Pomaturitné štúdium odbor praktická sestra
Ahojte, nevie tu nahodou niektora....? Ked si robim pomaturitne vecerne studium, odbor prakticka sestra, da sa ist potom na vysku a dorobit aj specializaciu? Alebo prijimaju len tych z denneho studia?
@era777 system ja nevymyslam . Iba som napisala ako to funguje
@yi najdi si na nete zdravotnicku skolu v tvojom bydlisku a pozri ci maju externe studium. Zavolaj si tam a povedia ti presne co vsetko treba. Kazda skola to ma inak.
@bielavlcica kde sa dá študovať prosím ťa externe VŠ od septembra chcem ísť študovať PS a rozmýšľam už teraz čo potom. Ďakujem za odpoveď
Dobre ráno môžem sa spýtať aký je plat praktickej sestry ????
@era777 dobrý deň, nedá mi nereagovať na Vaše komentáre. Som zdravotnícky asistent....spravila som si preškolenie, sedela som v škole a učila sa normálne zodpovedne, následne som v nemocnici mala prax kde nám vrchná musela podpísať či sme tie výkony zvládli. Potom nasledovali skúšky a tak som dostala papier o preškoleni na praktickú sestru-asistent.
Ja sa nehrám na nič viac ale ani na nič menej! Stojím si za tým že viem kvalitne odoberat venoznu krv, že viem správne pichá i.m injekcie že viem podávať inzulín a aj podkožné injekcie. Viem kŕmiť pacienta so sondou a všetko ostatné čo môžem vykonávať podľa toho čo mám na papieroch. Pre mňa je samozrejmosťou prebaľovanie polohovanie a hlavne spolupráca v kolektíve. Robila som na internom odd. Bolo to veľmi náročné oddelenie ale bola som spokojná a dovolím si tvrdiť že bola spokojná aj moja p. Vrchná. Kolegyne SESTRY som brala s rešpektom a vždy som im bola aj nápomocná tak ako sa patrí. Veľmi dobre vedeli že robím veľa vecí ktoré by mohli aj oni...a že 12 hodín som si odbehala a odrobila na maximum. Vždy sa našli kolegyne ktoré mali veľmi veľké ego ale to je v poriadku.
Potom som v dobrom odišla na MD .... vždy som pracovala s úctou a rešpektom, nikdy som nešla za žiadne hranice mojich schopnosti. A tak som sa v dobrom rozlúčila s oddelením a aj s p. Hlavnou sestrou. Posielala ma VŠ pretože vo mne videla potenciál. Nebola povýšenecka a každého podriadeného si vážila. teraz som ešte na RD a po ukončení sa chystám do ambulancie. V ambulancii robí aj moja kolegyňa bývalá takého istého vzdelávania ako som ja. Pracuje u veľmi dobrej Dr ktorá si predstavte z celého oddelenia vybrala práve ju a má veľmi slušný plat. Je veľmi snaživa a vzdeláva sa na dennej báze. Takže niekedy lekár nechce sestru šéfku čo aj rovno povedia ... ale sestru ktorá má chuť pracovať a dokázať že je schopná úkonov na ktoré má kompetencie. A pokiaľ ja mám papier s pečiatkou, že mám na niečo kompetencie a vykonávam ich tak isto dobre ako Sestra nemám dôvod sa ponižovať pred nikým. A žiaľ veríte alebo nie mala som skúsenosť kedy Sestra na oddelení ani nevedela že na tracheostom kanyle chýba filter. Sama som ju na to upozornila a poprosila následne sestru z Jis aby mi prišla pomôcť. 50r sestra s praxou a nevedela. Aj toto sa stáva. A áno všetci sme len ľudia aj tá Sestra ktorá si nevšimla a ani po upozornení nevedela čo tam má byť. Tak isto som aj ja len človek a keď niečo neviem tak sa spýtam a doučim ibaže ja to mám "menej odpustené". Ale nevadí ja viem že pracujem čestne a v záujme a prospech pacienta. Aj keď nie som tá "Ozajstná Sestra " ...raz ňou verím že budem a verím, že vo mne zotrvá aj pochopenie pre kolegyne ktoré budú tie bez VŠ. Pokiaľ by každý robil svoju prácu tak ako má...lebo z času to vychádza tak by sa takéto veci nediali ani takéto konflikty 💯 a viete tehotná v 17 týždni odbehat 12 hodín a potom vám povie Sestra na konci služby, ktorá sa posúva na kresle od rána a to doslova!!! Bola jedna taká žiaľ....že prečo som meškala s vypuštanim PK.!? No preto pani zlatá lebo som sama rozdávala diéty celému oddeleniu žial a pokiaľ viem Sestra by pri Tom mala byť ;) ale očividne rada využila moje služby a schopnosti ❤️🙏🤩 veľmi si ju vážim 👌👌👌
@lazikova ako prakticka sestra nikdy neprekracuj svoje kompetencie zo zakona,moze sa to vymstit!!! A ano suhlasim rovnako zo skusenosti, mnohe prakticke sestry maju z vlastnej iniciativy daleko vyssie znalosti nez ucebne osnovy...ja sama by som s absolvovanym studiom zo zahranicia bola zaradena ako PS, pritom dokazem popis EKG , tu sa vyzaduje znalost od asistentky, popisat pre Dr po vysetreni priebeh, upozornit na nejasnosti,samozrejme za spravu zodpoveda lekar a opravi popis ak nespravny
Bez znalosti citania EKG ani nemozte tu robit Ergometriu! Napriek tomu,ze zakonne nespada do kompetencii, znalost je ohodnotena priplatkom k zakladnemu platu ,vyska nie je obmedzena...len minimum mzdy udava kolektivna zmluva...Podla pozicii na Profesii by som vobec neznevazovala asistenta, ponuk je dost a mzdy su takisto motivujuce!

@kvetinka75 Ano prax a zakony su rozne veci, ale dobre vies, ze len do vtedy, kym sa nieco nestane ... Ked napr. PS robi aj to co nema , a nieco sa stane, myslis , jej saniekto zastane ? Potom kazdeho zaujima ci je to lege artis alebo nieje , nikto neprevezme zodpovednost za ineho ... To iste je aj pri sestre, aj urobi nieco co nieje v jej komoetencii, zastane sa jej napr. Lekar ? Hovno .....tak sa bavme nie o tom, ze niekto robi aj to co nieje v jeho kompetencii , ale o tom co je v sulade zo zakonom a co nieje lebo bohuzial to je na 1. Mieste ak k niecomu dojde ...nato mame zakony, ktore urcuju ake vzdelanie potrebujeme na aku funkciu, a nato mame vyhlasky o rozsahu kompetencii, tej ktorej funkcie atd. A tvrdit ze prakticka sesta = sestra je proste nezmysel, a len zavadzanie ludi ... A moze zato system akym vsetko funguje bohuzial