tristo "pribrzdenych" prispevkov, ako jej nedvihaju na urade a ona si chce dokoncit absolventsku 🤣🤣 a teraz, ked spomenula slavnu hygienu, je to jasne

ivkazba
27. máj 2021

@heleninamama no ja mám asi zlý deň, mňa to vôbec netrklo, že to bude stará známa hygienička, keby hej, ani ma nenapadne odpisovať, lebo to je škoda energie. Ach jaj...

nelca84
27. máj 2021

@janka158cmuq96 a nebola si uz nahodou prijata na VS? Preco si nenastupila?