Španielčina alebo nemčina na gymnáziu

hanna998
4. jún 2020

Dobrý deň, nastupujem na gymnázium a neviem si vybrať medzi nemčinou a španielčinou. Mám kamarátov, ktorí idú na španielčinu, tak ak zvolím španielčinu budem s nimi v triede. No rodičia mi viac doporučujú nemčinu, že ju viac využijem. Ako by ste sa prosím rozhodli? Poprípade aj z vlastných skúseností, ktorý jazyk ste si vy vybrali 🙂 Vopred ďakujem

zitaje
4. jún 2020

Ktorý jazyk ti lepšie znie? Ktorá mentalita ti viac sedí? Aké máš plány do budúcna? Využiť sa dá akýkoľvek jazyk, závisí od... všeličoho.

gladys_07
4. jún 2020

na SVK sa Ti viac zide nemcina. Plus spanielcina je velmi lahka, tu sa naucis relativne rychlo aj neskor

hanna998
autor
4. jún 2020

@zitaje tak ako znie mi krajšie španielčina, no keď vyslovujem rôzne varianty tak mi príde že krajšie rozprávam nemecky( učila som sa aj na základnej). V budúcnosti tak rada chodím aj teraz na dovolenky v lete k moru najmä do Talianska, Chorvátska a Bulharska do Španielska sme ešte zatiaľ nešli. Ale aj tak si myslím, že mne je absolútne jedno aký jazyk si zvolím, keď chcem pracovať v zdravotníctve ako zubárka 🙂

zuzzqa
4. jún 2020

@hanna998 teraz ti je to jedno, ale o 5-10 rokov si mozes bit hlavu o stenu ;) Za mna urcite nemcina, ktra zacina byt na pracovnom trhu vyzadovana stale viac a viac. To ze chces/budes zubarka neznamena, ze musis ostat pracovat na SVK, uz len v takom rakusku by si sa so spanielcinou nepohla.

Spanielcina je k tomu ozaj lahunka, ak by ti ju niekedy trebalo, ja som v praci popri projekte na nu nabehla bez predchadzajucej znalosti ze nejake 4 mesiace uplne fluent (business spanielcina, ale to je clovek od cloveka)

sandrika1986
4. jún 2020

Ja skor nemcinu.

sapetka
4. jún 2020

@hanna998 nemcina sa ti zide viac podla mna. Spanielcina je tiez pomerne rozsirena no ja by som isla do nemciny

eliska13
4. jún 2020

@hanna998 nemcina

nairia
4. jún 2020

nemcinu som sa neucila, zo spanielciny som maturovala... trosku lutujem, ze som sa nevenovala radsej nemcine, ale to je mojou aktualnou situaciou a lokalitou, kde zijem... je pravda, ze spanielcina je ozaj jednoducha, ak s jazykmi nemas problem, da sa naucit celkom rychlo... nemcinou rozhodne nic nepokazis, mozes si praveze pomoct, je ziadana a myslim, ze este aj dlho bude

frantis
4. jún 2020

@hanna998 moji 3 súrodenci, môj manžel a aj jeho 3 sestry chodili na to isté gymnázium (ja jediná z nich som chodila na strednú odbornú školu s umeleckým zameraním- propagacna grafika). Doteraz nikto z nich nevyužil ani na chvíľu španielčinu, ktorú si zvolili miesto nemčiny, lebo skrátka "španina" - to bol trend. Teraz sa pohybujú v oblastiach - ing.konštruktér, strojár, IT-čkár, logistika, ekonómia a psychológia.
Tým chcem povedať, že u nás na SK je skrátka španielčina absolútne nevyuzitelna v 99% zamestnaní. A v tej našej rodine by hlavne to mužské osadenstvo privítalo nemčinu...
A inak, aká je situácia dnes? Sú 3-10rokov od maturity a zo španielčiny si už nepamätajú skoro nič...

fokuska
4. jún 2020

Ja som mala na ZS anglictinu a nemcinu - z nemciny som na tom bola velmi velmi zle, nenaucili sme sa dokopy nic. Na strednej som si preto ako druhy jazyk vybrala francuzstinu (na vyber bolo len NJ a FJ). V 3. rocniku ma zas chytila nemcina, pozerala som nemecke programy, citala nemecke casopiy, pocuvala hudbu, prekladala si texty a tak. Vo stvrtom rocniku som chodila do jazykovej skoly, nemcinu som dotiahla na skvelu uroven a maturovala som z nej. Francuzstinu som mala tiez na urovni B1/B2 cize akurat na maturitu, ale z nej som nematurovala.

Vdaka nemcine mam aktualnu pracu, ta je perspektivnejsia ako spanielcina co sa tyka pracovneho trhu. Ja vidim vyhodu aj v tom, ze mam aj treti jazyk.

demetria
4. jún 2020

@hanna998
Ak chces ist na zubarinu, tak nemcina. Aj ked vacina odbornych podujati s medzinarodnou ucastou je aj tak v AJ, aj ked sa odohravaju v neanglicky hovoriacej krajine, do Nemecka a Rakuska nasi lekari chodia casto, lebo je to relativne blizko. Teraz myslim staze, skolenia, kongresy... nie pracovat. A predsa je to ine, ked clovek nie je v tej krajine strateny.

sovica
4. jún 2020

Ak chceš v budúcnosti pracovať ako zubárka, tak radšej nemčina. V Nemecku je povolanie lekár a zubár "zlatá baňa" a odborníci sú tu vždy vítaní👍

dajana1983
4. jún 2020

Nemčina,Rakúsko je blízko ,tiež som rada že som sa tak kedysi rozhodla,pracovala som tam 11 rokov 😀

hettinka
4. jún 2020

@hanna998 rozhodni sa hlavne podľa seba a nie podľa toho, či budeš potom s kamarátkami. Na SŠ sa aj tak kamarátstva zmenia, budeš mať nových spolužiakov a kamošky.
Španielčina je vraj ľahšia a vzácnejšie, nemčinu v našom regione viac využiješ aj v bežnom živote (napr. nákupy vo Viedni, cestovanie, práca v blízkej krajine...)
To, čím budeš, sa tiež môže 10x zmeniť, takže rozhodnúť sa pre NJ len preto, že raz budeš robiť zubárku v Rakúsku je prinajmenšom predčasné.
Ja nemčinu (a angličtinu) učím, mám ju rada, hovorím od detstva, takže je to naozaj praktická záležitosť, dohovorím sa úplne všade. Ale v Španielsku bol vo vnútrozemí celkom problém a vedieť aspoň základy by bolo viac než fajn.

sisaka
4. jún 2020

Ak nemáš odpor k nemčine, tak ju v rámci strednej Európy skôr využiješ ako španielčinu.
Z globálneho hľadiska je ale španielčina určite lepšia, lebo sa ňou dohodneš v mnohých častiach sveta, kde po nemecky nevie nikto ani zaťať a často ani po anglicky.
Osobne mám k nemčine odpor, preto som sa ju nikdy poriadne nenaucila a aj v nemecky hovoriacich krajinách komunikujem len v angličtine, žiaľ na strednej som nemala na vyber a tento jazyk či som chcela alebo nie som sa musela učiť.
Keby som teraz mala študovať jazyk tak rozhodne španielčinu.

kittykat22
4. jún 2020

@hanna998 zalezi ci mas ambicie sa zivit nemcinou. Akonahle nechces vycestovat smer DE, AT, chces ostat tu, tak urcite spanielcina. Pretoze je lahka, zabavna a mozes si to uzit. Nemcina je protivna, a tazka. Jazyk po skole zabudnes ak sa mu nebudes venovat. Tak preco vrazat energiu do niecoho, co aj tak upadne do zabudnutia.

queen_mary
4. jún 2020

Ja som mala presne tu istu dilemu na gympli. Nakoniec som si vybrala spanielcinu. Pocas vysky som v spanielsku aj studovala, 1 semester v mexiku, po vyske som robila asi pol roka v cestovnej agenture v barcelone. Teraz po 8 rokoch.. 😅 zamestnana v mediach a nestastna, ze na nakupoch v pandorfe alebo kitsee sa neviem absolutne dohovorit. Zavrelo mi to cestu robit a zit vo viedni, co keby viem nemecky, tak uz v bratislave nie som. Spanielsko mi je daleko, nechceme byt tak daleko od rodiny. Ale zasa fasa, kedze casto cestujeme, ze sa dohivorim pomaly v polke sveta.

brita7777
4. jún 2020

Rozhodni sa podla seba, co ti je blizsie, ty to vies najlepsie, nie rodicia.

karolinakr
4. jún 2020

@hanna998 kde chces v buducnosti pracovať? Rakusko, Nemecko al.Španielsko, Južna Amerika? Ake su tvoje karierne ambicie? Pozri si slovenske inzeraty na Profesia.sk - vyžaduju angličtinu, nemčinu 50% inzeratov.Španielčina až tak nie na Slovensku

Ked chceš ist do Ameriky,nemčina ti bude na prd.....

hettinka
4. jún 2020

Ale dievčatá, ale netreba mať ilúzie, že na gympli ako 2. CJ dosiahne neviemakú úroveň. Na uplatnenie na pracovnom trhu treba iný level. 2. CJ sa naučí bežný žiak tak na dohovorenie sa na dovolenke. V ročníku mávame 1-2 talenty, ktorí chodia aj do jazykovky a podarí sa im z 2.CJ zmaturovať na B1, ale len ústne, ak by mali písať aj test, tak to nedajú...

queen_mary
4. jún 2020

@hettinka presne moj pripad. Spoluziacky si zo spanielciny uz nic nepamataju. Ja som maturovala ako jedina B1, lebo som bola na kurzoch v spanielsku. Ale k nemcine sa podla mna skor dostanu, resp. Ju skor vyuziju, ako spanielcinu.

amelie2017
5. jún 2020

Ja som si vybrala anglinu a spanielcinu. Ale ja som na ten gympel isla prave kvoli nej. Lebo som sa ju chcela naucit. Sice to bol druhy jazyk, ale pre mna na prvom mieste, aj som z neho maturovala a sla ho studovat aj na VS. Proste laska. V lete som chodila na brigady do Spanielska, posledne leto som stretla manzela a uz som tu 6 rokov.
Ale je pravda, ze na Slovensku pravdepodobne viac vyuzijes nemcinu. A ak pojdete na dovolenku do Spanielska, s nemcinou to dohovoris takmer vsade.

karolinakr
5. jún 2020

Ja sa na to pozeram karierne.Načo budeš 8 rokov študovať jazyk, ktorý nevyužijes?Chceš navštevovat Rakúsko, Nemecko či nie? Ak ostaneš na Slovensku, na pracu všade chcú angličtinu ako 1.jazyk.Lidl preferuje a vyžaduje nemčinu a dá sa tam robiť kariera od podlahy, ale ty chceš byť zubárka? A zas kamarát teraz išiel pracovne do Panamy v južnej Amerike a na letisku ťa privita španielčina
Zrovnaj si to v hlave a nevyuživaj čas na hlúposti, ktoré nikdy v živote nevyužiješ...
A nikde neni napísane, že sa nemóžeš 3jazyky učiť.Keby ťa to ťahalo naďaldj
Je take kvantum učebníc cd- čiek kurzov, programov, že v dnešnej dobe nie je problem sa učit i 3 jazyky naraz

hettinka
5. jún 2020

@karolinakr ale gymnázium trvá 4 roky, nie 8.

karolinakr
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mimike91
5. jún 2020

Ja som na strednej mala nemčinu, keďže som to mala aj na zakladnej a ako druhý jazyk som si zvolila španielčinu. No ale keď chcem byť úprimná, tak ľutujem že namiesto ŠJ som si nezvolila ako druhý jazyk AJ. Zo španielčiny už na nič nepamätám. Ale je to iba na tebe🙂 A teraz to je jedno že akú profesiu si vyberieš v budúcnosti, v dnešnej dobe je všade vítaná, ak niekto ovláda hlavne AJ alebo NJ. Tieto jazyky využiješ aj na SR ak tu zostaneš alebo v okolitných krajinách🙂

lussyl5
26. jún 2020

@hanna998 Záleží od toho čo plánuješ,kde sa chceš pohybovať či cestovať.Na SK skôr využiješ nemčinu,ale keď chceš viac do sveta tak španielčinou sa dohovoríš vo viacerých krajinách.Len dodám že stredoškolská výuka CJ je väčšinou na prd.Ja som z nemčiny maturovala, mala som,mala som ju aj na základke ale keď som prišla do Rakúska som bola mimo,nerozumela som im jednoducho.Az po 5 rokoch práce v Rakúsku som sa naučila nemčinu poriadne.Ak sa chceš venovať jazyku seriózne ber do úvahy aj možnosť cestovania do krajiny kde sa jazyk používa,lebo to je najlepšia možnosť ako sa ten jazyk naučiť poriadne.Ak to je však o len tom že si nejaký jazyk musíš vybrať tak môžeš aj čiste podľa pocitu.

sheila72
30. jún 2020

Podľa mňa to je jedno, ak ten jazyk nebudeš ďalej rozvíjať tak ho aj tak zabudneš. Podstatná je ANJ. Nemčina je praktickejšia a španielčina zase krajšia, skús vybrať pocitovo 🙂

miriam11
30. jún 2020

@hanna998 nemčina