icon

Sestra ide štvrtýkrát na prijímačku na medicínu

20. máj 2022

Pekny vecer.
Mam sestru, ktora ide tento rok stvrtykrat na prijimacky na medicinu. Prvykrat sa nedostala, tak to bolo este take - vela ludi sa nedostane na prvykrat, sla na rok na osetrovatelstvo. Sla dalsi rok, nevzali ju, odisla na ucitelstvo. Znova sa ucila, nevzali ju tretikrat, sla opat na iny odbor a teraz ide stvrtykrat. No.. a ked ju vidim, ako sa uci. Cochvila prijimacky, ona opat chaosi, stresuje, ze nestiha, bifli sa tie otazky naspamat, snazi sa co najviac toho prejst na poslednu chvilku - pochopitelne. Avsak, aj ked je to jej vec, bojim sa o nu a jej buducnost. Mysite, ze ako sestra by som jej mala troska „dohovorit” a otvorit oci, ak sa jej to ani teraz nepodari? Pretoze ona je schopna ist aj piatykrat a osobne si nemyslim, ze takto to ma zmysel… A ked by ju vzali, mozno by sa trapila velmi na skole a neskoncila ju. Neviem, ale bojim sa o nu. Znie to akoby jej neverim. Skor sa ale bojim o jej psychicke zdravie. Ako by ste sa zachovali vy? Povedali by ste jej, ze to nema zmysel a nech uz chyti zivot do svojich ruk alebo by ste to neriesili a nechali ju, nech si robi, co uzna za vhodne?

Strana
z4
yoxinka
Autor odpoveď zmazal
mircalla
28. apr 2023

A stale ju zivia rodicia, kym si sniva svoj nerealny sen? Pisala si, ze meni skoly kazdy rok

yoxinka
28. apr 2023

Tento víkend som bola s kamoškou doktorkou a tak sme trochu spomínali na vysokú, lebo odvtedy sa poznáme. Oni sú dvaja doktori v rodine, aj ona aj brat. Ona je skvelá, brat je extratrieda. V relatívne mladom veku je zástupca primára. Obaja prijímačky na prvýkrát. Obaja majú aj charakterové predpoklady. Tam treba inú psychickú odolnosť. Spomínala som jej doktorku, pri ktorej som rodila. Totálne neschopné motovidlo, kvôli ktorej som mala pri pôrode také problémy, že dôsledky som riešila ďalších 10 rokov. Známa tu doktorku pozná, prijímačky na medinu spravila na 5ty krát. Moja kamoška doktorka sa vyjadrila, že keď niekto nedokáže spraviť prijímačky na prvý/druhýkrát, nemá na tej škole čo robiť. Prijímačky sú NIČ. Pokiaľ segra nezvláda chémiu, jednoduchú chémiu na prijímačkách, na biochémii nemá šancu. Inak, pamätám, ako medici stresovali kvôli takým haluziam ako je napríklad latinčina. XY vecí ju na tom štúdiu nebude baviť a bude sa toho musieť učiť OVEĽA viac ako na prijímačky. Podľa mňa, by tvojej segre mal niekto normálne vysvetliť, že na medicínu nemá a usmerniť ju inam. Stráca koooopu času a život jej uteká medzi prstami. Doktorka z nej nebude, sorry.

suge
28. apr 2023

Neviem, toto bude zrejme individuálne. Viem o človeku, ktorý sa dostal na medicínu na ôsmy raz a je z neho dobrý doktor. Na druhej strane, ja som tiež vyskúšala, nedostala som sa a som rada, že nie som doktorka. Ibaže na také veci musí človek prísť sám.🤗

leelu
28. apr 2023

fmed.uniba.sk
https://www.fmed.uniba.sk › lfPDF
zoznam povinnej a odporúčanej študijnej literatúry 2021/2022

Tuto si staci pozriet zoznam povinnej (ani nemusi odporucanej) literatury z jednotlivych predmetov, su tam uvedene aj pocty stran a clovek hned strati iluziu, ze prijimacky su to najtazsie .. prijimacky su sice tazke z pohladu uchadzaca, ale kazdy student a absolvent potvrdi, ze to je len uvodny filter a realne studium s obrovskym objemom informacii vyzadujucim prisnu disciplinu a vydrz tym len zacina

lusyc
28. apr 2023

Myslím, že predmety, ktoré sa na medicíne študujú, sa dajú pozrieť v rozvrhoch na stránkach ktorejkoľvek školy. A biochémia je hneď od prvého ročníka, proti nej sú tie gymnazialne vzorce rozprávky. Taktiež fyziológia a anatómia sa s biológiou nedá ani prirovnávať. Len tak na začiatok, keď sestra nevie, nič dotiahnuť do konca.
Panebože, ochraňuj nás pred takýmito lekármi.

nahodnemeno
28. apr 2023

pripájam sa k pesimistickým názorom, podľa mňa sestra na to nemá , a ak si myslí, že prijímačky sú najťažšie, tak je na omyle resp. nechce sa dozvedieť od ľudí s osobnými skúsenosťami , že to tak nie je 🙂 Tiež uvediem, hneď prvé dva roky je chémia a biochémia, to sú vzorce, metabolické reakcie zaradom na tri riadky, cykly atd....ak jej robia problém vzorce , neprejde...moja kamarátka z gymnázia sa tak dostala na medicínu na prvýkrát a vyletela na začiatku druhého ročníka, lebo sa jej nakopila tá chémia aj s histológiou...Ono, tie prvé roky sú ťažko o nejakej medicíne, ak aj na anatómii to je ľudské telo, tak je toho tak nechutne veľa , že to človeka už len preto NEBAVí...V praxi samozrejme lekár tie vzorce a anatomické názvy vedieť nemusí, hlavne teda klinik , ale tu ide o to, že to preukáže aj nejakú takú schopnosť cez to prejsť....Ale ved nech skúša ďalej, ak sa dostane, tak na 90% má šancu vyletieť hneď z prvého ročníka...

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
karolinakr
28. apr 2023
karolinakr
28. apr 2023

Byt doktorom je prestiž? Aj za komunistov každy chcel ist za doktora, Nemocnica na okraji mesta popularna. Ale ja si nemyslim, ze je to tak ĺahka robota, z krvi mi je zle, ošetrovať stonajucich a tie platy tu nie sú ako v Amerike, žeby človek plával v zlate.Prečo chce byt každy doktor?
Samozrejme nič proti nim nemam, akurat nechápem tú mániu po doktoroch..Podla mňa to učenie je až moc tažké .Aj v bráne máme 2 doktorov..Otec i syn.
Ja by som radšej medzinárodny obchod, diplomaciu, keď už, to sa mi zda take zaujímavé, cestovať po svete...Moj sen odmalička

autor
29. apr 2023

Ano, studuje a zivia ju rodicia. Na brigady nechodi, ale nerobi jej problem si od rodicov, ktori su na nu prilis makki, pytat drahe veci, ktore realne ani nepotrebuje.. naposledy macbook za viac ako 1000€..

Dakujem vam vsetkym za vas cas a rady. Ja si prave toto vsetko uvedomujem a mrzi ma, ze ona a rodicia, ktori maju do toho najviac co povedat, tak ti si to neuvedomuju. Preto som sa tu aj prisla davnejsie poradit.
Neviem ale ci s tym nieco urobim, kedze uz som sa aj snazila jej dohovorit, ona sa stale tvrdohlavo prezentuje, ze bude raz lekarkou..

ali12377
29. apr 2023

ja si myslim, ze si urobila vsetko, skusila si jej dohovorit a aj rodicom, takze uz ti nic ine neostava, uz len to respektovat, tvoja sestra to bude to mat v zivote tazke, ak vsetky iluzie, idealy, sny o dokonalom zivote sa rozplynu a bude hodena do reality, a take zivotne situacie pridu urcite. Este, ze nieco vystuduje. Cize, celu situaciu je len respektuj.

h233
Autor odpoveď zmazal
evamarek77
Odpoveď bola odstránená
elisebah91
29. apr 2023

Podpor sestru keď už stratila toľko času ale zároveň si priprav prejav ako jej povedať, že mendina asi nieje pre ňu,....jednoducho na to nemá. Ja som tiež skúšala medinu a nedala som, tak som sa na to vykaslala a študovala ose na rovnakej fakulte s medikmi(Martin). Mala som šťastie aj a nimi bývať a poviem ti, medina nieje nič ľahké, nieje to med lízať. Prijímačky sú najťažšie? Pf to kde počula, kto jej to natlačil do hlavy. Pekne si ju zober ,,na koberček,, a povedz. Prvý druhý ročník do hĺbky chémia, biochémia, radiologia,fyzika a iné Antónia, patológia, fyziológia..moc si už nepamätám...ale viem že na anatómiu sa kocky učili deň noc 6tydnov. A ďalší strašiak farmakokogia...tak isto zabijak...iné už neviem, lebo som skončila....fakt des...je to len pre povahy, alebo talentovaných...tak jej dovrav, že skúsila, nejde to...nech ide ďalej v živote ..

anonym_452f9b
24. júl 2025
@anonym_autor

Ano, studuje a zivia ju rodicia. Na brigady nechodi, ale nerobi jej problem si od rodicov, ktori su na nu prilis makki, pytat drahe veci, ktore realne ani nepotrebuje.. naposledy macbook za viac ako 1000€..

Dakujem vam vsetkym za vas cas a rady. Ja si prave toto vsetko uvedomujem a mrzi ma, ze ona a rodicia, ktori maju do toho najviac co povedat, tak ti si to neuvedomuju. Preto som sa tu aj prisla davnejsie poradit.
Neviem ale ci s tym nieco urobim, kedze uz som sa aj snazila jej dohovorit, ona sa stale tvrdohlavo prezentuje, ze bude raz lekarkou..

@anonym_autor Ahoj. Dostala sa sestra na medicinu? Dakujem za info.

nikolka232
24. júl 2025

Ahoj autorka 🙂
Mňa len zaujíma, ako dopadla sestra? Podarilo sa jej nakoniec dostať na medicínu? Alebo zasiahol čas a osud a je úplne niekde inde?

anonym_d88fab
24. júl 2025
@janinah

Podporila by som ju aj 7 my krát.Je to jej sen a je skvelé.ze sa nevzdáva.

@janinah a 7 rokov v riti

janinah
24. júl 2025
@anonym_d88fab

@janinah a 7 rokov v riti

@anonym_d88fab len pre tvoje info.ja s anonymmi nediskutujem

autor
10. sep 2025
@nikolka232

Ahoj autorka 🙂
Mňa len zaujíma, ako dopadla sestra? Podarilo sa jej nakoniec dostať na medicínu? Alebo zasiahol čas a osud a je úplne niekde inde?

@nikolka232 Ahoj, nedostala sa. Nedostala sa na medicínu a to sa odvtedy na nu hlasila kazdym rokom. No ona ma hlavu v obalkoch, podla mna velmi zidealizovane ma cele povolanie lekara… a na prijimacky chce ist aj dalsi rok. Ako som uz pisala, prajem jej, aby bola stastna, ale ist tolkokrat na prijimacky a nedostat sa je uz podla mna kontraproduktivne.

123sofia123
14. sep 2025
@anonym_autor

@nikolka232 Ahoj, nedostala sa. Nedostala sa na medicínu a to sa odvtedy na nu hlasila kazdym rokom. No ona ma hlavu v obalkoch, podla mna velmi zidealizovane ma cele povolanie lekara… a na prijimacky chce ist aj dalsi rok. Ako som uz pisala, prajem jej, aby bola stastna, ale ist tolkokrat na prijimacky a nedostat sa je uz podla mna kontraproduktivne.

@anonym_autor ahoj napiš mi spravu a daj mi kontakt na sestru mam podobnu situaciu ale medzi tym som školu vyštudovala inu a pracujem aj v inej sfere. Viem o doučovaní je to kvázi taká škola ktorá ju na to pripraví a keď už ani to nie čo pochybujem tak už nemá toto zmysel

Strana
z4