Štúdium pedagogiky v zahraničí - skúsenosti

blabla1169
23. feb 2021

Zdravim, má tu niekto skúsenosti so štúdiom pedagogiky v zahraničí? Ja rozmýšľam nad pedagogickou vysokou školou (konkrétne predmety dejepis a občianska) a láka ma to viac do Česka. Len neviem potom, či by som sa chcela vrátiť pracovať späť na Slovensko alebo by som už zostala tam a tak teda moja otázka konkrétne znie, či by to nebol nejak zvlášť problém? Naozaj sa v tomto nevyznám, zatiaľ poznám len ľudí, ktorí pedagogiku vždy študovali tu doma a nestretla som sa so žiadnym učiteľom, ktorý by študoval v zahraničí.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
blabla1169
autor
23. feb 2021

@viestta ďakujem toto ma konečne dostalo do obrau 🙂.

mtsl
23. feb 2021

keď vyštuduješ túto kombináciu, kde chceš učiť?
Na ZS budeš mať na druhom stupni pri veľkom šťastí v každom ročníku jednu hodinu DEJ a jednu OBN t.j. 5x2 = 10 hodín z 23 hodinového úväzku čo nie je ani polovica.
Na SŠ max 4x2 = 8 hodín. To nezarobíš ani na slanú vodu. Porozmýšľaj o nejakej lepšej kombinácii.

miriam_s
23. feb 2021

@mtsl dejepis je dva krát týždenne... Deviataci majú ešte o hodinu viac teda tri...

miriam_s
23. feb 2021

@mtsl a predsa nebude učiť len jednu triedu 🤦 je to pomerne bežná kombinácia... A obn sa učí nie len v poslednom ročníku na ZŠ

mtsl
23. feb 2021

Ok, takže ešte raz štyri ročníky x 2 hodiny DEJ je 8 hodín + 3 hodiny v 9.ročníku + 5 ročníkov x 1 hodina OBN je 16 🙂 a to len ak budeš jediná DEJ/OBN na škole. Takže ešte stále nemáš plný úväzok. Bude ťažké si nájsť robotu.

mtsl
23. feb 2021

@miriam_s no a ja som písala že OBN je len v poslednom ročníku ZŠ a že bude učiť len jednu triedu? Nevieš čítať alebo počítať?
Myslím, že by si mala autorka rozmyslieť akú kombináciu zvolí ak chce skutočne učiť a nie len študovať pre titul.

jay_j
23. feb 2021

@mtsl Veď na školách je bežne viac ako jedna trieda v každom ročníku 🤔. Tiež býva na škole viac ako jeden dejepisár napríklad, a asi nie len tak zo srandy do počtu 🙄

hettinka
24. feb 2021

@blabla1169 mala som kolegyňu, ktorá študovala nemčinu a geografiu v CR a v pohode.
Ale práve dejepis a občiansku by som v CR nestudovala. V dejepise je veľká časť národné dejiny a to môže byt problém, štúdium bude zamerané na české dejiny a ty budeš v praxi potrebovať slovenské. To iste OBN, tam je časť faktov špecifická pre danú krajinu. A aj celkovo, ako pisu vyššie, nie je to moc dobrá kombinácia v školstve. Radšej DEJ - AJ, alebo OBN - AJ

mtsl
24. feb 2021

@jay_j No asi si už robila úväzky učiteľom s takýmito "super" kombináciami keď mito tak pekne vysvetľuješ. Nebodaj ak sa zídu nejakým nedoparením na škole dvaja OBN/DEJ. Čo potom s nimi. Polovicu úväzku potom učia to čo nik nechce.
Pozor, ja som nikde napísala že mám niečo proti DEJ alebo OBN, len že ja by som si jeden z týchto predmetov zvolila s niečím čo má väčšiu časovú dotáciu (napr. MAT, SJL, ANJ)
Ako píše @hettinka bolo by dobré zistiť či obsah učiva DEJ v ČR korešponduje so SR (hlavne dejiny slovenska) aby po doštudovaní nezistila že jej to na Slovensku neuznajú ako učiteľský obor.

hettinka
24. feb 2021

@mtsl slovenčinárov je ako maku a to by v ČR už vôbec nemohla študovať.
Ale ako píšeš, angličtina, matematika, informatika alebo celkovo prírodné vedy sú žiadané. Dnes zohnať niekde aj dobrého chemikára, fyzikára, to už je zázrak...

jay_j
24. feb 2021

@mtsl To bola len poznámka k tomu výpočtu. Proste fakt že v jednom ročníku môže byť samozrejme viac tried. S ostatným súhlasím, vrátane tej kombinácie predmetov, aj problematiky štúdia konkrétneho predmetu v inej krajine 🤔

mtsl
24. feb 2021

@hettinka presne, ide o uplatnenie. A jasné že SJ v ČR je blbosť. Ak to chce študovať z pasie a potom to nerobiť, tak je to v pohode ale ak chce pracovať v odbore tak by bolo fajn ešte si pridať tretí predmet.
To len za to aby nebola po piatich rokoch štúdia sklamaná že sa nevie zamestnať alebo nebude učiť to čo chcela. Predsa len 5 rokov štúdia ide dosť do peňazí.

@jay_j iste že máš aj ty pravdu že veľká škola - viac tried, len si myslím že je malá pravdepodobnosť že natrafí na takú školu a nebude tam dejepisár a občiankár. Dosť sledujem ponuky a o takúto kombináciu za posledných 8-10 rokov nemal v mojom širokom okolí (cca 3 okresy) nik záujem.

saimaa
24. feb 2021

suhlasim s premyslenim si aprobácie: poznam dost ucitelov, ktorí si k dvom predmetom, ktoré majú, potom po skonceni vš, ked uz ucia, dorábajú dalsi predmet, na vš, externe, aby mali lepsie uplatnenie...zbytocne dalsie vyhodené peniaze a čas... ja som studovala ucitelstvo v čr, a urcite by som odporucila isť do čr, ak máš sancu a chuť... kazdá skola aj fakulta je iná, ale vela skštudentov hovorí, že v čr je studium kvalitnejšie...uz len kvoli tomu....... Ja mám napríklad aprobáciu IBA 1PREDMET, a nikdy som nemala problém s naplnením úväzku, vzdy som ucila iba svoj predmet...ALE: mám matematiku, to je predmet, ktorý sa v kazdom ročníku zš ucí 4-5 krát tyzdenne.....Potom som si dorobila este cudzí jazyk...... Este stále je kopec ucitelov, ktorí musia ucit aj predmety uplne mimo ich obor, aby mohli mat potom 100% úvazok..... PS: suhlasim napr. s fyzikou, chémiou, tiez mi jeden riaditel hovoril, ze má problém najst fyzikára, chemikára...... vraj aj jazykári sa tazsie hladajú, lebo tí na základných skolách velmi ucit nechcú, ale mozno ze to tak nie je už...