Univerzita Komenského - psychológia

vaness110
22. feb 2021

Ahojte baby, nemáte náhodou niektorá skúsenosť s touto vysokou školou? Chcela by som sa spýtať ohľadom prijímačiek, nejaké skúsenosti, rady, alebo poprípade či je ťažké sa tam dostať.

hettinka
22. feb 2021

@vaness110 myslím, že je oveľa ľahšie sa tam dostať, ako sa s takým odborom uplatnit v praxi.

vaness110
autor
22. feb 2021

@hettinka Ja mám cieľ v súdnej psychológii, chcem sa tomu naozaj naplno venovať a myslím že tam by nebol problém. No v Bratislave je myslím len jedna štátna VŠ na ktorej je psychológia, (všimla som si že na VŠ sv. Alžbety sa platí) Tak mám obavy aby som sa tam dostala

simsalabim
22. feb 2021

@vaness110 co viem od znamych, je to jeden z najziadanejsich odborov na FiF UK. Zaujem prevysuje moznosti. Kamosova dcera sa nedostala, velmi dobra studentka, chodila aj na pripravy na tento studijny odbor. Bolo to asi pred 3-4 rokmi. Beru kazdorocne okolo 90 studentov, kolko sa hlasilo, si uz nepamatam, ale mozno tak 4nasobne viac?

oli18
22. feb 2021

@simsalabim to je este dobry pocet. Pred 15 rokmi v KE brali 15.

oli18
22. feb 2021

@vaness110 na sv. Alzbety by som nedoporucovala. Zamestnavatelia nepriamo uprednostnuju absolventov statnych skol a to mam na mysli vsetky odbory. Ak ta neprimu na 1x, mozes skusat aj dalsi rok.

vollino5
22. feb 2021

Neviem ako v BA, ale v TT sa dá dodtať na tento odbor pomerne ľahko, áno treba mať niečo v hlave ale nie je to zase príprava na pol roka :D

1andrea111
22. feb 2021

@vollino5 a čo treba vedieť vTt na prijímačky?

vollino5
22. feb 2021

Osobne neviem, neštudujem tam, alefrajerkyne kamarátky 2 tam boli asi pred cca rokom/2 skončili a hovorili, že im škola dala dosť a nebola ani nejak extremne tažká. Akože áno učiť sa treba na každej škole, ale že nebolo to tak, že museli od rána do rána sedieť pri knihách. Ale čo treba na príjimačky neviem, treba pozrieť stránku tam to určite bude

makova333
22. feb 2021

@vaness110 co znamena sudna psychologia?

miskazlm
22. feb 2021

@vaness110 Ahoj, pod pojmom súdna psychológia myslíš to, že by si chcela pracovať ako súdny znalec v oblasti psychológie? Súdna psychológia ako taká na Slovensku neexistuje a teda sa nedá ani študovať a profesne sa jej venovať. Ak sa tomu chceš venovať, psychológiu môžeš vyštudovať na ktorejkoľvek fakulte, nielen na FiF UK. Tam je potom dôležité ďalšie postgraduálne vzdelávanie.

carodejnicka
22. feb 2021

Prijímačky zvykli bývať z biológie človeka, logiky, psychológie, všeobecného prehľadu a jazyka. vo všeobecnosti pokiaľ človek naštuduje odporúčanú literatúru, tak má vysokú šancu sa dostať na školu, záujem každoročne prevyšuje cca 5-7 násobne kapacity katedry. pokiaľ však chcete robiť forenznú psychológiu, treba sa pripraviť na podstatne dlhšiu cestu - po skončení školy sa treba zamestnať v zdravotníckom zariadení, urobiť si tzv. prípravu na prácu v zdravotníctve, čo trvá cca rok, následne sa prihlásiť na špecializačné štúdium v klinickej psychológii (3-5 rokov), toto ukončiť skúškou a následne po niekoľkoročnej praxi a splnení podmienok požiadať o zápis medzi súdnych znalcov. V každom prípade, ak Vás neopustí entuziazmus, filozofická fakulta UK môže byť dobrá voľba, kým tu ešte pôsobí profesor Heretik a doc. Máthé, čo sú svojim spôsobom nosné postavy v slovenskej forenznej a sexuologickej praxi.

vaness110
autor
22. feb 2021

@makova333 Súdna psychológia je psychológia trestných činov a podobne

vaness110
autor
22. feb 2021

@miskazlm Fuha, no veľmi by ma lákalo byť vpodstate forenzný psychológ, posudzovať miestá činu, robiť psychologické profily a podobne. Neviem čo presne by bolo treba si po škole dorobiť, no zatiaľ som odhodlaná

vaness110
autor
22. feb 2021

@carodejnicka Fuha, neviem ako to je teraz, no majú na stránke napísané, že sú pijímačky len z psychológie ako takej, aj v odporúčanej literatúre je len psychológia. (Plus scio test) A toto presne neviem ako by fungovalo, čo by bolo presne si treba po škole dorobiť, je pravda že bude treba pracovať v zdravotnom zariadení? Pán profesor Heretik je jedna z vecí, ktoré ma tak veľmi k tejto škole tiahne. Mám od neho literatúru, a to čím sa zaoberá je presne to, akej oblasti by som sa chcela neskôr venovať. Neviem vôbec ako táto forenzná psychológia funguje na Slovensku, o zatiaľ som ochotná spraviť všetko čo by bolo treba. Ešte by ma zaujímalo, prečo treba to zdravotné zariadenie?

makova333
22. feb 2021

@vaness110 to teda nie je, asi myslis foreznu psychologiu. Sudna psychologia neexistuje. Vystudovala som psychologiu.

vaness110
autor
22. feb 2021

@makova333 Aha tak to pardon, ja sa očividne len chystám. No cieľ mám jasný, forenzná psychológia. Niekde som videla napísané aj súdna.

vaness110
autor
22. feb 2021
makova333
22. feb 2021

@vaness110 ale to, ze niekto nazve predmet na VS sudna psychologia neznamena, ze existuje taky odbor.

makova333
22. feb 2021

@vaness110 pozri, najskor sa na tu psychologiu musis dostať, potom ju vystudovat a az potom mozes rozmyslat na co sa budes specializovat. A veeeela, veela studovat, kym sa dostanes k sudnoznaleckym posudkom.

vaness110
autor
22. feb 2021

@makova333 A je rozdiel medzi prácou ako súdny znalec, a prácou ako forenzný psychológ?

mucuinka
22. feb 2021

@vaness110 je to presne tak ako ti napisala makova333. Tiez som psycholog a uprimne, je to na dlhe roky studia a aj dost financii aby si si tento svoj ciel splnila. O tom, ze sme zeny a raz budes mat rodinu a deti, co to dalsie vzdelavanie dost komplikuje pomlcim. A este ta upozornim, ze studium psychologie nie je ziadna zabava ako v telke. Ale kopa suchoparnej teorie. Ak sa nic nezmenilo, k praktickym veviam sme sa prve 3 roky ani nepriblizili

miskazlm
22. feb 2021

@vaness110 Uvedený predmet "súdna psychológia" mi príde skôr ako nejaké psychologické minimum pre študentov práva. Počas štúdia jednoodborovej psychológie sa s tým asi nestretneš.
Ak by si sa chcela vybrať touto cestou, ako úplný základ ťa čaká toto:
- po ukončení 5-ročného štúdia sa treba zamestnať ako psychológ v zdravotníckom zariadení, na základe čoho si môžeš urobiť prípravu na výkon práce v zdravotníctve (6 mesiacov) - táto príprava sa robí preto, lebo štúdium psychológie nie je primárne zdravotnícky študijný odbor ako napr. medicína alebo ošetrovateľstvo. Ako psychológ sa po VŠ môžeš zamestnať napr. v poradni, v škole a pod., čo nie sú zdrav. zariadenia.
- po absolvovaní tejto prípravy sa prihlásiš na špecializačné štúdium klinickej psychológie, ktoré trvá min. 3 roky a je ukončené špecializačnou skúškou (tzv. atestáciou).
- po atestácii musíš vykonávať prax v klin. psychológii min. 7 rokov, aby si mohla požiadať o zápis do zoznamu znalcov. Potom si môžeš povedať, že si súdny znalec ☺
Prax je taká, že väčšina kolegov vykonáva znaleckú činnosť popri svojej bežnej práci v ambulancii alebo inom zdrav. zariadení.

makova333
22. feb 2021

@vaness110 myslim, ze @miskazlm ti to zhrnula dokonale.

oli18
22. feb 2021

@miskazlm o zapis do zoznamu sudnych znalcov moze psycholog poziadat az po uspesnom absolvovani skusky na sudneho znalca (laik)

miskazlm
22. feb 2021

@oli18 Áno, ale tam sa už dorába len také právnické minimum, pretože odbornú skúšku už absolvoval vo forme špecializačnej skúšky (atestácie).

vaness110
autor
22. feb 2021

@miskazlm Lenže mojim cieľom nie je byť súdny znalec, ale forenzný psychológ. To som sa chcela spýtať, aký je medzi nimi rozdiel, ak teda nejaký je

miskazlm
22. feb 2021

@vaness110 Špecializácia forenzný psychológ na Slovensku oficiálne neexistuje. Obvykle je to klin. psychológ - súdny znalec, ktorý sa užšie profiluje na oblasť súdnictva - napr. na skúmanie aspektov osobnosti páchateľov, obetí alebo svedkov trest. činov alebo priebeh súdneho procesu ako takého. "Bežný" súdny znalec sa okrem tejto oblasti venuje aj témam ako napr. porozvodové zverenie detí do opatery.

vaness110
autor
22. feb 2021

@miskazlm Tak toto mi práve zničilo moje plány do budúcnosti 😄 Nikde som sa ešte nestretla s tým, že by to neexistovalo. Aj keď som veru ani nikde nepočula, že hej. Knihy o nej sa píšu, no že to nikde nefunguje ako zamestnanie je naozaj blbé :/ Nie je ani nejaké odvetvie psychológie, ktoré by malo blízko k tejto oblasti? Čo by sa reálne na Slovensku dalo robiť? Lebo viem že v zahraničí je forenzná psychológia úplne bežná vec, tak ma to dosť sklamalo že tu tá možnosť nie je

vaness110
autor
22. feb 2021

@miskazlm Ale veľmi ďakujem za objasnenie, vďaka bohu že ešte včas na premyslenie si celej veci

miskazlm
23. feb 2021

@vaness110 Tak to ma mrzí, toto nemilé uvedenie do reality. Na Slovensku má k tomu asi najbližšie už spomínaná klin. psychológia. Nie som si úplne istá, ako to je v ČR, skús si zistiť. Držím palce 🙂