Štúdium práva externe

lejkaaa
6. aug 2021

Ahojte, som stredoškoláčka v maturitnom ročníku a rozhodujem sa pre VŠ. Zaujíma ma či tu je niekto kto vyštudoval právo externé a reálne to aj využíva v profesií. Okolie ma ohovára od práva lebo že keď nemám nikoho známeho tak nemám šancu sa uchytiť. Poprípade je tu niekto kto študoval právo v KE a vedel by mi povedať ako to chodí na škole? Zaujala ma tiež pedagogika dejepis v kombinácii s niečím ale tiež by som to chcela externe. Je niekto kto to takto študoval? Ďakujem vám za odpovede a rady 😊

ivangeline
6. aug 2021

Preco externe? Znamych si najdes na prave. ;) Znamosti su dobra vec v tomto odbore. Kamoska tiez nemala neviem ake znamosti...a aj ine..a uchytili sa. Ja som sla inou cestou. Po Bc. som sla radsej urobit si skolu do UK. xD

lejkaaa
autor
6. aug 2021

@ivangeline chcem popri tom pracovať, som jedno z 6 deti a rozvedenej rodiny, nechcem zbytočne finančné zaťažovať mamču

littlebubble
6. aug 2021

@lejkaaa Tak to si začni šetriť už teraz.Vieš koľko stojí externé štúdium?

lejkaaa
autor
6. aug 2021

@littlebubble áno nemilo ma to prekvapilo, pozerala som si na rôznych školách

littlebubble
6. aug 2021

@lejkaaa No to aj mňa.Nie je lepšie skúsiť denné štúdium a brigádu? Viem, že sa nedá vždy brigádovať, ale skúsiť by si to mohla ak to nepôjde tak potom skúsiť externé.

marsmykkok
6. aug 2021

ja súhlasím s @littlebubble , ono ani s robotou bez praxe so strednou školou a ešte aby išla sklbiť so štúdiom to nie je ľahké. Plus externé trvá ešte dlhšie ako denné. Pri dennom budeš mať výhody študenta (vlaky zadarmo, nižšie odvody, prídavky na seba,bezplatné štúdium atd) a môžeš popri tom brigádovať a z toho si financovať intrák, svoju stravu.

lejkaaa
autor
6. aug 2021

@littlebubble nebude to práve že ešte ťažšie byť v škole, stíhať sa učiť a brigádovať? Na strednej takto fungujem + ešte ťahám doma a nie je to práve ideálne...

lejkaaa
autor
6. aug 2021

@marsmykkok @littlebubble ďakujem vám za názor a pomoc budem teda rozmýšľať o dennej forme 😊

marsmykkok
6. aug 2021

@lejkaaa určite si to treba spočítať a popremýšlať. Brigáda počas semestra záleží aj od toho aký rozvrh chytíš, ale ak si načas urobíš skúšky máš v podstate 4 mesiace voľno (jún, júl, august, september) ked môžeš intenzívnejšie brigádovať.

abbey1
6. aug 2021

@lejkaaa Určite je lepšie študovať klasicky a popri Tom môžeš pracovať a finančne pomôcť rodine i sebe. V škole nebudeš sedieť sedem dní v týždni od rána do večera. Ako denný študent máš štúdium zadarmo, rodičia nárok na daňový bonus, rodinné prídavky.
Dobre si to premysli.

littlebubble
6. aug 2021

@lejkaaa A nebude ťažšie chodiť do školy, platiť vysoké školné, udržať si prácu a mať vôbec takú prácu kde budeš mať dobrý zárobok a nevyhodia ťa po roku (nepredĺžia zmluvu)?Možno si rodičia opýtajú aj nejaké nájomné ako od pracujúcej.

Toto sa bohužiaľ deje a štúdium ti nemusia ani schváliť.Po 8smičke/12stke v práci a ešte sa učiť.

Brigádu si nájdeš ľahšie než prácu.Aj keď to možno tiež nebude ľahké pretože to všetko záleží od tvojho rozvrhu a nie všade chcú na brigáde vyhovieť, ale ak sa nebude dať tak aspoň cez víkendy alebo nejaké letné brigády možno aj v zahraničí.

Externé štúdium je zdĺhavé a drahé.Pokiaľ naozaj nemusíš tak to skús denne.

ivangeline
6. aug 2021

@lejkaaa Tak pravo neodporucam. Pokym vystudujes a zapraxujes...potrva pokym budes zarabat viac ako minimalnu mzdu..musela by si mat stastie. Prax je asi stale 5 rokov,ci? Je to dlhodobe studium... 10 rokov...

missviolet
6. aug 2021

@lejkaaa ja som mala denne studium na vyske 5 rokov, robila som trojstvrtinovy uvazok (120h mesacne), zarobila mesacne takmer vtedajsiu minimalku a este aj prospechove stipko mavala za dobre znamky.... urcite, na 100% sa da zvladnut brigadovat popri VS. Jedine, kde by som mala pochybnosti, je napr medicina, farmacia. A nie, nemala som lahku skolu, skusok vzdy 5-8 za semester plus priebezne hodnotenie, eseje atd atd. Nebudem klamat, ze ruka hore - nechodila som velmi von, ziadne bary, ani kavickovanie... ale s kamoskou do kina, pozriet serial vecer, to ano 🙂 urcite ta chcem povzbudit, ze sa to da. A usetrila by si za skolne. Ak si z mesta, isto najdes nejaky butik, obchod a la Bijou Brigitte - tam sa robieva na 6h smeny napr

ibrunova
6. aug 2021

@lejkaaa moja dcéra študuje právo v KE, ale nie externe.

esterba
6. aug 2021

@lejkaaa urcite denne + praca s flex pracovnym casom. Ked si dobre rozvrhnes veci a nebudes stracat cas blbinami, pojde to.

draik
6. aug 2021

@lejkaaa
Podstatné je, čo s právom chcete robiť po skončení školy. Ak skutočne nemáte v rodine advokáta a spol., tak by som veľmi zvažoval štúdium v tejto oblasti.

janne318
6. aug 2021

@lejkaaa Neviem, či je právo zrovna dobrá voľba. Ak máš k tomu vzťah a je to Tvoja vysnívaná budúcnosť - tak áno. Ale ak je hlavným motívom potencionálny životný nadštandard - tak aby si nebola v budúcnosti sklamaná. Pokiaľ by si chcela robiť na vlastnej nohe (advokátka, notárka, exekútorka), po skončení štúdia potrebuješ niekoľkoročnú koncipientskú prax. Neviem čo je na tom pravdy, no už aj také som počula, že absolventi si platia za to, že môžu vôbec niekde takúto prax robiť (nie to ešte aby dostávali výplatu)! Alebo sa po skončení VŠ zamestnáš niekde v štátnej správe za tabuľkový plat, alebo budeš pracovať ako podniková právnička za plat podobný tomu tabuľkovému. Ale to je len môj subjektívny názor - rozhodnutie je samozrejme na Tebe.
Pokiaľ ide o formu štúdia, tiež by som radšej volila dennú + popri tom nejakú brigádu. Externá forma štúdia Ti ešte nezaručuje, že si nájdeš prácu na trvalý pracovný pomer - hlavne keď budeš potrebovať dosť voľna na školu (prednášky - sústredenia), máloktorý zamestnávateľ Ťa za týchto okolností zamestná. Popri dennom máš naopak viac študentských výhod a benfitov, a ako baby už vyššie písali - skôr si nájdeš brigádu, pretože zamestnávateľ bude mať na teba odvodové úľavy. A neboj, určite sa to dá zmáknuť popri dennom štúdiu. Zaberák bude akurát počas skúškového obdobia. Na VŠ to nie je ako na SŠ, že sa skúša a píšu písomky každý deň. Držím palce a prajem veľa správnych rozhodnutí.