Umelecká škola - animačná grafika

evaeva123
17. dec 2016

Máte niekto skúsenosti so umeleckou školou so zameraním -animačmá grafika? Poradte ako sa uplatní v praxi,Aj ked je ešte na strednej,o inej výške s týmto zameraním ani neuvažuje.Len neviem kde sa uplatní v praxi.Je to asi ťažší výber s týmto zameraním.Poradte,ak máte skusenosti.Vďaka.

slavuska30
17. dec 2016

@evaeva123 ahoj moja dcéra chodí na strednú umeleckú Školu odbor anovana tvorba. A uplatnenie ? Väčšinou to je tak, že majú odborné praxe a rôzne súťaže a tam si ich "vyhliadnu"dostanú príležitosť na prácu, ak nie idú ďalej na VS alebo uvidíš čo dalej

jana_eyre
17. dec 2016

Môj synovec velmi chcel na tento obor, nakoniec sa rozhodol pre niečo iné po dohode s rodicmi.. Podľa mňa je to výborne uplatnitelne v reklame alebo pri tvorbe rozpravok.. Ak by som si ja mohla vybrať strednú este raz, vyneriem si niečo podobne..

slavuska30
17. dec 2016

Malo to byť správne animovaná tvorba.

jumama
17. dec 2016

Ved sa pozri kol seba - tablety, mobily, pocitace - weby, reklamy - cokolvek sa nauci graficky spracovavat, tak moze ist aj tymto smerom. Aj ked sa zda ze animacna grafika je taka vyhranena, ale ved aj reklamy su len kratke filmy a pekne obrazky. Casom vsetci zahynieme, kolko reklam vsade bude, takze by som sa vobec nebala o uplatnenie v buducnosti 🙂 Rozkuka sa taky clovek, a pochopi, kde sa moze chytit prilezitosti, lebo ovladat akekolvek nastroje na tvorgu grafiky a hlavne - mat tvoriveho ducha, napady, to bude v reklamach velmi potrebne 🙂 A nemozeme sa tvarit, ze to tak nebude, ze reklamy kazdy prepina, zahadzuje atd. Ak by boli kvalitne a vtipne, tak si ich kazdy rad pozrie a na ich zaklade si i vyberie. Tak isto na webe, ak je pekny prehladny web, ma viac navstevnikov, lepsie predava - a o to vzdy v buducnosti pojde - zaujat oci 🙂

hettinka
17. dec 2016

@evaeva123 chce ísť potom na vysokú? Ak áno, zvolila by som gymnázium. Pokial chce ísť po strednej škole pracovať, s grafickým dizajniom sa uplatní, pokial bude výnimočne dobrý. Pokial bude len dobrý, alebo priemer, tak ťažko ...

grandzero9
17. dec 2016

v 15 je velmi tazko sa rozhodovat co chce v zivote robit a ak sa aj rozhodne mal by v tom byt skutocne dobry lebo ak nema bunky ist na vysoku tak po strednej sa tazko uplatni. Cest vynimkam vsetko zalezi aj na tom aku prileziost dostane pri praxi v skole a moze ho zaviat niekam kde sa uplatni. Kazdopadne ak ma ist na gympel a trapit sa tam s niecim co ho nebavi to uz radsej toto

evaeva123
autor
18. dec 2016

@slavuska30 ni animovaná tvorba,ale ten odbor sa volá animačná grafika,je v Trenčíne.Zatiaľ nič moc netvoria,hádam sa to zmení.Ale podľa mňa je tam uplne nutná vysoká škola,ináč je to o ničom.Ďakujem za príspevky a povzbudenie.Uvidíme.

hettinka
18. dec 2016

@evaeva123ak si myslíš, že bude pokračovať na VŠ, tak na VŠ najlepšie pripraví gymnázium, nech si vraví kto chce, čo chce ... v informatike a matematike vedia gymnazisti po maturite viac, ako absolventi technicky zameranej strednej školy. Malú výhodu majú v tzv. "odborných predmetoch", ale to študent naučený sa učiť, hravo dobehne. Nehovoriac o cudzích jazykoch, a ostatných predmetoch, tam je rozdiel tiež veľký.
Odborna škola je pre ludí, ktorí primárne nechcú študovať, ale sa zamestnať ... podla mna by sa na na odborných školách nemalo ani maturvať, taka maturita je aj tak na neporovnatelne nižšej úrovni, ako u gymnazitu, majú menej vedomostí, skôr by mali získa tie odborné zručnosti.

noinoon
18. dec 2016

@hettinka to vôbec nie je pravidlo že gymnázium lepšie pripraví na vysokú školu..obzvlášť v umeleckých smeroch. Na vysoké školy umeleckého zamerania sa robia talentové skúšky + treba mať portfólio. Pokiaľ sa žiak popri gymnáziu intenzívne nevenuje umeniu a nezostavuje si portfólio tak nemá na talentovkách šancu. Roky kreslenia a práce v grafických programoch nedobehneš za mesiac. Neprejdeš talentovkami, na vysokej škole už nebudú strácať čas s učením základov ktoré už má študent dávno mať, a teda ani nedostaneš šancu to "hravo dobehnúť".
Maturita je na nižšej úrovni, s tým s tebou súhlasím, ale je to opodstatnené.
@evaeva123 pokiaľ bude na sebe pracovať a venovať sa umeniu aj mimo školy, nebude mať problém sa uplatniť. Len sa treba dostať do popredia a nezaostať za spolužiakmi. Pomáhajú aj súťaže.

hettinka
19. dec 2016

@noinoon umelecké školy sú pre ludi , ktorí sa umeniu venujú najmä pomimo. A majú talent.

mmonika
19. dec 2016

@evaeva123 Aj moja dcera chce ist na umelecku školu, ale do Nitry na odbor propagačna grafika... najprv som z toho ako rodic nebola uplne nadšena, skor mi vadilo, ze by musela cestovat do ineho mesta, zvlašť ked mame jednu umelecku školu priamo tu u nas v meste... ale boli sme na deň otvorených dverí v tej škole kam chce ist dcerka, a zostala som prekvapena.. a milo.-nielen z pristupu, ale aj z toho že bude mat dobre uplatnenie ( teda ak bude šikovna a bude sa snažiť.. 🙂 ) ale u nas je to ine, dcera uz v 6 ročniku vedela kam chce ist na strednu a ide si za tym.. tak ja uz len musim dufať že v marci spraví úspešne talentovky a bude prijata.. beru len 13 detí 😒

evaeva123
autor
20. dec 2016

@mmonika Aj u nás je to tak,syn sa venuje kresleniu a všetkému čo s tým súvisí od 7.rokov.Je to jeho šálka kávy.Aj keď je v tomto smere dobrý,chodili sme na prípravky na talentovky.Umelecká škola v Trenčíne to poskytovala raz za týždeň,samozrejme za poplatok.Vyplatilo sa.Hettinka,píšeš,že na vysokú školu najviac pripraví gymnázium.Máš pravdu,ale pokiaľ chce ísť syn smerom,ktorý si vybral,tam je gympeľ zbytočný,potrebuje talent a tvorivosť.Aj na umeleckej škole sa učia jazyky,matiku,chémiu,len asi nie tak podrobne ako na gymnáziu

mmonika
20. dec 2016

@evaeva123 nam povedali na dni otvorenych dveri ze len prvy rok sa budu ucit vsetky predmety, a potom tie dalsie sa skor zameraju na talent a smer toho daneho dietata.. ze ak uvidia ze je dane dieta nadane v grafike budu ju smerovat a formovat tymto smerom, a nie silou mocou tlacit ine kaleraby do hlavy.. a toto ma zaujalo asi na danej skole najviac.. ten pristup.. ze pristupuju ku kazdemu dietatu podla jeho potrieb a nie potrieb skoly..asi aj pre to beru len 13 deti .-

evaeva123
autor
21. dec 2016

No veď aj u nás brali 19 zo 150,ja tiež dufam,že sa teraz v druhom ročníku budú zameriavať na konkrétne potreby,veď deti s takýmto zameraním veľmi chémiu,fyziku,atď zrejme nevyužijú v živote.Nie je to súkromná škola,niektorí rodicia hovoria,že súkromné sú lepšie.Ale začínam rozmýšľať,preložiť ho do Blavy.Len ešte nemá 18.rokov,takže počkám tento rok,a od 3.ročníka uvidíme.

mmonika
21. dec 2016

@evaeva123 no uvidime.. na tej skole co si mala vybrala by to malo byt takto ako som pisala vyssie .. a je to sukromna skola, lebo tu na okoli nie su statne stredne umelecke ..aj moja chcela ist do Bratislavy na polygraicku, ale to som jej v momente zatrhla.. bo si neviem predstavit 14 rocne dieta na internate v Blave... ked pojde na vysoku to bude uz ine, ale na strednu som povedala ze teda nech radsej dochadza ..

evaeva123
autor
21. dec 2016

@mmonika Úplne s Tebou súhlasím

namornicka
12. feb 2018

@hettinka v tomto s tebou nesúhlasím. Mám dosť kamošov, ktorí po absolvovaní priemyslovky išli na vysokú a dnes majú veľmi dobrú prácu (architektúra, stavebná, elektrotechnická a pod). Je pravda, že s matematikou sa museli trochu popasovať, ale dali to. Nikto z nich nebol ani týždeň nezamestnaný a to už majú všetci po štyridsiatke.

sidon
30. mar 2023

@mmonika ahoj, išla dcera na umeleckú školu do NR?

mmonika
31. mar 2023

@sidon ahoj ano a uz aj uspešne zmaturovala

didinka8809
2. jún 2023

@mmonika a dosť sa toho dcéra naučila?ide ďalej na výšku? Moja dcéra je prijatá na súkromnú umelecku školu v Košiciach odbor virtuálna grafika. Som zvedavá ako to tam bude s učivom. Ci bude mat dostatočné schopnosti ohľadom grafiky.inak platiť za súkromnú školu za celý školský rok vychádza 980eur.

mmonika
2. jún 2023

@didinka8809 ahoj ano neviem ako na vašej škole, ale v NR sa učili toho celom dosť.. ale dcera mala odbor grafický dizajn.. a ako som už pisala vyšie uz aj zmaturovala, dala si rok pauzu do školy a teraz študuje na VŠ psychologiu.. a vyzera že bude robiť animačnú psychologiu .. A čo sa tyka platenia my sme mali troška vyššie školne ale dalo sa to zvladnuť .. držím dcere palce ..

didinka8809
5. jún 2023

@mmonika ďakujem pekne za odpoveď